Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Teksas

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.06.2023
Teksasista löytyy hiekkarantoja, suoalueita ja kaktusmaisemaa.

Teksas irtaantui Meksikosta vuonna 1836. Se on kooltaan Alaskan jälkeen Yhdysvaltain toiseksi suurin osavaltio, ja suurempi pinta-alaltaan kuin Saksa, Brittein saaret, Belgia ja Alankomaat yhteensä. Osavaltion epävirallinen motto ”Everything is bigger in Texas” pitää paikkansa.

Öljyteollisuutta

Nykyään öljy on Teksasin suurin leiväntuoja, mutta vieläkin alueella kasvatetaan kaupallisissa tarkoituksissa pihvikarjaa. Sen pelloilla märehtii 16 miljoonaa nautaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Öljyteollisuuden lisäksi teksasilaisia työllistävät maanviljely, kemianteollisuus, teknologia-, valmistus- ja avaruusteollisuus.

Kaktuksista mäntyihin

Osavaltion maasto on erittäin vaihtelevaa. Pohjoisen alavilla tasangoilla kasvatetaan karjaa, lännessä on kuivaa autiomaata, jossa vain kaktukset viihtyvät.

Etelä-Teksas tunnetaan hiekkarannoistaan, idässä on vetisiä suoalueita ja mäntyjä. Teksasissa on lähes ympäri vuoden kuivaa, kuumaa ja pölyistä. Kevään sateet herättävät luonnon vehreyteen ja villikukat yltäkylläiseen väriloistoonsa.

Miljoonakaupungit

Teksasissa on kolme miljoonakaupunkia. Houston on tunnettu monimutkaisista tieverkostoistaan ja korkeatasoisista museoista, kuten NASA:n Johnson Space Centeristä.

Dallas on osavaltion liike-elämän keskus, jossa monella Fortune 500 -yrityksellä on pääkonttorinsa. Se on myös tärkeä pankki- ja vakuutusalan keskus sekä konferenssikaupunki.
Kaupunkikuvaa leimaavat lukuisat pilvenpiirtäjät ja modernit toimistorakennukset, jotka ovat kuuluisien arkkitehtien käsialaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

San Antonio on kuitenkin monen suosikki. Meksikon läheisyys vaikuttaa paikalliseen ruokaan, arkkitehtuuriin, vaatetukseen ja elämänrytmiin.

Nähtävyyksiä Teksasissa

Sixth Floor JFK-museo (Dallas), rodeot, Padre Island National Seashore, Big Ben National Park, Guadalupe Mountains National Park, The Alamo, Ft. Davis, San Antonio Missions National Historical Park, Texas State Aquarium (Corpus Christi)

Kuuluisia teksasilaisia ovat muun muassa Lance Amstrong, Frank Dobie, Farrah Fawcett, Janis Joplin ja Sissy Spacek.

www.traveltex.com
www.texasonline.com

Teksti: SAYL / Welcome to America

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Millä alueella New Yorkissa kannattaa majoittua? Viisi vaihtoehtoa Manhattanilla

Miami Beach, Florida

Palmuja, merta, aurinkoa – mikä Floridan upeista rannoista sopii parhaiten juuri sinulle?

Miten Coca-Cola liittyy joulupukkiin?

Joko tiesit, miten Coca-Cola liittyy joulupukkiin? Näin jenkkiyhtiön ja punanuttuisen hahmon tarinat nivoutuvat yhteen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja