Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Teksas

Inka Khanji
Teksas
Kohdeoppaat
  • Matkaopas

Päivitetty: 16.03.2022
next
prev

Teksasista löytyy hiekkarantoja, suoalueita ja kaktusmaisemaa. Suuri osavaltio vetää matkailijoita puoleensa korkeatasoisilla museoillaan, liike-elämällään ja paikallisella viehättävyydellään.

Teksas irtaantui Meksikosta vuonna 1836. Se on kooltaan Alaskan jälkeen Yhdysvaltain toiseksi suurin osavaltio, ja suurempi pinta-alaltaan kuin Saksa, Brittein saaret, Belgia ja Alankomaat yhteensä. Osavaltion epävirallinen motto ”Everything is bigger in Texas” pitää paikkansa.

Öljyteollisuutta

Nykyään öljy on Teksasin suurin leiväntuoja, mutta vieläkin alueella kasvatetaan kaupallisissa tarkoituksissa pihvikarjaa. Sen pelloilla märehtii 16 miljoonaa nautaa.

Öljyteollisuuden lisäksi teksasilaisia työllistävät maanviljely, kemianteollisuus, teknologia-, valmistus- ja avaruusteollisuus.

Kaktuksista mäntyihin

Osavaltion maasto on erittäin vaihtelevaa. Pohjoisen alavilla tasangoilla kasvatetaan karjaa, lännessä on kuivaa autiomaata, jossa vain kaktukset viihtyvät.

Etelä-Teksas tunnetaan hiekkarannoistaan, idässä on vetisiä suoalueita ja mäntyjä. Teksasissa on lähes ympäri vuoden kuivaa, kuumaa ja pölyistä. Kevään sateet herättävät luonnon vehreyteen ja villikukat yltäkylläiseen väriloistoonsa.

Miljoonakaupungit

Teksasissa on kolme miljoonakaupunkia. Houston on tunnettu monimutkaisista tieverkostoistaan ja korkeatasoisista museoista, kuten NASA:n Johnson Space Centeristä.

Dallas on osavaltion liike-elämän keskus, jossa monella Fortune 500 -yrityksellä on pääkonttorinsa. Se on myös tärkeä pankki- ja vakuutusalan keskus sekä konferenssikaupunki.
Kaupunkikuvaa leimaavat lukuisat pilvenpiirtäjät ja modernit toimistorakennukset, jotka ovat kuuluisien arkkitehtien käsialaa.

San Antonio on kuitenkin monen suosikki. Meksikon läheisyys vaikuttaa paikalliseen ruokaan, arkkitehtuuriin, vaatetukseen ja elämänrytmiin.

Nähtävyyksiä Teksasissa

Sixth Floor JFK-museo (Dallas), rodeot, Padre Island National Seashore, Big Ben National Park, Guadalupe Mountains National Park, The Alamo, Ft. Davis, San Antonio Missions National Historical Park, Texas State Aquarium (Corpus Christi)

Kuuluisia teksasilaisia ovat muun muassa Lance Amstrong, Frank Dobie, Farrah Fawcett, Janis Joplin ja Sissy Spacek.

www.traveltex.com
www.texasonline.com

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / david.nahas

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.