Kohdeopas: Wisconsin

Kuva:
Wisconsin monipuolinen väestö

Wisconsinissa aika kuluu Harley Davidsonin ja Miller-oluen tehtailla, huvi- ja vesipuistoissa sekä Frank Lloyd Wrightin arkkitehtuuriin tutustuen.

Lake Michiganin ja Lake Superiorin rannalla sijaitseva Wisconsin tunnetaan Yhdysvaltain meijerinä; karjankasvatus ja maidonjalostus ovat tärkeitä elinkeinoja.

Wisconsinin historiaa

Alueen alkuperäisiä asukkaita olivat ojibwa-, menominee-, kickapoo-, sauk-, fox- sekä potawatomi-intiaanit. Ensimmäiset eurooppalaiset tulivat Wisconsiniin 1600-luvulla.

Rautatie ja suurten lyijyesiintymien löytyminen 1800-luvulla nopeuttivat osavaltion kehitystä ja asukasmäärän kasvua.

Milwaukee

Wisconsinin suurin kaupunki Milwaukee on maailmanlaajuisesti hyvin kuuluisa kahdesta tuotteestaan: Harley Davidson -moottoripyöristä ja Miller-oluesta.

Kaupungissa käydessäsi sinun kannattaa tutustua näihin paremmin, päivittäin on lukuisia opastettuja kiertoajeluja molemmilla tehtailla.

Arkkitehtuuria ja huvipuistoja

Frank Lloyd Wrightin koti ja kuuluisa arkkitehtikoulu sijaitsevat Spring Greenissä, lähellä Madisonia. Matkailijan kannattaa tutustua alueeseen opastetulla kierroksella, jossa selvitetään niin historiaa kuin arkkitehtuuriakin.

Wisconsin Dell’sin huvi- ja vesipuistot ovat lapsiperheitä kesäisin houkutteleva nähtävyys ”keskellä ei mitään”. Täällä pääset seuraamaan huimia vesihiihtoesityksiä ja huvittelemaan monipuolisissa puistoissa. Alueella on vuosien ajan ollut kesätyövoimaa myös Suomesta.

Elintarviketeollisuus työllistää

Wisconsinin pääelinkeinot ovat palvelu, teollisuus, kauppa, maatalous ja matkailu. Tärkeimmät teollisuustuotteet ovat elintarvikkeet, moottorit, paperi ja muut puunjalostustuotteet.

Elintarviketeollisuus on Wisconsinille erittäin merkittävä niin tulojen kuin työllisyydenkin kannalta. Oluen ja maidon sekä sen jalosteiden osalta osavaltio on Yhdysvaltain suurimpia.

Pääasialliset viljelytuotteet ovat maissi, heinä, soijapapu, peruna, karpalo, herne ja kaura.

Nähtävyyksiä Wisconsinissa

Old Wade House and Carriage Museum (Greenbush), Villa Louis (Prairie du Chien), Wisconsin Dell’sin huvi- ja vesipuistot, Door County -niemi, Chequamegon and Nicolet -kansallispuistot, Monona Terrace (Madison).

Tunnettuja wisconsinilaisia ovat Frank Lloyd Wright, Joseph McCarthy ja Orson Welles.

www.travelwisconsin.com
www.wisconsin.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / brandOcon

Päivitetty: 9.2.2015

Yhdysvallat: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia