Kohdeopas: New Mexico

Kuva:
New Mexicossa monipuolinen kulttuuri

New Mexico on eri kulttuurien kohtaamispaikka, josta löytyy sekä taiteilijoiden että luonnon upeita luomuksia.

New Mexico tunnetaan monipuolisesta intiaani- ja meksikolaiskulttuurista, upeista luonnon muovaamista maisemista, adobe-arkkitehtuurista (savitiili) ja espanjalaisista vaikutteista.

Osavaltion lipussa on edustettuina sen historia; Espanjan lipun värit sekä keskellä intiaanien symboli auringolle.

Valtio työllistää

Alueen suurimmat työllistäjät ovat valtion laitokset ja palveluala. New Mexicon pelloilla viljellään chilipippuria, heinää, sipulia, pekaanipähkinöitä ja puuvillaa.

Taiteilijoiden New Mexico

Santa Fe ja Taos ovat matkaajien kannalta mielenkiintoisia kaupunkeja. Niissä on parhaiten nähtävillä intiaani- ja meksikolaiskulttuureista vaikutteita saanut adobe-arkkitehtuuri.

Eri alojen taiteilijat ovat vuosikymmenien ajan viihtyneet Santa Fe’ssä ja Taos’ssa. New Mexicon valon sanotaan olevan erityisen hyvä taiteen tekemiseen.

Alkuperäisheimojen asuttama

Arizonan rajan läheisyydessä sijaitsevassa Gallupissa järjestetään elokuisin nelipäiväinen Inter-tribal ceremonial-tapahtuma, joka kerää kaupunkiin useiden alkuperäisheimojen edustajia ja tuhansia turisteja nauttimaan tanssista, käsityönäytöksistä ja rodeoesityksistä.

Kolmannes kaupungin asukkaista on intiaaniheimojen edustajia. Gallup on myös sopivan matkan päässä kolmesta kiinnostavasta nähtävyydestä; Petrifield Forest -kansallispuistosta, Navajo Nation -intiaaanireservaatista ja El Morro -monumentista.

Carlsbadin luolasto

Carlsbad Caverns -kansallispuisto on yksi osavaltion mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä. Luolat syntyivät yli 250 miljoonaa vuotta sitten, kun vesi syövytti kalkkikiveä muodostaen suuria kammioita stalagmiitteineen ja stalaktiitteineen.

Carlsbadin luolasto on myös koti kilometrin syvyydessä asuville 300 000 lepakolle, jotka illan pimetessä syöksyvät suurina parvina ulos.

Nähtävyyksiä New Mexicossa

Carlsbad Caverns National Park, White Sands National Monument, intiaanikylien rauniot (Acoma Pueblo, Chaco Canyon), Bandelier National Monument, Santa Fe, Taos Ski Valley, Gila Cliff Dwellings, Petroglyph National Monument.

New Mexicosta ovat kotoisin muun muassa Kit Carson, Georgia O’Keeffe, Bob Unser ja Lew Wallace.

www.newmexico.org
www.newmexico.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / mtungate

Päivitetty: 9.2.2015

Yhdysvallat: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia