Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Oregon

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Oregonin vaihteleva sää tarjoaa upean vehreän kevään ja osavaltion luonto houkutteleekin paljon nuoria luonnonläheisiä matkailijoita.

Oregon, Kalliovuorten länsipuolinen rantaosavaltio, tunnetaan isoista metsistään ja rauhallisesta rannikostaan. Oregonissa suojellut, jopa 3000 vuotta vanhat punapuut nostavat latvansa yli sadan metrin korkeuteen.

Vaihteleva sää

Oregonissa sää vaihtelee Tyynen valtameren läheisyyden kostean kuumasta sisämaan paahtavan helteeseen ja vuoristoseudun purevasta pakkasesta leppoisiin aurinkoisiin talvikeleihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keväinen Portland on upea vihreä näky, jota koristavat sadat alppiruusut eli rhodorendrat.

Oregonin pääelinkeinot

Osavaltion pääelinkeinoja ovat teollisuus, palvelu, kauppa, rahoitus ja rakentaminen. Oregonissa valmistetaan sähkölaitteita, metsä- ja puualan tuotteita, kuljetuskalustoa, paperia ja elintarvikejalosteita.

Maataloustuotteista tärkeitä ovat muun muassa joulukuuset, päärynät ja erilaiset kasvihuoneessa kasvatettavat vihannekset.

Amerikan alkuperäisväestöä

Kuten niin monen muunkin osavaltion historiassa, Oregonissa on asunut aikanaan vain Amerikan alkuperäisväestöä. Täällä edustettuna on ollut yli sata heimoa, joista suurimmat ehkä chinook-, yakima-, cayuse, modoc- ja nez percé -intiaanit.

1800-luvun alkuvuosina perustettiin ensimmäinen kauppapaikka Columbia-joelle ja seuraavien vuosikymmenten aikana rannikkoseudun uudisasutus lisääntyi vauhdilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Väkiluvun nopea kasvu

Oregon ja sen pääkaupunki Salem ovat perinteisesti houkutelleet luonnonläheistä, turvallista ja vaihtoehtoista elämää arvostavia nuoria ihmisiä.

Korkean syntyvyyden ja muuttoliikkeen ansiosta Oregon on vuosikausia ollut yksi Yhdysvaltain nopeimmin väkilukuaan kasvattavia osavaltioita.

Nähtävyyksiä Oregonissa

John Day Fossil Beds National Monument, Mountain Hood National Forest, Mountain Bachelor, Crater Lake National Park, Oregon Museum of Science and Industry (Portland), Shakespearean Festival (Ashland).

Kuuluisia oregonilaisia ovat muun muassa Ernest Bloch, Chief Joseph, Ken Kesey, Phil Knight, Ursula K. Le Guin, Edwin Markham, Bob Packwood, Steve Prefontaine, John Reed, Alberto Salazar ja Mary Decker Slaney.

www.traveloregon.com
www.oregon.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / Yinghai

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja