Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Montana

Shutterstock
Montana
Kohdeoppaat
  • Matkaopas

Päivitetty: 09.04.2019
next
prev

Montanan historiasta löytyy sekä verisiä taisteluja että rikastuttavia kultalöytöjä. Nykyään osavaltio on luontoa rakastavien ja villieläinten bongaajien suosiossa.

Montana tarjoaa uskomattomia maisemia; luonnonkauniita jäätikköjärviä, metsiä ja lumisia vuortenhuippuja.

Aava preeria ja sininen taivas

Aavaa preeriaa siintää silmänkantamattomiin ja kaiken yllä kaareutuu sininen taivas. Osavaltion iskulause onkin ”Big Sky Country”.

Montana on nostanut suosiotaan monien luontoa ja rauhaa arvostavien kuuluisuuksien muutettua sinne.

Verisiä taisteluja

Osavaltiota asuttivat ensimmäisenä alkuperäiskansat. Historiaa leimaavat myös veriset taistelut cheyenne- ja sioux-heimon sekä Yhdysvaltojen armeijan joukkojen välillä lähellä Billingsiä vuonna 1876. Tällä paikalla on nykyisin Little Bighornin monumentti.

Itäisestä Montanasta tuli osa Yhdysvaltoja Louisianan oston yhteydessä vuonna 1803.

Kultalöytöjä

Montanaa ovat historian saatossa rikastuttaneet useat kultalöydöt vuodesta 1858 lähtien. Tästä se on saanut lempinimensä Treasure State.

Myös suuret hopea- ja kupariesiintymät ovat vaurastuttaneet Montanaa. Nytkin kulta- ja hopeateollisuus ovat suuria työllistäjiä, myös öljyteollisuus, kaivostoiminta ja maatalous ovat tärkeitä.

Osavaltiossa valmistetaan elintarvikkeita ja paperituotteita. Vehnä, ohra, punajuuri ja kaura kasvavat Montanan pelloilla.

Villieläinten bongailua

Erityisesti luontomatkailijat ovat löytäneet Montanan. Villieläinten bongaaminen on yksi suosituimmista harrastuksista.

Kalliovuorilla sijaitsevan Glacier -kansallispuiston puhtaat järvet, lumiset vuorenrinteet ja metsät tarjoavat kodin monille villielämille, esimerkiksi mustakarhuille, susille, puumille, majaville, peuroille ja maakotkille.

Puistossa on eripituisia patikointireittejä 20 minuutista aina 9 tuntiin. Patikoinnin lisäksi puistoon voi tutustua pyörällä, hevosen selästä tai vesiteitse kajakilla.

Puistossa vierailee vuosittain kaksi miljoonaa kävijää. Myös National Bison Rangella voi tutustua villieläimiin, siellä on muun muassa yli 700 biisonia.

Nähtävyyksiä Montanassa

Glacier National Park, Museum of the Plains Indians, Blackfeet Reservation (Browning), Flathead Lake (Helena), Museum of the Rockies (Bozeman), Little Bighorn Battlefield Monument.

Kuuluisia montanalaisia: Dana Carvey, Gary Cooper, Myrna Loy, David Lynch ja Lester Thurow.

www.visitmt.org
www.mt.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.