Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Kansas

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Jokakesäinen ilmailunäytös on Kansasissa vierailijoiden takuuvarma kerääjä.

Vilja-aitta

Kansasia kutsutaan Yhdysvaltain vilja-aitaksi, ja 90 % maasta onkin viljeltyä. Osavaltion pääelinkeinot ovat teollisuus, palvelut ja maatalous.

Kansasin tehtaissa valmistetaan kuljetuskalustoja, tietokoneita, myös paino- ja kustannusala on vahvasti edustettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maataloustuotteista merkityksellisimmät ovat vehnä, durra, maissi, heinä, soijapapu ja auringonkukka. Kansasissa karjankasvatus on perinteisesti ollut suurta.

Kansasin kirjava historia

Kansasin historiaan liittyy lukuisia Amerikan alkuperäisheimoja; wichita-, pawnee-, kansa- ja osage-intiaanit asuivat täällä ensimmäisinä. 1800-luvun alussa näille hyville metsästys- ja viljelymaille muutti myös cheyenne-, arapaho-, comanche- ja kiowa-heimoon kuuluvia alkuperäisamerikkalaisia.

Myöhemmin Kansasin seudulle siirrettiin vielä tuhansittain eri heimoihin kuuluvia intiaaneja muualta Yhdysvalloista. Osavaltion värikkääseen historiaan voi nykyään tutustua useissa museoissa eri puolilla Kansasia.

Ilmailunäytös

I-70 eli Interstate-70 on Kansasin ”pääväylä”. Se halkoo läpi koko osavaltion Kansas Citysta Coloradon rajalle. Suuria ja kuljetusmielessä tärkeitä vesiväyliä on useita.

Osavaltion suurimmassa kaupungissa Wichitassa toimii maailman suurin siviililentokoneiden valmistaja, ja McDonnell Air Force Basen kesäkuinen ilmailunäytös onkin merkittävä matkailutapahtuma Kansasissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Neljä vuodenaikaa

Kansasissa sää vaihtelee suuresti ja neljä vuodenaikaa ovat hyvin selkeät. Talvi on kylmä ja kesä kostean kuuma. Keskilännessä tornadot ovat syksyisin melko tavallisia.

Pyörremyrskyvaroituksen kuultuasi tottele paikallisia ohjeita ja suojaudu menemällä kellariin tai muualle myrskyä piiloon.

Nähtävyyksiä Kansasissa

Eisenhower Center (Abilene), Agricultural Hall of Fame and National Center (Bonner Springs), Allen-Lambe House (Wichita), Old Cowtown Museum (Wichita), Woodlands Racetrack (Kansas City), U.S. Cavalry Museum (Ft. Riley), NCAA Visitors Center (Shawnee).

Kansasista ovat kotoisin Daltonin rikollisveljekset, Dwight D. Eisenhower ja Wizard of Oz -elokuvan mielikuvitushahmot Dorothy ja Toto.

www.travelks.com
www.kansas.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / davedehetre

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja