Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Atlanta on suurten nähtävyyksien kaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.08.2016
Georgian osavaltion pääkaupunki Atlanta on suurkaupunki, jossa on asukkaita enemmän kuin Suomessa asukkaita.

Perinteinen yhdysvaltalainen kaupunkikohde

Atlantan kaupunki sijaitsee Yhdysvaltain kaakkoisosassa Georgian osavaltion luoteiskulmassa. Kaupunki on metsän ympäröimä, ja sitä kutsutaankin usein kaupungiksi metsässä mitä ei uskoisi Atlantan keskustassa, joka on täynnä korkeita pilvenpiirtäjiä.

Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ovat Coca-Cola-museo, Centennial Olympic Park -puisto, CNN Center sekä Martin Luther Kingin muistoalue. Lisäksi kaupungissa on runsaasti historiallisia nähtävyyksiä ja mielenkiintoisia museoita. Atlanta on monien suuryritysten kotikaupunki, sillä esimerkiksi Coca-Cola ja Delta-lentoyhtiö ovat lähtöisin juuri Atlantasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Atlanta on mainio kaupunkilomakohde, sillä päivät kuluvat nopeasti suurkaupungin kaduilla ja yhdysvaltalaiskaupungille tyypillisesti shoppailumahdollisuuksia sekä hyviä ravintoloita on runsain mitoin.

Atlanta, Yhdysvallat
Kaupungissa riittää kauppoja ja mielenkiintoisia markkinoita.

Hyvä kohde läpi vuoden

Atlantassa on suomalaisittain hyvä sää, sillä lämpötilat eivät laske pakkasen puolelle edes talvikuukausina, ja kylmimmillään joulu–helmikuussa lämmintä on noin viisi astetta. Yhdysvaltain eteläisille osavaltioille tyypillisesti myös Georgiassa kärsitään kesäkuukausina kuumuudesta, ja toukokuusta lokakuulle on hyvin lämmintä.

Paras aika matkustaa Atlantaan onkin keväällä ja syksyllä, jolloin lämpötilat ovat siedettävissä lukemissa. Maaliskuu on sateisin kuukausi.

Vietä onnistunut kaupunkiloma Atlantassa

Atlantaan matkustetaan tyypillisesti kaupunkilomalle, ja sinne tehdään paljon työmatkoja. Lomamatkalaisen päivät kuluvat miljoonakaupungin nähtävyyksiä kiertäessä, mutta Atlantan-matkalla kannattaa varata aikaa myös luontonähtävyyksille. Kaupungin lukuisat puistot tuovat kaivattua vaihtelua hektiseen kaupunkitunnelmaan.

Shoppailija viihtyy Atlantassa, sillä kaupungissa on niin perinteisiä ostoskeskuksia, yhdysvaltalaisia shoppailualueita kuin outlet-kyliäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Atlantaan voi lähteä myös aktiivimatkalle, sillä lyhyen matkan päässä kaupungista on tarjolla useita kansallispuistoja sekä Georgian osavaltion puistoja, jotka hemmottelevat kävijöitä upeilla maisemilla. Puistoissa on merkityt reitit, ja niissä on helppo vierailla myös autolla.

Etelävaltioiden suurin kaupunki on suomalaisittain edullinen kohde, sillä hintataso Yhdysvalloissa on selvästi Suomea edullisempi. Valuuttakurssien vaihteluilla on kuitenkin suuri vaikutus hintatasoon, ja ennen matkaa onkin syytä tarkistaa euron suhde Yhdysvaltain dollariin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ATLANTASSA

Atlanta, Yhdysvallat
Atlanta sopii matkakohteeksi vuodenajasta riippumatta.

Lennä maailman suurimmalle lentoasemalle

Suomesta ei ole suoria lentoja Atlantaan, mutta Helsinki-Vantaalta voi päästä lentämään maailman suurimmalle Hartsfield-Jacksonin lentoasemalle tavallisesti yhdellä tai kahdella välilaskulla. Matka-aika on välilaskuista riippuen noin 15 tuntia.

Lentoja Helsingistä Atlantaan tarjoavat muun muassa SAS, British Airways, Virgin Atlantic sekä Turkish Airlines.

Lentojen hinnat vaihtelevat runsaasti riippuen matkustusajankohdasta ja matkan varaamisen ajankohdasta. Halvimmillaan lentoliput saattavat maksaa jopa alle 500 euroa, mutta tavallisesti Atlantan-lentojen hinnat ovat 600 eurosta ylöspäin.

Runsaasti hotelleja

Atlanta on suosittu liikematkakohde, mistä syystä kaupungissa on runsaasti hyvätasoisia hotelleja. Useilla kansainvälisillä ketjuilla on toimipisteet Atlantassa, minkä lisäksi kaupungissa voi majoittua myös yhdysvaltalaisketjujen hotelleissa sekä pienissä yksityisissä majapaikoissa.

Majoituksen hintataso on samalla tasolla kuin muualla Yhdysvalloissa: halvimmat majapaikat maksavat noin 50 euroa yötä kohden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autoile tai hyppää bussiin

Liikkuminen kaupungin sisällä on Atlantassa helppoa, sillä kaupungin julkisen liikenteen verkosto Marta tarjoaa toimivat yhteydet lähes vuorokauden ympäri. Busseista ja junista muodostuva verkosto on melko edullinen, sillä perushintainen lippu maksaa aikuiselta noin 2,20 euroa.

Atlantassa voi liikkua mainiosti myös autolla muiden yhdysvaltalaiskaupukien tavoin. Vuokraamoja on useita, ja myös parkkipaikkoja on melko mukavasti.

ATLANTAN NÄHTÄVYYDET

Atlanta, Yhdysvallat
Martin Luther Kingin muistomerkki on suosittu vierailupaikka matkailijoiden keskuudessa.

Tutustu Coca-Colan maailmaan

Atlantan keskustan tuntumassa sijaitseva World of Coca-Cola on kuplajuomalle pyhitetty keskus, jossa vierailijat voivat tutustua muun muassa Coca-Colan historiaan.

Näyttelyjen lomassa voi seurata esimerkiksi legendaarisen juoman pullotusta, tavata brändille ikonisen jääkarhun, vierailla 4D-teatterissa, katsoa kokismainoksia vuosikymmenten varrelta ympäri maailmaa sekä tietysti shoppailla brändin omassa kaupassa. Coca-Cola-maailmassa voi myös maistella yli sataa erilaista versiota suositusta juomasta.

Vierailun aikana on mahdollista piipahtaa myös legendaarisessa holvissa, jossa säilytetään Coca-Colan tarkasti varjeltua reseptiä.

Ensimmäinen World of Coca-Cola avattiin vuonna 1990, ja Underground Atlantassa sijainnut keskus oli toiminnassa aina vuoteen 2007 saakka, jolloin uusi keskus avattiin nykyiseen toimipisteeseen Pemberton Placeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vieraile televisiokanavan kulisseissa

Oletko aina halunnut nähdä, kuinka televisio-ohjelmat tehdään? Yhdysvaltalaisen CNN-televisiokanavan Atlantassa sijaitseva päämaja CNN Center on kanavan 44:stä toimipisteestä suurin, ja avoinna myös vierailijoille.

Kanavan pääkonttoriin pääsee tutustumaan erilaisten kierrosten avulla. Kävijät voivat muun muassa vierailla aamuohjelman kuvauksissa, kokeilla kanavan uutisstudiota sekä tehdä omat uutiset. Vierailijat pääsevät myös näkemään kuinka suorat lähetykset tehdään ja lähetetään ympäri maailmaa.

CNN Center sijaitsee Atlantan keskustassa muiden kaupungin ykkösnähtävyyksien tuntumassa.

Martin Luther Kingin muistoalue herättää tunteita

Yksi tunnetuimpia Atlantassa syntyneitä yhdysvaltalaisia on ehdottomasti rauhan aatteen puolestapuhuja Martin Luther King Jr. Hänen kunniakseen kaupunkiin on rakennettu muistoalue, jossa voi tutustua miehen elämään.

Martin Luther Kingin muistoalue koostuu kuudesta kohteesta: alueella voi vierailla miehen syntymäkodissa, kotikirkossa, haudalla, vierailijakeskuksessa, maailmanrauhan ruusutarhassa sekä nähdä alueelle pystytetyn komean Behold-patsaan.

Alue sijaitsee Atlantan keskustan tuntumassa, joten siellä on helppo vierailla vaikka jalan.

Kaupungin tunnetuin puisto

Atlantan keskustassa sijaitseva näyttävä puisto perustettiin vuonna 1996 kaupungissa järjestettyjen olympialaisten kunniaksi. Entinen rähjäinen kerrostaloalue muutettiin vehreäksi puistoksi, joka toimi ensin olympialaisten kokoontumispaikkana ja sen jälkeen kaupunkilaisten olohuoneena.

Nykyisin puisto on olympialaisten muistomerkki ja tapahtumapaikka, joka tuo vehreyttä pilvenpiirtäjien täyttämään kaupunkiin.

Puiston näyttävin kohde on olympiarenkaiden muodostama suihkulähdealue, mutta puistossa on sen lisäksi lukuisia leikkipaikkoja ja muistomerkkejä.

ATLANTAN PARHAAT

Atlanta, Yhdysvallat
Kauniina kesäpäivänä kaupungin puistot täyttyvät sekä paikallisista että matkailijoista.

Tärkeimmät nähtävyydet

  • Centennial Olympic Park
  • Martin Luther Kingin muistoalue
  • World of Coca-Cola
  • CNN Center

Kiinnostavimmat museot

  • Atlantan historiakeskus
  • Atlantan High Museum of Art -taidemuseo

Lisätietoa

Atlantan virallinen kaupunkiopas
Time Out -lehden Atlanta-vinkit

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: ACVB & Atlantaphotos.com / James Duckworth, Gene Phillips ja Kevin C. Rose

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää