Hyppää sisältöön

Upeiden palmujen Key West – tällainen on USA:n eteläisin kaupunki

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 03.01.2016
Tie Yhdysvaltain eteläisimpään kaupunkiin kulkee 42 sillan yli. Floridan Key Westissä nautitaan palmurannoista, yöelämästä ja erinomaisista vesiurheilumahdollisuuksista.

Turkoosia reittiä paratiisiin

Jos on vaikea valita lomakohdetta Karibian ja Amerikan väliltä, matkusta Key Westiin. Näkinkenkätasavallaksi itseään tituleeraava taiteilijoiden ja vapaa-ajattelijoiden kaupunki on rantalomailijan ja sukeltajan unelmakohde.

Key Westissä lomailet lähempänä Havannaa kuin Miamia, vaikka useimmiten tie kaupunkiin käykin siltoja pitkin manner-Floridan suunnalta. Reilun 250 kilometrin automatka Miamista Key Westiin taittuu neljässä tunnissa US 1 –tietä pitkin turkooseja merimaisemia katsellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Atlantin ja Meksikonlahden väliin helminauhan tavoin muodostuva Keysaarten jono pitää huolen, ettei matkanteko pääse pitkästyttämään. Saarille voi pysähtyä patikoimaan luonnontilassa oleviin metsiin tai kokeilla vesiurheiluaktiviteetteja, joiden tarjonnasta ei ole pulaa.

Keysaaret
Palmut reunustavat Keysaarten pitkiä rantoja.

Karibia ja Amerikka käsi kädessä

Saariryhmän suurin kaupunki Key West on kiehtova sekoitus nykypäivän Amerikkaa ja vanhaa kuubalaista ja karibialaista tunnelmaa. Entisistä merikapteenien taloista on kunnostettu viehättäviä majataloja ja koko kaupunki tuntuu koostuvan herttaisesti vinksahtaneista, pastellisista huviloista, joita erottavat toisistaan valkoiset aidat ja rehevät puutarhat.

Kukot tepastelevat vapaina parkkipaikoilla ja ravintolat tarjoilevat tienkulmissa parhaita merenantimia. Terassikiikussa kiire alkaa tuntua tuntemattomalta käsitteeltä.

Turistivirrat eivät ole tylsistyttäneet Key Westin särmää. Kaupungin vahvasta omaleimaisesta identiteetistä kertoo se, että alue julistautui protestina itsenäiseksi Conchin tasavallaksi 23. huhtikuuta 1982. Termiin conch, suomeksi näkinkenkä, törmääkin kaupungissa kaikkialla. Paikalliset juhlivat huhtikuun 23. päivää omana itsenäisyyspäivänään näyttävin menoin.

Key West, Florida
Key Westin kaduilla on helppo päästä rentoon lomatunnelmaan.

Duval Street Key Westin sydämessä

Vain 15 neliökilometrin alueelle levittyvä Key West on Yhdysvaltain vaurain kaupunki asukaslukuun suhteutettuna. Key Westin sydän on Duval street, jonka varrella on lukuisia baareja, ravintoloita, pikkuputiikkeja ja taidegallerioita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rento lomakaupunki on tunnettu vilkkaasta yöelämästään ja vapaamielisyydestään, joka näkyy siellä täällä liehuvissa sateenkaarilipuissa.

Key Westin kenties tunnetuin nähtävyys on kirjailija Ernest Hemingwayn museoitu kotitalo, jossa hän asui ja kirjoitti romaanejaan yli kymmenen vuoden ajan. Kirjailijan suosikkibaari Sloppy Joe’s Bar löytyy edelleen keskustasta ja nauttii kävijöiden suosiota.

Palmurantoja ja värikkäitä koralleja

Merellisyys huokuu kaikkialla kaupungissa eikä vähiten itärannikon pitkällä palmurannalla, jossa on erinomaiset uinti- ja vesiurheilumahdollisuudet. Key Westiä ympäröivät koralliriutat kuhisevat vedenalaista elämää ja merelle järjestetään monenlaisia retkiä. Key Westiä ei voi sanoa olevansa kokenut ilman vesillä käyntiä.

Yhdysvallat, Key West
Keysaarten vedenalaisia maisemia ei kannata jättää kokematta.

Merellisyys näkyy myös ravintoloiden tarjonnassa. Ei kannata pahastua jos tarjolla on “dolphinia”. Tämä kala sekoitetaan usein nimensä takia delfiiniin, mutta se on todellisuudessa ahvenkala, joka tunnetaan suomeksi nimellä dolfiini, ja jota monessa paikassa myydään myös nimellä mahi mahi.

Auringonlaskun aikaan Näkinkenkätasavallassa kokoonnutaan Mallory Squaren merenranta-aukiolle, jossa katutaiteilijat viihdyttävät elämästä nauttijoita kilpaa punaisena mereen painuvan auringon kanssa. Päiväksi Key Westiin pysähtyneet isot risteilyalukset lähtevät jatkamaan matkaansa kohti Karibian saaria.

Moni tekee Key Westiin vain lyhyen vierailun sen pienen koon vuoksi. Jos kuitenkin budjetti sallii korkeahkon hintatason majoittumisessa, kannattaa saarelle jäädä pidemmäksikin aikaa. Tekemistä riittää helposti viikoksi, kun heittäydyt mukaan kiireettömään saariaikaan.

Teksti ja kuvat: Ulla Alakangas

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Kirjoittajan blogi Rantapallossa: 50 State Puzzle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja