Kohdeopas: Pohjois-Carolina

Kuva:
Upeat maalaismaisemat Pohjois-Carolinassa

Pohjois-Carolinassa kannattaa käydä Blue Ridge Mountains -vuoristoalueen unohtumattomilla maisemilla.

Pohjois-Carolina on idyllinen osavaltio Atlantin valtameren rannalla. Algonquian, siouan ja iroquolan-heimot asuttivat tätä seutua eurooppalaisten tuloon saakka. Amerikan ensimmäisen englantilaisten siirtokunnan perusti Sir Walter Raleigh Roanoke Island’lle vuonna 1585.

Vauras osavaltio

Pohjois-Carolina on vauras osavaltio. Tupakan- ja puuvillanviljelystä sekä teollisesta tervan- ja tärpätinvalmistuksesta alkoi taloudellinen hyvinvointi, joka vieläkin jatkuu.

Toisen maailmansodan aikaan Pohjois-Carolinaan perustettiin useita teollisuuslaitoksia ja suuria armeijan tukikohtia. Durhamin kaupungissa on paljon Duken-perheelle nimettyä.

Suuri pankkikeskus Charlotte

Tämä juontaa juurensa 1800-luvun lopulta, jolloin Washington Duke-niminen mies perusti American Tobacco Companyn. Tupakkateollisuudella rikastuneen perheen lahjoituksilla perustettiin muun muassa arvostettu Duke University ja Duke Homestead-museo.

Charlotte on Yhdysvaltain toiseksi suurin pankkikeskus, vain New York on merkittävämpi. Siellä on erinomaisia ravintoloita ja muutamia pienehköjä, mutta kiinnostavia museoita.

Vuoristoalueen upeat maisemat

Blue Ridge Mountains -vuoristoalue on tunnettu mahtavista maisemistaan. 1930-luvun lamavuosina työllisyystöinä rakennettu Blue Ridge Parkway on suositeltava kesäinen nähtävyys (lumiseen aikaan suljettu).

Tien varrella on touko-kesäkuussa tuhansittain rhododendroneja ja luonnonkukkia, syksyllä alueen ruska on hurmaava.

Pohjois-Carolinan elinkeinot

Osavaltion pääelinkeinot ovat teollisuus, maatalous ja matkailu. Pohjois-Carolinassa tuotetaan elintarvikkeita, tekstiilejä, teollisuuskoneita ja -laitteita, sähkö- ja elektroniikkalaitteistoja, huonekaluja ja tupakkatuotteita.

Merkittävimmät viljelykasvit ovat tupakka, puuvilla, soijapapu, maissi ja maapähkinä.

Nähtävyyksiä Pohjois-Carolinassa

Cape Hatteras ja Cape Lookout kansalliset merenrantakohteet, Great Smoky Mountains, sota-alus USS North Carolina (Wilmington), NC Zoo (Asheboro), 66 Amerikan itsenäistaistelukohdetta, Carl Sandburgin koti (Hendersonville), Biltmore House & Gardens (Asheville).

Pohjois-Carolinasta ovat kotoisin muun muassa James Polk, John Coltrane, Billy Graham, Howard Cosell, Jesse Helms ja Sugar Ray Leonard.

www.visitnc.com
www.nc.gov

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / ellenm1

Päivitetty: 9.2.2015

Yhdysvallat: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia