Hyppää sisältöön

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.04.2023
Suuren seikkailun symboli Grand Canyon sijaitsee lähes tiettömien erämaiden keskellä Yhdysvaltojen sydänmailla Arizonan luoteisosassa. Mahtava Grand Canyon on yksi Yhdysvaltojen suosituimmista käyntikohteista.

Maailmankuulu Grand Canyon

Yhdysvalloissa Arizonan osavaltiossa sijaitseva Grand Canyon on maailmankuulu luontonähtävyys. Se on syntynyt viitisen miljoonaa vuotta sitten Colorado-joen muovatessa maisemaa.

Näkymät ovat henkeäsalpaavat, sillä punaisen, oranssin, ruskean ja keltaisen eri sävyissä loistava kanjonimaisema ulottuu silmänkantamattomiin niin edessä kuin alapuolellakin. Valtava kanjoni on yli 445 kilometrin mittainen, ja leveys vaihtelee kuudesta kilometristä lähes 30 kilometriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kanjonin syvimmät kohdat ulottuvat jopa kahteen kilometriin, joten korkean paikan kammoista huimaa nopeasti kanjonin reunalla. Kävijät rakastavat karua kanjonimaisemaa, ja kansallispuistossa vieraileekin jopa viisi miljoonaa ihmistä vuosittain.

ShutterstockGrand Canyon, Yhdysvallat
Grand Canyon on Yhdysvaltain suosituimpia luontokohteita.

Useimmat kävijät saapuvat kansallispuistoon katselemaan ja valokuvaamaan maisemia, ja parhaat maisemat avautuvat kanjonin etelälaidalta eli South Rimiltä. Jos näkymästä haluaa saada kaiken irti, kannattaa varata aikaa vaellusretkeen kanjonin pohjalle.

Grand Canyonissa on useita vaellusreittejä, joihin on turvallisinta tutustua alueen tuntevan oppaan avulla.

Vaella kanjonin pohjalla

Monet matkailijat ovat ihastuneet luonnonpuiston vaellusreitteihin, joista osa vie kanjonin pohjalle saakka. Matkailijalle on todellinen elämys kulkea alas jyrkkien seinämien reunustamaan kuiluun. Reiteille kannattaa varautua hyvillä vaelluskengillä.

Kanjonissa ja sen seinämillä vaeltaessa kannattaa aina noudattaa erityistä varovaisuutta ja varoa mihin astuu. Matkailijan on syytä pysytellä viitoin osoitetuilla vaellusreiteillä, jotka turvallisimmin vievät näkemisen arvoisiin paikkoihin. Mielenkiintoinen reitti on esimerkiksi Bright Angel Trail.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhden päivän aikana ehtii keskimäärin kavuta puoliväliin kanjonia ja takaisin. Vierailu pohjalla vaatii vähintään kaksi päivää. Retkeilijän kannattaa varautua muun muassa lämpötilanvaihteluihin ja varata mukaan riittävästi juomista sekä tietysti ruokaa. Kesän kuumimmat kuukaudet eivät ole hyvä vaihtoehto Grand Canyonin vaellukselle, sillä lämpötilat pohjalla voivat kohota kirjaimellisesti päätä huimaaviksi.

Oppaan johdolla järjestetään vaelluksia myös kanjonin vähemmän tunnetuille alueille, joille ei kannata yksin edes yrittää. Hieman erikoisempi tapa tutustua kanjoniin on ihailla sen maisemia helikopterin kyydistä tai antaa adrenaliinin virrata ja seilata lautalla pitkin Colorado-jokea.

Grand Canyonin kansallispuisto

Grand Canyon on nimeään kantavan kansallispuiston kruunu sekä Unescon maailmaperintökohde. Grand Canyonin kansallispuisto on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista kansallispuistoista, sillä vuonna 1893 perustettu puisto sai kansallispuiston arvon jo vuonna 1919.

ShutterstockGrand Canyon, Yhdysvallat
Auringonnousu Grand Canyonilla on unohtumaton elämys.

Sisäänpääsymaksun hinnalla Grand Canyonin luonnonpuistossa voi retkeillä vaikka koko viikon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Grand Canyon on erittäin suosittu matkakohde paitsi kansainvälisten matkailijoiden myös yhdysvaltalaisten itsensä mielestä.

Luonnonpuiston alueelta löytyy monia matkailijoiden tarvitsemia palveluita. Paras paikka aloittaa on kansallispuiston vierailijakeskus, mistä myös ilmaiset shuttle-bussit liikennöivät kuljettaen kävijöitä ympäri kansallispuistoa.

Upeimmillaan Grand Canyon on auringon noustessa, ja kansallispuistoon kannattaakin suunnata varhain aamulla yön pimeydessä. Vuodenajasta riippuen parkkipaikka saattaa täyttyä jo aamun varhaisina tunteina, joten liikkeellä kannattaa olla varhain niin autopaikan kuin eturivin maisemapaikan saamisen vuoksi.

Kun ensimmäiset valon säikeet valaisevat massiivisen kanjonin, pidä kamera valmiina eeppisten lomakuvien vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä Yhdysvaltoihin Rantapallon kohdeoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Millä alueella New Yorkissa kannattaa majoittua? Viisi vaihtoehtoa Manhattanilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja