Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Kalifornia

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Kaliforniassa matkailijaa odottavat rennot ihmiset ja aurinkoiset rannat.

Kalifornian ensimmäiset asukkaat edustivat noin sataa eri intiaaniheimoa. Eurooppalaisista alueelle saapuivat ensimmäisinä tutkimusmatkailijat Cabrillo ja Drake 1500-luvulla.

Kalifornia on osavaltioista suurin

Vähitellen myös muualta Amerikan mantereelta ja Meksikon rajan takaa muutti uudisasukkaita tänne, mutta varsinainen ryntäys Kaliforniaan alkoi vuonna 1848, ensimmäisten kultalöydösten jälkeen. Yhä vieläkin kultahippuja löytyy osavaltion maaperästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyään Kalifornia on asukasluvultaan Yhdysvaltain liittovaltion suurin osavaltio (37 miljoonaa ihmistä). Kalifornialaisista puhuu äidinkielenään espanjaa noin kolmannes ja määrä kasvaa vauhdilla. Osavaltion suuruudesta kertoo myös se, että Kalifornia olisi omana valtionaan maailman seitsemänneksi suurin talous.

Vapaus ja erilaisuus kunniaan

Kalifornialaiset ovat rentoja, kansainvälisiä ja sopeutuvaisia ihmisiä. Täällä hyväksytään erilaisuus ja kunnioitetaan vapautta ehkä enemmän kuin muualla Yhdysvalloissa. Monikulttuurisuus on Kaliforniassa arkea.

Helteestä pakkaseen

Yhdysvaltain mantereen korkein ja matalin kohta ovat Kaliforniassa ja vain 160 kilometrin päässä toisistaan. Mount Whitney on 4419 metriä korkea ja Bad Water Death Valleyssa on 86 metriä merenpinnan alapuolella.

Death Valley on kuumin ja kuivin paikka Yhdysvalloissa, kesällä lämpötila nousee usein yli 40 celsius-asteen. Sää on koko osavaltiossa hyvin vaihteleva.

Rannikon vuoristoseudulla sade voi yllättää, ja osavaltion keskiosissa voi sekä hiihtää että hikoilla helteessä. Kaliforniassa vakavat luonnonilmiöt, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset ja metsäpalot, ovat mahdollisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnettu viineistä ja elokuvista

Kalifornian suurimmat elinkeinot ovat maatalous, matkailu, elektroniikka, telekommunikaatio ja viihdeteollisuus.

Osavaltio on maailmanlaajuisesti merkittävä viinin, sitrushedelmien, pähkinöiden, kukkien, mansikoiden ja tomaattien tuottaja.

Teollisuudessa osavaltio on kunnostautunut muun muassa elektroniikan, tietokoneitten, lentokoneiden, viihteen ja elintarvikkeiden valmistajana.

Nähtävyyksiä Kaliforniassa

Disney Music Hall (Los Angeles), Disneyland (Anaheim), Getty Center (Los Angeles), Universal Studios (Hollywood), San Diego Zoo, Yosemite, Lake Tahoe, Mojaven autiomaa, San Franciscon lahti, Napa Valley, Redwoodin kansallispuisto.

Kuuluisia Kalifornialaisia voisi viihdeteollisuuden takia nimetä sadoittain, mutta tässä muutamia henkilöitä, jotka ovat eri aloilla niittäneet mainetta: William Randolph Hearst, Richard M. Nixon, Ronald Reagan, Leland Stanford, Arnold Schwarzenegger, John Steinbeck ja Serena Williams.

www.visitcalifornia.com
www.state.ca.us

Teksti: SAYL / Welcome to America
Kuva: Flickr / MebS09

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja