Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.03.2024
Äärimmäistä rikkautta ja kasvoille lyövää kurjuutta – Los Angelesista löytyy monta todellisuutta.

1. Kaupunkeja kaupungin sisällä

Kun puhutaan Los Angelesista, puhutaan itse asiassa monesta erillisestä kaupungista. Esimerkiksi turistien suosimat Santa Monica ja West Hollywood ovat omia itsenäisiä kaupunkejaan, vaikka puhekielessä ja mielikuvissa niiden lasketaankin kuuluvan Los Angelesiin. Venice Beach ja Hollywood ovat puolestaan virallisesti osa Los Angelesia.

2. Kulttuurien ja kielten sekoitus

Los Angelesissa voit tuntea olevasi monessa eri maassa yhden kaupungin rajojen sisäpuolella. Discover Los Angelesin mukaan kaupungissa elää ihmisiä yli 140 eri maasta, jotka puhuvat yli 200 eri kieltä. Yli 48 prosenttia asukkaista on latinoja, ja onpa kaupungin nimikin espanjankielinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Los Angelesissa asuu eniten meksikolaisia Meksikon ulkopuolella sekä eniten thaimaalaisia Thaimaan ulkopuolella. Myös korealaisilla on oma vahva leimansa Los Angelesissa, mikä näkyy esimerkiksi Koreatownin barbecue-ravintoloissa sekä kylpylöissä.

3. Enemmän autoja kuin asukkaita

Jos Suomessa puhutaan aina säästä, on Los Angelesissa yleisin small talkin aihe liikenneruuhkat. Kaupungissa sanotaan olevan enemmän autoja kuin asukkaita. Erityisesti moottoritie 405:lla on Los Angelesissa huono maine, ja asukkaat rakastavat valittaa ruuhkissa kyyhöttämisestä.

4. Miksi Los Angelesissa on niin vähän pilvenpiirtäjiä?

Moniin muihin amerikkalaisiin suurkaupunkeihin verrattuna Los Angelesin rakennuskanta on hyvin erilainen. Pilvenpiirtäjien sijaan matalat rakennukset ovat levittäytyneet laajalle. Korkeita tornitaloja löytyy lähinnä Downtown Los Angelesista.

ShutterstockDowntown Los Angeles
Los Angelesin pilvenpiirtäjät ovat keskittyneet Downtowniin. Täällä voi käydä esimerkiksi kattobaarissa.

Kaupungin sijainti maanjäristyksille alttiilla San Andreasin siirrosvyöhykkeellä on vaikuttanut pilvenpiirtäjien rakentamiseen. Ranta-alueet on puolestaan pidetty avoimina ja rakennukset matalina merimaisemille ja esteettömälle Kalifornian auringonpaisteelle.

5. Muutakin kuin viihdeteollisuutta

Los Angeles tunnetaan ennen kaikkea viihdeteollisuuden pääkaupunkina. Kaupunkiin saavutaan kokeilemaan onnea elokuvien, tv-sarjojen ja musiikin saralla. Vauraalla Los Angelesilla on kuitenkin muitakin meriittejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunki kukoistaa muun muassa muodin ja teknologian saralla. Los Angelesin piirikunnan alueella on yli sata korkeakoulua, joista University of California, Los Angeles (UCLA), University of South California (USC) ja California Institute of Technology (Caltech) kuuluvat amerikkalaisten huippukoulujen joukkoon.

6. Los Angelesin pisin katu

Los Angeles on jättimäisten bulevardien kaupunki. Toisin kuin Suomessa, pelkkä kadun nimi ei kerro sijainnista vielä yhtään mitään. Kaupungin pisin tie on Sepulveda Boulevard, joka kulkee noin 70 kilometrin mittaisen matkan eri alueiden ja kaupunkien läpi. Sepulveda Boulevard alkaa Long Beachilta ja päättyy San Fernando Valleyn alueelle.

7. Ökyrikkaiden ja kodittomien kaupunki

Los Angelesissa on valtava määrä äärimmäisen varakkaita asukkaita. Samaan aikaan kaupunki taistelee massiivisen kodittomuusongelman kanssa.

ShutterstockBeverly Hills
Beverly Hills kuuluu Los Angelesin vauraimpiin alueisiin.

Vuonna 2023 yli 45 000 ihmisen kerrottiin elävän Los Angelesissa ilman kotia. Koko piirikunnan alueella luku oli Los Angeles Homeless Services Authorityn (LAHSA) mukaan yli 75 000.

Suurin keskittymä kodittomia elää Downtownissa sijaitsevan Skid Row’n alueella, jossa kohoaa tuhansien asukkaiden telttakylä. Asunnottomien yömajoja ei ole tarpeeksi, ja päihde- ja mielenterveysongelmat vaikeuttavat kodittomien pääsyä takaisin jaloilleen.

8. Tom of Finland -talo Los Angelesissa

Suomalainen Touko Laaksonen loi 50-luvulla alter egon Tom of Finland ja tuli kansainvälisesti tunnetuksi homoeroottisista piirroksistaan ja sarjakuvistaan. Los Angelesissa Laaksonen asui Echo Parkin alueella sijaitsevassa Craftsman-tyylisessä talossa, joka tunnetaan nykyään nimellä Tom of Finland House tai TOM House.

Museoksi ja taidegalleriaksi muutetussa talossa on mahdollista vierailla varaamalla etukäteen paikan Tom of Finland Foundationin opastetuilta kierroksilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Huvilaituri syntyi puolivahingossa

Los Angelesin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva huvilaituri Santa Monica Pier rakennettiin alun perin kaupungin jätehuollon parantamiseksi vuonna 1909. Likavesien oli tarkoitus kulkea laiturin alle rakennettua putkea pitkin. Käytännön syyt jäivät kuitenkin toissijaisiksi, kun kaupunkilaiset ja kalastajat ottivat laiturin omakseen. Siellä alettiin käydä viihdetarkoituksessa.

ShutterstockSanta Monican huvilaituri
Kukaan ei 1900-luvun alussa arvannut, että jätehuoltoa varten rakennetusta laiturista tulisi Los Angelesin suosituimpia nähtävyyksiä.

Laituri sai uuden elämän vain muutamassa vuodessa. Karuselli rakennettiin laiturille vuonna 1922 ja juhlasali vuonna 1924. Paikalliset puolustivat huvilaituria raivokkaasti, kun se 70-luvulla uhattiin purkaa suunnitteilla olleen tekosaaren tieltä. Aikeet peruttiin voimakkaan vastarinnan takia.

Santa Monica Pierin nykyinen huvipuisto Pacific Park avattiin vuonna 1996. Liput vuoristorataan ja maailmanpyörään maksavat 15 dollaria ja ovat hauska tapa nähdä ranta uudesta kulmasta.

10. Pala Berliinin muuria Los Angelesissa

Kenelläkään ei ehkä tule mieleen lähteä katsomaan Berliinin muuria Los Angelesissa, mutta kaupungista löytyy suurin Berliinin ulkopuolella sijaitseva pätkä alkuperäistä muuria. The Wende Museumin kokoelmaan kuuluvat muuriosuudet ovat näytillä Wilshire Boulevardin varrella.

Jos aiot käydä lomalla suositussa LACMA-museossa, voit samalla käydä vilkaisemassa myös tätä hauskaa kuriositeettia kadun toisella puolella.

Lue myös: Kaikki tuntevat Hollywoodin, mutta tiesitkö nämä 10 yllättävää faktaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Millä alueella New Yorkissa kannattaa majoittua? Viisi vaihtoehtoa Manhattanilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja