Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Yhdysvallat

Fort Lauderdalessa Florida on kauneimmillaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.07.2017
Floridan rannikolla aivan Miamin kyljessä sijaitsevan Fort Lauderdalen parasta antia ovat pitkät ja leveät rannat, hyvä hotellitarjonta ja erinomaiset ravintolat.

Fort Lauderdalen rannat sopivat auringonpalvojille

Noin 178 000 asukkaan Fort Lauderdalessa matkailu on merkittävä elinkeino ja kaupungissa on myös runsaasti hulppeita vapaa-ajan asuntoja. Maisemalle leimallista ovat paitsi leveät rannat, myös erikoiset kanavat eli intracoastalit. Näillä alueilla tontit on sijoitettu monihaaraisille penkereille ja jokaisella on oma hieno rantakaistaleensa. Laajoilla kanava-alueilla liikutaan sujuvasti veneillä. Matkailijatkin pääsevät halutessaan kurkistamaan kanava-asukkaiden luksuselämään vuokraamalla veneen tai osallistumalla järjestetylle risteilylle.

Riikka KrennFort Lauderdale
Fort Lauderdalen kanavat luovat erikoisen asuin- ja lomailuympäristön. Kanava-alueiden jokaisella asukkaalla on oma henkilökohtainen rantansa.

Fort Lauderdale tarjoaa rantaelämän lisäksi erinomaiset ostosmahdollisuudet ja ehkä hieman yllättäen myös kulttuurikokemuksia monien gallerioiden ja Bonnet Housen taiteilijakodin muodossa. Luontoelämyksetkin ovat täällä lähellä. Esimerkiksi alligaattorit, käärmeet ja myös sympaattiset manaatit ovat Fort Lauderdalen seudulla kotonaan. Alligaattoreita voi kohdata Evergladesin luonnonpuiston alueella, manaatteja rannikolla ja jopa kaupungin kanava-alueilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fort Lauderdale sopii monipuolisen luonteensa ansiosta hyvin perhelomailijan kohteeksi, mutta yhtä hyvin myös häämatkalaisille tai kahdenkeskistä aikaa etsiville pariskunnille.

Aurinko paistaa ympäri vuoden, kiinnostavin matkustusaika on kilpikonnakausi

Floridan kesät ovat kuuman kosteita ja lämpimimmät kuukaudet ajoittuvat toukokuun ja syyskuun väliselle kaudelle. Lämpötila nousee tuolloin jatkuvasti yli 30 asteeseen ja laskee harvoin alle 20 asteen edes yön ajaksi. Sadekuuroja tulee, mutta ne ovat yleensä nopeasti ohi. Viilein kausi on joulukuusta helmikuuhun, mutta tuolloinkin mittari näyttää usein yli kahtakymmentä astetta.

Fort Lauderdalea voidaan pitää ympärivuotisena lomakohteena, mutta paras matkustusaika ajoittuu kuitenkin kesäkaudelle. Maaliskuusta lokakuuhun seudulla on myös mahdollisuus kokea jotain harvinaista, kun merikilpikonnat nousevat pesimään alueen rannoille.

Samat rannat, joilla ihmiset uivat ja ottavat aurinkoa päivisin muuttuvat öisin kilpikonnien valtakunnaksi. Suuret kilpikonnat nousevat yön pimeydessä pesimään rannalle ja noin kahdeksan viikkoa myöhemmin jälkikasvu kuoriutuu. Kilpikonnanpoikaset suuntaavat vaistojensa varassa suoraan mereen heti kuoriuduttuaan.

Riikka KrennMerikilpikonnat pesivät Fort Lauderdalen rannoilla
Merikilpikonnan munat odottavat kuoriutumistaan tämän pienen hiekkakummun alla. Kaikki pesät luetteloidaan ja merkitään tarkasti.

Merikilpikonnat ovat hyvin harvinaisia ja arvostettuja eläimiä, ja Floridan rannoilla kaikki pesät merkitään ja luetteloidaan. Niiden ympärille rakennetaan pieni aitaus ja ihmisten on ehdottomasti kiellettyä häiritä pesintää. Fort Lauderdalen rantakadun kaikki valot sammutetaan pesimiskaudella ilta-ajaksi, jotta merikilpikonnien herkät vaistot eivät tulkitsisi ylimääräisiä valoja tähdiksi. Kilpikonnat suunnistavat tähtien perusteella kohti merta ja poikaset menehtyvät jos ne erehtyvät suunnasta. Rannoilla saa kyllä liikkua iltaisin, mutta se on tehtävä pesiä kunnioittaen. Tästä syystä kilpikonnabongarit varaustautuvat punaisin lampuin, jotka eivät tavallisen taskulampun tavoin häiritse eläinten aisteja. Salamavalolla valokuvaaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Esittelyssä Fort Lauderdalen parhaat rannat

Ravintola- ja ostostarjonta on laaja

Fort Lauderdalen parhaat ravintolat löytyvät rantakadun eli Fort Lauderdale Beach Boulevardin varrelta sekä kaupungin pääkadun Las Olas Boulevardin yhteydestä. Tarjolla on kaikkea amerikkalaisista pikaruokaketjuista fine dining -tason ravintoloihin. Yöelämää ja baarejakin löytyy, mutta jos etsit musiikkivideoiden villiä Florida-henkeä, kannattaa suunnata suosiolla Miamin South Beachille.

Myös kaupungin monipuolisimmat ostosmahdollisuudet löytyvät samoilta kaduilta. Esimerkiksi vaatteita, asusteita ja kodintavaraa on tarjolla paljon ja kohtuullisin hinnoin. Myös The Galleria -kauppakeskuksen tarjonta kannattaa tutkia. Kaikkein parhaat ostokset löytyvät kuitenkin Sawgrass Millsin outlet-kylästä, joka sijaitsee vain pienen ajomatkan päässä Fort Lauderdalen ytimestä. Sawgrass Millsin yli 350 merkkiliikettä myyvät laatutavaraa alennetuin hinnoin.

>> Lue lisää Fort Lauderdalen ostospaikoista

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FORT LAUDERDALESSA

Riikka KrennLauderdale-by-the-Sea
Lauderdale-by-the-Sean rannalla on viehättävän rauhallinen tunnelma. Lauderdale-by-the-Sea sijaitsee hieman Fort Lauderdalen keskustan pohjoispuolella.

Voit lentää joko Miamiin tai Fort Lauderdalen omalle kentälle

Lentovaihtoehtoja Fort Lauderdaleen on monia. Voit valita joko Finnairin suoran lennon Miamiin tai Norwegianin vaihdollisen yhteyden Tukholmasta Fort Lauderdaleen. Edullisimmin näitä lentoja saa tarjousaikoina jopa alle 400 eurolla. Yleensä hinnat alkavat noin 500-600 eurosta.

Miamiin sekä Fort Lauderdaleen voi myös lentää vaihtaen useiden muiden Euroopan ja Yhdysvaltojen kaupunkien kautta. Vaihdollinen lento voi olla suoraa yhteyttä tuntuvasti edullisempi erityisesti vilkkaimmilla matkustuskausilla.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Fort Lauderdaleen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellit ja huvilat

Fort Lauderdalen alueella on runsaasti eri tasoisia ja eri tyylisiä hotelleja, suurin osa kuitenkin laadukkaammasta päästä ennemmin kuin budjettihotelleja. Myös vuokrattavia loma-asuntoja ja huviloita on saatavilla. Asunnon vuokraaminen on hyvä vaihtoehto etenkin jos tarkoituksesi on viettää useampi viikko Floridan lämmössä. Hotellihinnat vaihtelevat ajankohdan ja tason mukaisesti, mutta hyvän hotellin rantakadun läheisyydestä voi saada jo 80-90 eurolla yöltä, joskus jopa halvemmalla. Paras sijaintivalinta hotellille on rannan tai Las Olas Boulevardin läheisyydessä.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Fort Lauderdalesta

Liikkuminen Fort Lauderdalessa

Kätevin tapa liikkua Fort Lauderdalessa on vuokra-auto. Voit noutaa auton suoraan lentokentältä heti saapuessasi tai vasta keskustasta. Myös taksi on helppo ja luotettava vaihtoehto, mutta se saattaa käydä kalliiksi. Julkinen liikenne Fort Lauderdalessa on amerikkalaiseen tapaan kyllä olemassa, mutta ei erityisen toimiva vaihtoehto kulkemiseen.

Jos vuokraat auton, kannattaa huomioida, että pysäköinti on lähes kaikkialla maksullista. Hotellin sijainti on yksi ratkaisevista tekijöistä: Fort Lauderdalessa on fiksua majoittua keskeisellä paikalla jollet tahdo käyttää aikaasi helteessä kävelyyn tai rahojasi parkkeeraamiseen tai taksilla liikkumiseen.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto lomallesi

[rp_social]

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

FORT LAUDERDALEN NÄHTÄVYYDET

Riikka KrennFort Lauderdale
Floridan rannoilla esiintyy voimakkaita virtauksia. Jos joudut virtaukseen, älä yritä uida sitä vastaan rantaa kohti, vaan pyri pääsemään virtauksesta pois sivusuunnassa.

Rantaelämää ja auringosta nauttimista

Fort Lauderdalessa lomailuun kuuluu olennaisesti rannoista ja auringosta nauttiminen. Pitkää hiekkarantaa reunustavat hienot palmut ja hiekka on hienoa ja pehmeää. Kaikki varsinaiset turistirannat ovat vartioituja ja ranta-alueella on melko paljon kauppoja ja palveluita.

Fort Lauderdalen rannoilla on hyvä huomioida, että merenkäynti on usein voimakasta ja aallot voivat nousta korkeiksi. Vahvoista virtauksista varoittavien kylttien ohjeita on syytä noudattaa. Lasten kanssa lomaileville paras paikka varsinaiseen uimiseen voi olla hotellin allasalue, mutta se ei tietenkään estä hiekkarannoista nauttimista muussa muodossa.

Muista myös riittävän vahva aurinkosuoja, sillä paahde on täällä polttava ja erityisesti vaaleammat ihotyypit tarvitsevat korkean kertoimen aurinkovoiteeseensa.

>> Katso esittely Fort Lauderdalen alueen parhaista rannoista

Bonnet Housen värikäs taiteilijakoti

Bonnet Housen vehreän kukkivissa puutarhoissa ja koristeellisissa saleissa saa helposti kulumaan useamman tunnin. Bonnet House on historiallinen taiteilijakoti, jonka rakennuttivat jo vuonna 1920 Frederic ja Evelyn Bartlett. Persoonallisen talon salit ovat täynnä taidetta, seinämaalauksia ja mitä erilaisimpia koriste-esineitä. Osan ovat tehneet asukkaat itse, osa kuuluu heidän keräämäänsä kokoelmaan. Puutarhassa kukkivat orkideat ja hedelmäpuut. Palmuissa keikkuu apinoita ja pihan viertä virtaavassa kanavassa liikkuu jopa manaatteja.

Sawgrass Mills on Floridan paras ostospaikka

Sawgrass Mills on koko Floridan suurin outlet-keskittymä, jossa toimii yli 350 merkkiliikettä vaatteista ja kodintavarasta kosmetiikkaan ja lastentarvikkeisiin. Outlet sijaitsee Sunrisessä vain lyhyen ajomatkan päässä Fort Lauderdalen keskustasta. Liikkeiden hinnat ovat täällä erittäin kilpailukykyisiä, ja erikoistarjouksia hyödyntämällä voit säästää pitkän pennin. Hinnat ovat Sawgrass Millsin liikkeissä aidosti alennettuja ja merkkitavaraa voi helposti saada jopa puoleen hintaan. Valikoima on niin laaja, että käyntiin kannattaa varata vähintään puolikas päivä – kokonaisenkin saa helposti kulumaan jos tahtoo nähdä kaiken mahdollisen.

Vaaleanpunaisten lintujen Flamingo Gardens

Tahdotko nähdä vaaleanpunaisia flamingoja? Fort Lauderdalen Flamingo Gardens on suuri kasvitieteellinen puutarha, jossa asuvat myös flamingot ja monet muut paikalliset luontokappaleet. Paikka on hieno käyntikohde erityisesti lasten kanssa lomailevalle, mutta totta kai kenelle tahansa muullekin. Flamingo Gardens on auki vuoden kaikkina päivinä joulua ja kiitospäivää lukuun ottamatta.

Sawgrass Recreation Parkissa voit kohdata alligaattoreita

Jos tahdot tutustua Floridan rämeluontoon ja Evergladesin luonnon puiston hienoihin maisemiin, kannattaa vierailla Sawgrass Recreation Parkissa. Suokiitureilla tehtävät retket vievät alligaattorien asuinpaikoille keskellä rämettä asiantuntevien oppaiden johdolla. Alligaattorit jäävät harvoin näillä retkillä bongaamatta, sillä niitä elää seudulla erittäin paljon ja oppaat tuntevat niiden tavat tarkalleen. Venekierroksen jälkeen voit tutustua Sawgrass Recreation Parkin eläinpuistoon, jonka asukkaat ovat tänne hoitoon tuotuja loukkaantuneita tai vammaisia alligaattoreita, käärmeitä, kilpikonnia ja muita Floridan eläimiä. Matkamuistomyymälä myy alligaattoritavaroita kaikissa muodoissaan ja täältä voit napata matkamuistoksi vaikkapa alligaattorimakkaraa.

Kanavaristeily Viidakon kuningattarella

Kanavaristeily Jungle Queen -laivalla on koko perheelle sopiva tapa tehdä nähtävyyskierros Fort Lauderdalessa. Kanavien halkoma kaupunki näyttäytyy kiinnostavimmillaan vesiltä katsottuna. Historiallinen jokilaiva Jungle Queen on kuljettanut matkustajia jo vuodesta 1935 alkaen. Risteily tällä upealla aluksella antaa tuntumaa vanhan Floridan tunnelmaan. Illallisristeily kestää kolme tuntia, mutta voit valita myös puolitoistatuntisen iltapäiväristeilyn.

[rp_social]

FORT LAUDERDALEN PARHAAT

Riikka KrennAlligaattori Evergladesissa
Alligaattorit elävät Floridassa luonnonvaraisina. Sawgrass Recreation Park on hyvä paikka tutustua niihin omassa elinympäristössään.

Alueen parhaat rannat

 1. Fort Lauderdale Beach
 2. Deerfield Beach
 3. Hollywood Beach
 4. Lauderdale-by-the-Sea
 5. Hillsboro Beach

Kiinnostavimmat luontobongaukset

 1. Merikilpikonnat
 2. Manaatit
 3. Alligaattorit
 4. Flamingot
 5. Apinat

Parhaat päiväretkikohteet Fort Lauderdalesta

 1. Sawgrass Recreation Park
 2. Lauderdale-by-the-Sea
 3. Miami Beach
 4. Key West – ehdit tehdä retken päivässäkin, mutta eniten saat irti viipymällä päivän tai kaksi

Tältä näyttää Fort Lauderdalessa

Lisätietoa

Fort Lauderdalen matkailusivusto

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

[rp_social]