Hyppää sisältöön

Espanjaan voi matkustaa ympäri vuoden – parhaat kohdevinkit jokaiselle kuukaudelle

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.11.2023
Aina on hyvä aika matkustaa Espanjaan - löydä sopiva lomakohde vuoden jokaiselle kuukaudelle!

1. Tammikuu: etsi lämpöä Kanarialta

Tammikuu on Espanjan sydäntalvea, jolloin sää on mantereella viileimmillään. Jos haluat paeta Suomen pakkasia, valitse lomakohde Kanariansaarilta. Aurinkovarmoilla saarilla mittari nousee yleensä talvellakin yli 20 asteeseen.

Espanjan mantereella lomalle kannattaa suunnata etelään, jossa monet suomalaisetkin talvehtivat. Jo nimi kertoo, että Aurinkorannikko eli Costa del Sol on talvikaudella ilmastoltaan miellyttävin paikka. Vaihtoehtoisena kohteena voi kokeilla Murcian aluetta. Rantakelejä ei kannata odottaa, mutta jo aurinkoiset päivät katkaisevat pitkän talven.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joulunpyhät jatkuvat Espanjassa vielä tammikuussa. Loppiainen on tärkeä juhla erityisesti lapsiperheissä, sillä se tietää itämaan tietäjien saapumista ja joululahjojen jakoa.

2. Helmikuu: romanttinen loma ystävänpäivänä

Talvi jatkuu Espanjassa helmikuussa, mutta jos et matkusta auringon perässä, ota kaikki irti edullisista lennoista ja hotelliöistä ennen sesonkihinnoittelua. Esimerkiksi Barcelonaan ja Madridiin pääsee helposti ympäri vuoden, ja molemmissa voi viettää kulttuurilomaa säästä riippumatta.

Ystävänpäivän yllätyslomalle kannattaa suunnata johonkin Espanjan romanttisimmista kaupungeista. Kokeile esimerkiksi tuhannen ja yhden yön tunnelmaa henkivää Granadaa, flamencon kotikaupunkia Sevillaa, historiallista Cordobaa tai linnojen Segoviaa.

ShutterstockMinne matkustaa ystävänpäivänä?
Vähemmän tunnettu Cordoba on täydellinen kohde romanttiselle lomalle.

Helmikuun lopussa käynnistyy koululaisten hiihtolomakausi, joka jatkuu aina maaliskuulle saakka. Talven matkat Kanariansaarille ja muihin perhekohteisiin ovat silloin kalleimmillaan.

3. Maaliskuu: karnevaaleja ja juhlahumua

Karnevaalit ajoittuvat yleensä maaliskuulle, mutta saattavat alkaa jo helmikuun puolella. Espanjassa tärkeimpiä karnevaaleja vietetään Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa, Andalusian Cadizissa sekä Barcelonan kupeessa sijaitsevassa Sitgesissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teneriffan karnevaalit ovat niin isot, että niitä pidetään maailman toiseksi parhaina heti Rio de Janeiron karnevaalien jälkeen. Juhlallisuudet kestävät noin kolmen viikon ajan, ja ajoittuvat vuodesta riippuen helmi-maaliskuun tienoille.

Valencian värikäs Las Fallas -festivaali järjestetään niin ikään maaliskuussa. Kaduilla kuljetetaan valtavan kokoisia puu- ja paperihahmoja, jotka poltetaan myöhemmin. Ilotulitukset kuuluvat oleellisesti tapahtumaan.

4. Huhtikuu: hyödynnä pääsiäisen lomapäivät

Pääsiäisen tuomat ylimääräiset lomapäivät tarjoavat erinomaisen tekosyyn matkustaa Espanjaan. Täällä kevät on jo pitkällä! Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä pääsiäinen on Espanjassa suosittua matkustusaikaa.

Espanja on roomalaiskatolinen maa, jossa pääsiäinen eli semana santa on vuoden tärkein juhlapyhä. Suurimmat juhlallisuudet järjestetään Sevillassa ja Malagassa, ja dramaattiset kulkueet ovat mielenkiintoinen kulttuurikokemus myös matkailijoille, jotka eivät ole kiinnostuneet uskonnoista.

IstockphotoParas Espanjan kohde pääsiäislomalle
Pääsiäisen jälkeen alkaa juhlahumu.

Pääsiäistä seuraa Sevillassa Feria de Abril, jota vietetään huhti-toukokuun taitteessa tai toisinaan jopa vasta toukokuun puolella. Tapahtuma täyttää koko kaupungin iloisella juhlahumulla, ja paikalliset pukeutuvat perinteisiin andalusialaisiin asuihin.

5. Toukokuu: Baleaarit heräävät henkiin

Osuiko kesälomasi toukokuulle? Espanjassa toukokuu on jopa parempaa matkustusaikaa kuin suomalaisen kesän priimakuukaudet. Nyt on hyvä tilaisuus vierailla esimerkiksi Madridissa ennen kuin sisämaakaupungista paetaan keskikesän tuskaista kuumuutta.

Toukokuussa matkailukausi käynnistyy myös Baleaareilla. Lomakohteiden hotellit ja ravintolat ovat auki, sää on miellyttävä ja suurimmat turistimassat eivät vielä ole saapuneet. Nyt on paras mahdollisuus saada ranta omaan käyttöön. Mikä saari sopii sinulle: Mallorca, Menorca vai Ibiza?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Kesäkuu: juhannus espanjalaiseen tapaan

Alkukesä on niin ikään hyvää aikaa matkustaa lähes kaikkialle Espanjaan. Levitä eteesi kartta ja valitse kohde, jonka olet aina halunnut nähdä! Olisiko nyt oikea hetki tehdä automatka Espanjassa?

Suomalaisen juhannuksen aikaan Espanjassa vietetään Sant Joan -festivaalia, joka on mahtavimmillaan Menorcan saarella. Koko Ciutadellan kaupunki muuttuu juhla-areenaksi, ja kaupungin kadut päällystetään hiekalla nelistäviä hevosia varten.

Sant Joania juhlitaan erilaisin menoin myös esimerkiksi Barcelonassa ja Alicantessa.

7. Heinäkuu: kokeile pohjoisen Baskimaata

Viimeistään heinäkuu tuo Espanjaan helteet, jotka voivat tuntua epämukavilta suomalaiseen ilmastoon tottuneelle. Keskikesä onkin hyvää aikaa tutustua maan pohjoisosaan, jossa sää on aina hieman viileämpi.

Baskimaa on Espanjan vähemmän tunnettuja matkailualueita, jossa on helppo yhdistää ranta-, kulttuuri- ja ruokamatka. San Sebastian on paitsi kulinaristin unelmakohde, myös yllättäen kaupunki, jossa sijaitsee yksi Espanjan parhaimmista rannoista.

ShutterstockPohjois-Espanjan rantakohde San Sebastian
Baskimaan San Sebastian on sekä rantalomailijan että kulinaristin valinta.

Bilbaossa matkailijoita houkuttelee erityisesti Guggenheim-museo. Unohtaa ei sovi myöskään Game of Thrones -sarjan kuvauspaikkana toiminutta Gaztelugatzen saareketta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Elokuu: rantalomalle pohjoiseen

Olet saattanut kuulla ohjeen, jonka mukaan Espanjaan ei kannata matkustaa elokuussa. Liian kuuma ja liian paljon turisteja, sanotaan. Tämä sääntö ei kuitenkaan koske maan pohjoisosaa. Jos haluat viettää rantalomaa sateisessa Galiciassa, on elokuu juuri sopivaa matkustusaikaa.

Espanjan luoteiskulmassa sijaitseva Galicia on vihreää ja viileää seutua, josta ei löydy turistien täyttämiä lomakeskuksia. Alueen hauskin yllätys on luonnon oman “katedraalin” muodostama ranta, jolla vierailu on varattava etukäteen.

9. Syyskuu: täydellinen kuukausi matkustaa Espanjaan

Syksy – mikä ihana aika matkustaa Espanjaan. Syyskuussa voit lomailla lähes missä tahansa Espanjassa, ja ajankohta on todennäköisesti otollinen. Kesän rajuimmat helteet alkavat väistyä, mutta sää on edelleen lämmin ja aurinkoinen. Rantakausi jatkuu Baleaareilla, Aurinkorannikolla ja Costa Bravan alueella.

Erityisesti Mallorcalla, Menorcalla ja Ibizalla pahimmat ruuhkat taittuvat syyskuussa, ja majoituksen korkea hintataso laskee. Merivesi on edelleen lämmintä pitkän kesän jäljiltä. Syksy on täydellinen aika matkustaa saarille.

ShutterstockParas aika matkustaa Baleaareille
Baleaarien saaret rauhoittuvat syyskuussa.

Vai kokeilisitko sittenkin saarista pienintä, paratiisimaista Formenteraa?

10. Lokakuu: syksyä ilmassa

Lokakuussa sää kääntyy Espanjassa syksyyn, ja luvassa voi olla sekä kuumaa aurinkoa että satunnaisia sateita. Mantereellakin pääsee vielä nauttimaan lempeistä syyssäistä, jos valitsee kohteen oikein.

Lokakuu on hyvää aikaa matkustaa Alicanteen, Costa Bravan rantakohteisiin, Murcian alueelle sekä Malagaan ja muualle Andalusiaan. Baleaareille voi löytää edullisia äkkilähtöjä tai lentoja kauden viimeisistä matkoista.

Koululaisten syyslomien aikaan pääsee jo Kanarialle, mutta tähän aikaan vuodesta toimiva vaihtoehto on myös Mallorca, jonne on suoria lentoja ympäri vuoden. Tai entä jos matkustaisit Barcelonan kupeessa sijaitsevaan Salouhin, josta on helppo poiketa Espanjan suurimmassa huvipuistossa Port Aventurassa?

11. Marraskuu: aurinkotankkausta pimeyteen

Suomen pimeimmän kuukauden aikana moni haaveilee pakomatkasta etelään. Marraskuussa katse kannattaa kääntää Kanarialle, jossa sää on vielä kuumempi kuin sydäntalvella. Marraskuussa matkustaminen on myös edullisempaa: syyslomakausi on ohi, mutta joulusesonki ei vielä ole alkanut.

ShutterstockMihin Espanjan kohteeseen kannattaa matkustaa marraskuussa?
Talviloman Kanarialla ei tarvitse tarkoittaa auringonpalvontaa. Marraskuu on hyvää aikaa vaelluksille.

Valitse itsellesi sopiva saari ja lähde loikoilemaan rannoille tai harrastamaan esimerkiksi vaellusta. Jos Suomen kylmyys ja pimeys alkaa tökkiä, saa Kanarialta mukavasti jatkoaikaa esimerkiksi golfille, uinnille tai pyöräilylle.

12. Joulukuu: markkinoita ja pakomatkoja palmun alle

Kun Espanjassa päästään joulukuuhun, on talvi viimeistään saapunut. Toisaalta joulunalusaika tarkoittaa kauniisti koristeltuja näyteikkunoita ja kurkistusta paikallisiin jouluperinteisiin. Parhaat joulumarkkinat löytyvät Madridista, Barcelonasta, Sevillasta ja Valenciasta.

Varsinaisia joulunpyhiä halutaan usein viettää Kanarian auringossa. Hotellit ja ravintolat ratkaisevat joulustressin kutsumalla matkailijoita valmiiseen pöytään.

Suosituimpia paikkoja uuden vuoden juhlintaan ovat Barcelona ja Madrid, mutta Espanjassa voit matkustaa mihin tahansa kyläpahaseen ja odottaa jonkinlaisia juhlallisuuksia ilotulituksineen. Muista hankkia kullekin juhlijalle 12 viinirypälettä, jotka syödään kellon lyödessä vaihtuvan vuoden kunniaksi.

Lue myös: Espanja ei ole pelkkää aurinkoa – tällainen on suositun matkailumaan ilmasto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Miten sangria keksittiin?

Sinäkin tilaat Espanjassa sangriaa, mutta et ehkä tunne sen tarinaa – näin klassikko syntyi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja