hero taustakuva

Tällä Espanjan lomasaarella juhannus on vielä isompi juhla kuin Suomessa – joko tunnet kohteen?

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Keskikesän juhlallisuuksia löytyy myös Espanjasta.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 21.06.2018
facebook   whatsapp

Juhannus Menorcalla on yhtä fiestaa

Jos satut lomailemaan juhannuksen aikaan Menorcan saarella Espanjassa, valmistaudu karnevaalitunnelmaan. Saarella juhlitaan nimittäin Sant Joan -nimistä fiestaa, josta voidaan käyttää myös nimeä San Juan.

Keskikesän juhlallisuuksia löytyy muualtakin Espanjasta, mutta Menorcan fiesta lienee yksi maan kuuluisimpia. Sitä saavutaan viettämään mantereelta ja muualta Euroopasta, ja juhlallisuuksia leimaavat hevoskulkueet kuvataan uutisia varten.

Mallorcan pikkusiskona tunnettu Menorca on pitkään jäänyt naapurisaaren varjoon, mutta Suomestakin on tehty Menorcalle pakettimatkoja jo useamman vuoden ajan. Rauhallinen pikkusaari muuttuu juhannuksena nelipäiväiseksi karnevaaliksi, jonka tärkeimpiä päiviä ovat 23. ja 24. kesäkuuta.

Sant Joan tunnetaan parhaiten hevosparaateista, joiden aikana ratsumiesten ohjastamat hevoset kiitävät pitkin kaupungin keskustan kapeita katuja. Hevoset nousevat takajaloilleen keskellä ihmisjoukkoja välillä hengästyttävälläkin tavalla – ja kaduille kerääntyneet katsojat kurottavat silittämään hevosten kylkiä.

Fiestan aikana tapahtuman pääkohteena toimivan Ciutadellan kaupungin kadut päällystetään hiekalla, joka pöllyää valtoimenaan hevosten nelistäessä pitkin teitä. Tapahtumaan ei kannata lähteä parhaissa jalkineissa.

Juhlallisuudet näkyvät kaupungissa monin tavoin. Punaiset Sant Joan -liput liehuvat ikkunoista, ja paikalliset solmivat kaulaansa pienen punaisen huivin.

Juhlat jatkuvat läpi yön

Juhlallisuuksiin kuuluu oleellisena osana pomada, jota menorcalaisempaa drinkkiä on vaikea löytää. Juoma valmistetaan paikallisesta Gin Xoriguerista sekä sitruunalimonadista, ja sitä myydään kaikissa baareissa ja katukojuissa. Pomadaa voidaan myydä sekä tavallisena että jäähileisenä versiona.

Yöllä juhlahumu voi yltyä villiksikin, mutta päivisin tapahtuma houkuttelee kaikenikäisiä kävijöitä lapsista vanhuksiin. Väkijoukoissa kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta erityisesti hevosten läheisyydessä. Paikallisille Sant Joan on vuoden kohokohta.

Viehättävään Ciutadellaan on helppo matkustaa lomakeskuksista joko tiuhaan liikennöivillä paikallisbusseilla tai takseilla. Pienellä saarella välimatkat eivät koskaan ole kovin pitkiä.

Fiesta vaikuttaa myös liikkeiden ja ravintoloiden aukioloaikoihin Ciutadellan kaupungissa sekä bussien liikennöintiin. Lomakeskuksissa palvelut toimivat normaalisti.

Katso kuvat juhlallisuuksista!

>> Lue lisää vinkkejä Menorcalle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.