Hyppää sisältöön

Mikä saari sopii sinulle? Näin valitset lomakohteen Kanarialla

 • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.01.2024
Suunnitteletko matkaa Espanjan aurinkoon, mutta et osaa päättää kohdetta? Rantapallon esittelyssä seitsemän Kanariansaarta.

1. Gran Canaria: bileitä, teemapuistoja, rantoja ja luontoa

Monille suomalaisille Gran Canaria on Kanariansaarista tutuin. Siellä voikin viettää lomaa moneen makuun: aktiivilomailijat voivat liikkua luonnossa, auringonpalvojat rentoutua rannoilla ja kaupunkilomailijat nauttia Las Palmasin kansainvälisestä tunnelmasta. Maisemat vaihtelevat vuoristosta hiekkadyyneihin.

Saari sopii myös nuorisoporukoille sekä perheille, joilla on vauhtia kaipaavia kouluikäisiä lapsia. Gran Canarialla on useita erilaisia teemapuistoja ja paljon perheystävällisiä hotelleja leikkipaikkoineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Playa del Ingles ja Maspalomas ovat suosittuja seksuaalivähemmistöjen keskuudessa suvaitsevaisen ilmapiirinsä ja laajan baaritarjontansa ansiosta.

iStockphotoPuerto de Mogan
Gran Canarian tuntevat kaikki ainakin nimeltä. Tässä Puerto de Moganin kylä.

Playa del Inglesissä viihtyvät myös Kanariansaarilla talvehtivat eläkeläiset. Inglesistä on helppo löytää seuraa maanmiehistä, sillä kaupungissa toimii useita suomalaisia ravintoloita, baareja ja tanssipaikkoja. Löytyypä kohteesta jopa suomalainen sauna.

Gran Canaria ei kuitenkaan ole yhtä kuin etelän turismitaivas neonvaloineen. Pääkaupunki Las Palmasissa pääsee kokeilemaan kaupunkilomaa kanarialaiseen tyyliin, kun taas Puerto Rico ja Puerto de Mogan ovat rauhallisia perhekohteita. Auton vuokraamalla tutuksi tulevat saaren kaikki kasvot.

>> Matkat Gran Canarialle – vertaa hinnat

Gran Canarian kohdeopas

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Teneriffa: täyden paketin etsijöille

 • Erityispiirteet: Espanjan korkein huippu Teide, Kanarian suurin saari
 • Suosituimmat lomakohteet: Playa de las Americas, Los Cristianos, Puerto de la Cruz, Los Gigantes
 • Näin pääset saarelle: Teneriffalle järjestetään pakettimatkoja ja reittilentoja

Teneriffa on Kanariansaarten suurin saari, josta löytyy jokaiselle jotain. Etelän lomakeskuksissa yöelämä ja harrastusmahdollisuudet vetävät vertoja Gran Canarialle, mutta vuoristossa ja kansallispuistossa luontomatkailijakin pysyy tyytyväisenä.

Saaren merkittävin nähtävyys on 3 718 metriä korkea tulivuori Teide, joka on koko Espanjan korkein huippu.

Suosituinta turistialuetta on saaren etelärannikko, jossa Playa de las Americasin lomakeskus on kasvanut yhteen Los Cristianosin kalastajakylän ja Costa Adejen uudemman alueen kanssa. Etelän kohteista on hyvät yhteydet toisiinsa – reippaimmat kävelevät rantaviivaa pitkin Adejesta aina Los Cristianosiin saakka.

iStockphotoTeiden tulivuori
Teiden tulivuori on Teneriffan suosituimpia nähtävyyksiä.

Playa de las Americas on täynnä ravintoloita, hotelleja, shoppailumahdollisuuksia ja yöelämää. Adejen rannikolta puolestaan löytyy luksushotelleja ja Los Cristianosista ripaus paikalliselämää. Suomesta tehdään pakettimatkoja noin kymmenkuntaan kohteeseen Teneriffalla.

Pohjois-Teneriffan vihreä ja rauhallinen Puerto de la Cruz on tunnelmaltaan kanarialaisempi kuin etelän turismikeskittymät, mutta ilmasto on etenkin talvella viileämpi. Paikallisten asuttama pääkaupunki Santa Cruz puolestaan on mukava päiväretkikohde isoine ostoskeskuksineen.

Lapsiperheiden suosikkikohde on etelän näyttävä vesipuisto Siam Park, jota pidetään yhtenä Euroopan parhaista vesipuistoista. Golfaajille löytyy kenttiä ympäri saarta.

>> Matkat Teneriffalle – vertaa hinnat tästä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teneriffan matkaopas

3. Fuerteventura: vesiurheilijoille ja rantalomailijoille

 • Erityispiirteet: suosittu purjelautailukeskus, Kanarian kauneimmat rannat
 • Suosituimmat lomakohteet: Corralejo, Jandía
 • Näin pääset saarelle: Fuerteventuralle järjestetään pakettimatkoja

Rauhallisen Fuerteventuran ehdottomia vetonauloja ovat kauniit rannat ja loistavat vesiurheilumahdollisuudet. Purjelautailu on saaren suosituin aktiviteetti, jota tullaan harrastamaan pidemmänkin matkan päästä. Myös vasta-alkajat voivat kokeilla lajia paikallisissa surffikouluissa.

Fuerteventuran vaaleita hiekkadyynejä kehutaan koko Kanarian kauneimmiksi rannoiksi. Rantalomailijan kannattaa kuitenkin huomioida, että saari voi olla varsin tuulinen.

ShutterstockCorralejon hiekkadyynit
Upeat hiekkadyynit ja uimarannat määrittävät Fuerteventuran maisemaa.

Fuerteventuraa pidetään nousevana golfkohteena. Vaikka laji on saarella vielä lapsenkengissä, ovat tarjolla olevat kentät tasokkaita ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia.

Kohde on ihanteellinen myös pienten lasten kanssa matkustaville vanhemmille, jotka etsivät rauhallista ja turvallista lomanviettopaikkaa. Railakkaita bileitä etsivien nuorisoporukoiden kannattaa suunnata muualle, sillä yöelämä on verrattain hiljaista.

>> Matkat Fuerteventuralle – vertaa hinnat

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fuerteventuran kohdeopas

4. Lanzarote: lapsiperheille ja auringonpalvojille

 • Erityispiirteet: tuliperäinen kuumaisema
 • Suosituimmat lomakohteet: Puerto del Carmen, Playa Blanca, Costa Teguise
 • Näin pääset saarelle: Lanzarotelle tehdään pakettimatkoja

Lanzarote tunnetaan parhaiten tuliperäisestä maastostaan, joka saa matkailijan tuntemaan kulkevansa kuumaisemissa. Saaren suosituin nähtävyys on Timanfayan tulivuoripuisto, jossa pääsee tutustumaan kraattereihin sekä laavaluoliin ja -tunneleihin.

Karun maaston Lanzarotelta puuttuu vehreys, mutta vulkaaniset maisemat ja laavahietikot tarjoavat näyn, joka kiehtoo erityisesti luonnonilmiöistä kiinnostuneita turisteja. Saarella on myös kauniita rantoja, joista parhaimpana pidetään Papagayon vaaleahiekkaista rantaa.

ShutterstockLanzaroten kaktuspuutarha
Lanzaroten nähtävyyksiin kuuluu muun muassa kaktuspuutarha.

Lanzaroten suosituimmat lomakeskukset ovat rauhallisempia kuin Gran Canarian ja Teneriffan kohteet, joten ne sopivat hyvin helppoa ja aurinkovarmaa kohdetta etsiville lapsiperheille. Yöelämää kaipaavan kannattaa suunnata Puerto del Carmenin tai pääkaupunki Arrecifen baareihin.

Costa Teguise on yksi saaren suosituimmista kohteista. Lyhen matkan päässä Arrecifestä sijaitseva rauhallinen ja viehättävä kylä on paitsi perhelomailijoiden myös surffaajien ja golfin harrastajien suosiossa. Upeista rannoista Playa Bastian sopii erityisesti lapsiperheille, kun taas Playa de las Cucharas tarjoaa mainiot mahdollisuudet vesiurheilulle.

Arkkitehtuurista ja taiteesta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa tutustua César Manriquen töihin, joita löytyy ympäri Lanzarotea.

Harrastusmahdollisuuksia saarella on riittämiin viikon tai kahden lomaa varten: Lanzarotella voi muun muassa golfata, surffata, maastopyöräillä ja patikoida.

>> Matkat Lanzarotelle – vertaa hinnat tästä

Lanzaroten kohdeopas

5. La Gomera: vaeltajille ja aktiivilomailijoille

 • Erityispiirteet: Kolumbuksen historia, laakeripuumetsät, paikallisten vihellyskieli
 • Suosituimmat lomakohteet: San Sebastian, Valle Gran Rey
 • Näin pääset saarelle: La Gomeralle on tarjolla pakettimatkoja sekä lento- ja laivayhteys Teneriffalta

Haluaisitko patikoida eksoottisemmissa maisemissa? La Gomera on monille tuttu Teneriffalta tehdyiltä päiväretkiltä, mutta vehreällä saarella voi viettää myös pidempää lomaa.

Innokkaimmin La Gomeralle suuntaavat aktiivimatkailijat, jotka lähtevät saarelle patikoimaan ja pyöräilemään. Autenttista kanarialaiselämää pääsee nuuskimaan kokeilemalla maatilamajoitusta ja syömällä paikallisten pyörittämissä pienissä ravintoloissa.

Yöelämän ja shoppailun voi La Gomeralla unohtaa, mutta Unescon maailmanperintökohteeksi listatussa Garajonayn kansallispuistossa vaeltaminen on unohtumaton kokemus. Saarella on myös golfkenttä, joka sijaitsee Jardín Tecina -hotellin yhteydessä.

iStockphotoLa Gomeran saari
La Gomera on suosittu kohde esimerkiksi vaeltajien keskuudessa.

Monille tulee yllätyksenä, etteivät kaikki Kanariansaaret olekaan rantalomakohteita: La Gomeralla on vain pari pientä tummahiekkaista rantakaistaletta. Saaren ilmasto on hieman viileämpi, joten etenkin iltoja varten kannattaa pakata mukaan lämmintä vaatetta.

Vaikka La Gomera onkin pitkälti luontokohde, löytyy saaren pääkaupungista San Sebastianista jonkin verran nähtävyyksiä. Matkailijat voivat tutustua esimerkiksi yhteen Kanariansaarten vanhimmista rakennuksista sekä taloon, jossa Kristoffer Kolumbus asui ennen Amerikan-valloitustaan.

La Gomeran matkaopas

6. El Hierro: autiosaaren etsijöille ja sukeltajille

 • Erityispiirteet: tuliperäinen saari, hyvä sukelluskohde
 • Suosituimmat lomakohteet: Valverde
 • Näin pääset saarelle: lento- tai lauttayhteys Teneriffalta tai Gran Canarialta

Loman Kanariansaarilla ei tarvitse tarkoittaa massaturismia: saariryhmästä löytyy vaihtoehto myös piilotettuja helmiä metsästävälle omatoimimatkailijalle. El Hierron tuliperäinen saari on Kanariansaarten pienin ja läntisin.

Kouluikäisten lasten kanssa matkustaville perheille ei El Hierrolta juurikaan löydy huvituksia. Saari sopii parhaiten aikuisille omatoimimatkailijoille, jotka haluavat kiertää saarta joko autolla tai vaikka jalkapatikassa. El Hierroa pidetään myös mainiona sukelluskohteena.

iStockphotoOrchillan majakka
El Hierro on Kanariansaarista pienin.

Nähtävyyksiä El Hierrolla on vähän. Matkailijat hakevat elämyksensä karunkauniista luonnosta, autenttisesta paikallistunnelmasta ja keskellä ei mitään -tunteesta. Monet haluavat käydä pulahtamassa Charco Azulin laavaluolaan rakennetussa merivesialtaassa. Saarelta löytyy myös muutama ranta, jotka muodostuvat joko tummasta hiekasta tai kivistä.

Vähäisen turismin takia myös palvelut ovat saarella melko vaatimattomat, ja esimerkiksi hotelleja on vain muutamia. Lisää majoitusvaihtoehtoja löytyy casa rural -nimellä tunnetuista luonnon keskellä sijaitsevista asunnoista ja majataloista.

El Hierron matkaopas

7. La Palma: tähtibongareille ja vaeltajille

 • Erityispiirteet: Kanarian vihrein saari, erinomainen paikka tähtien katseluun
 • Suosituimmat lomakohteet: Puerto Naos, Fuencaliente, Los Cancajos
 • Näin pääset saarelle: Lauttayhteys Teneriffalta tai Kanariansaarten sisäiset lennot

Haluatko varmistaa, että pyyhkeellesi löytyy paikka Kanariansaarten ruuhkaisilla rannoilla? La Palma on saari, josta moni suomalaismatkailija ei ole edes kuullut. Lempinimi la isla verde (vihreä saari) kertoo La Palman rehevästä kasvillisuudesta.

Rauhallinen saari sopii parhaiten matkailijoille, jotka haluavat rentouttavan lepoloman rannalla tai reippaan patikointireissun vehreässä luonnossa. Viikon matkalla ehtii toki kokeilla kumpaakin lomailutapaa.

Lisäksi La Palmaa pidetään yhtenä parhaista paikoista bongata tähtiä, ja saarelta löytyykin merkittävä astronominen observatorio.

Inka KhanjiLa Palman saari Kanarialla
La Palmaa kutsutaan vihreäksi saareksi.

Palvelut, aktiviteetit ja viihdykkeet ovat La Palmalla vähäisiä isompiin Kanariansaariin verrattuna, joten nuorisolle kohde voi käydä pitkäveteiseksi. Eniten saaresta saavat irti kaunista pakopaikkaa etsivät omatoimilomailijat, joille rauhallisuus on plussaa.

Eniten La Palma vetää puoleensa kokeneita reissaajia, jotka eivät kaipaa perinteisiä pakettimatkoja tai opaspalveluita.

La Palman matkaopas

8. La Graciosa: saarista salaisin

Erityispiirteet: uusin Kanariansaari
Suosituimmat lomakohteet: Caleta de Sebo
Näin pääset saarelle: lauttayhteys Lanzarotelta

La Graciosan kohdalla voidaan todella puhua piilotetusta helmestä, sillä suurin osa matkailijoista ei ole saaresta ikinä kuullutkaan.

La Graciosasta tuli virallisesti Kanariansaarten kahdeksas saari vasta vuonna 2018. Saarelle ei tehdä pakettimatkoja eikä siellä toimi lentokenttää. Helpoiten paikan päälle pääsee lautalla Lanzarotelta vajaassa puolessa tunnissa.

ShutterstockKanarian uusin saari
Pienellä La Graciosan saarella elämänmeno on rentoa. Jalat voi rauhassa upottaa hiekkaan.

Alle tuhannen asukkaan La Graciosalla on jonkin verran majoitusvaihtoehtoja. Minkäänlaisesta pakettimatkaturismista ei saarella voi puhua.

La Graciosalta haetaan yksinkertaisia elämyksiä poissa lomakeskusten hulinasta. Saarella voi todella lomailla omassa rauhassa ja saada käsityksen siitä, millaista muilla Kanariansaarilla on aikoinaan ollut. Rantojen ei tarvitse pelätä ruuhkautuvan.

Päällystämättömillä hiekkateillä liikutaan La Graciosalla polkupyörällä. Saarella voi harrastaa esimerkiksi sukellusta ja snorklausta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja