Hyppää sisältöön

Mikä saari sopii sinulle? Näin valitset lomakohteen Kanariansaarilla

 • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 19.09.2023
Suunnitteletko matkaa Espanjan aurinkoon, mutta et osaa päättää kohdetta? Rantapallon esittelyssä seitsemän Kanariansaarta.

1. Gran Canaria: bilettäjille ja vauhtiperheille

Jos haluaa täyttää lomansa hulinalla ja aktiviteeteilla, kannattaa suunnata Gran Canarialle. Saari on täynnä teemapuistoja, yökerhoja, aktiviteetteja ja ostosmahdollisuuksia.

Parhaiten kohde sopii nuorisoporukoille sekä perheille, joilla on vauhtia kaipaavia kouluikäisiä lapsia. Papukaijapuistosta suoraan vesipuistoon ja seuraavana päivänä villin lännen teemapuistoon – jos tämä kuulostaa ihanteelliselta lomapuuhalta, olet oikeassa paikassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti Playa del Ingles ja Maspalomas ovat suosittuja myös homo- ja lesbomatkailijoiden keskuudessa suvaitsevaisen ilmapiirinsä ja laajan baaritarjontansa ansiosta.

iStockphotoPuerto de Mogan
Gran Canarian tuntevat kaikki ainakin nimeltä. Tässä Puerto de Moganin kylä.

Nuorison lisäksi Playa del Inglesissä viihtyvät myös Kanariansaarilla talvehtivat eläkeläiset. Inglesistä on helppo löytää seuraa maanmiehistä, sillä kaupungissa toimii useita suomalaisia ravintoloita, baareja ja tanssipaikkoja. Löytyypä kohteesta jopa suomalainen saunakin.

Gran Canaria ei kuitenkaan ole yhtä kuin etelän turismitaivas neonvaloineen. Pääkaupunki Las Palmasissa pääsee kokeilemaan kaupunkilomaa kanarialaiseen tyyliin, kun taas Puerto Rico ja Puerto de Mogan ovat rauhallisia perhekohteita. Auton vuokraamalla tutuksi tulevat saaren kaikki kasvot.

>> Matkat Gran Canarialle – vertaa hinnat

Gran Canarian kohdeopas

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Teneriffa: täyden paketin etsijöille

 • Erityispiirteet: Teide-tulivuori – Espanjan korkein huippu
 • Suosituimmat lomakohteet: Playa de las Americas, Los Cristianos, Puerto de la Cruz, Los Gigantes
 • Näin pääset saarelle: Teneriffalle järjestetään pakettimatkoja ja reittilentoja

Teneriffa on Kanariansaarten kameleontti, josta löytyy jokaiselle jotain. Etelän vauhtikeskuksissa yöelämä ja harrastusmahdollisuudet vetävät vertoja Gran Canarialle, mutta vuoristossa ja kansallispuistossa luontomatkailijakin pysyy tyytyväisenä.

Saaren merkittävin nähtävyys on 3 718 metriä korkea tulivuori Teide, joka on koko Espanjan korkein huippu.

Suosituinta turistialuetta on saaren etelärannikko, jossa Playa de las Americasin lomakeskus on kasvanut yhteen Los Cristianosin kalastajakylän ja Costa Adejen uudemman lomakeskuksen kanssa. Etelän kohteista on hyvät yhteydet toisiinsa – reippaimmat kävelevät rantaviivaa pitkin Adejesta aina Los Cristianosiin saakka.

iStockphotoTeiden tulivuori
Teiden tulivuori on Teneriffan suosituimpia nähtävyyksiä.

Playa de las Americas on täynnä ravintoloita, hotelleja, shoppailumahdollisuuksia ja yöelämää. Adejen rannikolta puolestaan löytyy luksushotelleja ja Los Cristianosista ripaus paikalliselämää.

Pohjois-Teneriffan vehreä ja rauhallinen Puerto de la Cruz on tunnelmaltaan kanarialaisempi kuin etelän turismikeskittymät, mutta ilmasto on etenkin talvella viileämpi. Paikallisten asuttama pääkaupunki Santa Cruz puolestaan on mukava päiväretkikohde isoine ostoskeskuksineen.

Lapsiperheiden suosikkikohteita ovat etelän näyttävä vesipuisto Siam Park sekä Puerto de la Cruzin kupeessa sijaitseva eläintarha Loro Parque. Golfaajille löytyy kenttiä ympäri saarta.

>>Matkat Teneriffalle – vertaa hinnat tästä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teneriffan kohdeopas

3. Fuerteventura: vesiurheilijoille ja rantalomailijoille

 • Erityispiirteet: suosittu purjelautailun keskus, Kanarian kauneimmat rannat
 • Suosituimmat lomakohteet: Corralejo, Jandia
 • Näin pääset saarelle: Fuerteventuralle järjestetään pakettimatkoja

Rauhallisen Fuerteventuran ehdottomia vetonauloja ovat kauniit rannat ja loistavat vesiurheilumahdollisuudet. Purjelautailu on saaren suosituin aktiviteetti, jota tullaan harrastamaan pidemmänkin matkan päästä. Myös vasta-alkajat voivat kokeilla lajia paikallisissa surffikouluissa.

Fuerteventuran vaaleita hiekkadyynejä kehutaan koko Kanarian kauneimmiksi rannoiksi. Rantalomailijan kannattaa kuitenkin huomioida, että saari voi olla varsin tuulinen.

iStockphotoFuerteventuran rannat
Fuerteventura tunnetaan upeista rannoistaan.

Fuerteventuraa pidetään nousevana golfkohteena: vaikka laji on saarella vielä lapsenkengissä, ovat tarjolla olevat kentät tasokkaita ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia.

Kohde on ihanteellinen myös pienten lasten kanssa matkustaville vanhemmille, jotka etsivät rauhallista ja turvallista lomanviettopaikkaa. Railakkaita bileitä etsivien nuorisoporukoiden kannattaa suunnata muualle, sillä yöelämä on verrattain hiljaista.

>>Matkat Fuerteventuralle – vertaa hinnat

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fuerteventuran kohdeopas

4. Lanzarote: lapsiperheille ja auringonpalvojille

 • Erityispiirteet: tuliperäinen kuumaisema
 • Suosituimmat lomakohteet: Puerto del Carmen, Playa Blanca, Costa Teguise
 • Näin pääset saarelle: Lanzarotelle tehdään pakettimatkoja

Lanzarote tunnetaan parhaiten tuliperäisestä maastostaan, joka saa turistin tuntemaan kulkevansa kuumaisemissa. Saaren suosituin nähtävyys on Timanfayan tulivuoripuisto, jossa pääsee tutustumaan kraattereihin sekä laavaluoliin ja -tunneleihin.

Karun maaston Lanzarotelta puuttuu vehreys, mutta kuumaisemat ja laavahietikot tarjoavat matkailijalle näyn, joka kiehtoo erityisesti luonnonilmiöistä kiinnostuneita turisteja. Toki saarella on myös kauniita rantoja – niistä parhaimpana pidetään Papagayon vaaleahiekkaista rantaa.

iStockphotoLanzaroten rannat
Lanzarote tunnetaan tuliperäisenä saarena.

Lanzaroten suosituimmat lomakeskukset ovat rauhallisempia kuin Gran Canarian ja Teneriffan turistikohteet, joten ne sopivat hyvin helppoa ja aurinkovarmaa kohdetta etsiville lapsiperheille. Yöelämää kaipaavan kannattaa suunnata Puerto del Carmenin tai pääkaupunki Arrecifen baareihin.

Costa Teguise on yksi saaren suosituimmista kohteista. Lyhen matkan päässä Arrecifestä sijaitseva rauhallinen ja viehättävä kylä on paitsi perhelomailijoiden myös golfaajien ja surffaajien suosiossa. Upeista rannoista Playa Bastian sopii erityisesti lapsiperheille, kun taas Playa de las Cucharas tarjoaa mainiot mahdollisuudet vesiurheilulle.

Arkkitehtuurista ja taiteesta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa tutustua Cesar Manriquen töihin, joita löytyy ympäri Lanzarotea.

Harrastusmahdollisuuksia saarella on riittämiin viikon tai kahden lomaa varten: Lanzarotella voi muun muassa golfata, surffata, maastopyöräillä ja patikoida.

>>Matkat Lanzarotelle – vertaa hinnat tästä

Lanzaroten kohdeopas

5. La Gomera: vaeltajille ja aktiivilomailijoille

 • Erityispiirteet: Kolumbuksen historia, laakeripuumetsät, paikallisten vihellyskieli
 • Suosituimmat lomakohteet: San Sebastian, Valle Gran Rey
 • Näin pääset saarelle: La Gomeralle on tarjolla pakettimatkoja sekä lento- ja laivayhteys Teneriffalta

Haluaisitko patikoida eksoottisemmissa maisemissa? La Gomera on monille tuttu Teneriffalta tehdyiltä päiväretkiltä, mutta vehreällä saarella voi viettää myös pidempää lomaa.

Innokkaimmin La Gomeralle suuntaavat aktiivimatkailijat, jotka lähtevät saarelle patikoimaan ja pyöräilemään. Autenttista kanarialaiselämää pääsee nuuskimaan kokeilemalla maatilamajoitusta ja syömällä paikallisten pyörittämissä pienissä kuppiloissa.

Iltaelämän ja shoppailun voi La Gomeralla unohtaa, mutta Unescon maailmanperintökohteeksi listatussa Garajonayn kansallispuistossa vaeltaminen on unohtumaton kokemus. Saarella on myös golfkenttä, joka sijaitsee paikallisen luksushotellin yhteydessä.

iStockphotoLa Gomeran saari
La Gomera on suosittu kohde esimerkiksi vaeltajien keskuudessa.

Monille tulee yllätyksenä, etteivät kaikki Kanariansaaret olekaan rantaparatiiseja: La Gomeralla on vain pari pientä tummahiekkaista rantakaistaletta. Saaren ilmasto on hieman viileämpi, joten etenkin iltoja varten kannattaa pakata mukaan lämmintä vaatetta.

Vaikka La Gomera onkin pitkälti luontokohde, löytyy saaren pääkaupungista San Sebastianista jonkin verran myös nähtävyyksiä. Paikallisesta kulttuurihistoriasta kiinnostuneet matkailijat voivat tutustua esimerkiksi yhteen Kanariansaarten vanhimmista rakennuksista sekä taloon, jossa Kristoffer Kolumbus asui ennen Amerikan-valloitustaan.

La Gomeran kohdeopas

6. El Hierro: autiosaaren etsijöille ja sukeltajille

 • Erityispiirteet: tuliperäinen saari, hyvä sukelluskohde
 • Suosituimmat lomakohteet: Valverde
 • Näin pääset saarelle: lento- tai lauttayhteys Teneriffalta tai Gran Canarialta

Loman Kanariansaarilla ei tarvitse tarkoittaa massaturismia: saariryhmästä löytyy vaihtoehto myös neitseellisempiä kohteita metsästävälle omatoimimatkailijalle. El Hierron tuliperäinen saari on Kanariansaarten pienin ja läntisin.

Lapsiperheille ei El Hierrolta juurikaan löydy huvituksia – saari sopiikin parhaiten aikuisille omatoimimatkailijoille, jotka haluavat kiertää saarta joko autolla tai vaikka jalkapatikassa. El Hierroa pidetään myös mainiona sukelluskohteena.

iStockphotoOrchillan majakka
El Hierro on Kanariansaarista pienin.

Nähtävyyksiä El Hierrolla on vähän – matkailijat hakevat elämyksensä karunkauniista luonnosta sekä autenttisesta paikallistunnelmasta. Monet turistit haluavat käydä pulahtamassa Charco Azulin laavaluolaan rakennetussa merivesialtaassa. Saarelta löytyy myös muutama ranta, jotka muodostuvat joko tummasta hiekasta tai kivistä.

Vähäisen turismin takia myös palvelut ovat saarella melko vaatimattomat, ja esimerkiksi hotelleja on vain muutama. Seikkailuhenkisille matkailijoille elämys syntyykin nimenomaan keskellä ei mitään -tunteesta.

El Hierron kohdeopas

7. La Palma: tähtibongareille ja vaeltajille

 • Erityispiirteet: Kanarian vihrein saari, erinomainen paikka tähtien katseluun
 • Suosituimmat lomakohteet: Puerto Naos, Fuencaliente, Los Cancajos
 • Näin pääset saarelle: La Palman saarelle järjestetään pakettimatkoja – vaihtoehtoisesti laivayhteys Teneriffalta, lentoyhteys Kanariansaarilta sekä esimerkiksi Saksasta

Haluatko varmistaa, että pyyhkeellesi löytyy paikka Kanariansaarten ruuhkaisilla rannoilla? La Palma on saari, josta moni suomalaismatkailija ei ole edes kuullut. Lempinimi la isla verde (vihreä saari) kertoo La Palman rehevästä kasvillisuudesta.

Rauhallinen saari sopii parhaiten matkailijoille, jotka haluavat rentouttavan lepoloman rannalla tai reippaan patikointireissun vehreässä luonnossa. Viikon matkalla ehtii toki kokeilla kumpaakin lomailutapaa.

Lisäksi La Palmaa pidetään yhtenä parhaista paikoista bongata tähtiä – saarelta löytyykin merkittävä astronominen observatorio.

Inka KhanjiLa Palman saari Kanarialla
La Palmaa kutsutaan vihreäksi saareksi.

Palvelut, aktiviteetit ja viihdykkeet ovat La Palmalla vähäisiä isompiin Kanariansaariin verrattuna. Nuorisolle kohde voi käydä pitkäveteiseksi – eniten saaresta saavatkin irti kaunista pakopaikkaa etsivät lomailijat.

Turistien keski-ikä onkin kohteessa hieman korkeampi pienten lasten kanssa matkustavia perheitä lukuun ottamatta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gran Canarian parhaat nähtävyydet – katso 19 vinkkiä ja lähde vierailulle lomasaaren kiinnostavimpiin kohteisiin

Käytännön faktat Kanariansaarista

Näitä kysymyksiä sinäkin mietit ennen ensimmäistä matkaa Kanarialle – 15 nopeaa vastausta

Suorat lennot Tampereelta Gran Canarialle

Suorat lennot Tampereelta Gran Canarialle – Air Baltic avaa reitin Las Palmasiin

Teneriffa, Espanja

Air Balticilta kaksi uutta talvireittiä Tampereelta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja