Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mikä saari sopii sinulle? Näin valitset lomakohteen Kanariansaarilla

iStockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Suunnitteletko matkaa Espanjan aurinkoon, mutta et osaa päättää kohdetta? Rantapallon esittelyssä seitsemän Kanariansaarta.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 19.01.2022
facebook   whatsapp

1. Gran Canaria: bilettäjille ja vauhtiperheille

Jos haluaa täyttää lomansa hulinalla ja aktiviteeteilla, kannattaa suunnata Gran Canarialle. Saari on täynnä teemapuistoja, yökerhoja, aktiviteetteja ja ostosmahdollisuuksia.

Parhaiten kohde sopii nuorisoporukoille sekä perheille, joilla on vauhtia kaipaavia kouluikäisiä lapsia. Papukaijapuistosta suoraan vesipuistoon ja seuraavana päivänä villin lännen teemapuistoon – jos tämä kuulostaa ihanteelliselta lomapuuhalta, olet oikeassa paikassa.

Erityisesti Playa del Ingles ja Maspalomas ovat suosittuja myös homo- ja lesbomatkailijoiden keskuudessa suvaitsevaisen ilmapiirinsä ja laajan baaritarjontansa ansiosta.

iStockphotoPuerto de Mogan
Gran Canarian tuntevat kaikki ainakin nimeltä. Tässä Puerto de Moganin kylä.

Nuorison lisäksi Playa del Inglesissä viihtyvät myös Kanariansaarilla talvehtivat eläkeläiset. Inglesistä on helppo löytää seuraa maanmiehistä, sillä kaupungissa toimii useita suomalaisia ravintoloita, baareja ja tanssipaikkoja. Löytyypä kohteesta jopa suomalainen saunakin.

Gran Canaria ei kuitenkaan ole yhtä kuin etelän turismitaivas neonvaloineen. Pääkaupunki Las Palmasissa pääsee kokeilemaan kaupunkilomaa kanarialaiseen tyyliin, kun taas Puerto Rico ja Puerto de Mogan ovat rauhallisia perhekohteita. Auton vuokraamalla tutuksi tulevat saaren kaikki kasvot.

>> Matkat Gran Canarialle – vertaa hinnat

Gran Canarian kohdeopas

2. Teneriffa: täyden paketin etsijöille

 • Erityispiirteet: Teide-tulivuori – Espanjan korkein huippu
 • Suosituimmat lomakohteet: Playa de las Americas, Los Cristianos, Puerto de la Cruz, Los Gigantes
 • Näin pääset saarelle: Teneriffalle järjestetään pakettimatkoja ja reittilentoja

Teneriffa on Kanariansaarten kameleontti, josta löytyy jokaiselle jotain. Etelän vauhtikeskuksissa yöelämä ja harrastusmahdollisuudet vetävät vertoja Gran Canarialle, mutta vuoristossa ja kansallispuistossa luontomatkailijakin pysyy tyytyväisenä.

Saaren merkittävin nähtävyys on 3 718 metriä korkea tulivuori Teide, joka on koko Espanjan korkein huippu.

Suosituinta turistialuetta on saaren etelärannikko, jossa Playa de las Americasin lomakeskus on kasvanut yhteen Los Cristianosin kalastajakylän ja Costa Adejen uudemman lomakeskuksen kanssa. Etelän kohteista on hyvät yhteydet toisiinsa – reippaimmat kävelevät rantaviivaa pitkin Adejesta aina Los Cristianosiin saakka.

iStockphotoTeiden tulivuori
Teiden tulivuori on Teneriffan suosituimpia nähtävyyksiä.

Playa de las Americas on täynnä ravintoloita, hotelleja, shoppailumahdollisuuksia ja yöelämää. Adejen rannikolta puolestaan löytyy luksushotelleja ja Los Cristianosista ripaus paikalliselämää.

Pohjois-Teneriffan vehreä ja rauhallinen Puerto de la Cruz on tunnelmaltaan kanarialaisempi kuin etelän turismikeskittymät, mutta ilmasto on etenkin talvella viileämpi. Paikallisten asuttama pääkaupunki Santa Cruz puolestaan on mukava päiväretkikohde isoine ostoskeskuksineen.

Lapsiperheiden suosikkikohteita ovat etelän näyttävä vesipuisto Siam Park sekä Puerto de la Cruzin kupeessa sijaitseva eläintarha Loro Parque. Golfaajille löytyy kenttiä ympäri saarta.

>>Matkat Teneriffalle – vertaa hinnat tästä

Teneriffan kohdeopas

3. Fuerteventura: vesiurheilijoille ja rantalomailijoille

 • Erityispiirteet: suosittu purjelautailun keskus, Kanarian kauneimmat rannat
 • Suosituimmat lomakohteet: Corralejo, Jandia
 • Näin pääset saarelle: Fuerteventuralle järjestetään pakettimatkoja

Rauhallisen Fuerteventuran ehdottomia vetonauloja ovat kauniit rannat ja loistavat vesiurheilumahdollisuudet. Purjelautailu on saaren suosituin aktiviteetti, jota tullaan harrastamaan pidemmänkin matkan päästä. Myös vasta-alkajat voivat kokeilla lajia paikallisissa surffikouluissa.

Fuerteventuran vaaleita hiekkadyynejä kehutaan koko Kanarian kauneimmiksi rannoiksi. Rantalomailijan kannattaa kuitenkin huomioida, että saari voi olla varsin tuulinen.

iStockphotoFuerteventuran rannat
Fuerteventura tunnetaan upeista rannoistaan.

Fuerteventuraa pidetään nousevana golfkohteena: vaikka laji on saarella vielä lapsenkengissä, ovat tarjolla olevat kentät tasokkaita ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia.

Kohde on ihanteellinen myös pienten lasten kanssa matkustaville vanhemmille, jotka etsivät rauhallista ja turvallista lomanviettopaikkaa. Railakkaita bileitä etsivien nuorisoporukoiden kannattaa suunnata muualle, sillä yöelämä on verrattain hiljaista.

>>Matkat Fuerteventuralle – vertaa hinnat

Fuerteventuran kohdeopas

4. Lanzarote: lapsiperheille ja auringonpalvojille

 • Erityispiirteet: tuliperäinen kuumaisema
 • Suosituimmat lomakohteet: Puerto del Carmen, Playa Blanca, Costa Teguise
 • Näin pääset saarelle: Lanzarotelle tehdään pakettimatkoja

Lanzarote tunnetaan parhaiten tuliperäisestä maastostaan, joka saa turistin tuntemaan kulkevansa kuumaisemissa. Saaren suosituin nähtävyys on Timanfayan tulivuoripuisto, jossa pääsee tutustumaan kraattereihin sekä laavaluoliin ja -tunneleihin.

Karun maaston Lanzarotelta puuttuu vehreys, mutta kuumaisemat ja laavahietikot tarjoavat matkailijalle näyn, joka kiehtoo erityisesti luonnonilmiöistä kiinnostuneita turisteja. Toki saarella on myös kauniita rantoja – niistä parhaimpana pidetään Papagayon vaaleahiekkaista rantaa.

iStockphotoLanzaroten rannat
Lanzarote tunnetaan tuliperäisenä saarena.

Lanzaroten suosituimmat lomakeskukset ovat rauhallisempia kuin Gran Canarian ja Teneriffan turistikohteet, joten ne sopivat hyvin helppoa ja aurinkovarmaa kohdetta etsiville lapsiperheille. Yöelämää kaipaavan kannattaa suunnata Puerto del Carmenin tai pääkaupunki Arrecifen baareihin.

Costa Teguise on yksi saaren suosituimmista kohteista. Lyhen matkan päässä Arrecifestä sijaitseva rauhallinen ja viehättävä kylä on paitsi perhelomailijoiden myös golfaajien ja surffaajien suosiossa. Upeista rannoista Playa Bastian sopii erityisesti lapsiperheille, kun taas Playa de las Cucharas tarjoaa mainiot mahdollisuudet vesiurheilulle.

Arkkitehtuurista ja taiteesta kiinnostuneiden matkailijoiden kannattaa tutustua Cesar Manriquen töihin, joita löytyy ympäri Lanzarotea.

Harrastusmahdollisuuksia saarella on riittämiin viikon tai kahden lomaa varten: Lanzarotella voi muun muassa golfata, surffata, maastopyöräillä ja patikoida.

>>Matkat Lanzarotelle – vertaa hinnat tästä

Lanzaroten kohdeopas

5. La Gomera: vaeltajille ja aktiivilomailijoille

 • Erityispiirteet: Kolumbuksen historia, laakeripuumetsät, paikallisten vihellyskieli
 • Suosituimmat lomakohteet: San Sebastian, Valle Gran Rey
 • Näin pääset saarelle: La Gomeralle on tarjolla pakettimatkoja sekä lento- ja laivayhteys Teneriffalta

Haluaisitko patikoida eksoottisemmissa maisemissa? La Gomera on monille tuttu Teneriffalta tehdyiltä päiväretkiltä, mutta vehreällä saarella voi viettää myös pidempää lomaa.

Innokkaimmin La Gomeralle suuntaavat aktiivimatkailijat, jotka lähtevät saarelle patikoimaan ja pyöräilemään. Autenttista kanarialaiselämää pääsee nuuskimaan kokeilemalla maatilamajoitusta ja syömällä paikallisten pyörittämissä pienissä kuppiloissa.

Iltaelämän ja shoppailun voi La Gomeralla unohtaa, mutta Unescon maailmanperintökohteeksi listatussa Garajonayn kansallispuistossa vaeltaminen on unohtumaton kokemus. Saarella on myös golfkenttä, joka sijaitsee paikallisen luksushotellin yhteydessä.

iStockphotoLa Gomeran saari
La Gomera on suosittu kohde esimerkiksi vaeltajien keskuudessa.

Monille tulee yllätyksenä, etteivät kaikki Kanariansaaret olekaan rantaparatiiseja: La Gomeralla on vain pari pientä tummahiekkaista rantakaistaletta. Saaren ilmasto on hieman viileämpi, joten etenkin iltoja varten kannattaa pakata mukaan lämmintä vaatetta.

Vaikka La Gomera onkin pitkälti luontokohde, löytyy saaren pääkaupungista San Sebastianista jonkin verran myös nähtävyyksiä. Paikallisesta kulttuurihistoriasta kiinnostuneet matkailijat voivat tutustua esimerkiksi yhteen Kanariansaarten vanhimmista rakennuksista sekä taloon, jossa Kristoffer Kolumbus asui ennen Amerikan-valloitustaan.

La Gomeran kohdeopas

6. El Hierro: autiosaaren etsijöille ja sukeltajille

 • Erityispiirteet: tuliperäinen saari, hyvä sukelluskohde
 • Suosituimmat lomakohteet: Valverde
 • Näin pääset saarelle: lento- tai lauttayhteys Teneriffalta tai Gran Canarialta

Loman Kanariansaarilla ei tarvitse tarkoittaa massaturismia: saariryhmästä löytyy vaihtoehto myös neitseellisempiä kohteita metsästävälle omatoimimatkailijalle. El Hierron tuliperäinen saari on Kanariansaarten pienin ja läntisin.

Lapsiperheille ei El Hierrolta juurikaan löydy huvituksia – saari sopiikin parhaiten aikuisille omatoimimatkailijoille, jotka haluavat kiertää saarta joko autolla tai vaikka jalkapatikassa. El Hierroa pidetään myös mainiona sukelluskohteena.

iStockphotoOrchillan majakka
El Hierro on Kanariansaarista pienin.

Nähtävyyksiä El Hierrolla on vähän – matkailijat hakevat elämyksensä karunkauniista luonnosta sekä autenttisesta paikallistunnelmasta. Monet turistit haluavat käydä pulahtamassa Charco Azulin laavaluolaan rakennetussa merivesialtaassa. Saarelta löytyy myös muutama ranta, jotka muodostuvat joko tummasta hiekasta tai kivistä.

Vähäisen turismin takia myös palvelut ovat saarella melko vaatimattomat, ja esimerkiksi hotelleja on vain muutama. Seikkailuhenkisille matkailijoille elämys syntyykin nimenomaan keskellä ei mitään -tunteesta.

El Hierron kohdeopas

7. La Palma: tähtibongareille ja vaeltajille

 • Erityispiirteet: Kanarian vihrein saari, erinomainen paikka tähtien katseluun
 • Suosituimmat lomakohteet: Puerto Naos, Fuencaliente, Los Cancajos
 • Näin pääset saarelle: La Palman saarelle järjestetään pakettimatkoja – vaihtoehtoisesti laivayhteys Teneriffalta, lentoyhteys Kanariansaarilta sekä esimerkiksi Saksasta

Haluatko varmistaa, että pyyhkeellesi löytyy paikka Kanariansaarten ruuhkaisilla rannoilla? La Palma on saari, josta moni suomalaismatkailija ei ole edes kuullut. Lempinimi la isla verde (vihreä saari) kertoo La Palman rehevästä kasvillisuudesta.

Rauhallinen saari sopii parhaiten matkailijoille, jotka haluavat rentouttavan lepoloman rannalla tai reippaan patikointireissun vehreässä luonnossa. Viikon matkalla ehtii toki kokeilla kumpaakin lomailutapaa.

Lisäksi La Palmaa pidetään yhtenä parhaista paikoista bongata tähtiä – saarelta löytyykin merkittävä astronominen observatorio.

Inka KhanjiLa Palman saari Kanarialla
La Palmaa kutsutaan vihreäksi saareksi.

Palvelut, aktiviteetit ja viihdykkeet ovat La Palmalla vähäisiä isompiin Kanariansaariin verrattuna. Nuorisolle kohde voi käydä pitkäveteiseksi – eniten saaresta saavatkin irti kaunista pakopaikkaa etsivät lomailijat.

Turistien keski-ikä onkin kohteessa hieman korkeampi pienten lasten kanssa matkustavia perheitä lukuun ottamatta.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, iStockphoto, Teneriffan Matkailu, iStockphoto, iStockphoto, iStockphoto, iStockohoto, Inka Khanji

Lue kommentit (16) Jätä kommentti

 1. Niin vain taitaa olla, että edelleen enemmistö Kanarialle matkaajista hakee etupäässä aurinkoa ja rannalla rentoutumista. Ymmärtääkseni ainakin suomalaisturistien ykköskysymyksiä mihin tahansa vuodenaikaan on, että missä on lämmintä. Tämän huomioon ottaen aurinkoisten rantojen markkinointi ei ole vanhentunut ajatus.

  Itsekin pidän enemmän luonnossa liikkumisesta, mutta olen kiitollinen etteivät matkatoimistot mainosta näitä mahdollisuuksia Kanarian kohdalla enempää. Se vielä koskematon luonto ei mitenkään kestäisi, jos ne kaikki miljoonat turistit lähtisivät rannoilta saarten kansallispuistoihin. Kaunistelematon totuus on, että ainakin Teneriffalla liikkuu turisteja jo ahdistavan paljon pienissäkin kylissä, vaikka saari muuten kaunis onkin.


 2. Tervehdys. Eikö nyt ole vuosi 2018?? Ihmetellä vain pitää, että esim. kanariansaaria esitellään edelleen kuin joskus vime vuosituhannella, ollaan rannalla jne…..Voi pyhä Sylvi ! Ettekö tekään matkanjärjestäjät ole huomanneet, että matkailu on vähän muuttunut. Ihmetyttää kovasti että ns. harraste matkailijat eivät tunnu teitä paljonkaan kiinnostavan. Esim. itse edustan hyvin suurta joukkoa tänäpäivänä joka matkustaa lintujen, kasvien, tai jonkun muun harrastuksen vuoksi, eikä todellakaan rantaloman toivossa. Rantalomat sellaisina kun ne nyt olivat, kuuluvat mielestäni kyllä jo Irvinin biiseihin, ja hyvä niin. Itse olen viimeisen 30v ajan matkaillut enimmäkseen harrastukseni innoittamana…eli linnut ja luonto maailmalla ovat olleet kiinnostuksen pää kohteita. Ps kanariansaarilla, ihan jokaisella on todella paljon lähes pilaamatonta luontoa. pitää vain mennä muutama kilometri turistikeskittymien ulkopuolelle ja nauttia…Luonto terveisin Jari, ornitologi Salosta.


 3. Fuerteventura loistava paikka. Rannat hyvät, rauhallinen, ei vielä turistien pilaama (Jandia). Suosittelen muillekin kuin vain surffaajille.


 4. Kaikilla 7sämällä saarella olen käynyt !


 5. 33 talvea á 6kk. Kanarialla asunut on nyt 83 vuotiaana todennut, että mäkisiä saaria kannattaa välttää koska kävely ja palvelut usein ovat raskaan matkan päässä ellei ole autoa, sillä tavaroiden raahaaminen ylös mäkiä ja rappuja ei ole mitään herkkua.


 6. Paras paikka on ingles ja Puerto Rigo sekä Teneriffalla Amerigas .molemmat ovat olleet minun suosikkia.


 7. yksinkertaisesti saaret voi jakaa kahteen ryhmään: Itäiset grancanaria, lanzarote, fuerteventura ovat karuja ja läntiset Teneriffa lagomera lapalma ovat vihreämpiä ja monipuolisempia, jossa myös sataa ja saa nauttia vesiputouksista ja laurisilvametsistä ( Läntiset saaret ovat euroopan hawaii ja todellisia taru sormusten herrasta maisemia) Teneriffalta Laurisilvaa löytyy pohjoiskärjestä, los gigantesin takaa mahtava Mascan laakso jossa olet 800m korkeiden pystysuorten vuorten armoilla, laakson lopussa vene vie takas jos ei jaksa/ uskalla takaisin) turistialueet ketjussakuin yhtä alkaen christianos, Americas, puerto colon, play de fanabe ovat valtavat, gran canarian kuollut maspalomas on pieni kärpänen sen rinnalla, lisäksi gran canarialla ei ole aitoja järviä tai lampia vaan likaisia teköjärviä patoineen ( mikä oli pettymys), sekä gran canarian maalais tiet muodostavat valtavan labyrintin jossa voit oikeasti eksyä, Teneriffalla vähemmän turhia teitä ja enemmän selkeämpiä, tosin toisaalta ehkä hyvä asia jos enemmän teitä, tuntuu siltä kuin todellinen vaellusgran canarialla jätetty sen varaan että turistin ei tarvi poistua autosta kävelemään luontoon vaan ajella vaan ympäri tieitä tosin ei ihan yhdessä viikossa onnistu, itse vihaan pinnallisuutta, politiikkaa, työelämää, rahaa, yöelämää, roskan syöntiä ja turismielämää, arvostan luonnon kauneutta, jossa voit pysähty syömään omenoita, avokadoja ja papayaa suoraan puista, lisäksi surffaan johon teneriffa sopii mainiosti, siksi arvostan enemmän Teneriiffaa (jossa voi jopa hiihtää kun Teidellä on lunta), la palmaa ja la gomeraa !


 8. Lanzarotella oltiin jouluna ja uudelleen tekisi mieli lähteä!


 9. Seuraavan kerran, kun suuntaan Kanarian saarille – kohteena lienee Fuerteventuran saari, sillä se on ainoa noista seitsemästä asutusta saaresta, jolla en ole vielä käynyt. Kuuden muun saaren nähtävyydet tuli koluttua milteipä kaikki ja osa useampaankin kertaan. Kiitos menneiden vuosien runsaat matkat Cran Canarialle ja Teneriffalle – alkaen aina 60-luvulta ja tämän vuositunannen lukuisat risteilyt nyt jo historiaan jääneellä suomalaisella varustamolla Kristina Cruises.


 10. Teneriffalla olin vuonna -86 häämatkalla ja kipinä sinne uudelleen mennä ja nähdä mitä sinne nyt kuuluu. Mukava lomanvietto paikka.


 11. Gomera on paras ja kaunein.Ihana golfkohde.


 12. “Kulttuurihistoria” mainittu kerran. Ei tullut yllätyksenä.


 13. No kunhan puhutaan suomea ja saa lihapullia niin ihan sama.


 14. Olipa huonoa mainosta Puerto De La Cruzille..ilman muuta viehättävin ja aidoin lomakaupunki Kanarialla. Ollaan käyty siellä useita kertoja ja eipä ole ollut ilmoissakaan valittamista. Tosin pilvipuotaisia päiviä on välillä ollut -meistä ne ovat mukavia jaksaa kävellä ja katsella. Emme tykkää auringossa makaamisesta. Eri Kanariansaarilla ja ei lomakaupungeissa on vierailtu mutta aina mukavinta ollut Puerto De La Cruzissa. Surkeimmat ilmat ovat kohdallamme sattuneet Maspalomasiin joulukussa 2007 , jolloin satoi kaatamalla kolme lomapäivää ja palelimme bungalovissamme.


  • Ei kannata jäädä sadetta pitämään!Meillä satoi myös ja oli pilvistä Maspalomaksessa mut ei muuta kun bussiin ja joka päivä nopea yhteys Puerto Ricoon!Siellä oli varma auringon paiste joka päivä.Naapurit ihmettelivät miten oltiin ruskettuneita,kun he olivat aivan vaaleita.Sanottiin että bussiin ja joka aamu mennään Puerto Ricoon!


 15. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.