Hyppää sisältöön

Joko tiesit, ettei Espanja ole pelkkää aurinkoa? Tällainen on tutun matkailumaan ilmasto

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.09.2023
Espanjaan mahtuu monenlaisia ilmastovyöhykkeitä. Lue missä paistaa ja missä saat varautua sateenvarjolla!

Kolme ilmastovyöhykettä mantereella

Kun suomalainen matkustaa Espanjaan, on haussa yleensä aurinkoa ja rantoja tai mielenkiintoinen kaupunkikohde. Maan suosituimmat lomakohteet sijoittuvat alueille, joissa ilmastokin on suotuisin.

Manner-Espanja jakautuu karkeasti kolmeen eri ilmastovyöhykkeeseen. Etelässä vallitsee Välimeren ilmasto kuumine kesineen ja leutoine talvineen – ei ole sattumaa, että juuri eteläinen Aurinkorannikko houkuttelee talvehtijoita Suomesta asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanjan keskiosan mannerilmasto tarkoittaa kuumia kesiä ja kylmiä talvia. Tälle alueelle osuu esimerkiksi pääkaupunki Madrid, jossa paikalliset jopa joutuvat pakenemaan sisämaan tunkkaisia kesähelteitä rannikolle tai saarille. Talvikauteen saa puolestaan varautua lämpimillä vaatteilla.

Yllättävin ilmasto löytyy Espanjan pohjois- ja luoteisosasta. Meri-ilmasto vallitsee esimerkiksi Galician, Cantabrian, Asturian ja Baskimaan itsehallintoalueilla, joissa talvet ovat kylmiä ja sateisia ja kesät lämpimiä. Rantalomaa kannattaa suunnitella näille alueille ainoastaan kesällä, ja silloinkin vastaan voi tulla yllätyksiä.

Monet eivät edes tiedä Espanjan osittaisesta meri-ilmastosta. Epävakaisen sääalueen matkakohteet jäävät helposti kokematta, vaikka alueelta löytyy muun muassa Espanjan parhaimpien joukkoon listattuja rantoja. Playa de las Catedrales -rannalle vierailu on varattava etukäteen.

Espanjaan matkustetaan ympäri vuoden

Espanjassa on yksi Euroopan kadehdittavimmista ilmastoista. Talvi on lyhyt, kevät alkaa aikaisin ja kesä jatkuu pitkälle syksyyn. Tästä poikkeuksena on ainoastaan sateinen meri-ilmaston alue. Erityisesti Galicia tunnetaan sateistaan.

Espanjaan pääsee Suomesta ympäri vuoden sekä reittilennoilla että pakettimatkoilla. Kaupunkikohteisiin kuten Barcelonaan ja Madridiin matkustetaan silloinkin, kun sää ei ole parhaimmillaan. Andalusian lisäksi esimerkiksi Alicanten alueella sää on usein miellyttävä myös talvella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockParas aika matkustaa Espanjaan
Espanjan kaupunkeihin matkustetaan ympäri vuoden. Madridissa talvet ovat kylmiä ja kesät paahtavan kuumia.

Paras aika matkustaa Espanjaan riippuu matkakohteesta, mutta kevät, alkukesä ja syksy ovat erinomaista aikaa useimmista kohteissa. Heinä- ja elokuun helteet voivat tuntua suomalaiselle uuvuttavilta.

Tiesitkö, että Espanjassa voi myös sataa lunta ja maasta löytyy yli 30 hiihtokeskusta? Laskettelulomalle Espanjaan voi lähteä esimerkiksi Sierra Nevadan tai Pyreneiden vuoriston hiihtokeskuksiin. Hiihtokausi alkaa marras–joulukuussa ja jatkuu kevääseen saakka.

Välillä Espanjassa koetaan myös sään erikoisia ääri-ilmiöitä. Esimerkiksi tammikuussa 2018 Aurinkorannikon Fuengirolassa satoi yllättäen lunta.

Espanjan saarten ilmasto

Espanjalle kuuluu kaksi suosittua saariryhmää, jotka ovat molemmat tuttuja suomalaismatkailijoille. Baleaarit eli Mallorca, Menorca, Ibiza ja Formentera sijaitsevat Välimerellä. Kanariansaaret sijaitsevat Atlantin valtamerellä – maantieteellisesti Afrikan puolella.

Baleaareilla Välimeren ilmasto tarkoittaa kuumia kesiä ja leutoja talvia. Pääasiallinen matkailukausi kestää huhtikuusta lokakuuhun, mutta talvikuukaudet ovat hyvää aikaa esimerkiksi vaellus- tai pyöräilyreissuille.

ShutterstockBaleaarien saarten ilmasto
Baleaareilla kesäkausi on pääasiallista matkustusaikaa. Talvet ovat leutoja.

Kanariansaarilla vallitsee subtrooppinen ilmasto, mikä tarkoittaa lämmintä säätä ympäri vuoden. Kesällä saarilla on kuuma ja syksyllä ja keväällä sää on jotakuinkin täydellinen. Talvellakin lämpötila pysyttelee usein 20 asteen paremmalla puolella.

Jotta sääasiat eivät olisi liian yksinkertaisia, mahtuu Kanariallekin erilaisia mikroilmastoja. Vuoristoisilla alueilla, kuten Teneriffan Teidellä, saattaa jopa sataa lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Koska Kanarialle kannattaa matkustaa? Tällainen on suosittujen saarten ilmasto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja