Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Miksi New Yorkia sanotaan Isoksi omenaksi? Näin 5 tunnettua kaupunkia saivat lempinimensä

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Sinäkin kuulet tunnettujen kaupunkien lempinimet jatkuvasti, mutta oletko miettinyt mistä ne saivat alkunsa?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 18.11.2022
facebook   whatsapp

1. New York: Iso omena

Harvalla kaupungilla on yhtä monta lempinimeä kuin New Yorkilla. Erilaisten lyhenteiden lisäksi New Yorkista käytetään myös esimerkiksi nimiä Gotham sekä kaupunki, joka ei koskaan nuku. Paikallisille New York on usein vain The City.

Lempinimistä tunnetuin on kuitenkin Big Apple, joka on vakiintunut myös Suomessa muotoon Iso omena. Suosituimman teorian mukaan nimen keksi The Morning Telegraphin urheilutoimittaja John J. Fitzgerald, joka käytti sitä laukkakilpailuja koskevassa kolumnissaan 1920-luvulla.

“Isoa omenaa” käytettiin vertaiskuvana suuriin rahapalkintoihin, joita hevoset saattoivat voittaa nimenomaan New Yorkissa. “On vain yksi iso omena. Se on New York”, kirjoitti Fitzgerald. Myöhemmin termi levisi ja alkoi tarkoittaa yleisesti New Yorkin kaupunkia.

Big Apple on innostanut myös muita kaupunkeja keksimään lempinimiä samaan tyyliin. Esimerkiksi Bangkokista käytetään nimeä Big Mango.

Tiesitkö muuten, että New Yorkin alkuperäinen nimi ei ollut New York, vaan New Amsterdam?

2. Venetsia: La Serenissima

Jos lomailet Venetsiassa, saatat huomata nimen La Serenissima esiintyvän ympäri kaupunkia. Se saattaa vieläkin olla painettuna matkamuistoihin tai vilahtaa hotellien, ravintoloiden ja kauppojen nimissä. Kyseessä on Venetsian vanha nimi, joka on vieläkin aktiivisessa käytössä.

ShutterstockMiksi Venetsian lempinimi on La Serenissima?
Venetsiaa kutsutaan yhä usein nimellä La Serenissima.

Lempinimi juontaa juurensa aikaan, jolloin Venetsian virallinen nimi oli Serenissima Repubblica di Venezia. Kirjaimellisesti se tarkoittaa Venetsian rauhallista tasavaltaa. Nimen uskotaankin liittyvän siihen, että ulkopuolisille Venetsia näyttäytyi tyynenä muiden kaupunkien pyristellessä myllerryksien keskellä.

3. Pariisi: Valon kaupunki

Kun kaupunki on yhtä kuuluisa kuin Pariisi, on tyypillistä, että sillä on useampia lempinimiä. Pariisi tunnetaankin ainakin valon ja rakkauden kaupunkina. Miten Pariisista tuli valon kaupunki, La Ville Lumière?

Yleisen käsityksen mukaan nimi viittaa aikaan, jolloin Pariisin kadut valaistiin öljylampuilla. Rakkauden kaupunki on uudempi, hyvin markkinointitarkoituksiin sopiva lempinimi, joka kertoo Pariisin suosiosta romanttisena lomakohteena.

4. Lontoo: Big Smoke

Lontoosta käytetty lempinimi Big Smoke viittaa savuun, ja esiintyi ensimmäisen kerran sanakirjassa paikallisena slangina jo vuonna 1874. Nimi ei välttämättä kuulosta kovin imartelevalta – mistä oikein on kyse?

Museum of London -museon edustajan mukaan nimen keksivät maaseudulta Lontooseen saapuvat kävijät. Kun he lähestyivät Lontoota, näkyivät kaupungin ympärillä voimakkaat savupilvet. Savuisuus johtui hiilen polttamisesta. Tilanne muuttui kunnolla vasta vuonna 1956 uuden lain myötä.

IstockphotoMiksi Lontoon lempinimi on Big Smoke?
Vielä 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa Lontoon yllä leijuivat savupilvet.

Lempinimi saattaa esiintyä myös muodossa The Smoke.

5. Rooma: Ikuinen kaupunki

Myös me suomalaiset tunnemme Rooman Ikuisena kaupunkina. Italiaksi lempinimi on Città Eterna ja latinaksi Urbs Aeterna – ja se on kaupungin tapaan ikivanha. Historioitsijoiden mukaan nimeä olisi käyttänyt ensimmäisenä roomalainen runoilija Tibullus, joka kuoli jo vuonna 19 ennen ajanlaskun alkua.

Roomaa kutsutaan myös seitsemän kukkulan kaupungiksi, mikä on suora viittaus Roomasta löytyviin kukkuloihin.

Lue myös: Tiesitkö, miten Las Vegasista tuli “syntien kaupunki”? Kaikki alkoi pahamaineisesta korttelista numero 16

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Helsinkihän tunnetaan Suomen p***sereikänä.
    Nimi juontaa siitä että jos maapallo olisi ihmisen takaliston mallinen niin Helsinki olisi siinä reiän kohdalla.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.