Hyppää sisältöön

Nämä upeat paikat voit yhdistää Lontoon-lomaan – katso 10 kiinnostavaa päiväretkikohdetta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.09.2019
Lontoo on tuttu kaupunki monille matkailijoille, mutta harvempi tuntee muita kohteita Isossa-Britanniassa. Lähde seuraavalla kerralla päiväretkelle ja kokeile jotakin näistä kymmenestä kohteesta!

Lontoosta on helppo tehdä päiväretkiä

Lontoo on yksi suosituimmista kaupunkikohteista, sillä se on helppo kohde lyhyen lentomatkan ja monipuolisen tekemisen vuoksi. Lentoja Lontooseen saa usein myös edullisin hinnoin ja, jos päivämäärissä on joustorajaa, saattavat liput irrota jopa alle 100 eurolla.

Lontoossa riittää niin paljon tekemistä, että monet eivät ole ikinä edes harkinneet lomaa tai päiväretkeä muualle Isoon-Britanniaan. Kuitenkin jo lyhyen matkan päässä Lontoosta voi löytää rantoja, kaunista luontoa, historiallisia kaupunkeja ja hulppeita kartanoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue alta kymmenen vinkkiä kohteisiin, joihin voit lähteä Lontoosta helposti joko päiväretkelle tai vaikka pidemmällekin lomalle!

1. Bath: historiallinen kylpyläkaupunki

Jo nimi kertoo oleellisen: Bath on Ison-Britannian tunnetuin kylpyläkaupunki. Vierailu kaupungin roomalaisen kylpylän raunioilla onkin pakollinen ohjelmanumero Bathissa. Jos haluat kylpemään itse, kokeile esimerkiksi Thermae Bath Spa -kylpylää kaupungin keskustassa. Bath tunnetaan myös Jane Austenin romaaneista.

Jos suunnittelet omatoimista päiväretkeä Bathiin, sujuu matka parhaiten junalla noin 1,5 tunnissa. Paddingtonin asemalta lähteviä junia operoi Great Western Railway -yhtiö. Kaupunkiin liikennöivät myös bussit kuten National Express ja Megabus.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Embed from Getty Images

2. Oxford: akateemista tunnelmaa

Oxford tunnetaan parhaiten huippuyliopistostostaan, jota pidetään englanninkielisten maiden vanhimpana yliopistona. Oxfordin yliopisto onkin ehdoton vierailukohde kaupunkiin saapuville päiväretkeläisille. Oxfordista löytyy myös muun muassa viehättävä historiallinen keskusta sekä Britannian vanhin kasvitieteellinen puutarha.

Junalla Oxfordiin pääsee nopeimmillaan tunnissa. Kaupunkiin liikennöi myös busseja.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

3. Brighton: brittiläinen rantaloma

Kenties Lontoon klassisin päiväretki on vierailu etelärannikon Brightonissa. Nuorekas Brighton on opiskelijakaupunki, joka tunnetaan lempinimellä London by the Sea. Pakollisia nähtävyyksiä ovat ainakin huvilaituri sekä komea Royal Pavilion, jonka itämainen arkkitehtuuri on yllättävä näky. Jos suuntaat Lontooseen kesällä, älä jätä väliin retkeä Brightonin rannoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brightoniin pääsee Lontoosta helposti junalla tai bussilla. Nopeimmillaan matka taittuu tunnissa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

4. Cambridge: historiallinen kampus ja jokiveneet

Toinen Ison-Britannian arvostetuimmista yliopistoista sijaitsee Cambridgessa. Oxfordin tapaan myös täällä voit tutustua historialliseen kampusalueeseen ja viihtyisään kaupunkiin. Monien mielestä Cambridge on jopa hieman Oxfordia kauniimpi. Älä jätä väliin veneajelua Cam-joella – se on klassisin tapa ihailla kaupunkia.

Cambridgeen on hyvät juna- ja bussiyhteydet Lontoosta. Juna vie Kings Crossin asemalta Cambridgeen noin tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

5. Windsor: kuninkaallinen linna

Hieman Lontoosta länteen sijaitseva Windsorin kaupunki on tunnettu erityisesti sen kuninkaallisesta linnasta. Linna on yksi vanhimpia ja suurimpia asutettuja linnoja, ja se on edelleen Iso-Britannian kuninkaallisten käytössä. Linnassa vietettiin myös prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin häitä keväällä 2018.

Windsoriin pääsee Lontoosta kätevimmin junalla. Nopeimmillaan junamatka kestää vain hieman yli puoli tuntia. Linna on avoinna vierailijoille päivittäin.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

6. Seven Sisters: dramaattisia jyrkänteitä

Suomessakin nähty tv-sarja Broadchurch teki Ison-Britannian etelärannikon valkoiset kalliomaisemat kuuluisiksi. Rikossarjaa on kuvattu West Bayn alueella Dorsetissa, mutta helpompi retki Lontoosta suuntautuu Seven Sistersin kallioille Eastbourneen. Älä jätä väliin Beachy Headin upeaa maisemapaikkaa majakkoineen – täällä voit jopa yöpyä majakan tornissa.

Eastbourneen pääsee Lontoosta junalla 1,5 tunnissa. Kaupungista matkaa voi jatkaa taksilla tai paikallisbussilla. Vaihtoehtoisesti päiväretken voi tehdä vuokra-autolla. Valkoisia kallioita voi nähdä myös Doverin rannikkokaupungissa, jonne matka taittuu junalla hieman alle kahdessa tunnissa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

7. Highclere Castle: Downton Abbey -faneille

Kansainväliseksi megahitiksi noussut brittisarja Downton Abbey on nähty myös Suomen televisiossa ja syksyllä 2019 tv-sarja sai jatkoa elokuvan muodossa. 1910- ja 1920-luvuille sijoittuva draama seurasi aristokraattiperheen elämää Yorkshiressa sijaitsevassa kartanossa. Todellisuudessa kuvauksiin käytetty kartano on Highclere Castle, joka löytyy läheltä Newburya noin 70 kilometrin päästä Lontoosta.

Highclere Castle on avoinna kävijöille rajoitetusti ja liput on varattava etukäteen. Paikan päälle voi matkustaa joko opastetulla kierroksella tai omatoimisesti vuokra-autolla, junalla tai bussilla. Junalla pääsee Newburyyn asti, josta loppumatka on helpointa taittaa taksilla.

Halutessaan kävijät voivat viipyä alueella myös yön yli.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

8. Stonehenge: historian ystäville

Lähellä Salisburya sijaitseva Stonehenge on yksi Britannian kuuluisimmista esihistoriallisista nähtävyyksistä. Kivikehään liittyy edelleen mysteereitä, joita tutkijat eivät ole onnistuneet selvittämään.

Stonehengen mielenkiintoisuus jakaa mielipiteitä, mutta jos haluat nähdä historiallisen paikan, on sinne helppo tehdä retki Lontoosta. Tarjolla on paljon opastettuja kierroksia, mutta vierailu onnistuu myös matkustamalla junalla Salisburyyn. Matka taittuu noin 1,5 tunnissa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

9. Canterbury: katedraalikaupunki

Kentin kreivikunnan Canterbury on ennen kaikkea katedraalikaupunki. Ison-Britannian kuuluisimpien katedraalien joukkoon kuuluva Canterburyn katedraali on myös Unescon maailmanperintökohde. Historiallisessa kaupungissa kannattaa osallistua myös jokiveneajelulle.

Nopeimmillaan junamatka Lontoosta Canterburyyn kestää vain tunnin.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

10. Cotswolds: maalaisromantiikkaa kauneimmillaan

Cotswoldsin alue edustaa oikeutetusti brittiläistä maalaisromantiikkaa parhaimmillaan. Monet Ison-Britannian kauneimpina pidetyistä pikkukylistä löytyvät juuri täältä viiden kreivikunnan läpi kulkevalta alueelta.

Jos haluat satukirjamaisia pikkukyliä, tunnelmallisia pubeja ja viihtyisiä majataloja, lähde Cotswoldsiin. Alueen kiertelyä varten auton vuokraaminen on välttämätöntä, sillä kylästä toiseen liikkuminen onnistuu helpoiten omalla kulkuneuvolla. Aluetta voi olla haastava nähdä yhden päivän aikana, joten aikaa kannattaa varata myös ainakin yhden yön yöpymiseen.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

>> Lue lisää vinkkejä Lontooseen Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Maria Hietala, Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja