Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä
Matkoja kohteeseen Italia
1. Koska Venetsiaan kannattaa matkustaa?
Paras aika matkustaa Venetsiaan on keväällä tai syksyllä. Keskikesällä kapeat kadut ruuhkautuvat matkailijoista ja päiväretkeilijöistä. Helmikuussa Venetsiassa vietetään maailmankuulua karnevaalia, johon kuuluvat näyttävät asut ja naamiot.
Talvella Venetsiassa voi olla koleaa ja sateista. Joskus kaupungin yllä leijuu niin sakea sumu, että voit seistä Pyhän Markuksen aukiolla näkemättä edessäsi kohoavaa kellotornia. Toinen talven mahdollisista sääilmiöistä on acqua alta eli kaduille tulviva nousuvesi.
Hotellien hinnoissa on rajuja eroja vuodenaikojen mukaan. Talvella Venetsiasta on jopa yllättävänkin helppo löytää kohtuuhintainen ja mukava majoitus. Huippusesongin aikaan hinnat voivat olla moninkertaiset.
2. Kaksi lentokenttää hoitavat alueen liikennettä
Venetsiaan lentäen saapuvia matkailijoita palvelee kaksi lentoasemaa, Marco Polo ja Treviso. Näistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita Marco Polo, sillä Trevison kenttä sijaitsee huomattavasti kauempana.
Venetsiassa voi hyödyntää hauskaa mahdollisuutta matkustaa lentokentän ja kaupungin välisen matkan veneellä. Marco Polon kentälle lähtee veneitä Pyhän Markuksen aukiolta.
3. Junalla Venetsiaan
Venetsiaan on helppo matkustaa junalla muualta Italiasta. Jos tiedät matkustuspäivät, kannattaa liput varata hyvissä ajoin ennen kuin hinnat nousevat. Junalippuja Venetsiaan voi varata paikallisten rautatieyhtiöiden verkkosivuilta tai esimerkiksi Trainline- tai Omnio-sovellusten kautta.
Venetsiassa on kaksi rautatieasemaa, jotka on helppo sekoittaa keskenään. Venezia Mestre sijaitsee mantereella, kun taas Venetsian historialliseen keskustaan päästäkseen on matkustettava Venezia Santa Lucia -asemalle.
4. Valitse majoituksen sijainti huolellisesti
Kun vertailet majoituksia Venetsiassa, kannattaa sijaintiin kiinnittää erityistä huomiota. Helpointa on saapua hotelliin, joka sijaitsee lähellä vesibussipysäkkiä. Isoimpia pysäkkejä ovat esimerkiksi Rialto sekä San Marco.
Jos uskot käyttäväsi vesibussia paljon, voit ostaa päivälipun tai useamman päivän voimassa olevan lipun.
Venetsian kadut ovat kapeita ja sokkeloisia, ja ne katkeavat usein siltoihin, joiden yli päästäkseen on noustava ja laskeuduttava portaita. Matkalaukkujen raahaaminen Venetsiassa on kiusallista myös siksi, että kaupungissa on helppo eksyä.
Vesibusseissa ja suosituimmilla nähtävyyksillä on pyritty huomioimaan esteettömyys, ja niihin pääsee myös pyörätuolin kanssa.
5. Herää aikaisin ja vältä ruuhkat
Jos matkustat Venetsiaan vilkkaan lomakauden aikaan, voit varautua ruuhkiin ja turistimassoihin. Peli ei kuitenkaan ole menetetty: laita herätyskello soimaan aikaisin aamulla ja lähde kiertelemään Venetsian katuja aamun sarastuksessa. Kaikkialla on hiljaista, ja saat todennäköisesti upeita kuvia muistoksi.
>> Lue myös: Ensimmäistä kertaa Venetsiaan – 5 asiaa, jotka yllättävät jokaisen
6. Hyödynnä vesipisteitä
Venetsiassa on paljon vesipisteitä, joissa voi täyttää oman pullon hyvälaatuisella juomavedellä. Venetsian hanavesi kuuluu Italian parhaimpien joukkoon.
Turisteja kannustetaan käyttämään hanavettä ja keskustan vesipisteitä turhan muovijätteen vähentämiseksi. Samalla vältyt kantamasta vettä hotellille.
7. Turistiverot ja uusi pääsymaksu
Venetsian majapaikoissa peritään paikallinen kaupunkivero, jonka suuruus vaihtelee majoituksen tason mukaan. Summa on 1–5 euroa per henkilö yötä kohden. Vero peritään viideltä ensimmäiseltä yöltä. Käytäntö ei koske alle 10-vuotiaita.
Vuonna 2024 Venetsiassa testataan uutta viiden euron turistiveroa, jota voidaan pitää eräänlaisena pääsymaksuna kaupunkiin. Tarkoituksena on veloittaa päiväretkeilijöitä ja risteilyalukselta käsin Venetsiassa piipahtavia turisteja, jotka lisäävät ruuhkia mutta eivät aina käytä kovinkaan paljon rahaa kaupungissa.
Venetsiassa majoittuvat matkailijat eivät joudu maksamaan pääsymaksua. Uusi maksu astuu voimaan 25. huhtikuuta 2024 ja se maksetaan etukäteen verkon kautta. Alle 14-vuotiailta ei peritä pääsymaksua. Testijakson aikana uusi vero veloitetaan vain tiettyinä päivinä, jotka löytyvät täältä.
Lue myös: Onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?
8. Ravintoloiden aukioloajat
Italiassa ravintolat ovat yleensä auki lounaalla, jonka jälkeen pidetään taukoa illalliseen saakka. Illallisaika on myöhemmin kuin Suomessa, mutta ravintoloiden voi odottaa aukeavan iltakuuden ja seitsemän välillä. Koska Venetsiassa on paljon turisteja, löytyy sieltä myös runsaasti ravintoloita, joiden keittiö on auki koko päivän.
Venetsia ei ole kaupunki, joka ei koskaan nuku. Päinvastoin: monet ravintolat sulkeutuvat iltakymmeneltä ja kadut hiljenevät nopeasti etenkin sesongin ulkopuolella.
9. Elokuussa lomat sulkevat palveluita
Venetsiaan matkustamista kannattaa välttää elokuussa, jolloin kaupungissa on kuumaa, ruuhkaista ja kallista. Lisäksi monet liikkeet ja ravintolat saattavat sulkea ovensa lomien ajaksi. Paikalliset lomailevat eurooppalaiseen tapaan elokuussa, erityisesti Ferragosto-nimisen pyhäpäivän tienoilla 15. elokuuta.
10. Kielletyt kiviuunit ja keskinkertainen palvelu
Venetsia on upea, mutta muutamaan asiaan kannattaa kaupungissa suhtautua realistisesti. Et välttämättä löydä Venetsiasta parasta italialaista ruokaa tai saa sydämellisintä palvelua. Monet paikalliset vaikuttavat hieman tympääntyneiltä turisteihin.
Pizzat saattavat olla Venetsiassa erilaisia, kuin mitä kuvittelit. Perinteiset kiviuunit ovat kaupungissa pitkälti kiellettyjä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
Kiviuunikiellon taustalla on pelko avoimen tulen aiheuttamista onnettomuuksista. Venetsian kuuluisin tulipalo tapahtui vuonna 1996 hulppeassa La Fenice -oopperatalossa.
>> Lue myös: Venetsian parhaat nähtävyydet – 16 vinkkiä lomalle