Hyppää sisältöön

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Krista Ahonen
Inka Khanji, Krista Ahonen Päivitetty: 27.03.2024
Matkailijoiden rakastama Lontoo tarjoaa monia ikonisia paikkoja, mutta uutta nähtävää riittää jokaiselle reissulle. Katso 25 nähtävyysvinkkiä seuraavaa matkaasi varten!

1. Big Ben

Lontoon tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu ehdottomasti Ison-Britannian parlamenttitalon yhteydessä sijaitseva 96-metrinen Big Ben -kellotorni. Big Ben on ehkäpä koko maailman tunnetuin kello ja yksi Lontoon ikonisimmista maamerkeistä. Kellotorni näkyy pitkälle Lontoon kaupunkikuvassa, ja sen voi bongata esimerkiksi Trafalgar Square -aukiolta tai Thames-joen rannalta.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Big Ben on Lontoon tunnetuimpia maamerkkejä.

Vaikka Big Ben on maailmankuulu, harva kuitenkaan tietää, että nimi viittaa itse asiassa tornin sisällä olevaan, yli 13 tonnia painavaan kelloon eikä kellotorniin. Kellotornin nimi on ollut 2012 lähtien Elizabeth Tower kuningatar Elisabetin mukaan. Sitä ennen kellotornin virallinen nimi oli St Stephen’s Tower.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Buckinghamin palatsi

Ison-Britannian kuninkaan Lontoon-asunto, kaupungin ytimessä sijaitseva Buckinghamin palatsi on tuttu useimmille Lontoon-kävijöille. Puna-asuisten vahtien vakavat ilmeet ovat tallentuneet lukuisiin lomakuviin ja näyttävä vahdinvaihto on nähtävä ainakin kerran Lontoon-matkan aikana.

Komea palatsi on ollut kuningasperheen käytössä vuodesta 1837 lähtien. Esimerkiksi prinssi Charles ja prinsessa Diana ottivat onnitteluja vastaan palatsin terassilla vihkimisensä jälkeen, ja palatsi onkin tullut sitä kautta tutuksi koko maailmalle.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Buckinghamin palatsin edustalla tapahtuu usein, joten loman aikana voi hyvin päästä näkemään näyttävän paraatin.

Matkailijoilla on pääsy Buckinghamin palatsiin hyvin rajoitetusti, sillä ovet palatsiin ovat avoinna ainoastaan muutamien viikkojen ajan kesäkaudella. Green Parkin ja St James’s Parkin reunustamaa palatsia voi kuitenkin käydä ulkoa käsin ihailemassa ympäri vuoden.

Buckinghamin palatsi sijaitsee helpon etäisyyden päässä kaupungin monista muista tunnetuista nähtävyyksistä, kuten Big Benistä, Westminster Abbey -kirkosta ja Hyde Park -puistosta.

3. London Eye

Thames-joen pohjoisrannalla sijaitseva London Eye -maailmanpyörä on yksi Lontoon tunnetuimmista maamerkeistä. London Eye rakennettiin vuonna 1999, ja se oli avautuessaan koko maailman korkein maailmanpyörä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maailmanpyörä kohoaa 135 metrin korkeuteen, joten hyttien ikkunoista avautuu varsin vaikuttava näkymä ympäri kaupunkia. Kierros maailmanpyörässä kestää noin puoli tuntia ja selkeällä säällä ylhäältä on mahdollista nähdä jopa 40 kilometrin päähän.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
London Eye -maailmanpyörästä avautuu upea maisema.

London Eye on avoinna päivittäin ympäri vuoden ja liput kannattaa varata etukäteen, sillä erityisesti suosittuina loma-aikoina ne myydään nopeasti loppuun. On hyvä muistaa, että lippuun merkattu aika tarkoittaa aikaa, jolloin pääsee maailmanpyörälle johtavaan jonoon. Ruuhkaisina aikoina voi tämän jälkeen vielä joutua jonottamaan jopa 45 minuuttia ennen omaa vuoroa.

4. Tower Bridge ja Tower of London

Thames-joen ylittävä näyttävä Tower Bridge on Lontoon silloista kaikkein komein, ja se onkin maamerkki, jonka useimmat tunnistavat. Jopa 120 vuotta vanha silta erottuu turkoosi-punaisen värityksensä vuoksi maisemasta, minkä lisäksi sillasta tekee kiinnostavan se, että Tower Bridge on nostosilta. Näyttävä silta nouseekin Thames-jokea liikennöivien laivojen tieltä tarvittaessa.

Tower Bridgen ylitys on klassinen Lontoo-elämys, jonka voi kokea täysin ilmaiseksi. Sillan tornissa on mahdollista vierailla tutustuen Tower Bridgen historiaan. Museosta avautuu myös hulppea näkymä Lontooseen, minkä lisäksi 42 metrin korkeudesta voi katsella alas myös lasilattian läpi.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Tower Bridgen taustalla kohoaa Lontoon näyttävä siluetti.

Vierailuun Tower Bridgellä kannattaa yhdistää myös käynti historiallisessa palatsissa ja linnoituksessa Tower of Londonissa. Tower of Londonin rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 1077 ja historiansa aikana palatsi on toiminut niin kuninkaallisten asuntona kuin vankilana.

Rikas historia ja Britannian kruununjalokivet ovat tehneet Tower of Londonista suositun matkailunähtävyyden. Nähtävyys on kuitenkin hintavammasta päästä, sillä pääsylippu aikuiselta maksaa noin 40 euroa.

5. Piccadilly Circus

Kuuluisat valomainokset ja Lontoon liikennöidyimpien joukkoon kuuluva risteys ovat tehneet Piccadilly Circuksesta paikan, jossa lähes kaikki Lontoon-kävijät ovat vierailleet. Värikkäät valomainokset tuovat aukiolle muusta kaupungista poikkeavan tunnelman, mutta sopivat alueelle siitä huolimatta erinomaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Piccadilly Circus ja aukion jättimäiset valomainokset ovat ikonista Lontoota.

Piccadilly Circuksen sijainti on erinomainen, sillä sen lähistöllä sijaitsee paitsi musikaaliteattereiden täyttämä Leicester Squaren alue myös kaupungin parhaat shoppailukadut Oxford Street ja Regent Street.

6. Hyde Park

Lontoon keskustan tunnetuin puisto on Hyde Park, joka on myös kaupungin suurin kuninkaallinen puisto. Tunnelmallinen viheralue on avoinna päivittäin aamuviidestä keskiyöhön, joten siellä voi käydä aamulenkillä, päiväpiknikillä sekä nauttia auringonlaskusta.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Hyde Park sijaitsee Lontoon keskellä, joten se on mainio pakopaikka kaupungin kiireestä.

Puistossa on hyvät palvelut ja myös pyöräilyreittejä, minkä lisäksi laajoilla nurmikentillä on helppo nauttia lomapäivistä. Hyde Parkissa on monia aktiviteettimahdollisuuksia, sillä puistossa voi esimerkiksi pelata tennistä, ratsastaa ja vaikkapa lähteä soutelemaan.

Kuuluisa Speakers’ Corner sijaitsee niin ikään Hyde Parkissa, ja täyttyy sunnuntaiaamuisin kaikenlaisista puhujista.

7. British Museum

British Museum on Lontoon ja ehkä yksi koko maailman tunnetuimmista museoista. Museon esineet kattavat maailman historian jopa kahden miljoonan vuoden ajalta ja kuuden maanosan alueelta. Museossa on yli 60 näyttelygalleriaa, jotka on jaoteltu aikakauden ja alueen mukaan.

Museon tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu Egyptistä sijaitsevasta Rosettan kaupungista löydetty Rosettan kivi, jonka avulla selvitettiin aikoinaan hieroglyfien merkitys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBritish Museum
British Museum kuuluu maailman tunnetuimpiin museoihin.

Museon pysyviin näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy, mutta liput kannattaa varata etukäteen netistä, sillä museoon päästetään vain rajoitettu määrä ihmisiä kerralla. Myös jonottamiseen kannattaa varautua, erityisesti jos sisäänpääsyaikaa ei ole etukäteen varattuna. Vaihtuviin näyttelyihin pääsee tutustumaan erikseen ostetulla lipulla.

8. St Paulin katedraali

St Paulin katedraali on anglikaaninen katedraali Lontoon Cityn alueella. Ensimmäinen kristillinen katedraali sijaitsi paikalla jo 600-luvun alussa, mutta alkuperäinen katedraali, kuten moni muu paikalle rakennettu kirkko sen jälkeen, kohtasi loppunsa tulipalossa.

Nykyinen katedraali valmistui vuonna 1710 ja se on toiminut näyttämönä monille merkittäville tilaisuuksille, kuten prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan häille vuonna 1980 sekä Winston Churchillin ja Margaret Thatcherin hautajaisille. Kiinnostavan historian lisäksi katedraalissa on nähtävillä myös näyttävää taidetta.

ShutterstockSt Paulin katedraali
St Paulin katedraali on toiminut näyttämönä kuuluisille häille ja hautajaisille.

St Paulin katedraali on avoinna vierailijoille maanantaista lauantaihin. Lippu katedraaliin maksaa aikuisilta hieman yli 20 euroa. Jumalanpalveluksiin ja muihin kirkollisiin tilaisuuksiin sisäänpääsy on ilmainen.

9. Covent Garden

Tunnelmallinen Covent Garden sijaitsee West Endissä, Lontoon teatterialueen ytimessä. Alueella on teatterien lisäksi myös runsaasti kauppoja ja ravintoloita, ja se onkin mainio kohde shoppailuun ja herkutteluun.

Covent Gardenin sydän on Piazza-aukio ja sen markkinahalli, josta löytyy niin pikkuliikkeitä kuin matkamuistomyymälöitä. Alue on paitsi kiinnostava shoppailupaikka myös kohde, mistä löytyy lahjakkaita katutaiteilijoita. Piazzan äärellä sijaitsee myös oopperatalo Royal Opera House ja liikennemuseo London Transport Museum.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Covent Garden on alue, josta löytää katutaiteilijoita takuuvarmasti.

Erityisesti viikonloppuisin ja iltaisin Covent Gardenin alue voi olla todella ruuhkainen ja varansa kannattaa pitää taskuvarkaiden osalta. Covent Gardenin metroaseman lisäksi lähellä sijaitsevat myös Leicester Square- ja Holborn -asemat, joita voi käyttää ruuhkien välttämiseksi.

10. Trafalgar Square

Lontoon sydämessä sijaitseva Trafalgar Square -aukio on paikka, missä on runsaasti nähtävää. Tunnetut leijonapatsaat, taustalla kohoava Big Ben -kellotorni sekä näyttävä National Gallery -kansallisgalleria tekevät aukiosta suositun vierailukohteen. Kesäisin aukiolla järjestetään myös monenlaisia ilmaistapahtumia.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Trafalgar Square on Lontoon keskeisimpiä aukioita.

Museon portaiden edusta on monien katutaiteilijoiden esiintymisareena. Matkailijat pysähtyvät usein evästämään museon portaille, joten erilaisista, paikoitellen hyvin erikoisistakin, esityksistä nauttiminen on helppoa.

11. Borough Market

Herkuttelijan kannattaa suunnata Thames-joen eteläpuolella sijaitsevalle Borough Marketin ruokatorialueelle. Nälkäisenä ei tarvitse kotiin lähteä, sillä alueelta löytyy katuruokaa, leipomotuotteita ja tuoreita elintarvikkeita myyviä liikkeitä ja edustettuina ovat monet ruokakulttuurit eri puolilta maailmaa.

Shutterstock.com/andreyspb21Borough Market
Borough Market on yksi herkuttelijoiden suosikkikohteista Lontoossa.

Borough Marketin läheisyydessä on myös monia ravintoloita ja pubeja. Kätevästi torille pääsee esimerkiksi metrolla, jonka lähin asema on Borough Market. Myös London Bridgen asema, jolle liikennöivät bussit, junat ja metrot, on vain lyhyen kävelymatkan päässä.

12. Sky Garden

Lontoon kalliimpien nähtävyyksien joukossa Sky Garden on iloinen yllätys, sillä maisemapaikkaan on täysin ilmainen sisäänpääsy.

Modernin pilvenpiirtäjän kattokerrokseen, noin 155 metrin korkeuteen on rakennettu vehreä puutarha, josta aukeaa myös huikeat maisemat kaupunkiin. Sky Gardenissa on myös muutama baari ja ravintola, jos maisemista haluaa nauttia drinkin tai aterian äärellä.

Inka KhanjiSky Garden
Sky Gardenin näköaloja pääsee ihailemaan täysin ilmaiseksi.

Vaikka näköalapaikkaan on ilmainen sisäänpääsy, tulee vierailuaika varata etukäteen Sky Gardenin nettisivuilta. Varauksen kanssa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä suosittuun kohteeseen harvoin löytyy paikkoja enää paria päivää ennen reissua.

13. Oxford Street

Vajaan kahden kilometrin mittainen ostoskatu Oxford Street on yksi Lontoon parhaista paikoista löytää ikimuistoiset tuliaiset ja viimeisimmän muodin uutuudet. Kadun varrelta löytyvät monien suosittujen kansainvälisten ketjujen liikkeet, minkä lisäksi Oxford Streetillä on myös useita lippulaivamyymälöitä ja tavarataloja, kuten Marks & Spencer.

Suomalaismatkailijan näkökulmasta kadulla vilisee merkkejä, joiden liikkeitä ei vielä kotimaassa näe. Näitä ovat esimerkiksi Primark, River Island, Bershka ja Uniqlo.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Lontoon parhaat shoppailupaikat sijaitsevat Oxford Streetillä.

Oxford Streetillä ja sen ympäristössä on myös lukuisia kahviloita ja ravintoloita, jos nälkä yllättää kesken shoppailun. Kätevimmin ostoskadulle pääsee metrolla ja pitkän kadun varrelle osuu useampia eri linjojen asemia, kuten Oxford Circus, Bond Street, Marble Arch ja Tottenham Court Road.

14. Notting Hill

Tunnelmallinen Notting Hillin kaupunginosa nousi maailmankuuluksi viimeistään vuoden 1999 hittielokuva Notting Hillin ansiosta. Julia Robertsin ja Hugh Grantin esittämien roolihahmojen rakkaustarina sijoittuu tunnelmalliseen kaupunginosaan, ja se houkuttelee matkailijoita Notting Hilliin vielä tänäkin päivänä.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Värikkäät talot ovat Notting Hillin tunnusmerkki.

Värikkäät talot sekä kauniit maisemat ovat kaupunginosan valtti, ja tunnelmalliset kadut täyttyvät kävijöistä markkinoiden aikaan, jolloin kadut täyttyvät erilaisista myyntikojuista. Portobello Roadin kuuluisilta markkinoilta löytyy niin paikallisten suunnittelijoiden käsityötuotteita kuin kiinalaista halpisrihkamaakin.

15. National History Museum

Lontoon luonnonhistoriallinen museo National History Museum on yksi kaupungin kiehtovimmista museoista ja mainio vierailukohde myös lapsiperheille.

National History Museum esittelee elämän historiaa maapallolla aina pienimmistä hyönteisistä suuriin nisäkkäisiin. Museolla on yli 80 miljoonan esineen kokoelma, joista vain murto-osa on kerralla esillä. Museo on tunnettu erityisesti dinosaurusten fossiileista ja luurangoista.

ShutterstockNational History Museum
Lontoon luonnonhistoriallinen museo tunnetaan erityisesti dinosaurusnäyttelystään.

Museon pysyviin näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy, mutta vierailuaika kannattaa varata ennakkoon museon nettisivuilta jonottamisen ja odottelun välttämiseksi. Vaihtuviin erikoisnäyttelyihin tulee ostaa lippu erikseen.

16. Kew Gardens

Kasvitieteellinen puutarha Kew Gardens tarjoaa mainion pakopaikan Lontoon vilinästä. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan puutarhan alueelta löytyy muun muassa kasvihuoneita, ulkoistutuksia sekä Kew Palace, joka toimi aiemmin kuninkaallisten kesäpaikkana.

Puutarhan kokoelmiin kuuluu kymmeniä tuhansia lajeja ja Kew Gardensissa on myös vaihtuvia näyttelyitä, kuten vuosittainen orkideanäyttely sekä Christmas at Kew -valopolku joulunaikaan. Puutarha sopii vierailukohteeksi myös lapsiperheille, sillä alueen koko perheen nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi puiden latvoissa kulkeva kävelyreitti.

Krista AhonenKew Gardens
Kew Gardens tarjoaa pakopaikan Lontoon keskustan vilinästä.

Lontoon länsipuolella sijaitsevaan Kew Gardensiin pääsee kätevimmin District-linjan metroilla. Puutarha aukeaa vierailijoille aamukymmeneltä joka päivä. Sulkemisaika vaihtelee kuukausien mukaan ja osa puutarha-alueen nähtävyyksistä sulkeutuu jo aiemmin. Liput ovat hieman edullisempia etukäteen netistä ostettuina ja myös perhelippuja on saatavilla.

17. Hampton Courtin palatsi

Buckinghamin palatsi on tuttu kohde monille Lontoon-kävijöille, mutta toinen kiehtova vierailukohde kaupungissa on Hampton Courtin palatsi.

Palatsi rakennettiin 1500-luvun alussa Englannin kuninkaalle Henrik VIII:lle. Henrik VIII on tunnettu muun muassa kuudesta avioliitostaan, ja palatsi onkin historiansa aikana toiminut näyttämönä lukuisille dramaattisille tapahtumille.

ShutterstockHampton Courtin palatsi
Hampton Courtin palatsi on mielenkiintoinen nähtävyys erityisesti kuninkaallisesta historiasta kiinnostuneille.

Hampton Courtin palatsi on avoinna vierailijoille päivittäin, ja sisäänpääsy maksaa aikuisilta noin 30 euroa ja lapsilta noin 15 euroa. Palatsille pääsee kätevimmin junalla, joka operoi Waterloon asemalta ja lähin juna-asema on Hampton Court.

18. National Gallery

National Gallery on 1800-luvun alussa perustettu taidemuseo, joka sijaitsee Trafalgar Square -aukion laidalla.

Taidemuseo esittelee laajasti eurooppalaista maalaustaidetta aina 1200-luvulta 1900-luvulle. Museon onkin monien kuuluisien taiteilijoiden, kuten Da Vincin, Monet’n ja Rembrandtin töitä, ja yksi museon tunnetuimmista maalauksista on Van Goghin Viisitoista auringonkukkaa maljakossa.

ShutterstockNational Gallery Lontoossa
Eurooppalaista maalaustaidetta esittelevässä museossa on esillä maailmankuulujen taiteilijoiden parhaimmistoa.

National Gallery on avoinna päivittäin alkuiltaan asti ja perjantaisin jopa iltayhdeksään. Taidemuseon pysyviin näyttelyihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi, mutta erikoisnäyttelyihin tulee ostaa lippu joko ennakkoon tai paikan päältä museosta.

19. Brick Lane ja Columbia Roadin kukkamarkkinat

Mikäli Lontoossa on viikonloppulomalla, kannattaa sunnuntaisin suunnata tutustumaan kaupungin lukuisiin markkinoihin ja toreihin. Kaksi kiinnostavaa vaihtoehtoa löytyy Itä-Lontoosta läheltä trendikästä Shoreditchin aluetta.

Värikäs Brick Lane on graffitien, currya tarjoilevien ravintoloiden ja vintage-liikkeiden reunustama, ja sunnuntaisin järjestettävien markkinoiden aikaan kadulle levittäytyvät uutta ja vanhaa tavaraa myyvät toripöydät sekä ruokakojut.

ShutterstockColumbia Roadin kukkamarkkinat
Columbia Roadin kukkamarkkinoiden väriloistoa kannattaa käydä ihailemassa, vaikka ei mukaan mitään ostaisikaan.

Columbia Road -kadun täyttävät sunnuntaisin kukkamarkkinat. Kukkien lisäksi markkinoilta voi ostaa myös esimerkiksi sisustusesineitä katua reunustavista putiikeista. Ympäristössä on lukuisia viihtyisiä kahviloita, joissa voi nauttia kahvia tai aamiaista. Aikaisin aamulla avautuvat kukkamarkkinat ruuhkautuvat päivän edetessä, joten liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin, jos haluaa välttää suurimmat ihmismassat.

20. Greenwich

Thames-joen etelärannalla sijaitseva Greenwich on tunnettu sen läpi kulkevasta nollapituuspiiristä. Tämän lisäksi alueen nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi kuninkaallinen observatorio, kansallinen merimuseo, viihtyisä puisto sekä Greenwich Market -torialue, jossa myydään esimerkiksi herkkuja, käsitöitä ja antiikkiesineitä.

ShutterstockGreenwich Park, Iso-Britannia
Greenwich Park -puistosta voi katsella Lontoon siluettia.

Greenwichiin pääsee kätevästi Lontoon keskusta-alueelta esimerkiksi DLR-junilla tai metrolla. Yksi vaihtoehto on hypätä pitkin jokea liikennöivien vesibussien kyytiin. RB1-vesibussi pysähtyy Greenwichin laiturilla, ja bussin kyytiin pääsee esimerkiksi Westminsteristä.

21. Regent’s Canal

Tiesitkö, että myös Lontoosta löytyy kauniita kanaalimaisemia? Regent’s Canal on noin 14 kilometriä pitkä kanaali, joka kulkee Lontoon keskustan pohjoispuolella aina Pikku-Venetsiasta Itä-Lontoossa sijaitsevalle Limehousen alueelle. Sen varrelle jäävät esimerkiksi ruusupuutarhasta ja eläintarhasta tunnettu puisto Regent’s Park sekä Camden Townin ja King’s Crossin alueet.

Kauniilla säällä kävely kanaalia seuraten tarjoaakin mahdollisuuden nähdä kaupungin erilaisia alueita sekä pysähtyä herkuttelemaan erilaisissa ravintoloissa, kahviloissa ja ruokatoreilla, jotka sijaitsevat joko kanaalin äärellä tai aivan sen läheisyydessä. Kanaalimaisemiin voi tutustua myös veneen kyydissä tai pyörällä, tosin pyöräily usein kapeilla kulkuväylillä ei välttämättä ole kovin rentouttavaa.

ShutterstockRegent's Canal
Regent’s Canal kulkee läpi Lontoon aina idästä Little Venicen alueelle.

Kanaalin historiasta kiinnostuneen matkailijan kannattaa poiketa myös lähellä King’s Crossin asemaa sijaitsevassa London Canal Museum -museossa. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin ja sisäänpääsy maksaa noin 10 euroa.

22. Hampstead Heath

Lontoon pohjoisosassa sijaitseva Hampstead Heath tarjoaa vaihtoehdon lähempänä kaupungin keskustaa sijaitseville puistoille. Puiston nähtävyyksiin kuuluvat Parliament Hill -näköalapaikka ja Kenwood House -kartano, jossa on myös kuvattu suosittua Notting Hill -elokuvaa.

Puistossa on myös lukuisia kävelyreittejä ja se tarjoaa kauniin ympäristön nauttia rennosta lomapäivästä vaikkapa piknikin merkeissä.

ShutterstockHampstead Heath
Hampstead Heath on yksi Lontoon kauneimmista puistoalueista.

Puistoa lähin asema on Hampstead Heath, jonne liikennöivät overground-junat. Myös Hampsteadin metroasema sijaitsee kävelymatkan päässä puistosta. Hampstead on yksi Lontoon suosituimpia asuinalueita rikkaiden ja kuuluisien keskuudessa, joten kävelymatkalla voi ihastella hulppeita taloja ja tehdä jopa julkkisbongauksia.

23. The Monument

The Monument on 61 metriä korkea muistomerkki, joka rakennettiin vuonna 1666 tapahtuneen Lontoon suuren palon muistoksi. Itse monumentti valmistui vuonna 1677.

Muistomerkin huipulla on näköalatasanne, josta näkyvät esimerkiksi Tower Bridge, The Shard -pilvenpiirtäjä ja St Paulin katedraali. Tasanteelle päästäkseen täytyy kivuta 311 porrasta, mikä kannattaa huomioida vierailua suunnitellessa.

ShutterstockThe Monument
The Monument on vähemmän tunnettu näköalapaikka Lontoossa.

Näköalatasanne on avoinna päivittäin lukuun ottamatta joulua ja pääsylippu maksaa hieman alle kymmenen euroa aikuisilta. The Monument sijaitsee aivan saman nimisen metroaseman vieressä, ja sinne liikennöivät Circle- ja District-linjojen metrot.

24. Kyoto Garden

Lontoossa on lukuisia puistoja ja puutarhoja, joista tunnetuimpiin kuuluvat Hyde Park ja Regent’s Park. Myös Holland Park ja puistossa sijaitseva japanilaistyylinen puutarha Kyoto Garden ovat vierailun arvoisia kohteita. Rauhallista puutarhaa koristavat esimerkiksi pienet vesiputoukset, lammet, kiviset lyhdyt sekä japanilaiset puulajit.

ShutterstockKyoto Garden Lontoossa
Kyoto Gardenin kauniiseen puutarhaan on ilmainen sisäänpääsy.

Holland Park on avoinna joka päivä eikä japanilaiseen puutarhaan pääsystä peritä maksua. Lähin metroasema on Holland Park, mutta puisto sijaitsee myös lähellä Notting Hillin aluetta, joten nämä kaksi kohdetta on helppo nähdä yhdellä kertaa.

25. Barbican Centre

Valtavan rakennuskompleksin yhteydessä sijaitseva Barbican Centre -kulttuurikeskus tarjoaa nähtävää moneen makuun. Keskuksessa järjestetään musiikki- ja teatteriesityksiä ja siellä on myös elokuvateatteri. Barbican on tunnettu erityisesti kiinnostavasta arkkitehtuurista, ja vierailijat voivat osallistua kierroksille, joissa esitellään rakennusten erikoisuuksia.

ShutterstockBarbican Centre
Barbicanin sisäpuutarhaan on ilmainen sisäänpääsy.

Yksi Barbicanin erikoisuuksista on suuri sisäpuutarha, jossa on esillä yli 2 000 puu- ja kasvilajia. Sisäänpääsy puutarhaan on ilmainen eikä varausta tarvitse tehdä etukäteen. Puutarhan aukioloajat on hyvä tarkistaa ennen vierailua, sillä se on avoinna kävijöille yleensä vain viikonloppuisin. Puutarhassa tarjoillaan sunnuntaisin myös iltapäiväteetä.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lontoo, Iso-Britannia

Näin pääset helposti ja nopeasti Lontoosta lentokentälle – vertaa vaihtoehdot

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja