Hyppää sisältöön

Mikä on Rooman räikein miinus? 6 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen ikuisessa kaupungissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.03.2019
Rooma lumoaa kävijän epätodellisilla puitteillaan. Mutta mitkä asiat tulevat yllätyksenä?

1. Huomioi majoitusvero

Turistivero eli matkailijoiden majoituksesta maksama yökohtainen lisämaksu on levinnyt nopeasti suosittuihin lomakohteisiin. Hotellia varaavalta reissaajalta vero jää helposti huomaamatta. Monet varaussivustot mainitsevat asiasta pienessä printissä, joka ei välttämättä ole hintatietojen yhteydessä.

Roomassa vuonna 2018 käyttöön otettu turistivero on 3–7 euroa per henkilö yötä kohden majoituksen tasosta riippuen. Kukin majapaikka voi laskuttaa asiakkaita korkeintaan 10 yöstä. Esimerkiksi pitkää viikonloppua viiden tähden hotellissa viettävälle pariskunnalle rapsahtaa 42 euron lisämaksu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vero maksetaan erikseen majapaikassa joko saavuttaessa tai lähdettäessä. Alle 10-vuotiaista lapsista ei tarvitse maksaa lisämaksua.

2. Historia on kaikkialla

Jos matkustit Roomaan näkemään historialliset paikat omin silmin, on sitä luvassa koko rahan edestä. Tuhansia vuosia vanhat monumentit saavat kävijän hiljaiseksi. On uskomatonta kuvitella, että samoja katuja ovat tallanneet historiankirjoista tutut hahmot.

ShutterstockRooman Colosseum on aina täynnä turisteja
Colosseum on Rooman tunnetuin historiallinen nähtävyys.

Monet yllättyvät kuitenkin siitä, ettei Rooman lumo suinkaan rajoitu sen kuuluisimmille aukioille. Ikuisessa kaupungissa historia on läsnä kaikkialla: saatat bongata vaikuttavia näkyjä odottaessasi tien ylitystä tai eksyessäsi sivukadulle mielenkiintoisen ravintolan perässä. Vanhoissa rakennuksissa on upeita yksityiskohtia.

3. Metroverkosto on rajallinen

Euroopan pääkaupungeissa on yleensä loistavat metroyhteydet, joilla voi olettaa pääsevänsä lähes kaikkialle. Myös Roomassa on metro, mutta sen verkosto on yllättävän suppea. Sanotaan, että Rooman metron laajenemista hidastavat kaupungin arkeologiset aarteet, jotka ilmestyvät väistämättä esiin tunneleita kaivettaessa.

Matkailijoita kiinnostavista paikoista esimerkiksi ihastuttava Trastevere on kaupunginosa, jonne ei pääse metrolla. Tämä kannattaa huomioida majoitusta valitessa. Alueelle liikennöivät bussit ja raitiovaunut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Metrolippuja voi ostaa asemilta, lehtikioskeista ja tupakkakaupoista. Samat liput käyvät myös busseissa ja raitiovaunuissa.

4. Roomassa on turisteja – aina

Luulitko välttäväsi ovelasti turistimassat matkustamalla Roomaan talvella? Pahin rumba jää ehkä näkemättä, mutta ei kannata kuvitella Roomassa olevan koskaan hiljaista. Ikuisessa kaupungissa sesonki ei lopu koskaan. Majoituksen saa talvella kuitenkin edullisemmin kuin kesällä.

Maailmanluokan nähtävyydet pitävät huolen siitä, että et selviä Colosseumille tai Vatikaaniin jonottamatta mihinkään aikaan vuodesta. Espanjalaiset portaat ja Trevin suihkulähde ovat aina ruuhkaisia. Liput maksullisille nähtävyyksille kannattaa varata etukäteen.

IstockphotoRooman sesonki ei lopu koskaan
Espanjalaiset portaat ovat Piazza di Spagnan valokuvatuin paikka.

5. Ravintoloiden aukioloajat

Jos haluat syödä hyvin Roomassa, varaudu mukautumaan paikallisiin ruokailuaikoihin. Monet nähtävyyksien liepeillä sijaitsevat ravintolat palvelevat asiakkaita koko päivän, mutta yleinen paikallinen tapa on avata ravintola ensin lounaalle ja sitten illalliselle.

Lounasta tarjoillaan yleensä noin kello 12–15, jonka jälkeen keittiö tai koko ravintola sulkeutuu. Illallista aletaan tarjoilla yleensä aikaisintaan seitsemältä. Ravintolan voi olettaa olevan auki ainakin kello 23 saakka tai usein jopa myöhempään.

6. Roomassa on likaista

Yhtä asiaa ei voi kaunistella: Roomassa on likaista, ja se on kaupungin ikävin miinuspuoli. On vaikea keksiä toista eurooppalaista kärkikohdetta, jonka kadut olisivat samassa kunnossa. Ongelma on hyvin tiedossa kaupungissa, jonka epäkohtia aktivistit nostavat esiin Roma fa schifo -blogissa ja Twitter-tilillä.

Turistien suosimat alueet ovat vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta ei tarvitse kuin astua hieman syrjempään joutuakseen todistamaan jäätävää jäteongelmaa. Esimerkiksi päärautatieasema Terminin ympäristön kadut ja kukkaistutukset suorastaan lainehtivat roskia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Roomalaisten rakennusten seiniä peittävistä graffiteista voi olla montaa mieltä. Toisille ne ovat kauhistus, kun taas monille muille ne edustavat vain kaupungista huokuvaa rappioromantiikkaa.

Lue myös: Varo näitä lomamatkallasi – 7 yleisintä turistihuijausta Roomassa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja