Mikä on Rooman räikein miinus? 6 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen ikuisessa kaupungissa
Matkoja kohteeseen Italia
1. Huomioi majoitusvero
Turistivero eli matkailijoiden majoituksesta maksama yökohtainen lisämaksu on levinnyt nopeasti suosittuihin lomakohteisiin. Hotellia varaavalta reissaajalta vero jää helposti huomaamatta. Monet varaussivustot mainitsevat asiasta pienessä printissä, joka ei välttämättä ole hintatietojen yhteydessä.
Roomassa vuonna 2011 käyttöön otettu turistiveroa on nostettu alkuperäisestä hinnasta. Vuonna 2024 se on 4–10 euroa per henkilö yötä kohden majoituksen tasosta riippuen. Edullisin vero veloitetaan yhden tähden hotellista, korkein taas viiden tähden hotellista.
Kukin majapaikka voi laskuttaa asiakkaita korkeintaan kymmenestä yöstä. Esimerkiksi pitkää viikonloppua viiden tähden hotellissa viettävälle pariskunnalle rapsahtaa 60 euron lisämaksu. Alle 10-vuotiaista lapsista ei tarvitse maksaa lisämaksua.
Vero maksetaan erikseen majapaikassa joko saavuttaessa tai lähdettäessä. Tarkista hotellia varatessa, onko vero laskettu mukaan hintaerittelyyn.
2. Historia on kaikkialla
Jos matkustit Roomaan näkemään historialliset paikat omin silmin, on sitä luvassa koko rahan edestä. Tuhansia vuosia vanhat monumentit saavat kävijän hiljaiseksi. On uskomatonta kuvitella, että samoja katuja ovat tallanneet historiankirjoista tutut hahmot.
Monet yllättyvät kuitenkin siitä, ettei Rooman lumo suinkaan rajoitu sen kuuluisimmille aukioille. Ikuisessa kaupungissa historia on läsnä kaikkialla: saatat bongata vaikuttavia näkyjä odottaessasi tien ylitystä tai eksyessäsi sivukadulle mielenkiintoisen ravintolan perässä. Vanhoissa rakennuksissa on upeita yksityiskohtia.
>> Lue myös: Rooman parhaat nähtävyydet – 18 vinkkiä
3. Metroverkosto on rajallinen
Euroopan pääkaupungeissa on yleensä loistavat metroyhteydet, joilla voi olettaa pääsevänsä lähes kaikkialle. Myös Roomassa on metro, mutta sen verkosto on yllättävän suppea.
Sanotaan, että Rooman metron laajenemista hidastavat kaupungin arkeologiset aarteet, jotka ilmestyvät väistämättä esiin tunneleita kaivettaessa.
Matkailijoita kiinnostavista paikoista esimerkiksi ihastuttava Trastevere on kaupunginosa, jonne ei pääse metrolla. Tämä kannattaa huomioida majoitusta valitessa. Alueelle liikennöivät bussit ja raitiovaunut.
Metrolippuja voi ostaa asemilta, lehtikioskeista ja tupakkakaupoista. Samat liput käyvät myös busseissa ja raitiovaunuissa.
4. Roomassa on turisteja – aina
Luulitko välttäväsi ovelasti turistimassat matkustamalla Roomaan talvella? Pahin rumba jää ehkä näkemättä, mutta ei kannata kuvitella Roomassa olevan koskaan hiljaista. Ikuisessa kaupungissa sesonki ei lopu koskaan. Majoituksen saa talvella kuitenkin edullisemmin kuin kesällä.
Maailmanluokan nähtävyydet pitävät huolen siitä, että et selviä Colosseumille tai Vatikaaniin jonottamatta mihinkään aikaan vuodesta. Espanjalaiset portaat ja Trevin suihkulähde ovat aina ruuhkaisia.
Liput maksullisille nähtävyyksille kannattaa varata etukäteen.
5. Ravintoloiden aukioloajat
Jos haluat syödä hyvin Roomassa, varaudu mukautumaan paikallisiin ruokailuaikoihin. Monet nähtävyyksien liepeillä sijaitsevat ravintolat palvelevat asiakkaita koko päivän, mutta yleinen paikallinen tapa on avata ravintola ensin lounaalle ja sitten illalliselle.
Lounasta tarjoillaan yleensä noin kello 12–15, jonka jälkeen keittiö tai koko ravintola sulkeutuu. Illallista aletaan tarjoilla yleensä aikaisintaan seitsemältä. Ravintolan voi olettaa olevan auki ainakin kello 23 saakka tai usein jopa myöhempään.
6. Roomassa on likaista
Yhtä asiaa ei voi kaunistella: Roomassa on likaista, ja se on kaupungin ikävin miinuspuoli.
On vaikea keksiä toista eurooppalaista kärkikohdetta, jonka kadut olisivat samassa kunnossa. Ongelma on hyvin tiedossa kaupungissa, jonka epäkohtia aktivistit nostavat esiin sosiaalisessa mediassa.
Turistien suosimat alueet ovat vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta ei tarvitse kuin astua hieman syrjempään joutuakseen todistamaan jäätävää jäteongelmaa. Esimerkiksi päärautatieasema Terminin ympäristön kadut ja kukkaistutukset suorastaan lainehtivat roskia.
Roomalaisten rakennusten seiniä peittävistä graffiteista voi olla montaa mieltä. Toisille ne ovat kauhistus, kun taas monille muille ne edustavat vain kaupungista huokuvaa rappioromantiikkaa.
Lue myös: Varo näitä lomamatkallasi – 7 yleisintä turistihuijausta Roomassa