Hyppää sisältöön

Miten kuuluisat kaupungit saivat nimensä? Katso nopeat selitykset 10 tutulle kohteelle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.03.2019
Sinäkin tunnet nämä kaupungit, mutta tiedätkö tarinat niiden nimien takaa? Yllätä matkakumppanisi trivia-tiedolla!

1. New York

Legendaarinen New York ei aina ole ollut nimeltään New York. Nykyistä Manhattanin aluetta kutsuttiin New Amsterdamiksi, ja se oli osa Alankomaiden siirtomaata. Nimi New York otettiin käyttöön vuonna 1664, kun valta siirtyi Britannialle. Kaupunki nimettiin Yorkin herttuan mukaan.

2. Pariisi

Ennen kuin Pariisista tuli kaikkien tuntema suurkaupunki, aluetta asutti kelttiläinen heimo nimeltä Parisii. Seinen saaren ensimmäiset asukkaat myös antoivat nimen kaupungille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Amsterdam

New York sai alkuperäisen nimensä Amsterdamin mukaan, mutta miten itse Amsterdam nimettiin? Alankomaiden ykköskohteen nimen uskotaan olevan yhdistelmä kaupungin halki virtaavaa Amstel-jokea sekä sanaa dam eli pato, jonka ympärille kaupunki syntyi. Alkuperäinen nimi kirjoitettiin muodossa Amstelredamme.

ShutterstockMiten tunnetut kaupungit saivat nimensä?
Amsterdamin nimeen on piilotettu sen selitys.

4. Bangkok

Matkailijat puhuvat Bangkokista, mutta Thaimaan pääkaupunki on paikallisille puhekielessä Krung Thep. Bangkokin perustaja kuningas Rama I antoi sille kuitenkin paljon monimutkaisemman nimen, jota turistien ei onneksi tarvitse muistaa ulkoa: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

5. Los Angeles

Los Angelesin nimen alkuperä on selvä. Kun espanjalaiset asuttivat Los Angelesin, he pitivät aluetta maanpäällisenä taivaana. Alkuperäinen espanjankielinen nimi El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Rio Porciúncula muuttui myöhemmin helpompaan muotoon Los Angeles, mikä selittää myös lempinimen enkelten kaupunki.

6. Sydney

Vuonna 1788 brittiläinen kapteeni Arthur Phillip saapui miehistöineen poukamaan, joka tunnetaan nykyään Sydneyn satamana. Tarkoituksena oli hankkia juomavettä janoisille joukoille – kuka olisi uskonut, että kaupungista tulisi yksi maailman himotuimpia matkakohteita? Nimensä kaupunki sai muuan Lordi Sydneyn mukaan, joka ei koskaan edes käynyt Sydneyssä.

ShutterstockMiten Sydney sai nimensä?
Sydney sai nimensä henkilöltä, joka ei koskaan astunut kaupunkiin.

7. Hongkong

Kiinan erityishallintoalue Hongkongin nimi tarkoittaa vapaasti käännettynä tuoksuvaa satamaa. Kovin hyvistä tuoksuista metropolissa ei voida tänä päivänä puhua, mutta nimen uskotaan viittaavan Hongkongin rooliin satamana, josta kuljetettiin agarpuuta pohjoisen provinsseihin. Sitä puolestaan käytettiin hajuvesien ja liköörien valmistuksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Tel Aviv

Israelin trendikkäin kaupunki Tel Aviv tunnetaan paikkana, jonne voi lähteä viettämään rantalomaa ja vaikka bilettämään. Kaupungin nimi tarkoittaa kirjaimellisesti “kevätkukkulaa” – heprean kielellä sana tel viittaa kukkulaan ja aviv puolestaan tarkoittaa kevättä. Nimen keksi toimittaja Theodor Herzl, joka yritti aktiivisesti perustaa juutalaisvaltiota 1800-luvun lopulla.

ShutterstockMiten kaupungit nimetään?
Tel Aviviin pääsee myös Suomesta helposti suorin lennoin.

9. Rooma

Tarina Rooman nimen synnystä on monelle tuttu historiantunneilta. Legenda kertoo roomalaiseen mytologiaan kuuluvan sodanjumalan lapsista Romuluksesta ja Remuksesta, jotka perustivat kaupungin. Veljekset riitautuivat, mikä sai Romuluksen surmaamaan Remuksen ja nimeämään kaupungin itsensä mukaan.

10. Rio de Janeiro

Jos Brasilian legendaarisen Rio de Janeiron nimi käännettäisiin suoraan suomeksi, tarkoittaisi se “tammikuun jokea”. Mistä oikein on kyse? Epäillään, että paikalle aikoinaan saapuneet portugalilaiset tutkimusmatkailijat antoivat nimen Guanabaranlahdelle. He eivät heti huomanneet, että mitään jokea ei tosi asiassa ollut olemassakaan.

Lue myös: Oletko sinäkin lausunut näiden suosittujen kohteiden nimet aina väärin?

Lähde: Thrillist
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää