Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lasten kanssa Lontooseen – 5 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Shutterstock artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Suunnitteletko koko perheen lomaa Lontoossa? Nappaa vinkit lapsiperheen lomaan ja lähde matkaan!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 03.10.2018
facebook   whatsapp

Vietä onnistunut perheloma Lontoossa

Ison-Britannian pääkaupunki Lontoo on paitsi aikuisten myös monien lasten suosikkikaupunki, ja alakoulun oppikirjoista, suosikkielokuvista ja satumaisista tarinoista tuttu kaupunki sopiikin mainiosti koko perheen kohteeksi.

Lontoossa on runsaasti tekemistä niin pienille lapsille kuin hieman vanhemmille vipeltäjillekin, ja lomamatka kuluu helposti jo pelkästään tunnettuja nähtävyyksiä kiertäessä. Kaupungissa on tekemistä niin sisällä kuin ulkonakin, joten vaikka perinteinen lontoolainen sade yllättäisikin kesken lomapäivän, ei se pilaa onnistunutta matkaa.

Perinteiset nähtävyydet ovat kiinnostavia myös lasten silmin, ja niiden lisäksi kaupungissa kannattaa tutustua myös uskomattomaan kauppavalikoimaan – josta löytyy tietysti omat putiikkinsa myös perheen pienimmille.

Lue lapsiperheen vinkit Lontooseen ja suunnittele onnistunut matka!

1. Tutustu elokuvien ja satujen Lontooseen

Karhuherra Paddington ja Harry Potter -elokuvista sekä tarinoista pitävät lapset tuntevat Lontoon jo etukäteen, sillä molemmat tarinat sijoittuvat ainakin osittain Lontooseen.

Ilmiselvä vierailupaikka Karhuherra Paddingtonia ihaileville lapsille on tietysti Hyde Parkin pohjoispuolella sijaitseva Paddingtonin rautatieasema, mistä ystävällinen Brownin perhe tarinan mukaan löysi Paddington-karhun. Rautatieaseman laituri 1 on monien Karhuherran ystävien suosikkipaikka, sillä kellon alla sijaitsee Karhuherra Paddingtonia esittävä pronssinen patsas.

Rautatieasemalla on myös maailman ainoa pelkästään Karhuherra Paddingtonille omistettu kauppa. Myös aseman lähettyvillä sijaitsevalla Shedon Square -aukiolla voi nähdä Paddingtonin patsaan kirjailija Michael Bondin patsaan yhteydessä.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Harry Potter -faneilla riittää nähtävää Lontoossa.

Harry Potter -fanien taas kannattaa suunnata suoraan Kings Crossin rautatieasemalle, joka on Potter-tarinoissa varsin tunnettu paikka, sillä aseman 9 3/4 -laiturilta lähtee juna Tylypahkan velhokouluun. Useiden matkailijoiden suosikkikohde onkin rautatieasemalla sijaitseva 9 3/4 -laiturin valokuvauspaikka, jossa matkatavarakärry laukkuineen on jo puoleksi seinän sisällä.

Kärryn läheisyydessä sijaitsee myös laiturin mukaan nimetty Harry Potter -kauppa, joka on rakennettu muistuttamaan kirjoista ja elokuvista tuttua Ollivanderin sauvaputiikkia. Elokuvissa Kings Crossin rautatieaseman julkisivuna on toiminut varsin koristeellinen St. Pancras -asema.

Tosifanit voivat osallistua myös Warner Bros. -studioiden Harry Potter -kierrokselle, jonka aikana pääsee näkemään monia elokuvista tuttuja paikkoja ja hahmoja. Studiotilat sijaitsevat reilun puolen tunnin juna- ja bussimatkan päässä Lontoon Eustonin asemalta. Aikaa perille kannattaa varata nelisen tuntia, joten retkeen kuluu helposti puolet päivästä. Lontoossa pyörii myös Harry Potter and the Cursed Child -näytelmä, jota esitetään Palace Theatre -teatterissa.

2. Käytä julkisen liikenteen kulkuvälineitä

Lontoo on tunnettu toimivasta julkisen liikenteen verkostostaan, ja ikoniset punaiset kaksikerrosbussit sekä maan alla kiemurteleva metroverkosto tarjoavat elämyksen myös perheen pienimmille. Taksien lisäksi julkinen liikenne onkin helpoin tapa tutustua kaupunkiin myös lapsiperheen näkökulmasta.

Metroja ja busseja varten tulee ostaa matkan kestosta riippuen joko päiväkohtainen Travelcard-matkakortti tai Lontoon julkisen liikenteen kätevä Oyster-kortti.

Vaikka kaupungissa järjestetään runsaasti valmiita kiertoajeluja, tarjoavat Lontoon omat kaksikerrosbussit eli Double-Deckerit aidon Lontoo-elämyksen. Näin lapsiperheen ei tarvitse sitoutua koko kierrokselle, vaan bussilla voi matkustaa oman majapaikan ympäristössä tai reitin voi koota vaikkapa lasten toiveiden mukaisesti. Useat bussilinjat risteilevät tunnettujen nähtävyyksien ympäristössä, ja paras paikka löytyy tietysti toisesta kerroksesta, aivan bussin keulasta.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Lontoon julkinen liikenne tuo uusia elämyksiä myös perheen pienimmille.

Lontoon metroverkosto on hyvin laaja, ja junavaunujen lisäksi myös metroasemat ovat sisältä käsin näkemisen arvoisia. Erityisesti metroasemien tunnistettavat kyltit ovat päätyneet monien matkailijoiden valokuvamuistoihin. Ruuhka-aikaan tube eli metro on täynnä, mutta kiireisimpien tuntien ulkopuolella se on mukava matkustusympäristö myös perheen pienimmille.

3. Katsele tunnettuja nähtävyyksiä

Lontoo saa perheen pikku prinsessat pauloihinsa viimeistään siinä vaiheessa, kun he kuulevat kaupungissa sijaitsevasta ihka oikeasta linnasta.

Buckinghamin palatsi on yksi Lontoon suosituimmista vierailukohteista, ja lisäpontta linnan näkemiseen saa, jos linnan katolla olevassa salossa liehuu värikäs Royal Standard -lippu – se paljastaa nimittäin kuningattaren olevan kotona. Palatsin ympäristössä voi nähdä monia muita jännittäviä asioita, esimerkiksi vahdinvaihdon sekä kuninkaallisia ratsuja.

Buckinghamin palatsin lisäksi myös muut Lontoon nähtävyydet ovat lasten mieleen. Valtavan suuri kello Big Ben, leijonapatsaista tunnettu Trafalgar Square -aukio sekä suurten valomainosten Piccadilly Circus vakuuttavat pienen matkailijan. Myös Lontoon komeat sillat, esimerkiksi Tower Bridge ja Millennium Bridge, ovat kokemisen arvoisia.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Vahdinvaihdon seuraaminen on todellinen Lontoo-klassikko, ja toimii jännittävänä ohjelmanumerona perheen pienimmille.

Perheen pienimpien Lontoo-seikkailu kruunautunee viimeistään siinä vaiheessa, kun luvassa on vierailu London Eye -maailmanpyörässä. Kirkkaalla säällä maailmanpyörästä avautuu mieleenpainuva maisema kaupungin ylle, ja sieltä käsin voi tunnistaa jo nähtyjä nähtävyyksiä. London Eye sijaitseekin Big Ben -kelloa vastapäätä Thames-joen itäpuolella.

4. Myös kauppa voi olla elämys

Lontoossa monet kaupat ovat täysin omaa luokkaansa – niin myös lelukaupat. Regent Street -kadulla sijaitseva Hamleys-lelukauppa saa hyvällä tuurilla lasten suut loksahtamaan auki jo ennen putiikkiin astumista, sillä kaupan edessä aika ajoin parveilevat hullunkurisiin asuihin pukeutuneet työntekijät ja siellä täällä leijailevat saippuakuplat tekevät sisääntulosta ikimuistoisen.

Useaan kerrokseen ulottuva lelukauppa pitää sisällään niin suloisia pehmoja, kammottavia hirviöitä ja nopeita autoja. Kaupan leikkisä tunnelma tekee Hamleysin lelukaupasta mukavan vierailukohteen myös aikuisille.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Lontoon sydämessä sijaitseva lelukauppa Hamleys on jokaisen lapsen unelmaliike.

Maailman kuuluisimpien tavaratalojen joukkoon kuuluvan Harrodsin leluosasto on kuin suoraan lasten päiväunesta: lelujen määrä on loputon. Kun leluosaston valikoima on koluttu, kannattaa tutustua tavaratalon tapahtumiin, sillä niissä on usein otettu huomioon myös perheen pienimmät.

Loma on monille herkuttelun aikaa, ja lelukauppojen lisäksi lapset viihtyvät Leicester Square -aukiolla sijaitsevassa M&M’s World -karkkikaupassa. Valtava herkkuputiikki on omistettu pelkästään suklaisille M&M’s-herkuille, ja värikkäässä kaupassa voikin ostaa vaikkapa vain lempivärinsä mukaisia herkkuja.

5. Huvittele ympäri Lontoota

Päätä Lontoon-matka mieleenpainuvaan vierailuun jossakin kaupungin lukuisista huvittelupaikoista. Madame Tussaudsin maailman kuuluisin vahakabinetti, Lontoon kammottavasta historiasta kertova London Dungeon sekä Harry Potter -elokuvien kuvauspaikalle vievä Warner Bros. Studio London tarjoavat elämyksellisen lomapäivän.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Monet Lontoon klassikkomusikaaleista soveltuvat mainiosti myös perheen pienimmille.

Jos lapsesi pitää erityisesti musiikista, on musikaali Lontoossa koettava. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi lapsiperheiden ikisuosikki Leijonakuningas.

>> Lue lisää vinkkejä Lontooseen Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.