Hyppää sisältöön

New Yorkin parhaat näköalapaikat – viisi pilvenpiirtäjää, joiden maisemat lyövät ällikällä

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 12.05.2024
Empire State Building, Top of the Rock, One World Observatory, The Edge ja Summit One Vanderbilt tarjoavat mahdollisuuden katsella Manhattania lintuperspektiivistä. Vieraile loman aikana yhdessä tai vaikka kaikissa – lue esittelyt maisemapaikoista!

Empire State Building


Korkeus:
380 metriä
Maisematerassin sijainti: 86./102. kerros
Hinta: alk. 44 dollaria

Manhattanin Midtownin alueella sijaitseva ikoninen Empire State Building on useimpien New Yorkin ensikertalaisten listalla, ja vuonna 1931 valmistunut rakennus on tuttu useista elokuvista ja sarjoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiEmpire State Building
Empire State Building on New Yorkin vanhimpia maisemapaikkoja.

Vierailu kaupungin neljänneksi korkeimmassa rakennuksessa on täynnä historiaa, sillä matkalla lippuluukulta näköalatasanteelle pääsee tutustumaan rakennusvaiheisiin ja Empire State Buildingin historiaan virtuaalisesti. Kerroksissa on useita valokuvausmahdollisuuksia, alkaen aina seinien läpi pusketuista King Kongin nyrkeistä pronssisiin rakentajapatsaisiin. Hissimatkalla 86. kerrokseen voi nähdä rakennuksen nousevan pystyyn hauskan animaation avulla.

Kävijöille on useita eri lippuvaihtoehtoja, mutta edullisin lippu, 44 dollarin eli noin 41 euron peruslippu, takaa pääsyn 80. ja 86. kerroksiin. 102. kerroksessa sijaitsevalle näköalatasanteelle pääsee lisämaksusta.

Empire State Buildingin sijainti Manhattanin keskellä takaa näkymät niin saaren eteläkärkeen kuin rakennuksen pohjoispuolella sijaitsevaan Central Parkiin. Klassisista nähtävyyksistä muun muassa Macy’sin tavaratalo, Chrysler Building ja Flatiron Building näkyvät 86. kerroksesta.

Inka KhanjiEmpire State Building
Pilvenpiirtäjän maisematerassilta käsin voi tarkastella kaupungin tunnelmaa ylhäältä päin.

Näköalatasanne 86. kerroksessa on tilava, ja maisemia pääsee ihailemaan verkkoaidan lävitse. Terassi ei ole katettu, mutta sateella maisemat avautuvat 80. kerroksen ikkunoiden läpi.

Suosion vuoksi vierailuaika kannattaa miettiä tarkasti, mutta pisimmät jonot voi välttää ostamalla lipun etukäteen. Empire State Building on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Empire State Building

Top of the Rock

Korkeus: 266 metriä
Maisematerassin sijainti: 67., 69. ja 70. kerros
Hinta: alk. 40 dollaria

Rockefeller Centerin katolla sijaitseva Top of the Rock tarjoaa 360-asteisen näkymän Manhattanille, ja tämän näköalaterassin valttikorttina on maisema Empire State Buildingiin. Rakennuksessa on kolme eri katseluterassia sisä- ja ulkotiloissa, joten maisemista voi nauttia säästä riippumatta.

Inka KhanjiTop of the Rock, New York
Esteetön näkymä Empire State Buildingiin on Top of the Rockin valtteja.

Ylin, 70. kerroksen näköalaterassi tarjoaa esteettömän maiseman Manhattanille. Kerrosta alempaa maisemat avautuvat lasien läpi. Empire State Buildingin lisäksi Top of the Rockista avautuu näkymä muun muassa Central Parkiin, Chrysler Buildingiin ja East River -joelle.

Sisäänkäynti näköalatasanteelle löytyy helposti, sillä legendaarisen Rainbow Room -kyltin viereen on aseteltu punainen matto. Sitä pitkin pääsee hisseille, jotka kuljettavat kävijät 67. kerrokseen. Kaikki rakennuksen näköalaterassit ovat tilavia, ja tarjoavat monia paikkoja katsella maisemia niin lasin läpi kuin täysin esteettömästi.

Top of the Rock on hieman Empire State Buildingia edullisempi, sillä aikuisen peruslippu maksaa 40 dollaria eli noin 37 euroa. Hintaan sisältyy myös mahdollisuus vaihtaa sovittua vierailuaikaa huonon sään vuoksi.

Inka KhanjiTop of the Rock, New York
Aika kuluu Top of the Rockin maisematerassilla nopeasti tuttuja maamerkkejä bongaillen.

Kiireisimpänä matkailukautena Top of the Rock on suosittu, ja tasanteet täyttyvät kävijöistä erityisesti auringon laskiessa. Vierailuaikaa ei ole rajattu, joten maisemien äärellä voi viettää niin pitkän aikaa kuin haluaa. Top of the Rock on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Top of the Rock

One World Trade Center

Korkeus: 541 metriä
Maisematerassin sijainti: 100., 101. ja 102. kerros
Hinta: alk. 44 dollaria

One World Trade Center valmistui vuonna 2014 ja se rakennettiin syyskuussa 2001 tuhoutuneiden kaksoistornien tilalle. Myös Freedom Tower -nimellä tunnettu 541-metrinen torni on New Yorkin korkein rakennus.

Inka KhanjiOne World Observatory, New York
One World Observatory on parhaimmillaan auringonlaskun aikaan.

Kävijät pääsevät vierailemaan kolmella näköalatasanteella, jotka sijaitsevat 100., 101. ja 102. kerroksessa. Varsinainen maisematerassi on nimeltään One World Observatory, ja sieltä avautuu 360-asteinen näkymä ympäri kaupunkia.

Elämys alkaa jo hississä, joka nousee 102 kerrosta 47 sekunnissa. Hissimatkan aikana pääsee virittäytymään tunnelmaan, sillä mahtipontinen matka erittäin nopeassa hississä esittelee, miten vauhdilla kaupunki on kasvanut vuosisatojen aikana nykyiseen maisemaan.

Hissimatkan jälkeen kävijät saavat vielä kerätä odotuksia, kunnes verho nostetaan ja sen takaa paljastuu hulppea pilvenpiirtäjämaisema. Kaikista Freedom Towerin kolmesta näköalakerroksesta avautuu näkymä ikkunoiden lävitse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiOne World Observatory, New York
Maisema avautuu ikkunoiden lävitse, ja Etelä-Manhattanilla sijaitsevasta pilvenpiirtäjästä avautuu näkymä pitkälle pohjoiseen.

Etelä-Manhattanilta sijaitsevasta näköalatornista on helppo bongailla tunnettuja nähtävyyksiä, sillä ikkunoiden läpi voi bongata esimerkiksi Vapaudenpatsaan, Brooklynin sillan ja jopa Empire State Buildingin.

Peruslippu One World Observatoryyn maksaa 44 dollaria eli noin 41 euroa, eikä vierailuaikaa ole rajattu. Paras aika onkin saapua paikalle ennen auringonlaskua, ja katsoa, miten kaupungin valot syttyvät yksi toisensa jälkeen.

One World Observatory

The Edge

Korkeus: 366 metriä
Maisematerassin sijainti: 100. kerros
Hinta: alk. 36 dollaria

New Yorkin korkein näköalaterassi on vuonna 2020 Hudson Yards -alueelle avattu The Edge, josta avautuva maisema vetää vertoja kaupungin perinteisille näköalapaikoille. Nimensä mukaisesti terassi on rakennettu pilvenpiirtäjän kulmaukseen, ja se ulottuu pitkälle tehden rakennuksesta huomiota herättävän.

Inka KhanjiThe Edge, New York
Näköalaterassin portailta avautuva näkymä on harvinainen mahdollisuus nähdä silmänkantamattomiin ulottuva pilvenpiirtäjämaisema esteettä.

The Edgen maisematerassi sijaitsee 335 metrissä sadannessa kerroksessa, jonne hissi sujahtaa 52 sekunnissa. Samassa kerroksessa sijaitsee matkamuistomyymälä ja valtavat maisemaikkunat, joiden avulla saa käsityksen ympäröivästä maisemasta. Paras näkymä avautuu kuitenkin terassilta, jonka viistojen ikkunoiden läpi lähialueen pilvenpiirtäjiä voi katsoa ylhäältä päin.

Terassilla on monia hyviä paikkoja katsella maisemia, kuten terassin kärki, lasilattia ja portaat, joita kulkiessa maisemat paranevat askel askeleelta.

Inka KhanjiThe Edge, New York
New Yorkin pilvenpiirtäjien huiput kohoavat The Edgen terassilla kävellessä.

Peruslippu The Edgeen maksaa 36 dollaria eli noin 33 euroa. Se mahdollistaa pääsyn terassille, mutta hurjapäille on tarjolla myös mahdollisuus seinälläkävelyyn 366 metrissä. Käyntiaikaa ei ole rajattu, vaan maisemista voi nautiskella niin pitkään kuin haluaa.

Sisäänkäynti The Edgeen sijaitsee Shops at the Hudson Yards -ostoskeskuksessa. Näköalaterassi on avoinna päivittäin.

The Edge

Summit One Vanderbilt

Korkeus: 427 cm
Maisematerassin sijainti: 93. kerros
Hinta: alk. 43 dollaria

New Yorkin uusin näköalapaikka on syksyllä 2021 avattu Summit One Vanderbilt, joka sijaitsee keskeisellä paikalla aivan Grand Central Terminalin kupeessa. Molemmilla nähtävyyksillä voikin vierailla samalla kertaa.

Summit One Vanderbilt on suunniteltu immersiiviseksi elämykseksi, joka yhdistelee arkkitehtuuria, taidetta ja teknologiaa. Monille kuvat peilien ja lasien heijastamalta näköalapaikalta ja tiloissa leijuvista hopeisista palloista ovat somesta tuttuja.

Shutterstock / lev radinNäköalapaikka Summit One Vanderbilt
Lukuisat peilit heijastavat maisemaa Summit One Vanderbilt -näköalapaikalla.

Summit One Vanderbilt koostuu yhteensä kolmesta kerroksesta näköalapaikkoja, jotka löytyvät pilvenpiirtäjän kerroksista 91–93. Tiloissa näkyy muun muassa kuuluisan japanilaistaiteilijan Yayoi Kusaman kädenjälki.

Näköalatornista aukeavat maisemat moniin New Yorkin kuuluisimpiin maamerkkeihin kuten Empire State Building, Keskuspuisto ja Chrysler Building.

Pilvenpiirtäjään myydään lippuja eri hintaluokissa, jotka alkavat 43, 57 tai 63 dollarista. Lisämaksullisiin lippuihin kuuluu cocktail tai 12 kerroksen matka lasihississä. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin, varsinkin jos haluat vierailla tiettynä päivänä ja kellonaikana.

365 Focus PhotographySummit One Vanderbilt
Tilassa leijuvat hopeiset pallot ovat osa elämystä Summit One Vanderbiltissä.

Pilvenpiirtäjään on kolme sisäänkäyntiä. Pääset sisään rakennuksen Transit Hall -osan kautta Vanderbilt Avenuen ja 43rd Streetin kulmasta. Toinen sisäänkäynti kadulta löytyy osoitteesta 45 East 42nd Street. Löydät paikan päälle myös Grand Central Terminalin pääaulan kautta.

Summit One Vanderbilt on suljettu tiistaisin. Muina päivinä aukioloajat ovat aamuyhdeksästä puoleenyöhön. Kaikissa kolmessa kerroksessa on mahdollista vierailla esteettömästi.

Summit One Vanderbilt

Näköalapaikkojen alkaen-hinnat on tarkistettu toukokuussa 2024.

>> Lue lisää vinkkejä New Yorkiin Rantapallon matkaoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

The Edge, New York

Tältä näyttää läntisen pallonpuoliskon korkein näköalaterassi – älä jätä väliin New Yorkissa

Millä alueella New Yorkissa kannattaa majoittua? Viisi vaihtoehtoa Manhattanilla

Miten kaupungit saivat lempinimensä?

Miksi New Yorkia sanotaan Isoksi omenaksi? Näin 5 tunnettua kaupunkia saivat lempinimensä

Liikkuminen New Yorkissa

Näin liikut New Yorkissa: ota kaupunki haltuun helposti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja