Hyppää sisältöön

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.02.2024
Kamera rakastaa Italiaa. Onko yksikään toinen maa ikinä näyttänyt yhtä hyvältä valkokankaalla?

1. Klassikkojen Rooma

Tuleeko sinullakin Italiasta mieleen vespalla ajelu pitkin historiallisia katuja? Tämä klisee on peräisin vuonna 1953 ilmestyneestä Loma Roomassa -elokuvasta, joka teki Audrey Hepburnista tähden. Elokuvassa prinsessa pääsee kokeilemaan vapautta Roomassa amerikkalaisen journalistin kanssa – romanttisin seurauksin.

Roomaan sijoittuu koko joukko muitakin elokuvia. Toinen klassikko, Federico Fellinin La Dolce Vita (1960), tunnetaan ikimuistoisesta kohtauksesta, jossa pääosaa näyttelevä Anita Ekberg kahlaa Fontana di Trevin suihkulähteessä iltapuku yllään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockEspanjalaiset portaat
Espanjalaiset portaat olivat yksi Loma Roomassa -elokuvan kuvauspaikoista.

Elizabeth Gilbertin omaelämäkerralliseen hittikirjaan perustuva Eat, Pray, Love sijoittuu Italian lisäksi myös Intiaan ja Indonesiaan. Elokuva alkaa kuitenkin Roomasta, jossa hekumoidaan italialaisella ruoalla, kielellä ja kulttuurilla. Pizzaa rakastavia katsojia hemmotellaan toki myös kohtauksella, jossa vieraillaan kulttipizzeriassa Napolissa.

Kiistellyn Woody Allenin uudempaa tuotantoa edustava To Rome With Love (2012) tekee Roomasta yhden elokuvan päähenkilöistä. Elokuvassa seurataan sekä paikallisia hahmoja että turisteja maisemia ja nähtävyyksiä säästelemättä.

Lady Gagan, Adam Driverin ja Jared Leton tähdittämässä elokuvassa House of Gucci (2021) vilahtavat myös Rooman maisemat. Kuvauksia tehtiin muun muassa muotiliikkeistä tutun Via Condottin varrella sekä

2. Toscanan maaseutu

Kun Toscana-huuma oli 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa kuumimmillaan, oli siihen ainakin osasyynä amerikkalaisen Frances Mayesin menestyskirja Toscanan auringon alla. Kukapa ei olisi haaveillut ostavansa tai ainakin vuokraavansa talon Toscanasta?

Kirjan pohjalta ilmestyi vuonna 2003 samaa nimeä kantava elokuva, jossa erosta toipuva amerikkalaisnainen ostaa mittavaa remonttia vaativan talon Cortonan pikkukaupungista. Kuvaukset tehtiin suurimmaksi osaksi Cortonassa lähellä Arezzoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockToscanassa kuvatut elokuvat
Arezzon alueella Toscanassa on kuvattu useampia elokuvia.

Muita Toscanan maaseudulle vieviä elokuvia ovat muun muassa Sienaan sijoittuva kasvutarina Koskematon kauneus (1996) sekä Arezzossa kuvattu ja Oscar-ehdokkuuksia ja -palkintoja kahminut Kaunis elämä (1997).

3. Procida, elokuvien saari

Vuonna 1999 ilmestynyt Lahjakas herra Ripley on yksi parhaista elokuvista Italia-tunnelmointiin. Nopeasti synkkiä sävyjä saava draama seuraa amerikkalaisnuorukaista, joka saa tilaisuuden soluttautua rikkaiden ja vaikutusvaltaisten maanmiestensä joukkoon Italiassa. Elokuva perustuu Patricia Highsmithin romaaniin.

Elokuva vie katsojan muun muassa Venetsiaan, mutta sen todellinen päätähti on Procidan saari. Matt Damonin esittämä päähenkilö lumoutuu varakkaan amerikkalaismiehen ja tämän tyttöystävän kepeästä elämästä Mongibellossa, joka on elokuvassa paikasta käytetty nimi.

ShutterstockElokuvien kuvauspaikka Procida
Herkullisen näköinen Procida on kuin tehty elokuvien kuvauspaikaksi.

Kuvitteelliseen Mongibelloon sijoittuvia herkullisen näköisiä kohtauksia kuvattiin osittain myös Ischian saarella. Elokuva sai yhteensä viisi Oscar-ehdokkuutta, joista yksi tuli Jude Law’n esittämästä miessivuosasta.

Procidalla on kuvattu myös italialaisen elokuvan modernia klassikkoa Il Postino – Posteljooni, joka ilmestyi vuonna 1994. Fiktiivinen tarina kertoo runoilija Pablo Nerudan ystävyydestä italialaisen posteljoonin kanssa.

4. Trillerien Venetsia

Kun kyseessä on yksi maailman kauneimmista ja erikoisimmista kaupungeista, ei ole ihme, että myös kuvausryhmät ovat löytäneet sinne. Venetsiassa on kuvattu lukuisia tunnettuja elokuvia, joita voi katsoa ennen matkaa.

ShutterstockVenetsiassa kuvatut elokuvat
Venetsian maisemia voi bongata monista elokuvista.

Kanaalikaupunki on nähty muun muassa trillereissä The Italian Job (2003) ja The Tourist (2010). Erityisesti jälkimmäisestä Johnny Deppin ja Angelina Jolien tähdittämästä elokuvasta voi bongata tuttuja paikkoja Venetsiasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eksoottisista kohteistaan tunnettu agentti James Bond on niin ikään vieraillut Venetsiassa. Kaupungissa on kuvattu kohtauksia ainakin Kuurakettiin (1979) sekä Casino Royaleen (2006).

5. Kurkistus Lombardiaan

Lombardian alue ei välttämättä sano matkailijoille mitään, mutta sieltä löytyy useita suosittuja kohteita Milanosta Gardan ja Comon järvialueisiin. Pohjois-Italian Lombardiassa kuvatun, vuonna 2017 ilmestyneen Call Me By Your Name -elokuvan myötä ympäri maailmaa haluttiin yhtäkkiä tietää enemmän arvostelumenestyksen kuvausmiljööstä.

IstockphotoSirmione
Gardajärven rannalla sijaitseva Sirmione on yksi Call Me By Your Name -elokuvassa vilahtavista kohteista.

Samannimiseen romaaniin perustuva elokuva kertoo amerikkalais-italialaisesta boheemista perheestä, jonka 17-vuotias poika kokee ensirakkauden Italiassa kesää viettävän parikymppisen amerikkalaisnuorukaisen kanssa. Koskettavan tarinan ja väkevien roolisuoritusten lisäksi elokuvan tunnelma ja maisemat lumosivat katsojat.

Elokuvaan kuvattiin kohtauksia muun muassa Creman kaupungissa, Gardajärven rannalla sijaitsevassa Sirmionessa, Bergamossa, Moscazzanossa sekä Cascate del Serion vesiputouksella. Tämän elokuvan nähtyäsi et voi olla haaveilematta Italiasta!

6. Sisilia ja mafiayhteydet

Kuuluisin Sisiliassa kuvattu elokuva on kaikkien gangsterileffojen äiti Kummisetä. Vuonna 1972 ilmestynyttä Francis Ford Coppolan elokuvaa kuvattiin Yhdysvaltojen lisäksi sisilialaisissa kylissä.

Elokuvassa puhutaan Corleonen kylästä, mutta todellinen Corleone oli liian nykyaikainen kuvauksia varten. Kuvauspaikkoina käytettiin sen sijaan Savocan ja Forza d’Agron kyliä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huimat 11 Oscar-ehdokkuutta kerännyt elokuva palkittiin kolmella patsaalla, joiden joukossa oli sekä vuoden paras elokuva että paras miespääosa Marlon Brandolle.

ShutterstockSisiliassa kuvatut elokuvat
Kummisetä on kuuluisin Sisilian saarella kuvattu elokuva.

Sisilian voi bongata myös vuoden 2004 Ocean’s Twelve -trilleristä, johon tehtiin kohtauksia esimerkiksi Trapanin rantakohteessa. Täysin toisenlaisen Sisilia-kuvauksen löytää vuonna 2001 ilmestyneestä draamaelokuvasta Malena.

Uudemmista tuotannoista Sisilia on viimeksi varastanut huomion White Lotus -tv-sarjan toisella tuotantokaudella.

7. Firenze henkilöityy yhteen elokuvaan

Yksikään toinen elokuva ei ole tehnyt Toscanassa sijaitsevaa Firenzen kaupunkia yhtä tunnetuksi kuin Hotelli Firenzessä. Helena Bonham-Carterin ja muiden nimekkäiden näyttelijöiden tähdittämä brittielokuva ilmestyi vuonna 1985 ja keräsi peräti kahdeksan Oscar-ehdokkuutta. Pystejä myönnettiin kolme.

Pukudraamojen ystäville sopiva elokuva kertoo nuoren brittinaisen ja tämän vanhemman serkun matkasta Firenzeen. Kaikki alkaa hotellista, jonka huoneen näköala ei miellytä kaksikkoa.

ShutterstockItaliassa kuvatut elokuvat
Hotelli Firenzessä -elokuvassa brittituristit haikailevat maisemaa Arno-joelle.

Jos ihastuit elokuvan maisemiin ja tunnelmaan, voit jopa majoittua samassa paikassa. Kuvauspaikkana käytetty hotelli toimii nykyään nimellä Hotel Degli Orafi.

Firenzessä on kuvattu myös muun muassa elokuvia Teetä Mussolinin kanssa (1999), Hannibal (2001) sekä Inferno (2016).

Lue myös: Halvat lennot Italiaan – näin löydät parhaat hinnat matkallesi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Italia, Vatikaani ja San Marino

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Yllättävät asiat Roomassa

Mikä on Rooman räikein miinus? 6 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen ikuisessa kaupungissa

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja