Hyppää sisältöön

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.04.2024
Junalla pääset helposti ja nopeasti Lontoosta Pariisiin – tai päinvastoin.

Juna on helpoin tapa liikkua Lontoon ja Pariisin välillä

Jos olet suunnitellut kaupunkilomaa Lontoossa tai Pariisissa, voit helposti yhdistää samaan reissuun molemmat kaupungit. Kätevin tapa liikkua Euroopan kuuluisimpien pääkaupunkien välillä on juna.

Vuonna 1994 avattu Eurostarin reitti liikennöi Lontoon St. Pancrasin ja Pariisin Gare du Nordin asemien välillä. Matka kaupungista toiseen kestää nopeimmillaan vain kaksi tuntia ja 17 minuuttia, joten vierailu onnistuu vaikka saman päivän aikana. Reittiin sisältyy vedenalainen tunneli Englannin kanaalin alla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Juna vie keskustasta keskustaan, jolloin matkailija välttää vaivalloiset ja usein kalliit siirtymiset lentokentille. Myös matkatavarat kuuluvat hintaan, eikä kiloja lasketa. Lisäksi junamatka on aina lentoa ekologisempi valinta.

Shutterstock / Sergii FigurnyiEurostar-juna Lontoosta Pariisiin
Modernit Eurostar-junat taittavat Lontoon ja Pariisin välisen matkan parissa tunnissa.

Brexit on hidastanut matkustusmuodollisuuksia jonkin verran. Rautatieasemalle saapumista suositellaan nykyään noin 90 minuuttia ennen lähtöä passi- ja turvatarkastusta varten. Matkatavarat läpivalaistaan samaan tapaan kuin lentokentällä, mutta esimerkiksi nesteiden kuljetusta ei junassa rajoiteta.

Edullisten yhdensuuntaisten lentolippujen avulla voit halutessasi ostaa menolipun toiseen kaupunkiin, siirtyä niiden välisen matkan junalla ja lentää kotiin toisesta kaupungista.

Kanaalin alta naapurimaahan

Matkan jännittävin osuus on tietysti vedenalainen tunneli. Suomalaiselle se on erityisen kiinnostava, sillä myös suunnitelma Helsingin ja Tallinnan välisestä tunnelista nousee säännöllisin väliajoin esiin.

Millaista vedenalaisessa tunnelissa matkustaminen sitten on? Asia saattaa askarruttaa ainakin erilaisista suljetun paikan kammoista kärsiviä matkustajia. Totuus kuitenkin on, ettei sitä juuri edes huomaa – muuta kuin kuulutuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock / cowardlionSt. Pancras -asema Lontoossa
St. Pancrasin rautatieasema on komea rakennus Lontoossa.

Kanaalin alittava tunneliosuus kestää vain noin 20 minuuttia. Loput ajasta reitti kulkee maan kamaralla. Junan sukeltaessa tunneliin matkustajat tuntevat loivan laskun, mutta minkäänlaisesta jännittävästä syöksystä ei voida puhua.

Tunneliosuuden aikana ikkunoista ei näy mitään. Valojen ansiosta vaunut eivät kuitenkaan ikinä muutu pimeiksi. Nykyään tunnelissa voi jopa käyttää puhelinta, wifi-yhteyttä ja mobiilidataa.

Juna kulkee Ison-Britannian puolella 230 kilometrin tuntivauhtia, mutta kiihtyy Ranskan rajan ylitettyään 300 kilometrin tuntivauhtiin. Tunnelissa nopeus on 160 kilometriä tunnissa.

Inka KhanjiLontoo
Suomesta on helppo löytää edulliset lennot Lontooseen. Matkaa voi halutessaan jatkaa Pariisiin.

Eurostarilla on käytössä dynaaminen hinnoittelu, joten mitä aikaisemmin lippusi varaat, sitä todennäköisimmin saat sen edulliseen hintaan.

Lontoon ja Pariisin välisten yhdensuuntaisten matkojen hinnat alkavat noin 40 punnasta eli noin 47 eurosta. Kannattaa tutkia mahdolliset tarjouskampanjat ja varata liput etukäteen verkosta.

Eurostar liikennöi myös Belgiassa, Alankomaissa ja Saksassa.

Lue myös: Maailman upeimmat junamatkat – 5 vinkkiä maisemareiteille

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näihin upeisiin paikkoihin pääset helposti Lontoosta – 10 kiinnostavaa päiväretkeä

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja