Hyppää sisältöön

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 22.04.2024
Tylyä rahastusta vai elämys, jota ei voi ohittaa? Lue tästä, mitä sinun pitäisi tietää Venetsian gondoliajeluista ennen lomaa.

1. Gondoleilla on pitkä historia

Kun mietit Venetsiaa, tulee mieleesi ensimmäisenä todennäköisesti gondoli. Näistä 700-kiloisista, sulavalinjaisista soutuveneistä on tullut kanaalikaupungin symboli.

Tasapohjaiset gondolit on keksitty Venetsiassa – joskin niiden ulkonäkö on muuttunut vuosisatojen kuluessa. Ensimmäiset todisteet gondoleista ovat vuodelta 1094, mutta on mahdollista, että niillä on liikuttu jo paljon aiemmin. Nimen alkuperästä ei olla koskaan päästy yksimielisyyteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyään gondoliajelu on lähinnä turistihuvia, mutta ennen gondolit olivat suosittuja menopelejä, joita käytettiin niin tavaroiden kuljettamiseen kuin merkkihenkilöiden kyyditsemiseenkin. On arvioitu, että Venetsiassa liikennöi 1600-luvun huippuvuosina jopa 10 000 gondolia.

2. Venetsian 400 gondolia

Tänä päivänä Venetsiassa arvioidaan olevan enää vain noin 400 gondolia. Kaikki niistä on maalattu mustiksi, ja ne siirtyvät usein samassa perheessä sukupolvelta toiselle. Gondolieerin työ on haluttu ja arvostettu.

Noin 11 metriä pitkän veneen ohjaaminen yhdellä airolla kapeissa kanaaleissa on raskasta ja haastavaa. Gondolieereilla voi olla myös monia muita taitoja: lisämaksusta gondoliajelulle voi tilata esimerkiksi serenadin laulavalta gondolieerilta.

ShutterstockKannattaako gondoliajelu Venetsiassa?
Isomman seurueen kesken gondoliajelu tulee edullisemmaksi.

Gondolieerit tuntevat Venetsian äärimmäisen hyvin. Halutessasi voit hyödyntää ajelua kyselemällä vinkkejä ja faktoja kaupungista. Käytössäsi on venetsialainen, joka on jumissa veneessä kanssasi, joten nyt on hyvä hetki imeä tietoa paikallisen näkökulmasta.

3. Mitä gondoliajelu maksaa?

Gondoliajelu on hintavaa huvia, josta laskutetaan taulukon mukaan. Vuonna 2024 gondoliajelujen hinnat alkavat noin 80 eurosta. Ajelu kestää 30–40 minuuttia. Sovittu aika saattaa heittää muutamalla minuutilla suuntaan tai toiseen kanaalien ruuhkatilanteesta riippuen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gondolin kyytiin mahtuu kuusi matkustajaa, joten isomman matkaseurueen kesken kokemus tulee edullisemmaksi. Yksin matkustavat voivat ostaa paikan jaetusta ajelusta muiden kanssa joko verkon kautta tai paikan päällä. Hinnat alkavat noin 30–40 eurosta per henkilö.

Virallisesti hinnat eivät ole neuvoteltavissa, mutta onneaan voi aina kokeilla. Osa gondolieereista saattaa tarjoata lyhyempiä 20 minuutin ajeluja 60 euron hintaan tilanteesta riippuen. Jos sää on ankea, eikä ajeluille ole kysyntää, voivat kuskit olla halukkaampia laskemaan hintaa.

Hinta sovitaan aina etukäteen ja maksu hoidetaan ajelun päätyttyä. Koska gondoliajelut on jo valmiiksi hinnoiteltu yläkanttiin, ei tilanteessa odoteta erikseen tippiä. Jos koet saaneesi erityisen hyvää palvelua ja haluat jättää tippiä, ottaa kuljettaja tietysti sen kiitollisena vastaan.

4. Miten gondoliajelu etenee?

Gondolin kyytiin on helppo nousta ympäri Venetsiaa, sillä kuskit päivystävät silloilla ja kaduilla kaupittelemassa ajeluja. Tyypillisiä gondolipysäkkejä ovat esimerkiksi Rialton silta pääväylä Canal Granden varrella sekä Pyhän Markuksen aukion laidalla sijaitseva satama.

Yleisintä on sopia ajelusta paikan päällä, mutta gondolikyydin voi varata myös verkon kautta esimerkiksi Viatorin kaltaisista palveluista.

Jos haluat ehdottomasti nähdä jonkin tietyn nähtävyyden tai alueen gondolin kyydistä, ota se huomioon aloituspaikkaa valitessasi. Jos haluat lipua kanaaleja pitkin omassa rauhassa, siirry syrjään turistien täyttämiltä alueilta.

ShutterstockOnko gondoliajelu Venetsiassa hintansa arvoinen?
Gondolista käsin näet kaupungin erilaisesta kulmasta.

Gondoliajelulla aika hurahtaa nopeasti. Minuutit tuntuvat kiitävän eteenpäin, kun lyhyessä ajassa pitäisi ottaa valokuvia, kuunnella gondolieerin tarinoita, hempeillä kumppanin kanssa, tallentaa videomateriaalia ja ihan vain istua nauttimassa maisemista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kommunikointi gondolieerin kanssa riippuu matkailijoiden omasta halusta, mutta kuljettaja osoittaa vähintäänkin matkan varrelle osuvat nähtävyydet. Gondolieerit puhuvat englantia.

Talvikuukausina gondoleissa on vilttejä, joita voi hyödyntää kylminä päivinä. Kesällä gondolit liikennöivät myöhempään kuin talvella, sillä auringonlaskuajelut ovat suosittuja.

5. Onko gondoliajelu hintansa arvoinen?

Kaikki Venetsiaan saapuvat matkailijat joutuvat miettimään samaa kysymystä: onko gondoliajelu röyhkeästi hinnoiteltu turistiansa vai oikeasti kulujensa arvoinen elämys. Kannattaako ajelulla käydä?

Vastaus ei ole yksinkertainen, sillä jokainen kokemus on uniikki. Helpointa asiaa on peilata oman rahatilanteen kautta. Jos matkabudjetti on joustava, älä edes jahkaile asian kanssa. Hyppää kyytiin ja kokeile gondoliajelua – nautit todennäköisesti joka hetkestä.

Muita vaihtoehtoja kannattaa miettiä silloin, kun reissukassa on pienempi tai sää on kehno. Pahimmillaan ajelu on pettymys, ja siihen tuhlatut rahat jäävät kalvamaan mieltä pitkäksi aikaa. Mieti etukäteen, kuinka tärkeä gondoliajelu sinulle on? Mitä muuta voisitte matkakumppanin kanssa tehdä säästyneillä rahoilla?

Canal Grandea pitkin on helppo matkustaa vaporetolla eli vesibussilla, jonka kyytiin pääsee 7,50 eurolla. Lippu on voimassa 60 minuuttia. Traghetto on puolestaan tavallista isompi gondoli, jolla voi ylittää Canal Granden puolelta toiselle parilla eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja