Kuva: Shutterstock
Onko gondoliajelu Venetsiassa hintansa arvoinen?

Yksi asia, jota jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Tylyä rahastusta vai elämys, jota ei voi ohittaa? Lue faktat Venetsian gondoliajeluista.

1. Gondoleilla on pitkä historia

Kun mietit Venetsiaa, tulee mieleesi ensimmäisenä todennäköisesti gondoli. Näistä 700-kiloisista, sulavalinjaisista soutuveneistä on tullut kanaalikaupungin symboli.

Tasapohjaiset gondolit on keksitty Venetsiassa – joskin niiden ulkonäkö on muuttunut vuosisatojen kuluessa. Ensimmäiset todisteet gondoleista ovat vuodelta 1094, mutta on mahdollista, että niillä on liikuttu jo paljon aiemmin. Nimen alkuperästä ei olla koskaan päästy yksimielisyyteen.

Nykyään gondoliajelu on lähinnä turistihuvia, mutta ennen gondolit olivat suosittuja menopelejä, joita käytettiin niin tavaroiden kuljettamiseen kuin merkkihenkilöiden kyyditsemiseen. On arvioitu, että Venetsiassa liikennöi 1600-luvun huippuvuosina jopa 10 000 gondolia.

2. Venetsian 400 gondolia

Tänä päivänä Venetsiassa arvioidaan olevan enää vain noin 400 gondolia. Kaikki niistä on maalattu mustiksi, ja ne siirtyvät usein samassa perheessä sukupolvelta toiselle. Gondolieerin työ on haluttu ja arvostettu.

Noin 11 metriä pitkän veneen ohjaaminen yhdellä airolla kapeissa kanaaleissa on raskasta ja haastavaa. Gondolieereilla voi olla myös monia muita taitoja – lisämaksusta gondoliajelulle voi tilata esimerkiksi serenadin laulavalta gondolieerilta.

Gondolieerit tuntevat Venetsian äärimmäisen hyvin. Halutessasi voit hyödyntää ajelua kyselemällä vinkkejä ja faktoja kaupungista. Käytössäsi on venetsialainen, joka on jumissa veneessä kanssasi – nyt on hyvä hetki imeä tietoa paikallisen näkökulmasta.

3. Mitä gondoliajelu maksaa?

Gondoliajelu on hintavaa huvia, josta laskutetaan taulukon mukaan. Vuonna 2019 gondoliajelujen hinnat alkavat 80 eurosta. Ajelu kestää 30–40 minuuttia. Sovittu aika saattaa heittää muutamalla minuutilla suuntaan tai toiseen kanaalien ruuhkatilanteesta riippuen.

Gondolin kyytiin mahtuu kuusi matkustajaa, joten isomman matkaseurueen kesken kokemus tulee edullisemmaksi. Yksin matkustavat voivat ostaa paikan jaetusta ajelusta muiden kanssa joko verkon kautta tai paikan päällä. Hinnat alkavat noin 30 eurosta per henkilö.

Virallisesti hinnat eivät ole neuvoteltavissa, mutta onneaan voi aina kokeilla. Osa gondolieereista tarjoaa lyhyempiä 20 minuutin ajeluja 60 euron hintaan. Jos sää on ankea, eikä ajeluille ole kysyntää, voivat kuskit olla halukkaampia laskemaan hintaa.

Kannattaako gondoliajelu Venetsiassa?
Kuva: Shutterstock
Isomman seurueen kesken gondoliajelu tulee edullisemmaksi.

Hinta sovitaan aina etukäteen ja maksu hoidetaan ajelun päätyttyä. Koska gondoliajelut on jo valmiiksi hinnoiteltu yläkanttiin, ei kuljettajille tarvitse jättää erikseen tippiä – ellet tietysti itse halua niin tehdä.

4. Miten gondoliajelu etenee?

Gondolin kyytiin on helppo nousta ympäri Venetsiaa, sillä kuskit päivystävät silloilla ja kaduilla kaupittelemassa ajeluja. Tyypillisiä gondolipysäkkejä ovat esimerkiksi Rialton silta pääväylä Canal Granden varrella sekä Pyhän Markuksen aukion laidalla sijaitseva satama.

Jos haluat ehdottomasti nähdä jonkin tietyn nähtävyyden tai alueen gondolin kyydistä, ota se huomioon aloituspaikkaa valitessasi. Jos haluat lipua kanaaleja pitkin omassa rauhassa, siirry syrjään turistien täyttämiltä alueilta.

Gondoliajelulla aika hurahtaa nopeasti. Minuutit tuntuvat kiitävän eteenpäin, kun lyhyessä ajassa pitäisi ottaa valokuvia, kuunnella gondolieerin tarinoita, hempeillä kumppanin kanssa, tallentaa videomateriaalia ja ihan vain istua nauttimassa maisemista.

Kommunikointi gondolieerin kanssa riippuu matkailijoiden omasta halusta, mutta kuljettaja osoittaa vähintäänkin matkan varrelle osuvat nähtävyydet. Gondolieerit puhuvat englantia.

Talvikuukausina gondoleissa on vilttejä, joita voi hyödyntää kylminä päivinä. Kesällä gondolit liikennöivät myöhempään kuin talvella, sillä auringonlaskuajelut ovat suosittuja.

5. Onko gondoliajelu hintansa arvoinen?

Kaikki Venetsiaan saapuvat matkailijat joutuvat miettimään samaa kysymystä: onko gondoliajelu röyhkeästi hinnoiteltu turistiansa vai oikeasti kulujensa arvoinen elämys. Kannattaako ajelulla käydä?

Vastaus ei ole yksinkertainen, sillä jokainen kokemus on uniikki. Helpointa asiaa on peilata oman rahatilanteen kautta. Jos matkabudjetti on joustava, älä edes jahkaile asian kanssa. Hyppää kyytiin ja kokeile gondoliajelua – nautit todennäköisesti joka hetkestä.

Muita vaihtoehtoja kannattaa miettiä silloin, kun reissukassa on pienempi. Pahimmillaan ajelu on pettymys, ja siihen tuhlatut rahat jäävät kalvamaan mieltä pitkäksi aikaa. Mieti etukäteen, kuinka tärkeä gondoliajelu sinulle on? Mitä muuta voisitte matkakumppanin kanssa tehdä säästyneillä rahoilla?

Canal Grandea pitkin on helppo matkustaa vaporetolla eli vesibussilla, jonka kyytiin pääsee 7,50 eurolla. Lippu on voimassa 75 minuuttia. Traghetto on puolestaan tavallista isompi gondoli, jolla voi ylittää Canal Granden puolelta toiselle parilla eurolla.

Lue myös: Ensimmäistä kertaa Venetsiaan – 5 asiaa, jotka yllättävät jokaisen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 12.3.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia