hero taustakuva

Pariisin tunnetuimmat nähtävyydet – koe nämä lomallasi

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Historiallisia muistomerkkejä, koristeellisia kirkkoja ja omalaatuisia rakennelmia - Pariisin kestosuosikit on nähtävä ainakin ensimmäisellä vierailulla.
Teksti: alberto
Päivitetty: 07.06.2019
facebook   whatsapp

1. Eiffel-tornia ei voi ohittaa

Alkujaan rumaksi ja turhaksi parjatusta Eiffel-tornista on tullut koko Ranskan tunnetuin maamerkki. 342-metrisen tornin huipulta aukeaa selkeällä säällä näkymä kymmenien kilometrin päähän, mutta alemmiltakin tasanteilta silmien eteen avautuu suurkaupunki. Maisemien upeudesta kertoo kävijöiden määrä: noin seitsemän miljoonaa matkailijaa vuosittain.

Vaikka suurin osa vierailijoista nousee torniin juuri vaikuttavien näkymien vuoksi, löytyy portaiden päästä muutakin. Alemmilla tasanteilla voi tutustua muun muassa tornin rakentamiseen ja sen suunnittelijoihin, lepuuttaa jalkoja kahvilassa tai lähettää kotiin Eiffel-postileimalla varustetun tervehdyksen. Toisella tasanteella sijaitsee myös Michelin-tähdellä palkittu ravintola Jules Verne.

ShutterstockPariisi, Ranska
Eiffelin torni on Pariisin ikonisin nähtävyys, joka pilkistää lähes jokaisessa kadunkulmassa Pariisin keskeisimmillä alueilla.

Vakaata rautamonumenttia kannattaa ihailla myös ulkopuolelta. Paras paikka katseluun on Seine-joen toisella puolella sijaitseva Trocaderon puisto, johon joukoittain ihmisiä poikkeaa illan pimetessä katsastamaan rautatornin vaikuttavan iltavalaistuksen. Kerran tunnissa arvokkaat valot vaihtuvat amerikkalaistyyliseen välkkeeseen, joka kaikessa korniudessaankin on nähtävä.

Lue myös: Tiesitkö tämän Eiffel-tornista?

2. Louvre on taiteen ystävän must-kohde

Taiteen ja historian ystäville Louvre on loputon aarreaitta. Maailman suosituimman taidemuseon upeat rakennukset kätkevät sisäänsä yli 35 000 teosta, lukuisia näyttelyitä ja noin yhdeksän miljoonaa vierailijaa vuodessa.

Shutterstock / FrimuFilmsPariisi, Ranska
Pariisin Louvre on koko maailman tunnetuimpia museoita.

Museon käytävillä voi kuluttaa vaikka koko päivän, mutta tehokas matkaaja keskittyy kuuluisimpiin teoksiin, joita niitäkin löytyy Louvresta useita. Tunnetuimpia ovat Leonardo da Vincin arvoituksellinen Mona Lisa, Eugène Delacroix’n teos Vapaus johtaa kansaa ja antiikkinen veistos Venus de Milo.

Taiteellisimmat baskeripäät kiertävät kaikki osastot, joita löytyy omansa muun muassa egyptiläiselle ja itämaiselle taiteelle.

3. Näe Notre-Damen goottikatedraali

Aivan Pariisin keskustassa, Seine-joen keskellä sijaitsevalla Île de la Citén saarella kohoaa joukko vanhoja ja koristeellisia rakennuksia, joista kuuluisin lienee goottilainen Notre Damen katedraali. Kirkon rakennustyöt aloitettiin 1100-luvulla, ja massiivinen rakennus valmistui 1300-luvun alkupuolella. Notre-Dame syttyi tuleen 15. huhtikuuta 2019 ja tuhoutui palossa pahoin.

Pariisi, Ranska
Notre-Damen katedraali ei ole enää entisensä.

Ennen paloa Notre-Damessa kävi vuosittain yli 13 miljoonaa turistia, jotka ihailivat kirkon vaikuttavaa kokoa ja koristeellisia yksityiskohtia. Kirkko on määrä kunnostaa mahdollisimman nopealla aikataululla, jotta niin matkailijat kuin paikallisetkin pääsevät jälleen nauttimaan Notre-Damen loistosta.

4. Riemukaari ja Champs Élysées – pala klassista Pariisia

Pariisin tunnetuin katu, kahden kilometrin pituinen Avenue des Champs Élysées, päättyy lännessä Riemukaareen. Muistomerkin 30 vuotta kestäneet rakennustyöt pani alulle vuonna 1806 keisari Napoleon, jonka syrjäyttäminen viivästytti urakan valmistumista.

Valtavan liikenneympyrän keskellä sijaitseva monumentti on kunnianosoitus Ranskan puolesta taistelleille. Yksityiskohtaiset kaiverrukset kuvaavat Napoleonin suuria taisteluita, ja kaaren alle on sijoitettu ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta, jolla palaa ikuinen tuli.

Pariisi, Ranska
Riemukaari sijaitsee Champs Élysées -kadun päässä.

Riemukaaren huipulta aukeaa vaikuttava näkymä Champs Élysées’lle. Valtaa ja vaurautta huokuvan korttelin varrella sijaitsevat sulassa sovussa muun muassa Ranskan presidentin virka-asunto, suurlähetystöjä, maailmankuulujen muotitalojen liikkeitä ja viiden tähden hotelleja. Sinne tänne väliin on ripoteltu McDonaldseja ja edullisten vaateketjujen myymälöitä.

Champs Élysées’n massiiviset rakennukset vaihtuvat idässä puistoon, jonka penkeillä on mukava levähtää ja imeä itseensä pariisilaista tunnelmaa. Matkaa jatkaville hengähdys ei kestä kauaa, sillä heti puiston jälkeen aukeaa historiallinen Place de la Concorde, jossa sijainneeseen giljotiiniin päättivät 1700-luvulla päivänsä kuningas Ludvig XVI ja tuhannet muut ranskalaiset.

5. Upeiden maisemien Sacré-Coeur

Kun kaipaat vaikuttavaa maisemapaikkaa Pariisissa, suuntaa kohti 18. kaupunginosassa sijaitsevaa Montmartea ja Sacré-Coeurin basilikaa. Perille pääsee vaivattomasti funikulaarilla, mutta kukkulalle vie myös satojen portaiden reitti, jonka loppupäässä kiipeämisestä palkitsee parhaimmillaan jopa kilometrien päähän ulottuva näkymä.

Sacré-Coeurin basilikan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1977, ja ne saatiin valmiiksi vuonna 1923. Alun perin basilika rakennettiin näyttävälle paikalle muistuttamaan kristinuskon mahdista ja siitä kaavailtiin pyhiinvaelluskohdetta, mutta nykyisin Sacré-Coeurin ympärillä parveilevat paitsi matkailijat myös kaiken maailman kauppiaat ja turistihuijarit.

ShutterstockPariisi, Ranska
Sacré-Coeurin basilikasta avautuu vaikuttava näkymä Pariisiin.

Vaikka näkymä on useimpien matkailijoiden pääsyy vierailla Sacré-Coeurin luona, löytyy basilikan sisäpuolelta muun muassa koko maailman suurimmat kirkonkellot ja katosta maailman suurin mosaiikkityö.

>> Lue lisää vinkkejä Pariisiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Laura Uotila ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Shutterstock / FrimuFilms

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

  1. Niin peruskamaa lista, että huh huh. Oikea Pariisi löytyy kaukana näistä paikoista. Latinalaiskorttelit ja monet muut kaupunginosat ovat tunnelmaltaan sitä oikeaa Pariisia. Notre Dame illalla on hienoa ja Louvre ok, jos taide kinnostaa. Pariisin kauppakadut merkkiliikkeineen kannattaa kiertää todella kaukaa, Ja kulkupelinä jalat tai metro.


  2. Muutama vuosi sitten kävin Pariisissa. Matkani aikana tuli nähtyä ne päänähtävyydet ja viehätyin kovasti pariisilaisten elämänmenosta. Aion matkustaa sinne joskus uudelleenkin. Jos olet menossa Pariisiin, niin käy katsomassa Grevinin vahakabinetti. Se on mielenkiintoinen paikka, kuten myös taiteilijakukkula Montmartre, jonka päältä löytyy ehkä Euroopan kaunein kirkko. Sen nimi on Sacre-Cour. =)


  3. Oi voi, mistähän sitä repisi aikaa, että viimein pääisi tännekin…?


  4. Ei riitä edes viikko kaiken näkemiseen Pariisissa…


  5. Pariisi on todella näkemisen arvoinen kaupunki. Kannattaa ottaa päivä per. Eiffel, Louvre, Notre Dame, Monet, Sacre-coeur ja sanoisin Pariisin metro on yksi nähtävyys ainoa järkevä matkustusmuoto ja halpa. Ja nähtävyyksiä jää vielä runsaasti vielä seuraavallekin reissulle.


  6. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.