Hyppää sisältöön

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

  • Ella Vuolasto
Ella Vuolasto Päivitetty: 28.04.2024
Historiallisia muistomerkkejä, koristeellisia kirkkoja ja omalaatuisia rakennelmia – Pariisin kestosuosikeissa riittää nähtävää useammallekin lomalle.

1. Eiffel-tornia ei voi ohittaa

Alkujaan rumaksi ja turhaksi parjatusta Eiffel-tornista on tullut koko Ranskan tunnetuin maamerkki. 342-metrisen tornin huipulta aukeaa selkeällä säällä näkymä kymmenien kilometrin päähän, mutta alemmiltakin tasanteilta silmien eteen avautuu suurkaupunki. Maisemien upeudesta kertoo kävijöiden määrä: noin seitsemän miljoonaa matkailijaa vuosittain.

Vaikka suurin osa vierailijoista nousee torniin juuri vaikuttavien näkymien vuoksi, löytyy portaiden päästä muutakin. Alemmilla tasanteilla voi tutustua muun muassa tornin rakentamiseen ja sen suunnittelijoihin, lepuuttaa jalkoja kahvilassa tai lähettää kotiin Eiffel-postileimalla varustetun tervehdyksen. Toisella tasanteella sijaitsee myös Michelin-tähdellä palkittu ravintola Jules Verne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockPariisi, Ranska
Eiffelin torni on Pariisin ikonisin nähtävyys, joka pilkistää lähes jokaisessa kadunkulmassa Pariisin keskeisimmillä alueilla.

Vakaata rautamonumenttia kannattaa ihailla myös ulkopuolelta. Paras paikka katseluun on Seine-joen toisella puolella sijaitseva Trocaderon puisto, johon joukoittain ihmisiä poikkeaa illan pimetessä katsastamaan rautatornin vaikuttavan iltavalaistuksen. Kerran tunnissa arvokkaat valot vaihtuvat amerikkalaistyyliseen välkkeeseen, joka kaikessa korniudessaankin on nähtävä.

Lue myös: Tiesitkö tämän Eiffel-tornista?

2. Louvre on taiteen ystävän must-kohde

Taiteen ja historian ystäville Louvre on loputon aarreaitta. Maailman suosituimman taidemuseon upeat rakennukset kätkevät sisäänsä yli 35 000 teosta, lukuisia näyttelyitä ja noin yhdeksän miljoonaa vierailijaa vuodessa.

Shutterstock / FrimuFilmsPariisi, Ranska
Pariisin Louvre on koko maailman tunnetuimpia museoita.

Museon käytävillä voi kuluttaa vaikka koko päivän, mutta tehokas matkaaja keskittyy kuuluisimpiin teoksiin, joita niitäkin löytyy Louvresta useita. Tunnetuimpia ovat Leonardo da Vincin arvoituksellinen Mona Lisa, Eugène Delacroix‘n teos Vapaus johtaa kansaa ja antiikkinen veistos Venus de Milo.

Taiteellisimmat baskeripäät kiertävät kaikki osastot, joita löytyy omansa muun muassa egyptiläiselle ja itämaiselle taiteelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Pariisin muut museot

Pariisin nähtävyyksiin ja museoihin on tarjolla Paris Pass -kortti, joka mahdollistaa kätevän vierailun useissa kohteissa yhdellä lipulla. Valittavana on kahden ja kolmen päivän kortteja suosituimpiin nähtävyyksiin sekä neljän tai kuuden päivän Paris Museum Pass -kortti, joka avaa pääsyn Pariisin yli 50 museoon.

Flickr/Tyler MerblerTaidemuseo Orsayn kello
Musée d’Orsay kellon läpi kannattaa käydä kuristamassa Pariisin maisemia.

Louvren lisäksi Pariisissa kannattaa kokea ainakin nämä museot:

  • Musée d’Orsay: Seinejoen rannalla sijaitseva museo on tunnettu impressionistisesta taiteestaan, ja kokoelma sisältää muun muassa Vincent van Goghin teoksia.
  • Pompidou-keskus: Modernin taiteen keskus, joka esittelee laajasti nykytaidetta eri muodoissaan.
  • Palais de Tokyo: Rakennuksessa yhdistyvät modernin taiteen museo Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris sekä nykytaiteen keskus Site de Création Contemporaine.
  • Musée Marmottan Monet: Täältä löytyy maailman laajin Claude Monet’n teosten kokoelma.
  • Musée Rodin: Auguste Rodinin veistosmuseo, jossa voi ihailla hänen mestariteoksiaan myös upeissa puutarhoissa.
  • Musée du quai Branly: Museo keskittyy ei-länsieurooppalaiseen taiteeseen monimuotoisella kokoelmallaan.
  • Musée Picasso Paris: Näyttää kattavasti Pablo Picasson teoksia eri ajanjaksoilta, paljastaen taiteilijan kehityksen.

4. Kirkot Pariisissa

Aivan Pariisin keskustassa, Seine-joen keskellä sijaitsevalla Île de la Citén saarella kohoaa joukko vanhoja ja koristeellisia rakennuksia, joista kuuluisin lienee goottilainen Notre Damen katedraali. Kirkon rakennustyöt aloitettiin 1100-luvulla, ja massiivinen rakennus valmistui 1300-luvun alkupuolella. Notre-Dame syttyi tuleen 15. huhtikuuta 2019 ja tuhoutui palossa pahoin.

Pariisi, Ranska
Notre-Damen katedraali ei ole enää entisensä.

Ennen paloa Notre-Damessa kävi vuosittain yli 13 miljoonaa matkailijaa, jotka ihailivat kirkon vaikuttavaa kokoa ja koristeellisia yksityiskohtia. Pariisissa on lupailtu remontin valmistuvan jo vuoden 2024 aikana.

Pariisin sydämessä sijaitseva Sainte-Chapelle on tunnettu upeasta lasimaalauskokoelmastaan, joka luo maagisen valon ja värin leikin. Tämä goottilaistyylinen helmi on rakennettu 1200-luvulla ja toimi kuninkaallisen palatsin kappelina. Kirkon koristeelliset lasimaalaukset kattavat lähes koko seinäpinnan.

5. Riemukaari ja Champs Élysées – pala klassista Pariisia

Pariisin tunnetuin katu, kahden kilometrin pituinen Avenue des Champs Élysées, päättyy lännessä Riemukaareen. Muistomerkin 30 vuotta kestäneet rakennustyöt pani alulle vuonna 1806 keisari Napoleon, jonka syrjäyttäminen viivästytti urakan valmistumista.

Valtavan liikenneympyrän keskellä sijaitseva monumentti on kunnianosoitus Ranskan puolesta taistelleille. Yksityiskohtaiset kaiverrukset kuvaavat Napoleonin suuria taisteluita, ja kaaren alle on sijoitettu ensimmäisessä maailmansodassa taistelleen tuntemattoman sotilaan hauta, jolla palaa ikuinen tuli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Pariisi, Ranska
Riemukaari sijaitsee Champs Élysées -kadun päässä.

Riemukaaren huipulta aukeaa vaikuttava näkymä Champs Élysées’lle. Valtaa ja vaurautta huokuvan korttelin varrella sijaitsevat sulassa sovussa muun muassa Ranskan presidentin virka-asunto, suurlähetystöjä, maailmankuulujen muotitalojen liikkeitä ja viiden tähden hotelleja. Sinne tänne väliin on ripoteltu McDonaldseja ja edullisten vaateketjujen myymälöitä.

Champs Élysées’n massiiviset rakennukset vaihtuvat idässä puistoon, jonka penkeillä on mukava levähtää ja imeä itseensä pariisilaista tunnelmaa. Matkaa jatkaville hengähdys ei kestä kauaa, sillä heti puiston jälkeen aukeaa historiallinen Place de la Concorde, jossa sijainneeseen giljotiiniin päättivät 1700-luvulla päivänsä kuningas Ludvig XVI ja tuhannet muut ranskalaiset.

6. Upeiden maisemien Sacré-Coeur

Kun kaipaat vaikuttavaa maisemapaikkaa Pariisissa, suuntaa kohti 18. kaupunginosassa sijaitsevaa Montmartea ja Sacré-Coeurin basilikaa. Perille pääsee vaivattomasti funikulaarilla, mutta kukkulalle vie myös satojen portaiden reitti, jonka loppupäässä kiipeämisestä palkitsee parhaimmillaan jopa kilometrien päähän ulottuva näkymä.

Sacré-Coeurin basilikan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1977, ja ne saatiin valmiiksi vuonna 1923. Alun perin basilika rakennettiin näyttävälle paikalle muistuttamaan kristinuskon mahdista ja siitä kaavailtiin pyhiinvaelluskohdetta, mutta nykyisin Sacré-Coeurin ympärillä parveilevat paitsi matkailijat myös kaiken maailman kauppiaat ja turistihuijarit.

ShutterstockPariisi, Ranska
Sacré-Coeurin basilikasta avautuu vaikuttava näkymä Pariisiin.

Vaikka näkymä on useimpien matkailijoiden pääsyy vierailla Sacré-Coeurin luona, löytyy basilikan sisäpuolelta muun muassa koko maailman suurimmat kirkonkellot ja katosta maailman suurin mosaiikkityö.

7. Rakkauden seinä

Rakkauden seinä eli Le mur des je t’aime, sijaitsee Montmartren alueella Pariisissa. Seinällä on yli 300 “Rakastan sinua” -tekstiä eri kielillä, symboloiden rakkautta ja yhteenkuuluvuutta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Rakkauden seinä Pariisissa
Rakkauden seinä on Pariisin romanttisin nähtävyys.

Värikäs ja tunteikas seinä edustaa Pariisin romanttista viehätystä ja toimii ihastuttavana paikkana napata valokuvia matkamuistoksi.

8. Hôtel des Invalides ja Napoleonin hauta

Alun perin Hôtel des Invalides toimi sotilaiden sairaalana, mutta nykyään siellä on myös museoita ja muistomerkkejä. Rakennus on arkkitehtuuriltaan vaikuttava ja sillä on merkittävä historia.

Napoleonin hauta Hôtel des Invalidesissa
Napoleonin hauta Hôtel des Invalidesissa näyttää ulkoapäin vaikuttavalta, ja sen kullattu kupoli erottuu selvästi ympäristöstään.

Hôtel des Invalidesin alueella on myös Napoleonin hauta. Napoleon Bonaparte oli merkittävä henkilö Ranskan historiassa, ja hänen hautansa on sijoitettu korkeaan torniin. Tämä vaikuttava maamerkki kohoaa näkyvästi osana Pariisin kaupunkikuvaa.

9. Pariisin puistot ja aukiot

Pariisin puistot ja aukiot tarjoavat oivan tilaisuuden paeta kaupungin kiirettä ja nauttia rauhallisista hetkistä kauniissa ympäristössä. Keskellä kaupunkia sijaitseva Jardin des Tuileries tarjoaa vehreän keitaan, jossa voi kävellä kukkaistutusten ympäröimänä, ihailla historiallisia veistoksia ja nauttia kauniista näkymistä Seine-joelle.

Luxembourgin puisto Pariisissa
Viihtyisä Luxembourgin puisto tarjoaa rauhallisen paikan nauttia kaupungin tunnelmasta vehreässä ympäristössä.

Tyylikäs Luxembourgin puisto hurmaa kauniilla nurmialueilla ja lukuisilla kukkaistutuksilla. Suomen tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluva Albert Edelfelt on maalannut näistä maisemista kansallisaarteenakin pidetyn teoksen “Pariisin Luxembourgin puistossa”.

Place de Vosgesin aukion ainutlaatuinen kauneus piilee sen symmetrisessä arkkitehtuurissa ja historiallisessa ilmapiirissä; kyseinen aukio on Pariisin vanhin.

10. Kuuluisuuksien hautapaikat Panthéon ja Pére-Lachaisen hautausmaa

Panthéon on tunnettu hautausmaa, joka toimii monien kuuluisien henkilöiden viimeisenä leposijana. Sen vaikuttava arkkitehtuuri ja historiallinen merkitys tekevät siitä suositun kohteen. 

Pariisin Pantheon
Mahtipohtinen Pantheon erottuu Pariisin kaupunkikuvassa.

Rakennus on alun perin ollut kirkko, mutta myöhemmin siitä tehtiin kansallinen muistomerkki, jossa lepäävät esimerkiksi Voltaire, Rousseau, Victor Hugo ja Marie Curie

Pére-Lachaisen hautausmaa on yksi maailman tunnetuimmista hautausmaista, ja se houkuttelee kävijöitä historiallisella tunnelmalla ja kuuluisien henkilöiden haudoilla. Täällä lepäävät muun muassa Oscar Wilde, Édith Piaf, Jim Morrison ja Honoré de Balzac.

11. Viemärimuseo Musée des Égouts de Paris

Pariisin erikoinen nähtävyys, Musée des Égouts de Paris eli viemärimuseo, tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua kaupungin piilossa olevaan viemärimaailmaan. Museo sijaitsee maan alla.

Museo valottaa Pariisin viemäröintijärjestelmän historiaa, toimintaa ja merkitystä kaupungille. Kävijät voivat vaeltaa viemäritunneleissa saaden samalla kiehtovan katsauksen kaupungin infrastruktuuriin.

12. Hyytävät katakombit

Kaupungin maanalaiseen maailmaan voi tutustua myös Pariisin katakombeissa. Tämä laaja tunneliverkosto sai alkunsa kalkkikivilouhoksena, jonne siirrettiin Pariisin hautausmailta luita 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa.

Airbnb tarjoaa mahdollisuuden yöpyä Pariisin katakombeissa
Pariisin katakombien museosta löytyy noin kuusi miljoonaa pääkalloa ja luurankoa.

Pariisin alta käytäviä löytyy yhteensä noin 300 kilometrin verran, mutta yleisölle avoinna oleva museon aavemainen kierros on vain vajaan kahden kilometrin pituinen. 

13. La Défensen pilvenpiirtäjät ja moderni riemukaari

La Défense toimii Pariisin liike-elämän keskuksena, jossa korkeat pilvenpiirtäjät ja moderni arkkitehtuuri hallitsevat maisemaa. Alue tarjoaa kontrastia perinteisille nähtävyyksille ja kuvastaa Pariisin monimuotoisuutta. 

Grande Arche on moderni Riemukaari
Grande Arche on moderni monumentti Pariisissa, ja se valmistui vuonna 1989.

Moderni riemukaari, La Grande Arche, sijaitsee samalla alueella. Se tunnetaan nykyaikaisena tulkintana perinteisestä riemukaaresta.

14. Pariisin Disneyland

Pariisin Disneyland on suosittu vierailukohde, joka sijaitsee 32 kilometriä Pariisista itään ja tarjoaa satumaisia elämyksiä ja viihdettä kaikenikäisille. 

Tämä suuri huvipuistoalue koostuu kahdesta teemapuistosta, Disneyland Park ja Walt Disney Studios Park, ja on kävijämäärällä mitattuna Euroopan suosituin matkakohde. 

ShutterstockDisneyland, Pariisi
Disneyland on Pariisin suosituimpia koko perheen kohteita.

Vieraat voivat tavata suosikkihahmojaan, nauttia jännittävistä laitteista ja näytöksistä sekä uppoutua Disney-tarinoiden lumoavaan maailmaan. 

15. Näköalapaikat Pariisissa

Henkeäsalpaavia näkymiä löytyy Pariisista muualtakin kuin Eiffel-tornista ja Riemukaaren näköalatasanteelta.

Montparnassen torni tarjoaa 360 asteen näkymät yli kaupungin, kun taas Galeries Lafayetten tavaratalon näköalatasanteelta voi ihastella keskustan vilinää ja tunnettua Eiffel-tornia. 

Flickr/Andreas BachmannNäkymä Galeries Lafayetten terassilta
Galeries Lafayetten terassilla voi nauttia samaan aikaan maisemista ja herkuista.

Tour Saint-Jacquesin historiallinen torni avaa ainutlaatuisen näköalan Pariisin keskustaan ja ympäristöön. Parc de Bellevillen näköalatasanteelta voi puolestaan nähdä kaupungin kattojen ylle ja Seine-joen mutkittelevan maiseman halki.

16. Canal Saint-Martin

Canal Saint-Martin on viehättävä kanava Pariisin sydämessä. Kanava tunnetaan sen rauhallisesta ilmapiiristä ja kauniista maisemista, joita ympäröivät puistot ja vanhat kivisillat.

Canal Saint-Martin Pariisissa
Canal Saint-Martinilla järjestetään veneretkiä, joilla voi tutustua kanavan kauniiseen ympäristöön vedestä käsin.

Kanavan ympäristö tarjoaa mahdollisuuden rentouttavaan kävelyyn tai veneilyyn, ja sen varrella sijaitsee monia viihtyisiä kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja. Kanava on myös suosittu paikka paikallisten ja matkailijoiden keskuudessa piknik-eväiden nauttimiseen.

17. Moulin Rouge

Moulin Rouge on legendaarinen kabaree lähellä Montmartea. Se tunnetaan maailmanlaajuisesti värikkäästä historiastaan ja boheemista ilmapiiristään. Moulin Rouge avattiin vuonna 1889. 

ShutterstockPariisin Moulin Rougen punainen mylly
Punainen mylly on Pariisin tunnetuin kabaree.

Kabaree tarjoaa yhä unohtumattomia viihde-esityksiä, joissa yhdistyvät musiikki, tanssi ja taide. Sen kuuluisa punainen mylly on ikoninen nähtävyys.

18. Versailles’n palatsi

Versailles’n palatsi on upea ja historiallinen nähtävyys Pariisin lähellä, noin 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Palatsi toimi Ranskan kuninkaiden asuinpaikkana 1600- ja 1700-luvuilla. 

Sen vaikuttavat huoneet, prameat salit ja upeat puutarhat kertovat vallan ja loiston ajanjaksoista. Palatsikierroksella voi ihailla kuninkaallisia asuintiloja, komeita saleja ja taidekokoelmia.

Flickr / Dennis JarvisVersaillesin palatsi
Versaillesin palatsi on yksi Ranskan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Erityisen vaikuttava on myös peilisali, joka on yksi palatsin huomattavimmista nähtävyyksistä. Lisäksi Versailles’n palatsin yhteydessä sijaitsee Trianonin palatsi ja viehättävä Hameau de la Reine -kylä. 

Junayhteys Pariisista palatsiin on erityisen kätevä, sillä RER-juna vie suoraan Versaillesiin, jonka juna-asema on vain lyhyen kävelymatkan päässä palatsista.

19. Palais Garnier

Palais Garnier, joka tunnetaan myös nimellä Opéra Garnier, on upea oopperatalo Pariisissa. Se on yksi kaupungin hienoimmista nähtävyyksistä. 

Palais Garnier Pariisissa
Palais Garnierin sisätilat ovat upeasti koristeltuja.

Rakennus valmistui 1800-luvun lopulla ja edustaa uubarokkityyliä. Palais Garnierin sisällä voi ihailla upeita kattomaalauksia, taideteoksia ja koristeellista yksityiskohtien runsautta.

>> Lue lisää vinkkejä Pariisiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Miten kaupungit saivat lempinimensä?

Miksi New Yorkia sanotaan Isoksi omenaksi? Näin 5 tunnettua kaupunkia saivat lempinimensä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja