Teneriffan parhaat nähtävyydet – 22 kohdetta, jotka kannattaa painaa mieleen
Matkoja kohteeseen Espanja
1. Teiden kansallispuisto
Vierailu Teidellä on suosituin päiväretki matkailijoiden keskuudessa, ja sen voi toteuttaa monella eri tapaa joko itsenäisesti tai ohjatusti.
Usein matkailijat päätyvät ajamaan puiston läpi, pysähtymään tärkeimmillä maamerkeillä ja ottamaan valokuvia tulivuoren juurelta. Toisaalta Teiden huipulle on myös mahdollista nousta köysirataa pitkin tai patikoida kansallispuistossa kulkevilla vaellusreiteillä.
Teiden alueella saattaa olla huomattavasti viileämpää kuin etelän rantakohteissa. Erityisesti talvella retkeä varten kannattaa varata lämpimät vaatteet.
Teiden juurella toimii Espanjan valtion ylläpitämä Parador-hotelli, jossa majoittumalla luontokohteen pääsee kokemaan myös myöhään illalla päiväretkeläisten lähtiessä ja tähtien syttyessä.
2. Playa de las Teresitasin ranta
Jos Teneriffalla tehdään loman aikana yksi retki varta vasten rantaa ihailemaan, on se todennäköisesti Santa Cruzin pohjoispuolella sijaitsevalle Playa de las Teresitasin rannalle.
Monet paikalliset pitävät rantaa saaren parhaana. Se tunnetaan poikkeuksellisen vaaleasta hiekasta, joka on tuotu Länsi-Saharasta. Rannan vierestä löytyy myös näköalapaikka, josta avautuu esteetön maisema koko rannalle.
Ennen rannalla vierailua kannattaa muistaa, että sää vaihtelee usein voimakkaasti Teneriffan etelä- ja pohjoisosien välillä. On siis hyvä vilkaista sääennustetta ennen kuin lähtee pohjoiseen bussilla tai vuokra-autolla.
>> Lue myös: Teneriffan parhaat rannat – 10 vinkkiä
3. Siam Park -vesipuisto
Vuonna 2007 Adejen rannikolle avattu Siam Park on Teneriffan suosituin vesipuisto, jota pidetään yleisesti yhtenä koko Euroopan parhaista. Lapsiperheille ja vesipedoille vierailu Siam Parkissa on suosittu ohjelmanumero.
Vesipuiston kuuluisin vetonaula on Tower of Power -liu’un 28 metrin pudotus, jonka aikana laskijan vauhti voi kiihtyä jopa 80 kilometriin tunnissa. Lopussa vesiliukumäen putki sujahtaa haialtaan läpi.
Vesipuisto on jaettu kolmeen eri kategoriaan adrenaliiniryöppyä, rentoutumista tai pienille lapsille sopivia vesihuveja etsiville. Erilaisten vesiliukumäkien lisäksi teemapuistossa on myös tekoranta ja iso uima-allas rauhallisempaa menoa kaipaaville.
Siam Park on helposti saavutettavissa Teneriffan suosituimmista lomakohteista kuten Playa de las Americasista, Los Cristianosista ja Adejen rannikolta.
Liput Siam Parkiin maksavat aikuisilta reilut 40 euroa ja lapsilta (3–11 vuotta) noin 30 euroa. Vauvat ja taaperot pääsevät sisään ilmaiseksi 2-vuotiaaksi saakka.
4. Vuoristokylä Masca
Yksi Teneriffan valokuvatuimmista maisemista löytyy Mascan vuoristokylästä, jonne tehdään paljon sekä opastettuja että omatoimisia päiväretkiä.
Pikkuruisessa kylässä on muutamia ravintoloita ja kauppoja. Tänne tullaan kuitenkin lähinnä näköalan perässä.
On hyvä tiedostaa, että reitti Mascaan on erittäin kapea ja kiemurteleva. Jos ajatus serpentiiniteillä ajamisesta nostaa hien pintaan, kannattaa ottaa taksi joko suoraan hotellilta tai pysäköidä oma auto Santiago del Teiden kylään ja jatkaa sieltä taksilla. Mascaan on myös bussiyhteys.
Mascasta lähtee myös yksi saaren tunnetuimmista vaellusreiteistä. Jos haluat yhdistää vierailuun kunnon reippailun, hae etukäteen lupaa reitille ja pidä huolta siitä, että olet varustautunut asianmukaisesti. Rotkossa tapahtuneiden onnettomuuksien jälkeen patikoijilta vaaditaan kunnon vaelluskengät.
Vaelluslupa on maksuton ja sen voi saada ainoastaan lauantai-, sunnuntai- ja juhlapyhäpäiville.
5. Montaña Roja
Noin seitsemän kilometrin päässä Reina Sofian lentokentältä sijaitseva El Medano on Teneriffan surffauspääkaupunki, josta löytyy myös Montaña Rojan kukkula ja sitä kiertävä vaellusreitti.
Tuulinen ranta ja Montaña Roja on usein kuvattu maisema Teneriffalla myytäviin postikortteihin.
El Medano on helppo päiväretki Teneriffan suosituimmista lomakohteista joko bussilla tai vuokra-autolla. Siellä voi yhdistää rantapäivän ja vaelluksen sekä aistia tavallista kanarialaista elämää.
Jos Teneriffalla haluaa kokeilla purje- tai leijalautailua, on El Medano siihen oikea paikka. Rannalta löytyy useampia surffauskouluja.
6. Teneriffan kylät
Teneriffan perinteisimmistä kylistä haetaan vastapainoa moderneille lomakohteille. Omatoimimatkailijoiden kannattaa harkita myös majoittuvansa osan lomasta jossain saaren kauneimmista pikkukaupungeista.
Päiväretkiä Teneriffalla tehdään esimerkiksi La Orotavaan, Garachicoon tai Icod de los Vinosiin, jotka ovat kaikki värikkäitä ja viihtyisiä esimerkkejä kanarialaisista kylistä. Auton vuokraamalla yhden päivän aikana voi ehtiä vierailemaan parissa tai kolmessa eri kohteessa.
Teneriffan pikkukaupungeista löytyy nykyään tyylikkäitä boutique-hotelleja, jotka sopivat aikuiseen makuun. Nämä paikat haastavat kaikki ennakkoluulot Kanariansaarista.
>> Lue lisää: Teneriffan 5 kauneinta pikkukylää, joihin sinäkin ihastut
7. Los Gigantesin kalliot
Los Gigantesin Atlantin valtamerestä pystysuorina nousevat kalliot sijaitsevat Teneriffan länsirannikolla. Los Gigantesin lomakohteeseen tehdään myös pakettimatkoja Suomesta.
Monet Teneriffalla järjestettävistä veneretkistä liikennöivät etelän lomakeskusten satamista Los Gigantesiin. Alueen vesistöissä voi bongata delfiinejä ja valaita.
Maateitse Los Gigantes sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Playa de las Americasista.
8. Barranco del Infierno – helvetin rotko
Adejessa sijaitseva Barranco del Infierno eli helvetin rotko on eteläisen Teneriffan suosituimpia vaellusreittejä. Mittaa reitillä on reilut kuusi kilometriä.
Reitti vaatii hyvän peruskunnon ja tukevat jalkineet. Koska luonnonsuojelualueella liikkuvien ihmisten määrää rajoitetaan, on varaus vaellusta varten tehtävä etukäteen verkossa. Pääsymaksu rotkomaisemiin on aikuiselta noin 11 euroa.
Vaellus kestää noin 3,5 tuntia. Jokaisen reitillä kulkevan henkilön on käytettävä turvallisuussyistä kypärää, joka osallistujille annetaan tapaamispaikalla. Vaellukselle osallistuvien lasten on oltava vähintään 5-vuotiaita.
9. Unesco-kohde La Laguna
Teneriffan toinen Unesco-kohde on saaren vanhin kaupunki ja entinen pääkaupunki La Laguna. Koko nimeltään kaupunki on San Cristobal de La Laguna, ja se on jaettu ala- ja yläkaupunkeihin.
Saaren pohjoisosassa sijaitseva La Laguna tarjoaa esimerkkejä perinteisestä kanarialaisesta arkkitehtuurista 1500–1700-luvuilta. Värikkäitä rakennuksia ja ruutukaavaa on käytetty malleina Etelä-Amerikan siirtomaatyylisissä kaupungeissa.
La Lagunan kapeiden kujien varrella on pieniä kauppoja ja kuppiloita. Yliopistokaupungista löytyy myös vilkasta iltaelämää – jos haluat bilettää kuin paikalliset, suuntaa baarikierrokselle La Lagunaan.
La Laguna sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Santa Cruzista. Kaupunkien välillä kulkee bussien lisäksi myös raitiovaunuyhteys.
10. Auditorio de Tenerife
Vuonna 2003 valmistunut Auditorio de Tenerife on Santa Cruzissa sijaitseva oopperatalo ja konserttisali, josta on tullut varsinainen pääkaupungin maamerkki. Rakennuksesta tulee väistämättä mieleen Sydneyn kuuluisa oopperatalo.
Useimmille matkailijoille riittää arkkitehti Santiago Calatravan suunnitteleman rakennuksen ihailu ulkoapäin. Auditoriossa järjestetään konsertteja ja erilaisia tapahtumia, joihin voi ostaa lippuja verkon kautta.
Auditorio löytyy Atlantin rannalta vain lyhyen kävelymatkan päästä Santa Cruzin keskustasta. Bussiasema, johon muualta Teneriffalta liikennöivät bussit saapuvat, toimii kivenheiton päässä.
11. Lohikäärmepuu El Drago
Yksittäinen puukin voi olla nähtävyys – ainakin jos sillä on ikää yli tuhat vuotta. Icod de los Vinosin legendaarinen traakkipuu kuuluu useimpien opastettujen saarikierrosten ohjelmaan Teneriffalla.
Kanariantraakkipuun tai lohikäärmepuun nimellä tunnettu puulaji kasvaa ympäri Kanariansaaria, mutta Icod de los Vinosin puuvanhus on lajinsa suurin ja iäkkäin. Siitä käytetään lempinimeä El Drago tai Drago Milenario.
Noin 20 metriä korkea puu seisoo keskeisellä paikalla Icod de los Vinosissa. Puuta voi ihailla maksutta näköalatasanteelta tai esimerkiksi viihtyisästä Casa del Drago -ravintolasta, jossa se muodostaa komean taustan sisäpihan pöytäryhmille.
Icod de los Vinos sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Puerto de la Cruzista.
12. Lago Martiánezin merivesiallas
Lago Martiánez on Puerto de la Cruzin kaupungissa sijaitseva merivesiallas, joka toimii yleisenä uima-altaana.
Lanzarotelaisen taiteilijan ja arkkitehdin César Manriquen suunnittelema kokonaisuus avattiin vuonna 1971. Altaiden ympärille on rakennettu kokonainen puisto, jossa on muun muassa veistoksia, ravintoloita ja snack-baareja. Alueella voi viettää vaikka koko päivän.
Esteettömyys ja lapsiperheet on myös huomioitu allasalueella. Pääsylipulla ei voi liikkua sisään ja ulos, vaan maksua vastaan saa kertaluontoisen sisäänpääsyn alueelle.
Liput altaalle maksavat aikuiselta noin 5,50 euroa ja lapsilta 2,50 euroa. Aurinkovarjo on vuokrattava erikseen, jos sellaisen haluaa.
13. Casa de los Balcones
La Orotavan historiallisessa keskustassa sijaitseva Casa de los Balcones eli parvekkeiden talo on kiehtova vierailukohde. Täällä voit nähdä, miten yläluokkainen kanarialainen perhe aikoinaan asui 1600-luvulla rakennetussa talossa.
Rakennuksessa voi tutustua keittiöön, makuuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen sekä olohuoneeseen, jonne kokoonnuttiin vieraiden kanssa. Nimensä mukaisesti taloa kiertävät parvekkeet, joilta avautuu näkymä sisäpihalle.
Museossa voi vierailla omatoimisesti ja aikaa kannattaa varata noin tunnin verran. Casa de los Balcones sopii historiasta, arkkitehtuurista ja kuvauksellisista paikoista kiinnostuneille matkailijoille.
Casa de los Balcones on avoinna päivittäin. Pääsyliput voi ostaa suoraan ovelta tai ennakkoon verkosta. Liput maksavat aikuisilta noin kuusi euroa, alle 12-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.
14. Teneriffan pilvimeri
Olet ehkä nähnyt joskus valokuvan, joka on otettu pilvien yläpuolelta Teneriffalla. Ilmiötä kutsutaan nimellä mar de nubes eli pilvimeri – pääset kokemaan sen nousemalla pilviä korkeammalle.
Hyviä paikkoja pilvimeren bongaamiseen ovat näköalapaikat, joilta avautuu maisema kohti Teideä. Harmillisesti suosittu Mirador de Chipeque kärsi pahoja vaurioita Teneriffalla loppukesällä 2023 roihunneissa maastopaloissa. Näköalapaikkaa reunustava metsä on tuhoutunut ja maasto karua ja palanutta.
Toinen suosittu tähystyspaikka on Mirador La Tarta, jonne kannattaa suunnata erityisesti auringonnousun tai -laskun aikaan. Tarvitaan myös otolliset sääolosuhteet ja sopivassa suhteessa pilviä ja kirkasta taivasta.
15. Anagan luonnonpuisto
Monet matkailijat eivät ehdi Teneriffan-lomalla Santa Cruzia pohjoisemmaksi. Jos haluat nähdä Teneriffalla todellista koskematonta luontoa, vuokraa auto ja suuntaa Anagan luonnonpuistoon.
Alueelta löytyy kiemurtelevia autoteitä, komeita vaellusreittejä, piilotettuja rantoja ja pieniä kyliä. Naapurisaari La Gomeralle tyypillistä laurisilvametsää kasvaa myös Anagan luonnonpuistossa.
Anagassa kiertely vaatii aikaa etenkin silloin, jos haluat tehdä vaelluksia. Saaren pohjoisosassa majoittumalla säästää huomattavasti aikaa verrattuna ajomatkaan etelän lomakohteista.
Kannattaa huomioida, että Anagassa on alueita, joilla vierailua varten tulee hakea etukäteen maksuton lupa. Luonnonpuistossa liikkumista on hyvä suunnitella ajoissa, sillä paikat rajoitettuihin kohteisiin varataan nopeasti. Lupia voi hakea täältä.
16. Arco de Tajaon kivikaari
Arco de Tajaon kivikaari on vähemmän tunnettu luonnonpaikka San Miguel de Tajaossa noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Reina Sofian lentokentältä.
Kivimuodostelmaa on helppo käydä katsomassa vuokra-autolla: menopelin voi pysäköidä lähelle, eikä kaaren löytäminen vaadi pitkää kävelyä. Pysähdys onnistuu siis myös pienten lasten kanssa.
Kaarelle laskeudutaan tieltä kalliota pitkin, mikä onnistuu helpoiten tukevilla kengillä rantasandaalien sijaan.
Jos ajat valtatie TF-1:n varrella etelästä pohjoiseen tai päinvastoin, kulkee reitti Arco de Tajaon ohi. Kivikaarta pääsee katsomaan ilmaiseksi. Aikaa pysähdykseen kannattaa varata puolesta tunnista tuntiin.
17. Rambla del Castro
Rambla del Castron luonnonsuojelualueella sijaitseva vaellusreitti Los Realejosissa on Teneriffan parhaita rannikkoreittejä. Rehevien palmujen ympäröimällä reitillä pärjää peruskunnolla: paria nousua lukuun ottamatta liikkuminen on helppoa.
Reitin voi kulkea itselleen sopivalla tavalla: käänny ympäri silloin, kun siltä tuntuu tai vaihtoehtoisesti aloita toisesta päästä ja päätä vaellus toiseen päähän hyödyntämällä taksia.
Reitin varrelle osuu kiinnostava hylätty rakennus Casa Hamilton, joka seisoo näyttävänä Atlantin tyrskyjen juurella. Sen tehtävänä oli aikoinaan pumpata vettä ylhäällä rinteessä sijaitsevaan säiliöön ja sieltä edelleen banaaniplantaaseille.
Parhaimmillaan reitti on keskellä viikkoa, jolloin parkkipaikka on helpompi löytää ja ihmisiä on liikenteessä vähemmän. Vaelluksen jälkeen voi jäädä lounaalle Mirador de San Pedro -ravintolaan.
18. Tenerife Espacio de las Artes
Teneriffalle ei tyypillisesti matkusteta taiteen perässä, mutta jos haluat kosketuksen kanarialaiseen kulttuurielämään, poikkea Santa Cruzissa Tenerife Espacio de las Artes -keskuksessa (TEA).
Modernissa tiloissa järjestetään erilaisia taidenäyttelyjä, työpajoja ja elokuvanäytöksiä. Siellä toimii myös kirjasto. Paikan päällä voi käydä matalalla kynnyksellä, sillä sisäänpääsy on ilmainen. Elokuvista peritään muutaman euron suuruinen maksu.
Jo moderni betonirakennus herättää huomion Santa Cruzin katukuvassa. Sisältä löytyvien vaihtuvien näyttelyjen lisäksi esillä on pysyvästi paikallisen taiteilijan Óscar Domínguezin töitä.
Vuonna 2008 avattu TEA sijaitsee Santa Cruzin keskustassa kävelymatkan päässä bussiasemalta. Sinne voi suunnata myös lasten kanssa, sillä keskus tarjoaa erikseen lapsille tarkoitettua ohjelmaa.
19. Teneriffan luonnonaltaat
Teneriffalla on useita luonnon muovaamia uima-altaita, jotka ovat syntyneet laavakiven sisään itsestään.
Ehkä tunnetuimmat ja helpoiten saavutettavat luonnonaltaat löytyvät Garachicon kylästä, jossa ei ole rantaa. Hellepäivinä paikalliset kokoontuvat keskustan kupeessa sijaitseville altaille viilentymään.
Muita pysähdyksen arvoisia luonnonaltaita ovat esimerkiksi Charco de la Laja, Charco del Viento, La Jaquita ja Charco de Isla Cangrejo.
Teneriffan pohjoisrannikolla sijaitsevat Bajamarin altaat muistuttavat lähes oikeita uima-altaita. Niiden yhteydessä on jopa pukukopit ja suihkut.
20. Paisaje Lunar
Nimi Paisaje Lunar viittaa kuumaisemiin, jotka löytyvät Vilaflorin kylän liepeiltä alkavan vaellusreitin varrelta. Reitti vie kartiomaisten kivitötteröiden luo.
Kyseessä ei ole ihan kevyt sunnuntaikävely, sillä kokonaisuudessaan vaelluksella on mittaa 13 kilometriä. Retkeä varten kannattaa siis varata reilusti aikaa ja ottaa mukaan riittävästi vettä ja välipaloja.
Retki Vilafloriin, sieltä alkava vaellus ja kuumaisemien kuvaaminen vie helposti lomapäivän valoisat tunnit. Kohde sopiikin parhaiten matkailijoille, joilla on pidempi loma tai jotka ovat jo kiertäneet Teneriffan tutuimmat nähtävyydet.
Pituutensa vuoksi Paisaje Lunar ei ole ruuhkainen. Jos haluat harrastaa lomalla reipasta liikuntaa ja olet kiinnostunut erikoisista paikoista, kannattaa harkita tätä reittiä.
21. El Bujero
Vain seikkailijoille! El Bujero on vaellusreitti, joka vie huimalle näköalapaikalle Los Gigantesin ylle. Tämä ei sovi korkeanpaikankammoisille, sillä kalliosta avautuvan “ikkunan” takana on hurja pudotus.
Reitti on haastava ja vaatii hyvää kuntoa sekä asianmukaisia varusteita, vähintäänkin tukevia kenkiä. Jos päätät lähteä vaellukselle, kannattaa tutustua verkosta löytyviin reittiohjeisiin, sillä polkua ei ole viitoitettu kovin selkeästi.
Vaellusta kokeilevien kannattaa ladata alueen kartta puhelimeen ja lukea etukäteen tarkat ohjeet verkosta. Muiden kokemuksia reitiltä löytyy esimerkiksi All Trails -sivustolta. Seikkaperäisen blogitekstin vaelluksesta voi lukea täältä ja kuvaohjeet täältä.
Reitti alkaa Tamaimon kylästä Los Gigantesin yläpuolelta. Lähtöpisteelle pääsee helpoiten vuokra-autolla, mutta Tamaimoon on myös bussiyhteys. Retkeä varten on varattava koko päivä ja matkaan kannattaa lähteä heti aamusta.
22. Kasvitieteellinen puutarha Jardin Botanico
Yksi Puerto de la Cruzin kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on 1700-luvun lopulla perustettu kasvitieteellinen puutarha.
Puutarhan virallinen nimi on Jardin de Aclimatacion de La Orotava, mutta siihen viitataan yleisesti vain nimellä Jardin Botanico. Alkuperäinen nimi kertoo ideasta, jonka mukaan Amerikan mantereelta tuotuja eksoottisia kasveja sopeutettiin Kanariansaarilla ilmastoon ennen kuin ne siirrettiin Espanjan mantereelle.
Tänä päivänä puutarha levittäytyy noin 20 000 neliön kokoiselle alueelle, ja siellä on tuhansia erilaisia kukkia, kasveja, puita ja yrttejä. Vieressä sijaitsee perinteinen hotelli Botanico.
Hieman Puerto de la Cruzin keskustan ulkopuolella sijaitseva puutarha on avoinna päivittäin. Perille pääsee myös paikallisbusseilla.
Sisäänpääsy maksaa vain kolme euroa, joten vähääkään kasveista ja kukista kiinnostuneiden kannattaa vierailla paikan päällä.
Lue myös: Rantapallon matkaopas Teneriffalle