Hyppää sisältöön

Vau! Teneriffan hylätty vesihissi on kuin aavekartano – piilotettu niin hyvin, ettet löydä sitä vahingossa

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.11.2022
Teneriffan pohjoisosasta löytyy saaren kaunein hylätty paikka.

Gordejuelan entinen vesihissi on Teneriffan omituisin näky

Oletko ikinä törmännyt kuvaan Teneriffan pohjoisrannikolla sijaitsevan hylätyn kartanon raunioista? Punertava, rapistunut rakennus näyttää nousevan lähes suoraan Atlantin valtamerestä rinteiden reunustamana.

Kyseessä on Elevador de Gordejuela eli Gordejuelan niin kutsuttu vesihissi, joka näyttää vanhan ajan luksushuvilalta – tai siltä, mitä siitä on jäljellä. Rakennuksesta käytetään saarella myös yleisesti nimiä Casa Hamilton tai Casa del agua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Casa Hamilton viittaa brittiläiseen perheeseen, joka asui rakennuksessa 1900-luvun alussa. Myöhemmin Hamiltonit myös perustivat samannimisen yrityksen vedenpumppaustoimintaa varten.

Vesihissi on mukana Michael Kerriganin kirjassa Abandoned Palaces, kertoo Daily Mail. Kirjaan on koottu palatsimaisia rakennuksia ympäri maailmaa, jotka on syystä tai toisesta jätetty oman onnensa nojaan.

Kerriganin kirjan mukaan hissi otettiin käyttöön vuonna 1904, mutta se oli toiminnassa vain 15 vuotta. Sen tehtävänä oli pumpata vettä ylhäällä rinteessä sijaitsevaan säiliöön, josta sitä siirrettiin edelleen banaaniplantaaseille.

Hylätty paikka löytyy Teneriffan pohjoisosasta Los Realejosista. Lähellä sijaitsevia matkailijoita kiinnostavia paikkoja ovat muun muassa Puerto de la Cruzin lomakohde sekä viehättävä La Orotavan kylä, jossa on nähtävä ainakin “parvekkeiden talo”.

Casa Hamiltoniin ei johda tietä, vaan siellä vierailu vaatii patikointia paikoin jyrkässä maastossa. Kannattaa huomioida, että rakennuksen rauniot ovat huonossa kunnossa ja sen sisälle meneminen on kielletty turvallisuussyistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkumista raunioiden liepeillä saatetaan koska tahansa rajoittaa, joten jos suunnittelet patikoivasi paikalle, tarkista tilanne etukäteen paikallisilta.

Katso alta matkailijoiden jakamia kuvia erikoisesta paikasta!

Lue myös: Tällaista Teneriffaa et ole ennen nähnyt: hylätty aavekylä suosittujen lomakohteiden kupeessa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Instagram ja Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Raippaluoto, Suomi

Suomen erikoisimmat nähtävyydet – 30 kohteen lista kesää varten

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Teneriffa, Espanja

Air Balticilta kaksi uutta talvireittiä Tampereelta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja