Hyppää sisältöön

Näitä kysymyksiä sinäkin mietit ennen ensimmäistä matkaa Kanarialle – 15 nopeaa vastausta

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.09.2023
Monet käytännön asiat saattavat mietityttää ennen ensimmäistä Kanarian-lomaa.

1. Miten Kanarialle kannattaa matkustaa?

Kanarialle on yleensä sekä helpointa että halvinta matkustaa pakettimatkalla tai äkkilähdöllä. Myös omatoimimatkailijoiden kannattaa seurata matkanjärjestäjien lentotarjouksia.

Halpalentoyhtiö Norwegianilla on lisäksi reitit Gran Canarialle ja Teneriffalle Helsingistä ja Air Balticilla puolestaan Tampereelta. Saarten välillä liikennöivät lautat sekä paikallisen Binter-yhtiön lennot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Kannattaako Kanarialle lähteä pakettimatkalla vai omatoimisesti? Katso kumpi sopii sinulle

2. Mikä saarista on paras lomailuun?

Ei ole samantekevää, minkä saaren valitset lomallesi. Pieni taustatyö auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan kohteen, sillä saarten välillä on paljon eroja. Kyllä – Kanarialta löytyy muutakin kuin turistirysiä!

Haluatko varmaa aurinkoa vai dramaattisia vuoristoreittejä? Kohteen, jossa pärjää vaikka suomen kielellä vai saaren, jota turistit eivät ole vielä löytäneet? Kierrätkö mieluummin kauppakeskuksia vai luontopolkuja? Etsitkö rauhaa aikuisten kesken vai lapsiperheelle sopivia teemapuistoja?

Lue lisää: Mikä saari sopii sinulle? Näin valitset lomakohteen Kanarialla

3. Onko Kanarialla aina aurinkoista?

Kyllä ja ei. Koska Kanariansaaret sijaitsevat Afrikan mantereen kupeessa, on niillä miellyttävän lämmintä ympäri vuoden. Vastaaviin lämpötiloihin ei päästä missään Euroopassa: Kanarialla on lähes aina vähintään parikymmentä astetta. Talvella Kanarian-lomallekin voi kuitenkin osua epävakaisia päiviä ja illat voivat olla viileitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockUsein kysytyt kysymykset Kanariasta
Gran Canaria on Kanariansaarten suosituimpia saaria.

Paikalliset eivät pidä talvikuukausia rantasäänä. Parhaat säät Kanarialla on maaliskuusta marraskuuhun. Suomesta tehdään matkoja Kanarialle pääasiassa lokakuusta toukokuuhun.

Lue lisää: Koska Kanarialle kannattaa matkustaa? Tällainen on suosittujen saarten ilmasto

4. Tarvitaanko Kanarialla adapteria?

Kanarialle matkustettaessa mukaan ei tarvitse pakata adapteria. Verkkovirta on Espanjassa 240 volttia aivan kuten kotimaassakin, ja Suomesta hankitut elektroniset laitteet sopivat pistorasiaan Kanarialla.

5. Voiko Kanarialla juoda hanavettä?

Kanariansaarilla sekä paikalliset että turistit juovat pullotettua vettä. Hanavesi ei varsinaisesti ole vaarallista, mutta siinä on voimakas sivumaku erityisesti Suomen puhtaaseen vesijohtoveteen tottuneelle. Supermarketeista voi ostaa vettä viiden tai jopa kymmenen litran kanistereissa.

ShutterstockVoiko Kanarialla juoda hanavettä?
Vesijohtovesi ei maistu hyvältä Kanarialla.

6. Uskaltaako Kanarialla vuokrata auton?

Autonvuokraus on Kanariansaarilla suosittua ja myös suositeltavaa. Auton vuokraamalla pääset hienoille luonnonpaikoille ja näet muutakin, kuin turisteja varten rakennetut lomakeskukset.

Kanarialla liikenne ei ole kaoottista, mutta ylinopeutta ajetaan herkemmin kuin Suomessa ja parkkeeraukseen liittyvistä säännöistä ei juuri välitetä. Torvi laulaa helposti.

ShutterstockAutoilu Kanarialla
Teneriffan Masca on esimerkki vuoristokylästä, jonne autoilu kapeita tietä pitkin voi olla kuumottavaa.

Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa vuoristoalueilla liikuttaessa. Tiet voivat olla kapeita ja kiemuraisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Pitääkö Kanarialla jättää tippiä?

Espanjassa on tapana jättää jonkin verran tippiä, ja tämä koskee myös kansainvälisiä Kanariansaaria. Ravintolassa hyvästä palvelusta kannattaa jättää juomarahaa noin kymmenen prosenttia laskun loppusummasta tai pienemmissä ostoksissa pyöristää summan hieman ylöspäin.

8. Tarvitaanko Kanarialla käteistä?

Kanarialle kannattaa varata mukaan jonkin verran käteistä pikkuostoksia ja juomarahaa varten. Lomakeskusten ja kaupunkien isoissa supermarketeissa, myymälöissä ja ravintoloissa voi aina maksaa kortilla. Myös pankkiautomaatteja on runsaasti.

ShutterstockPitääkö Kanarialla jättää tippiä?
Juomaraha kuuluu asiaan Kanariansaarilla ja se on hyvä antaa käteisenä suoraan tarjoilijalle.

Pienemmille saarille matkustettaessa käteistä on hyvä olla mukana hieman enemmän. Tällaisia ovat esimerkiksi El Hierro ja La Palma, joissa turismia on vasta vähän.

9. Onko Kanarialla edullisempaa kuin Suomessa?

Kanariansaarten hintataso on edullisempi kuin Suomessa, mutta superhalvaksi sitä ei voi kutsua. Selvimmin hintaerot näkyvät ravintolaruokailussa ja alkoholin hinnassa. Myös ruokaostokset onnistuvat halvemmalla kuin Suomessa.

Hotellien hinnat ovat kalleimmillaan talvikuukausina, jolloin Euroopasta ei löydy muita yhtä lämpimiä paikkoja.

Kanarialla ei ole käytössä arvonlisäveroa, mutta sen korvaa toinen paikallinen vero nimeltä IGIC (Impuesto General Indirecto de Canarias).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Onko Kanarialla edullista? 10 asiaa, jotka saat reilusti halvemmalla kuin Suomessa

10. Puhuvatko paikalliset englantia?

Kanariansaarilla paikalliset ovat tottuneet saamaan elantonsa matkailualalta. Tämä tarkoittaa sitä, että lomakohteiden hotelleissa, ravintoloissa ja nähtävyyksillä voi odottaa saavansa palvelua englannin kielellä. Suosituimpien lomakeskusten ravintoloissa ruokalistat on usein käännetty myös suomeksi.

ShutterstockTuristien kysymykset Kanariasta
Kanarialla pärjää hyvin englannin kielellä. Opettele kuitenkin muutama kohteliaisuusfraasi espanjaksi.

Pienemmillä saarilla ja turistikeskittymien ulkopuolella saatat joutua tapailemaan espanjan kielen alkeita.

11. Onko Kanarialla sama kellonaika kuin Espanjan mantereella?

Kanariansaarilla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa, ja kesä- ja talviaikaan siirrytään samaan aikaan. Kanarialla on käytössä Länsi-Euroopan aika, kun taas Espanjan mantereella käytetään Keski-Euroopan aikaa. Manner-Espanjassa kello on tunnin edellä Kanariansaaria.

Lue myös: Sinäkin olet ihmetellyt, miksi Espanjassa syödään vasta myöhään illalla – et olisi ikinä arvannut todellista syytä

12. Onko Kanarialla turvallista?

Kanariansaarten lomakohteet ovat turvallisia ja sopivat hyvin myös lapsiperheille. Rikollisuutta ja levottomuuksia on vain vähän. Turistien tulee miettiä turvallisuusasioita lähinnä tavallista maalaisjärkeä käyttämällä: älä jätä arvotavaroita rannalle mennessäsi uimaan tai harhaile yksin pimeillä kujilla setelinippu laukussasi.

13. Millainen terveydenhuolto Kanarialla on?

Jos satut sairastumaan lomalla, olet hyvissä käsissä. Koska Espanja on osa EU:ta, voi Kanarialla käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Tämä takaa matkailijalle saman julkisen sektorin hoidon kuin paikallisillekin.

ShutterstockTerveydenhuolto Kanarialla
Matkavakuutus pelastaa, jos loukkaannut esimerkiksi vaellusreissulla.

Reissuun ei kuitenkaan ikinä kannata lähteä ilman matkavakuutusta. Sairastuessasi voit kääntyä vakuutusyhtiösi valtuuttaman yksityisen klinikan puoleen. Lomakeskusten sairaaloissa ja klinikoilla henkilökunnalla on hyvä kielitaito.

14. Uskaltaako Kanarialla nauttia juomia jääpaloilla?

Monet ovat tottuneet varomaan ulkomaanmatkoilla jääpaloja vatsataudin pelossa. Kanarialla jääpaloja ei koskaan tehdä hanavedestä, joten voit huoletta juoda drinkkejä ja muita juomia jääpaloilla viilennettyinä.

15. Onko Kanarialla turistivero?

Kanariansaarilla ei ainakaan toistaiseksi ole otettu käyttöön niin kutsuttua turistiveroa, joka peritään muun muassa Baleaareilla kuten Mallorcalla ja Menorcalla. Baleaareilla vero veloitetaan jokaiselta matkustajalta jokaista saarilla vietettyä yötä kohden.

Lue myös: Kymmenen yleistä harhaluuloa Kanariasta – olisiko jo aika unohtaa nämä?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja