Hyppää sisältöön

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

  • Kirjoittajan oletuskuva
Rantapallo Päivitetty: 28.11.2023
Matkavakuutus auttaa matkailijaa varautumaan odottamattomiin tilanteisiin ja pelastaa vahingon sattuessa. Lue Rantapallon matkavakuutus-ABC ja turvaa oma matkasi!

1. Vertaile vakuutukset ja etsi itsellesi sopivin

Matkavakuutusten välillä on eroja. Kannattaa kysyä matkavakuutustarjous oman vakuutusyhtiön lisäksi myös muutamasta muusta vakuutusyhtiöstä ja vertailla tarjoukset huolellisesti.

Hinnan lisäksi huomioitavia asioita ovat vakuutuksen sisältö, kesto ja rajoitukset sen voimassaolotilanteista. Ennen uuden matkavakuutuksen hankkimista kannattaa myös selvittää, millainen vakuutusturva perheelläsi mahdollisesti jo on.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kotivakuutus kattaa myös kodin ulkopuolella tapahtuvia vahinkoja, ja useimmat henkilövakuutukset ovat voimassa kaikkialla maailmassa. Nämä vakuutukset eivät kuitenkaan turvaa matkustajaa samalla tavalla kuin erillinen matkavakuutus, ja etenkin Euroopan ulkopuolelle suunnatessa kattava vakuutusturva voi säästää monelta harmilta.

Varmista ennen uuden vakuutuksen ottamista myös, kuuluuko luottokorttiisi tai esimerkiksi jonkin yhdistyksen tai ammattiliiton jäsenyyteen automaattinen matkavakuutus.

2. Matkustajavakuutus ja matkatavaravakuutus

Matkavakuutus sisältää matkustajavakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen.

Matkustajavakuutus korvaa esimerkiksi matkalla sattuvan sairauden hoitokulut. Matkatavaravakuutus korvaa varkaus- ja rikkoutumisvahinkoja. Matkavakuutukseen voi sisältyä myös muita ominaisuuksia, kuten päiväraha tai haittakorvaus, mutta näistä on sovittava erikseen. Oman matkavakuutuksen sisältö selviää vakuutuskirjasta ja matkavakuutusehdoista.

Suomalainen matkavakuutus myönnetään yleensä vain vakituisesti Suomessa asuville, ja myöntämiselle on olemassa myös esimerkiksi yläikärajoja. Tietynikäiset lapset kuuluvat usein vanhempiensa matkavakuutuksen piiriin, ja joillakin yhtiöillä tähän piiriin kuuluvat myös lastenlapset. Esimerkiksi Ifissä alle 20-vuotiaille vanhempansa mukana matkustaville lapsille riittää automaattisesti vanhemman vakuutus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lasten ja lastenlasten ikärajat vaihtelevat kuitenkin vakuutusyhtiöittäin ja kattavuudessa on eroja, joten perhettä koskevat rajoitukset kannattaa tarkistaa huolellisesti ennen matkaa.

3. Millainen matkavakuutus sopii minulle?

Matkavakuutuksen voi solmia ajallisesti joko yhdelle matkalle kerrallaan tai jatkuvasti voimassa olevaksi, jolloin se uusitaan kerran vuodessa ja sama vakuutus koskee kaikkia vuoden aikana tehtäviä vapaa-ajan matkoja.

Matkavakuutusten, sekä matkakohtaisen että jatkuvan, ehtoihin kuuluu tyypillisesti, että yksi matka saa kestää korkeintaan joko 45 vuorokautta tai 3 kuukautta. Jos matka kestää yhtäjaksoisesti pidempään, on etukäteen sovittava vakuutuksen voimassaoloajasta tai ostettava lisävuorokausia ennen kuin vakuutus ehtii umpeutua.

ShutterstockNäin valitset sopivan matkavakuutuksen
Matkavakuutus tuo kaivattua mielenrauhaa lomalla.

Harvoin matkustavalle matkakohtainen vakuutus on yleensä edullisempi kuin jatkuva vakuutus. Jos matkoja kertyy kuitenkin vuoden aikana enemmän kuin yksi, voi jatkuva sopimus olla kustannuksiltaan halvempi. Silloin myös paperiasiat helpottuvat, kun jokaista matkaa varten ei tarvitse erikseen miettiä ja tehdä vakuutussopimusta.

Nuorten kannattaa tutustua erityisiin nuorille räätälöityihin matkavakuutuspaketteihin, joiden ikäraja on tyypillisesti 28 vuotta. Saatavilla on paketteja, jotka sisältävät matka-, koti- ja tapaturmavakuutuksen.

4. Vakuutuksissa on myös maantieteellisiä rajoitteita

Matkavakuutuksissa on myös voimassaoloalue, joka vaihtelee yhtiöittäin. Matkavakuutusta otettaessa voi usein valita alueen, joka on joko Pohjoismaat tai koko maailma. Useat matkavakuutukset ovat voimassa myös Suomessa tehdyillä matkoilla.

Vakuutusyhtiöt vetävät kukin rajansa, jonka ulkopuolella vakuutus astuu voimaan. Se on tyypillisesti 50, 70 tai 100 kilometrin päässä asuinpaikasta. Siten matkavakuutukset ovat voimassa myös esimerkiksi sukulaisten luona kyläillessä, mikäli kilometriraja ylittyy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Omavastuu jää matkailijan hoidettavaksi

Vakuutuksiin sisältyvä omavastuuosuus on se summa, jonka matkailija joutuu vahingon sattuessa itse maksamaan. Omavastuun ylittävän summan korvaa vakuutusyhtiö.

Matkan keskeyttämiskorvaus maksetaan vain, mikäli matkaaja on joutunut sairaalaan tai palaamaan kotiin pakottavasta syystä. Henkistä kärsimystä tai pilalle mennyttä lomaa ei matkavakuutus korvaa.

ShutterstockLöydä matkavakuutus lomalle
Ennen matkaa on oltava perillä siitä, mitä matkavakuutus korvaa ja mitä ei.

Kannattaa huomioida, että kilpaurheilu tai sen harjoittelu sekä eräät riskialttiit harrastukset on rajattu matkavakuutusten ulkopuolelle. Mikäli aiot harrastaa lomallasi lajeja, joihin sisältyy tavallista suurempi riski, niistä kannattaa keskustella vakuutusvirkailijan kanssa etukäteen.

6. Hanki matkavakuutus ajoissa ennen lähtöä

Matkavakuutusten tutkimiseen kannattaa käyttää reilusti aikaa. Vakuutuksia miettiessä voi vierailla paikan päällä eri vakuutusyhtiöiden toimistoissa, etsiä tietoa verkkosivuilta tai käyttää netissä olevia matkavakuutuslaskureita. Vakuutusneuvottelut onnistuvat myös etänä puhelimitse- tai videoyhteydellä.

Vakuutusasioista kannattaa kysellä rohkeasti, jotta saat selville edullisimman ja itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Yhteydenotto useampaan vakuutusyhtiöön kannattaa, jotta niistä saatuja tarjouksia voi rauhassa vertailla. Tarjousta pyytämällä et vielä sitoudu mihinkään.

Sopimus astuu voimaan, kun allekirjoitat valitsemasi matkavakuutusehdot. Mikäli otat matkavakuutuksen lisäksi muita vakuutuksia, saattaa niistä samasta paikasta hankittuna saada alennuksia – tätä mahdollisuutta kannattaa tiedustella rohkeasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos olet lähdössä matkalle hetken mielijohteesta, voi vakuutuksen hankkia kätevästi suoraan verkon kautta.

7. Mistä matkavakuutuksen voi ostaa?

Matkavakuutuksen voit ottaa vakuutusyhtiön toimipisteessä, puhelimitse tai verkon kautta. Matkavakuutuksen tilaaminen verkosta on helppoa ja nopeaa, ja jotkut vakuutusyhtiöt tarjoavat alennuksia verkkoasiakkailleen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Nainen yksin matkalla

Näin varaat edullisen äkkilähdön yhdelle – soolomatkailijan tietopaketti loman varaamiseen

Etälääkäri auttaa matkailijaa

Matkailijan 5 tapaa hyödyntää etälääkäriä – nopea, helppo ja edullinen apu mistä vain

Vinkit halvan matkan löytämiseen

Näin löydät halvan matkan – viisi vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja