Hyppää sisältöön

Älä maksa lennoista liikaa – 7 vinkkiä, joilla löydät halvat liput

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.11.2019
Älä anna lentolippujen puraista matkabudjetista turhan suurta siivua. Pienellä vaivannäöllä saatat säästää satoja euroja - lue vinkit halpojen lentojen metsästykseen!

Suuri säästö pienellä vaivalla

Lentoliput ovat usein lomamatkan suurin kuluerä. Reittivalikoiman laajentuminen ja uusien halpalentoyhtiöiden tulo Suomen markkinoille on lisännyt valinnanvaraa ja hintakilpailua, mutta matkailijan kannattaa silti olla tarkkana varausvaiheessa.

Lentolippujen hintoihin vaikuttavia tekijöitä on paljon, ja pienillä nikseillä on mahdollista säästää selvää rahaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue parhaiden lentojen löytämiseksi ja lähde edulliselle matkalle!

1. Muista aina vertailla

Älä koskaan varaa matkaa vertailematta eri reitti- ja lentoyhtiövaihtoehtoja. Monissa tilanteissa täsmälleen sama lento saattaa olla tarjolla eri paikoissa eri hinnalla, joten valitse myös varauspaikka tarkkaan.

Tutki tarjontaa lentohaun avulla ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto. Lentohaun avulla voit vertailla myös eri lentoyhtiöiden sivukulut, jotta ylimääräiset matkatavaramaksut ja muut sivukulut eivät pääse yllättämään. Tämä on yhä tärkeämpää, sillä nykyisin halpalentoyhtiöiden lisäksi myös monet perinteiset lentoyhtiöt ovat siirtyneet hinnoittelemaan palvelunsa yksittäisinä. Perushinta ei välttämättä enää kata kaikkia tarvitsemiasi palveluja.

Lentojen varaussivuston lisäksi myös lentopäiviä kannattaa vertailla. Jos pystyt joustamaan muutamalla päivällä matkan loppu- tai alkupäästä, saatat säästää jopa satasia.

2. Huomioi vuodenajat

Haaveiletko kesäisestä ostosmatkasta New Yorkiin tai talvisesta laskettelureissusta Alpeille? Vuodenajat vaikuttavat sekä lentojen että hotellien hintoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halpojen lentojen metsästäjän kannattaa muistaa, että suosituimmat matkustuskuukaudet ovat usein myös kohteen kalleimpia. Sesongin ulkopuolella matkustaminen pudottaa selvästi myös hintoja. Esimerkiksi New Yorkiin matkustaminen on kalleimmillaan kesän kuukausina, mutta jos matkaan lähtee keväällä tai syksyllä, voi päästä lentojen suhteen huomattavasti halvemmalla.

3. Vältä viikonloppuja

Vuodenaikojen lisäksi myös viikonpäivillä on väliä. Suosituimmat lentopäivät ovat hintavimpia, ja viikonloppuina lennot ovat yleensä kalleimmillaan. Edullisten lentojen metsästäjien kannattaa matkustaa arkena.

Myös juhlapyhät korottavat yleensä lentojen hintoja. Loma-aikojen kuten joulunpyhien tai hiihtoloman lentovarausta ei ole muutenkaan fiksua jättää viime tippaan: hinnalla ei ole enää väliä, jos lennot on jo loppuunmyyty.

4. Huomioi välilaskut ja lentokentät

Lentoja vertaillessa kannattaa tutkia tarkkaan välilaskujen määrä ja lentokenttä, jolle kone laskeutuu.

Suorat lennot ovat yleensä aina kalleimpia. Välilaskullisen lennon valitsemalla saatat joutua olemaan tien päällä hieman pidempään, mutta samalla saat mahdollisuuden tuntuvasti halvempaan matkustamiseen. Tämä on valintakysymys: perheellinen ei ehkä halua odotella tunteja lentoasemalla, mutta yksin matkustavaa se ei häiritse.

Monissa suosituissa kohteissa on myös useita lentokenttiä, joista yksi on pääkenttä ja loput pienempiä kenttiä. Päälentokenttä on usein lentoyhtiöille kallein. Pienemmille ja hiljaisemmille lentokentille laskeutuvat lennot voivat olla edullisempia, mutta näissä tilanteissa huomioon kannattaa ottaa myös lentokenttäkuljetusten hinnat.

Pienet kentät sijaitsevat usein etäämmällä kohteesta. Monet halpalentoyhtiöt lentävät pääsääntöisesti juuri näille edullisille kentille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokenttä kannattaa huomioida myös lähtiessä, sillä esimerkiksi Tukholmasta, Oslosta ja Kööpenhaminasta saattaa löytää Helsinkiin verrattuna hyvin edullisia lentoja erityisesti kaukokohteisiin. Jos jaksat nähdä vaivaa, voit säästää satasia lentämällä naapurimaan pääkaupungista.

5. Ole aikaisin liikkeellä

Lentoliput ovat tyypillisesti sitä halvempia, mitä aiemmin teet varauksen. Jos varaat halpalennot reilusti ennen lähtöpäivää, saat ne varmimmin edullisimpaan hintaan.

Toisaalta jos lähtö tai loman mahdollisuus tulee yllättäen, kannattaa katsastaa kohteen mahdolliset äkkilähdöt. Äkkilähdöt ovat nimensä mukaisesti viime hetkellä myytäviä matkoja, joita tarjotaan halvalla juuri ennen lähtöä.

Jos suunnittelet matkaa esimerkiksi vuoden päähän, kannattaa lentolippuja alkaa seurata jo hyvissä ajoin. Monilla lentoyhtiöillä on samat tarjouskampanjat joka vuosi, joten merkitse kalenteriin milloin matkakohteesi lennot ovat yleensä tarjouksessa.

6. Hyödynnä kanta-asiakkaan edut

Lentomatkustuksessa kanta-asiakkuus kannattaa, vaikka tähtäimessäsi ei olisikaan miljoonien lentomailien kerääminen.

Erilaisten pistejärjestelmien lisäksi lähes kaikki lentoyhtiöt tarjoavat myös muita etuja asiakkailleen: erikoisalennuksia esimerkiksi Facebook-faneille tai uutiskirjeen tilaajille. Näistä alennuksista ei välttämättä edes kerrota muita kanavia pitkin, joten kannattaa olla itse aktiivinen ja tilata eri lentoyhtiöiden uutiskirjeet suoraan omaan sähköpostiin ja ottaa sosiaalisen median kanavat seurantaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Bongaa tarjoukset somesta

Joskus lentoyhtiöillä on herkullisia tarjouksia, jotka saattavat kuulostaa lähes epätodellisilta. Suomesta on kuluneen vuoden aikana voinut päästä esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja takaisin parhaimmillaan alle 300 eurolla.

Joskus tarjoukset ovat voimassa vain lyhyen ajan ja vaativat nopeaa toimintaa. Sosiaalinen media on hyvä keino löytää edullisia erikoistarjouksia. Halpoja lentoja kootaan päivittäin esimerkiksi Äkkilähtöjen Facebook-sivuille.

>> Lue myös: Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista (lista päivitetty viimeksi tammikuussa 2018)

Löydä halvat lennot Rantapallon lentohausta>>

>> Katso IL Alekoodeista kaikki Black Friday -tarjoukset!

Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen matkustamo

Miksi lentokoneen istuimet ovat lähes aina sinisiä? Värin valinta ei ole sattumaa

Lentokoneen ovi

Voiko lentokoneen ovi avautua kesken lennon? Ammattilainen kertoo, pitääkö kauhukuvaa pelätä

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja