Hyppää sisältöön

Älä maksa lennoista liikaa – 8 vinkkiä, joilla löydät halvat liput

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 01.06.2024
Älä anna lentolippujen puraista matkabudjetista turhan suurta siivua. Pienellä vaivannäöllä saatat säästää satoja euroja – lue vinkit halpojen lentojen metsästykseen.

Suuri säästö pienellä vaivalla

Lentoliput ovat usein lomamatkan suurin kuluerä. Reittivalikoiman laajentuminen ja uusien halpalentoyhtiöiden tulo Suomen markkinoille on lisännyt valinnanvaraa ja hintakilpailua, mutta matkailijan kannattaa silti olla tarkkana varausvaiheessa.

Lentolippujen hintoihin vaikuttavia tekijöitä on paljon, ja pienillä nikseillä on mahdollista säästää selvää rahaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue parhaiden lentojen löytämiseksi ja lähde edulliselle matkalle!

1. Muista aina vertailla

Älä koskaan varaa matkaa vertailematta eri reitti- ja lentoyhtiövaihtoehtoja. Monissa tilanteissa täsmälleen sama lento saattaa olla tarjolla eri paikoissa eri hinnalla, joten valitse myös varauspaikka tarkkaan.

Tutki tarjontaa lentohaun avulla, jotta näet kaikkien yhtiöiden tarjonnan valitsemallesi päivälle. Lentoyhtiön omien verkkosivujen lisäksi lentoja voi ostaa erilaisten verkkomatkatoimistojen sivuilta, joilta ne voi saada edullisemmin. Muista vertailla sivukulut, joita voi kertyä esimerkiksi matkatavaroista.

Huomioi myös, että erot halpalentoyhtiöiden ja täyden palvelun yhtiöiden välillä ovat kaventuneet. Vain harvoilla lentoyhtiöillä lipun perushinta kattaa edelleen kaikki palvelut matkatavaroista lennolla tarjottuihin aterioihin.

Vertaile myös lentopäiviä. Jos pystyt joustamaan muutamalla päivällä matkan loppu- tai alkupäästä, saatat säästää jopa satasia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Huomioi vuodenajat

Haaveiletko kesäisestä ostosmatkasta New Yorkiin tai talvisesta laskettelureissusta Alpeille? Vuodenajat vaikuttavat sekä lentojen että hotellien hintoihin.

Halpojen lentojen metsästäjän kannattaa muistaa, että suosituimmat matkustuskuukaudet ovat usein myös kohteen kalleimpia. Sesongin ulkopuolella matkustaminen pudottaa selvästi myös hintoja.

Kesän suosikkikohteisiin kuten Kreikkaan, Italiaan ja Turkkiin kannattaa matkustaa keväällä tai syksyllä, jos haluaa nauttia lämpimästä säästä mutta edullisista lennoista.

New Yorkiin matkustaminen on kalleimmillaan kesäkuukausina, mutta jos matkaan lähtee keväällä tai vaikka sydäntalvella, voi päästä lentojen suhteen huomattavasti halvemmalla.

3. Vältä viikonloppuja ja juhlapyhiä

Vuodenaikojen lisäksi myös viikonpäivillä on väliä. Suosituimmat lentopäivät ovat hintavimpia, ja viikonloppuina lennot ovat yleensä kalleimmillaan. Edullisten lentojen metsästäjien kannattaa matkustaa arkena, esimerkiksi tiistaina.

Myös juhlapyhät korottavat yleensä lentojen hintoja. Jos mahdollista, kannattaa välttää lentämistä koululaisten lomien aikaan.

Loma-aikojen kuten joulunpyhien tai hiihtoloman lentovarausta ei ole fiksua jättää viime tippaan: hinnalla ei ole enää väliä, jos lennot on jo loppuunmyyty.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Huomioi välilaskut ja lentokentät

Lentoja vertaillessa kannattaa tutkia tarkkaan välilaskujen määrä ja lentokenttä, jolle kone laskeutuu.

Joskus hinnassa voi säästää valitsemalla välilaskullisen lennon. Tämä tarkoittaa sitä, että olet tien päällä pidempään, mutta hinta voi laskea parhaimmillaan satasilla. Tämä on valintakysymys: perheellinen ei ehkä halua odotella tunteja lentoasemalla, mutta yksin matkustavaa se ei välttämättä häiritse.

Oma lukunsa ovat niin kutsutut stopover-liput, jotka mahdollistavat päivän tai parin mittaisen pysähdyksen välilaskukohteessa ennen kuin jatkat matkaa varsinaiseen kohteeseen. Näitä tarjoavat esimerkiksi Icelandair, Turkish Airlines ja Qatar Airways.

Monissa suosituissa kohteissa on myös useita lentokenttiä, joista yksi on pääkenttä ja loput pienempiä kenttiä. Päälentokenttä on usein lentoyhtiöille kallein. Pienemmille ja hiljaisemmille lentokentille laskeutuvat lennot voivat olla edullisempia, mutta huomioon kannattaa ottaa myös lentokenttäkuljetusten hinnat ja niihin kuluva aika.

Pienet kentät sijaitsevat usein etäämmällä kohteesta. Monet halpalentoyhtiöt lentävät pääsääntöisesti juuri näille edullisille kentille.

Lentokenttä kannattaa huomioida myös lähtiessä. Esimerkiksi Tukholmasta saattaa löytää Helsinkiin verrattuna edullisia lentoja erityisesti kaukokohteisiin. Jos jaksat nähdä vaivaa, voit säästää satasia lentämällä naapurimaan pääkaupungista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Ole aikaisin liikkeellä

Lentoliput ovat tyypillisesti sitä halvempia, mitä aiemmin teet varauksen. Jos varaat halpalennot reilusti ennen lähtöpäivää, saat ne varmimmin edullisimpaan hintaan.

Jos suunnittelet matkaa esimerkiksi vuoden päähän, kannattaa lentolippuja alkaa seurata jo hyvissä ajoin. Monilla lentoyhtiöillä on samat tarjouskampanjat joka vuosi, joten merkitse kalenteriin milloin matkakohteesi lennot ovat yleensä tarjouksessa.

Esimerkiksi Finnairilla, Norwegianilla, Air Balticilla ja Ryanairilla on erilaisia lyhyitä tarjouskampanjoita harva se viikko. Pidä tarjouksia silmällä ja tartu kiinni, kun oma kohteesi on alekohteiden joukossa.

6. Hyödynnä kanta-asiakkaan edut

Lentomatkustuksessa kanta-asiakkuus kannattaa, vaikka tähtäimessäsi ei olisikaan satojentuhansien lentomailien kerääminen.

Erilaisten pistejärjestelmien lisäksi lentoyhtiöt saattavat tarjoavat myös muita etuja asiakkailleen: erikoisalennuksia esimerkiksi uutiskirjeen tilaajille tai kanta-asiakkaiksi rekisteröidyille. Näistä alennuksista ei välttämättä edes kerrota muita kanavia pitkin, joten kannattaa tilata eri lentoyhtiöiden uutiskirjeet ja ottaa sosiaalisen median kanavat seurantaan.

Jos keräämäsi pisteet eivät riitä ilmaisiin lentoihin, voi niitä käyttää myös esimerkiksi hotellilahjakorttien ostamiseen.

Muista myös, että keskittämällä lennot tietyn allianssin yhtiöihin keräät pisteitä nopeammin.

>> Lue myös: Tiesitkö tämän lentopisteistä? Älä jätä ansaitsemiasi etuja käyttämättä – 10 nopeaa faktaa

7. Bongaa tarjoukset somesta

Joskus lentoyhtiöillä on herkullisia tarjouksia, jotka saattavat kuulostaa lähes epätodellisilta. Olet ehkä jo huomannut, että Ryanairilla voi saada lennon edullisimmillaan jopa alle 15 eurolla? Tarjouksiin pääset helpoiten kiinni seuraamalla lentoyhtiöiden somekanavia tai tilaamalla uutiskirjeet.

Joskus tarjoukset ovat voimassa vain lyhyen ajan ja vaativat nopeaa toimintaa. Sosiaalinen media on hyvä keino pysyä kärryillä kampanjoista.

Rantapallon äkkilähdöt -sivulle kerätään hyviä matkatarjouksia päivittäin – useimmiten lennot ja hotellin sisältäviä paketteja. Voit bongata tarjouksia myös Rantapallon Instagram– ja Tiktok-tileiltä. Myös Rantapallon uutiskirjeen tilaamalla kuulet joka viikko lentoyhtiöiden tarjouskampanjoista.

8. Muista myös lomalennot

Omatoimimatkailuun tottuneet reissaajat eivät välttämättä tule edes ajatelleeksi matkanjärjestäjien lomalentoja. Perinteisiä pakettimatkoja tarjoavilta toimijoilta voi ostaa myös pelkkiä lentoja, jotka voivat olla edullisia erityisesti viime hetkellä ostettuina.

Äkkilähtölennot ovat charter-koneiden ylimääräisiä paikkoja, joilla pääset suorin lennoin suosittuihin lomakohteisiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi Rodos, Gran Canaria, Dubai tai Phuket. Katso tämän hetken tarjoukset!

Edullisimmillaan äkkilähtölentoja voi saada noin 60–100 eurolla sisältäen meno-paluulennot. Osa matkanjärjestäjistä myy myös yhdensuuntaisia lentoja kohteeseen tai sieltä takaisin Suomeen.

Lomalentoja myyvät esimerkiksi Apollomatkat, Aurinkomatkat, Tjäreborg ja TUI.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja