Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Älä maksa lennoista liikaa – 7 vinkkiä, joilla löydät halvat liput

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Älä anna lentolippujen puraista matkabudjetista turhan suurta siivua. Pienellä vaivannäöllä saatat säästää satoja euroja - lue vinkit halpojen lentojen metsästykseen!
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 25.11.2019
facebook   whatsapp

Suuri säästö pienellä vaivalla

Lentoliput ovat usein lomamatkan suurin kuluerä. Reittivalikoiman laajentuminen ja uusien halpalentoyhtiöiden tulo Suomen markkinoille on lisännyt valinnanvaraa ja hintakilpailua, mutta matkailijan kannattaa silti olla tarkkana varausvaiheessa.

Lentolippujen hintoihin vaikuttavia tekijöitä on paljon, ja pienillä nikseillä on mahdollista säästää selvää rahaa.

Lue parhaiden lentojen löytämiseksi ja lähde edulliselle matkalle!

1. Muista aina vertailla

Älä koskaan varaa matkaa vertailematta eri reitti- ja lentoyhtiövaihtoehtoja. Monissa tilanteissa täsmälleen sama lento saattaa olla tarjolla eri paikoissa eri hinnalla, joten valitse myös varauspaikka tarkkaan.

Tutki tarjontaa lentohaun avulla ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto. Lentohaun avulla voit vertailla myös eri lentoyhtiöiden sivukulut, jotta ylimääräiset matkatavaramaksut ja muut sivukulut eivät pääse yllättämään. Tämä on yhä tärkeämpää, sillä nykyisin halpalentoyhtiöiden lisäksi myös monet perinteiset lentoyhtiöt ovat siirtyneet hinnoittelemaan palvelunsa yksittäisinä. Perushinta ei välttämättä enää kata kaikkia tarvitsemiasi palveluja.

Lentojen varaussivuston lisäksi myös lentopäiviä kannattaa vertailla. Jos pystyt joustamaan muutamalla päivällä matkan loppu- tai alkupäästä, saatat säästää jopa satasia.

2. Huomioi vuodenajat

Haaveiletko kesäisestä ostosmatkasta New Yorkiin tai talvisesta laskettelureissusta Alpeille? Vuodenajat vaikuttavat sekä lentojen että hotellien hintoihin.

Halpojen lentojen metsästäjän kannattaa muistaa, että suosituimmat matkustuskuukaudet ovat usein myös kohteen kalleimpia. Sesongin ulkopuolella matkustaminen pudottaa selvästi myös hintoja. Esimerkiksi New Yorkiin matkustaminen on kalleimmillaan kesän kuukausina, mutta jos matkaan lähtee keväällä tai syksyllä, voi päästä lentojen suhteen huomattavasti halvemmalla.

3. Vältä viikonloppuja

Vuodenaikojen lisäksi myös viikonpäivillä on väliä. Suosituimmat lentopäivät ovat hintavimpia, ja viikonloppuina lennot ovat yleensä kalleimmillaan. Edullisten lentojen metsästäjien kannattaa matkustaa arkena.

Myös juhlapyhät korottavat yleensä lentojen hintoja. Loma-aikojen kuten joulunpyhien tai hiihtoloman lentovarausta ei ole muutenkaan fiksua jättää viime tippaan: hinnalla ei ole enää väliä, jos lennot on jo loppuunmyyty.

4. Huomioi välilaskut ja lentokentät

Lentoja vertaillessa kannattaa tutkia tarkkaan välilaskujen määrä ja lentokenttä, jolle kone laskeutuu.

Suorat lennot ovat yleensä aina kalleimpia. Välilaskullisen lennon valitsemalla saatat joutua olemaan tien päällä hieman pidempään, mutta samalla saat mahdollisuuden tuntuvasti halvempaan matkustamiseen. Tämä on valintakysymys: perheellinen ei ehkä halua odotella tunteja lentoasemalla, mutta yksin matkustavaa se ei häiritse.

Monissa suosituissa kohteissa on myös useita lentokenttiä, joista yksi on pääkenttä ja loput pienempiä kenttiä. Päälentokenttä on usein lentoyhtiöille kallein. Pienemmille ja hiljaisemmille lentokentille laskeutuvat lennot voivat olla edullisempia, mutta näissä tilanteissa huomioon kannattaa ottaa myös lentokenttäkuljetusten hinnat.

Pienet kentät sijaitsevat usein etäämmällä kohteesta. Monet halpalentoyhtiöt lentävät pääsääntöisesti juuri näille edullisille kentille.

Lentokenttä kannattaa huomioida myös lähtiessä, sillä esimerkiksi Tukholmasta, Oslosta ja Kööpenhaminasta saattaa löytää Helsinkiin verrattuna hyvin edullisia lentoja erityisesti kaukokohteisiin. Jos jaksat nähdä vaivaa, voit säästää satasia lentämällä naapurimaan pääkaupungista.

5. Ole aikaisin liikkeellä

Lentoliput ovat tyypillisesti sitä halvempia, mitä aiemmin teet varauksen. Jos varaat halpalennot reilusti ennen lähtöpäivää, saat ne varmimmin edullisimpaan hintaan.

Toisaalta jos lähtö tai loman mahdollisuus tulee yllättäen, kannattaa katsastaa kohteen mahdolliset äkkilähdöt. Äkkilähdöt ovat nimensä mukaisesti viime hetkellä myytäviä matkoja, joita tarjotaan halvalla juuri ennen lähtöä.

Jos suunnittelet matkaa esimerkiksi vuoden päähän, kannattaa lentolippuja alkaa seurata jo hyvissä ajoin. Monilla lentoyhtiöillä on samat tarjouskampanjat joka vuosi, joten merkitse kalenteriin milloin matkakohteesi lennot ovat yleensä tarjouksessa.

6. Hyödynnä kanta-asiakkaan edut

Lentomatkustuksessa kanta-asiakkuus kannattaa, vaikka tähtäimessäsi ei olisikaan miljoonien lentomailien kerääminen.

Erilaisten pistejärjestelmien lisäksi lähes kaikki lentoyhtiöt tarjoavat myös muita etuja asiakkailleen: erikoisalennuksia esimerkiksi Facebook-faneille tai uutiskirjeen tilaajille. Näistä alennuksista ei välttämättä edes kerrota muita kanavia pitkin, joten kannattaa olla itse aktiivinen ja tilata eri lentoyhtiöiden uutiskirjeet suoraan omaan sähköpostiin ja ottaa sosiaalisen median kanavat seurantaan.

7. Bongaa tarjoukset somesta

Joskus lentoyhtiöillä on herkullisia tarjouksia, jotka saattavat kuulostaa lähes epätodellisilta. Suomesta on kuluneen vuoden aikana voinut päästä esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja takaisin parhaimmillaan alle 300 eurolla.

Joskus tarjoukset ovat voimassa vain lyhyen ajan ja vaativat nopeaa toimintaa. Sosiaalinen media on hyvä keino löytää edullisia erikoistarjouksia. Halpoja lentoja kootaan päivittäin esimerkiksi Äkkilähtöjen Facebook-sivuille.

>> Lue myös: Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista (lista päivitetty viimeksi tammikuussa 2018)

Löydä halvat lennot Rantapallon lentohausta>>

>> Katso IL Alekoodeista kaikki Black Friday -tarjoukset!

Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

 1. Edelleen en huutaisi ”halpa halpa” vaan ”edullinen”. Halpoja ovat lentohenkilökunnan omat liput, jotka maksavat usein vain tuon lentovero-osuuden. Varmaan tämä sama toimittaja asialla, jota olen asiasta huomauttanut aiemminkin. ”Halpa” sana laittaa hinnat nousuun. Näin kävi Mallorcalla 1970-luvulla, kun suomipoika huusi tarjoilijalle, tuo sitä halpaa viinaa… hinnat nousivat joka vuosi. Eli lopettakaa se ”halpa” sanan käyttö, kiitos


 2. Onko Goalla Otto-automaatin kaltaisia käteisen nostoautomaatteja? Mistä muualta saa vaihdetua käteistä Intian rupeina kuin rahanvaihtajilta?


 3. tai käytä proxyä ja saat aina halvimman lennon jos meet ilma sitä kattoo nii tulee eka halpa hinta mutta vaikka esim lento 150€ suunta ku. toisena päivä meet kattoo / ostaa niin sama lento on 200€ koska ne sivut saa ottaa sun koneen ipn nii nousee hinnat että näin


 4. Eräällä tunnetulla halpalentoyhtiöllä on nettivaraamisessa ilmeisesti tunnistus, jolla hinta kohoaa jos matkan varaa usemmman kirjautumisen jälkeen. Eli kun olet varannut hotellin ja menet takasin ostamaan lennot niin hintaa korotetaan. Tulisi siis kirjautua eri nimellä, jotta välttää tällaisen kiskonnan?


 5. Ihan hyviä neuvoja.
  Lentohinnat ovat kuin pörssiosakkeet, mikä on nyt halpaa, ei ole sitä välttämättä huomenna tai se voi olla myös vielä halvempaa.
  Kysynnän ja tarjonna laki on voimassa ja kun lentoa varataan, niin miljoonat muut ihmiset tekevät varauksia samaan aikaisesti.
  Lentoyhtiöt ovat liikeyrityksiä ja he pyrkivät saamaan korkeimman mahdollisen tuoton joka lennosta.
  Perusasioita edullisen hinnan saamiseksi ovat:
  1. Varaa ajoissa, se takaa edullisen hinnan koska silloin hintatarjonta on suurin. Lento voi olla varattavissa jopa 11 kk ennen lähtöä. Halvan äkkilähtöhinnan saaminen on aina uhkapeliä.
  2. Ole joustava aikataulussasi, rajoitettu aikataulu vähentää valintojesi määrää.
  3. Kansallinen lentoyhtiö on kalliimpi kuin sen kilpailijat, mutta muista myös menetetty aika ja mahdolliset ongelmat koneevaihdoissa.
  Millaisen tuntipalkan haluat lentokentällä istumisesta?
  4. Laske lentomatkan sivukulut, kuljetukset lentokentälle, matkatavaramaksut jne. Huomioi myös henkilökohtainen matkustusmukavuus, istuinten jalkatilavuus, tarjoilu jne.
  5. Mieti myös kenelle valita ja kuka máksaa, jos lentomatka ei onnistukkaan niin kuin halusit.
  6. Ota vakuutus ja maksa luottokortilla.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.