Berliini on kiehtova ja edullinen matkakohde

Berliini on mainio kaupunkilomakohde
Saksan pääkaupunki Berliini on mainio kohde niin pitkälle kaupunkilomalle kuin lyhyelle viikonloppureissullekin. Edulliset lennot yhdistettynä hyvään hotelli- ja ravintolatarjontaan tekevät kansainvälisestä kaupungista helpon matkakohteen.
Koillis-Saksassa sijaitseva Berliini tunnetaan merkittävien historiallisten tapahtumien näyttämönä. Historia onkin yhä vahvasti läsnä kaupungissa, ja matkailijat vierailevat innokkaasti muun muassa valtaosin puretun Berliinin muurin rippeillä sekä kaupungin jaosta muistuttavalla Checkpoint Charlie -raja-asemalla. Myös muun muassa entisen idän puolella sijaitsevat Brandenburgin portti ja Alexanderplatzin televisiotorni ovat suosittuja käyntikohteita.
Suuri osa kävijöistä vierailee Berliinissä viikonloppulomalla muutaman päivän ajan tutustuen kaupungin nähtävyyksiin ja herkutellen paikallisissa ravintoloissa. Myös kaupungin shoppailutarjonta miellyttää monia matkailijoita, ja Berliini onkin mainio ostoskohde. Berliini sopii mainiosti muutaman päivän mittaiselle kaupunkilomalle, mutta tekeminen ei täällä lopu kesken ja kaupungissa viihtyy helposti myös pidemmän loman verran.
Berliini tunnetaan boheemina, avoimena ja hieman villinäkin kaupunkina, jossa kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa. Vapaus ja luovuus ovat arvossaan ja metropolin jättimäiset mittasuhteet antavat niin asukkaille kuin kävijöillekin mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen.
Saksan pääkaupungilla ja 3,5 miljoonan asukkaan suurkaupungilla on toki myös konservatiivisempi puolensa. Osa matkailijan vapautta onkin päättää, tahtooko tutustua Berliiniin klassisena kulttuurikaupunkina vai räiskyvänä boheemien metropolina.

Ympärivuotinen kaupunkikohde kaikenikäisille
Berliini sopii hyvin ympärivuotiseksi kaupunkikohteeksi. Vilkkain matkailusesonki on kesällä, jolloin kaupunki täyttyy matkailijoista ja sää on usein helteinen. Talviseen aikaan matkailijan kannattaa varautua sateenvarjolla ja lämpimillä vaatteilla. Luntakin kaupungissa saadaan silloin tällöin. Paras aika matkustaa Berliiniin on keväällä ja syksyllä, jolloin lämpötilat ovat keskimäärin 20 asteen tuntumassa.
Viime vuosina Berliini on noussut etenkin nuorten suosikkikohteeksi, mutta kaupunki sopii yhtä hyvin koko perheen kohteeksi. Koettavaa löytyy kaikenikäisille, ja kaupungissa huomioidaan hyvin myös lapsimatkustajat, joilla riittää tekemistä.
Berliinin suosiota selittää muun muassa kaupungin edullinen hintataso, sillä esimerkiksi majoitus ja ruokailu onnistuvat kaupungissa helposti myös pienellä budjetilla. Muun muassa hostellit sekä loistava katuruokatarjonta takaavat, että lomailu sujuu myös ilman suurta budjettia. Vastapainoksi Berliinissä on tarjolla myös luksushotelleja ja Michelin-ravintoloita.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BERLIINISSÄ

Hyvät lentoyhteydet Suomesta
Berliiniin on tarjolla hyvät lentoyhteydet Suomesta, sillä muun muassa Finnair tarjoaa suoria lentoja kaupunkien välillä. Suora lento Helsingistä Berliiniin kestää noin kaksi tuntia.
Runsas tarjonta takaa, että lentolippujen hinnat ovat kohtuulliset ympäri vuoden. Halvimmillaan lentoliput voi saada jopa alle sadalla eurolla, mutta keskimäärin edestakaisten lentolippujen hinta on 150 euron ja 200 euron välillä.
Uusi Berliini-Brandenburgin lentoasema (BER) otettiin käyttöön vuonna 2020. Uusi kenttä sijaitsee kauempana keskustasta kuin aiemmin toiminut Tegelin kenttä. Hyvä vaihtoehto lentokentältä keskustaan kulkemiseen on S9-juna, joka pysähtyy niin Alexanderplatzilla, päärautatieasemalla kuin Zoologisher Gartenin asemilla.
>>Vertaa ja varaa halvat lennot Berliiniin tästä
Majoittuminen on edullista
Berliini on suuruudestaan huolimatta saksalaisittain halpa kaupunki ja se näkyy myös majoitustarjonnassa.
Messut ja muut suurtapahtumat nostavat ajoittain hotellihintoja, mutta kiireisimpien kausien ulkopuolella matkustava voi löytää hotellin tai hostellin hyvinkin edullisesti. Vinkkimme Berliinin parhaista hotelleista löydät täältä.
Perinteisten majapaikkojen lisäksi Berliinissä on tarjolla myös runsaasti kotimajoitusta, ja yöpymällä paikallisen luona voi säästää pitkän pennin ja saada vielä kaupan päälle liudan paikallisvinkkejä.
>>Vertaa Berliinin ajantasaiset hotellitarjoukset
Pakettimatkat Berliiniin
Berliiniin on tarjolla myös valmismatkoja. Yleensä nämä ovat muodoltaan lento+hotelli-paketteja, eli matkanjärjestäjä myy yhtenä pakettina lentojen lisäksi myös majoituksen, mutta siirtymiset lentokentältä hotelliin hoitaa matkailija itse.
Lento+hotelli-pakettien avulla voi saada kilpailukykyisen tarjouksen Berliinin-matkasta, ja varsinkin viime hetken äkkilähtötarjouksissa hinnat voivat olla varsin kohtuullisia.
Liikkuminen Berliinissä
Liikkuminen Berliinin sisällä on helppoa ja melko edullista. Julkisen liikenteen verkosto koostuu busseista, metroista ja raitiovaunuista. Monet nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan pienissä keskuksissa.
Julkisen liikenteen verkostoon on saatavilla muun muassa kerta-, päivä- ja kuukausilippuja, mutta niiden lisäksi tarjolla on myös kaupunkikortteja. Berlin Welcome Card toimii lippuna kaikkiin julkisen liikenteen välineisiin ja tarjoaa myös alennuksia sekä ilmaisia sisäänpääsyjä museoihin ja muihin käyntikohteisiin.
Taksit Berliinissä ovat Suomeen verrattuna edullisia, mutta kaupungissa liikkumista suunnitellessa kannattaa huomioida, että liikenne ruuhkautuu usein ja metro tai paikallisjuna voi olla taksia nopeampi tapa siirtyä paikasta toiseen. Takseissa käytetään taksamittareita ja suoranaiset huijaukset ovat harvinaisia.
Myös polkupyörällä pääsee Berliinissä liikkumaan helposti paikasta toiseen. Monet hotellit tarjoavat asiakkaidensa käyttöön lainapyöriä ja lisäksi kaupungissa on myös useita polkupyörävuokraamoja.
[rp_social]BERLIININ NÄHTÄVYYDET

Taidetta, muotia ja katukulttuuria
Berliini kerää yhteen taiteilijoita, kulttuuri-ihmisiä ja muita luovien alojen ammattilaisia paitsi Saksasta myös kaikkialta maailmasta. Esimerkiksi Prenzlauer Bergin kaupunginosaan on syntynyt kiinnostava kaupunkikulttuurin keskittymä. Myös Hackesche Höfen alueelta löytyy kiinnostavia putiikkeja ja gallerioita tutkittavaksi.
Berliinin lukuisat perinteiset museot tarjoavat matkailijoille paljon kiinnostavaa katseltavaa taidehistorian aarteista nykytaiteeseen. Berliinin jaetun historian vuoksi kaupungissa on nykyisin tuplamäärä erilaisia kulttuuritahoja: oopperat ja konserttitalot jatkavat sekä idän että lännen perinteitä.
Jaetun kaupungin historia
Berliinin historia jaettuna kaupunkina on edelleen kaikkialla läsnä. Muuri jakoi kaupunkia lähes 30 vuoden ajan ja keskellä Itä-Saksaa oli pieni saareke länttä. Berliinin muuri kaatui vuonna 1989 ja Saksat yhdistyivät virallisesti lokakuussa 1990. Vuotta myöhemmin Berliinistä tuli jälleen virallisesti koko yhdistyneen Saksan pääkaupunki Länsi-Saksan pääkaupunkina palvelleen Bonnin tilalle.
Monet Berliinin nähtävyydet, kuten Checkpoint Charlie, DDR-museo ja Karl-Marx-Alleen mahtipontiset rakennukset kertovat edelleen kylmän sodan tarinoita. Näistä kiinnostavin lienee DDR-museo aivan Alexanderplatzin kupeessa Museumsinselin vastarannalla. Se esittelee itäsaksalaista arkipäivää kiinnostavasti havainnollistaen ja on erinomainen käyntikohde niillekin, jotka eivät normaalisti viihdy matkoillaan museoissa.
Pienen tuntuman elämään muurin varjossa antaa myös Ostbahnhofin luota alkava East Side Gallery. Tämä galleria on ainoa edelleen paikallaan oleva pidempä pätkä Berliinin muuria. Se on kauttaaltaan taiteilijoiden koristama. Muurin teokset kertovat sodasta, rauhasta ja toivosta. Ne ovat autenttisia teoksia ajalta juuri muurin kaatumisen jälkeen, osin tosin jo restauroituja tai restauroinnin tarpeessa.
Alexanderplatz ja Unter den Linden
Berliinin tunnetuin maamerkki on sen jättimäinen Alexanderplatzin TV-torni. Useimmat haluavat käydä tornissa ja erityisesti kesäviikonloppuisin jono ylös on melkoinen. Käytössä on onneksi numerojärjestelmä, jonka ansiosta odotusajan voi käyttää tehokkaasti johonkin muuhun ja lipun ostamisen jälkeen paikalle täytyy palata vasta hetkeä ennen oman hissiajan lähestymistä. Ylhäällä tornissa on mukava ravintola, joka tarjoaa taatusti Berliinin parhaan näköalan.
Alexanderplatzin luota matkaa on helppo jatkaa Museumsinselille eli museosaarelle ja komealle Unter den Lindenille. Unter den Linden on entisen Itä-Saksan paraatikatu, jonka varrella sijaitsee vieri vieressä monia merkittäviä kulttuuri- ja yliopistorakennuksia. Leveä katu päättyy yhdistyneen Saksan symbolille Brandenburgin portille.
Elokuvaelämää Potsdamer Platzilla
Potsdamer Platz oli muurin aikana ei-kenenkään-maata. Muurin kaatumisen jälkeen maakaistale täyttyi nopeasti moderneista pilvenpiirtäjistä ja toimistorakennuksista, Sony Center elokuvateattereineen niistä tunnetuimpana.
Täällä järjestetään Saksan komeimmat ensi-illat punaisine mattoineen ja jaetaan Berliinin elokuvajuhlien halutut palkinnot. Kompleksissa sijaitsee myös elokuvamuseo, joka on kiinnostava kohde niille filmihistoriasta kiinnostuneelle, joiden perehtyneisyys aiheeseen ulottuu Hollywoodia syvemmälle.
Potsdamer Platzilla voi suunnata myös koko perheen voimin Berliinin mini-Legolandiin tai kiivetä Panoramapunktiin katsomaan maisemia ja kokemaan Euroopan nopein hissi.
Kiipeä Reichstagin katolle
Saksan valtiopäivätalon kattoa koristaa jättimäinen lasikupoli. Se sisältää kierremäisen liuskan, joka nousee pitkän matkan kohti kattoa aina ylimmäiselle näköalatasanteelle saakka. Etenkin saksalaiset itse tahtovat kokea tämän nousun Berliinin-matkallaan. Kupoliin pääsee ilmaiseksi, mutta vierailu tulee varata etukäteen.
Valtiopäivätaloon tutustumisen yhteydessä on helppo piipahtaa myös Berliinin uudella päärautatieasemalla. Lasirakennus on kuin kuhiseva muurahaispesä. Junaraiteet kulkevat useammassa kerroksessa ja asema on tärkeä risteyspiste niin tavallisille työmatkalaisille kuin matkailijoillekin. Paikka on näkemisen arvoinen vaikket olisi matkalla mihinkään.
Taiteilijoiden Prenzlauer Berg
Berliini on Saksan luovan elämän keskus. Taiteilijoiden Berliiniin pääset tutustumaan paitsi kaupungin lukuisissa museoissa ja gallerioissa myös hyppäämällä hieman syrjään keskustasta – tai keskustoista, Berliinillähän ei varsinaisesti voi sanoa olevan yhtä ainoaa kaupungin keskustaa.
Esimerkiksi Prenzlauer Bergin kaupunginosa on viihtyisää ja viehättävää seutua, jolla pienet putiikit ja galleriat kukoistavat. Prenzlauer Bergin Mauerpark täyttyy joka sunnuntai, kun Berliinin suurimmat markkinat ja kirpputori nousevat kuin tyhjästä laajalle puistoalueelle. Tämäkin paikka on entistä muurilinjaa ja ei-kenenkään-maata aivan idän ja lännen rajalla.
Shoppaile Ku’dammilla
Kurfürstendamm eli tuttavallisemmin Ku’damm oli aikoinaan Länsi-Berliinin pääkatu. Sen varrelta ja ympäröivistä kortteleista löytyvät edelleen kaupungin fiineimmät merkkiliikkeet ja mitä mainioimmat ostosmahdollisuudet, kuten Tauenzienstrassella sijaitseva Euroopan suurin tavaratalo KaDeWe, Kaufhaus des Westens. Näiltä seuduin löytyy myös monia hotelleja ja kulkeminen esimerkiksi Berliinin messukeskukselle on helppoa.
Läheinen Tiergartenin puisto tarjoaa vehreyttä keskellä suurkaupunkia.
Käytännön vinkkejä Berliiniin
Turvallisuus
Lähtökohtaisesti Berliini on turvallinen matkakohde, mutta se ei ole välttynyt suurkaupunkien yleisiltä varjopuolilta. Esimerkiksi taskuvarkaat ovat vaiva, johon on syytä kiinnittää huomiota myös Berliinissä olemalla valppaana erityisesti matkailijoiden suosimissa paikoissa ja julkisissa liikennevälineissä.
Kieli
Berliiniin suuntaavan matkailijan ei ole välttämätöntä osata saksaa, mutta se auttaa huomattavasti, sillä kaikkialla ei puhuta englantia. Perusfraasien ja esimerkiksi numeroiden opettelu saksaksi ennen matkaa auttaa huomattavasti.
Maksaminen
Maksukulttuuri eroaa Saksassa huomattavasti suomalaisesta. Käteisen käyttö on yleistä eikä korttimaksut toimi läheskään kaikissa paikoissa, vaikka tilanne onkin parantunut. Ostokset kannattaakin varautua aina maksamaan tarvittaessa käteisellä. Lisäksi suomalaisittain vanhanaikainen tapa maksaa wc-käynnistä vessan ulkopuolella päivystävälle työntekijälle on aivan nykypäivää Berliinissä, joten esimerkiksi ostoskeskuksissa ja nähtävyyksissä kannattaa varautua tiputtamaan tavallisesti 50 sentin kolikko wc:n ulkopuolella olevaan kippoon.
>> Lue myös: Tällainen on Berliinin kääntöpuoli – varo näitä matkallasi!
BERLIININ PARHAAT

Berliinin kiinnostavimmat DDR-nähtävyydet
- East Side Gallery
- DDR-Museo
- Stasi-keskus
Erilaiset kaupunkikierrokset
- Trabant-kiertoajelu Berliinissä
- Kierros Berliinin pommisuojissa
- Paikallisten vetämä ilmainen kaupunkikierros Brandenburgin portilta
Parhaat ruokaelämykset
- Mustafa’s Gemüse Kebab
- Street Food Thursday
- Brunssi berliiniläiskahvilassa
Lisätietoa
Visit Berlin – Berliinin kaupungin matkailusivusto
Time Out Berlin
Teksti: Riikka Krenn, Inka Khanji
Kuvat: iStockphoto, Inka Khanji ja Flickr / Dennis Skley, Visit Berlin
Vinkkejä ja ideoita
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







