Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Saksa

Matkaopas: Berliini

  • Eve Risto
Eve Risto Päivitetty: 17.04.2024
Saksan pääkaupunki kutsuu matkailijaa sukeltamaan historiaan ja boheemielämään.

Matkoja kohteeseen Berliini

Valmismatkat alk. 221 € Näytä matkat

Kirjava suurkaupunki

Yksi Euroopan suosituimmista kaupunkikohteista on Spree-joen rannalla Koillis-Saksassa sijaitseva Berliini. Kulttuurien sulatusuunina tunnetussa metropolissa asuu noin 3,6 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä Euroopan unionin suurimman kaupungin.

Berliinin ainutlaatuinen kaupunkikulttuuri houkuttelee niin trenditietoisia, boheemielämän fiilistelijöitä kuin historiaintoilijoitakin. Kaupunki on aina valmis yllättämään matkailijan mielikuvituksellisella ravintolatarjonnallaan, taide-elämyksillään ja villillä yöelämällään. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBerliini, Saksa
Berliinin kaupunkimaisema kuhisee ihmisiä, ja siitä on helppo päästä osalliseksi lyhyelläkin lomalla.

Kaupungin rikas ja traaginenkin historia on jatkuvasti läsnä. Menneestä muistuttavat idän ja lännen porttina toiminut Checkpoint Charlie ja Berliinin vaikuttavat historialliset museot, kuten juutalaismuseo ja Stasi-museo.

Kaupunkia lähes kolmekymmentä vuotta halkoneesta muurista on enää pätkä jäljellä, mutta itäisen ja läntisen Berliinin eroja voi yhä bongata kaduilla kävellessä, esimerkiksi arkkitehtuurissa.

Berliinin viehätysvoima piilee sen rosoisuudessa, yllätyksellisyydessä ja kapinallisessa vapauden tunnussa. Tämä kaupunki ei nipota, vaan toivottaa jokaisen vierailijan tervetulleeksi kirpputoreilleen, rentoihin Kneipe-kapakoihinsa ja vehreisiin puistoihinsa käyskentelemään.

Berliinin ilmasto

Berliini vetää puoleensa matkailijoita ympäri vuoden, mutta huippusesonki ajoittuu kesä–syyskuulle, jolloin lämpötilat ovat myös korkeimmillaan. Kesäkuukausien keskilämpötila on hieman yli 20 astetta, vaikka hellejaksoja sattuu myös. Silloin lämpö voi kohota yli 30 asteen.

Jos haluaa tutustua kaupunkiin väljemmissä merkeissä, kannattaa harkita kevät- tai syyslomaa. Esimerkiksi huhti- ja lokakuussa lämpötila on usein päivisin 12–15 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBerliini, Saksa
Vaikka Berliini on monen matkailijan mielestä parhaimmillaan keväällä tai kesällä, on kaupunki hyvin suosittu kohde myös joulun alla.

Talvi on Berliinissä melko lyhyt. Lämpötilat pyörivät nollan asteen molemmin puolin, ja lunta kaupungissa nähdään silloin tällöin. Joulukuu on kuukausista sateisin, joten talviseen aikaan reissaavan kannattaa varautua matkaan sateenvarjolla ja lämpimillä vaatteilla. 

Hintataso ja raha Berliinissä

Saksan valuutta on euro. Berliinin hintataso on aavistuksen Suomea matalampi, ja erityisesti ruokaostoksilla ja ravintoloissa hintojen edullisuus voi yllättää positiivisesti. Kymmenen euron budjetille on Berliinissä laadukas ja mittava valikoima ruokapaikkoja.

Berliinin suosiota selittää osittain kaupungin hintataso, sillä pääkaupunkiasemastaan huolimatta Berliini on säilynyt edullisena kohteena matkailijalle.

Käteistä kannattaa pitää Saksassa aina mukana, vaikka kortilla maksaminen onnistuukin nykyään useimmiten ongelmitta. Kolikoita on hyvä pitää taskun pohjalla myös siksi, että WC-käynti julkisissa tiloissa maksaa usein 50 senttiä.

Saksassa ravintoloissa ja kahviloissa on tapana tipata. Kahviloissa pikkusumman voi pyöristää seuraavaan tasaeuroon, ja isommissa laskuissa hyvä tippi on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. Tippisumma joko kerrotaan tarjoilijalle maksettaessa tai jätetään käteisenä pöytään.

ShutterstockBerliini, Saksa
Edullinen hintataso tekee Berliinin-lomasta houkuttelevan.

Julkisen liikenteen kertalippu maksaa kolme euroa ja viikon voimassa oleva lippu 39 euroa. Taksilla kulkeminen on hieman edullisempaa kuin Suomessa.

Tuliainen Berliinistä voi olla esimerkiksi pullollinen saksalaista olutta, kirpputorilöytöjä tai jalkapallopaita. Perinteistä matkamuistoa hakeva löytää turistikaupoista esimerkiksi Berliinin maskottikarhun tai liikennevaloista tutun Ampelmännchen-ukkelin koristamaa tavaraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapakulttuuri ja turvallisuus Berliinissä

Berliini on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta taskuvarkaiden varalta kannattaa olla tarkkana etenkin julkisessa liikenteessä ja matkailijoiden suosimilla nähtävyyspaikoilla. Ikävän yleinen taskuvarkaustarina Berliinistä on myöhäiseen U-Bahniin nukahtanut reissaaja, joka herää ilman puhelintaan.

Erilaisiin huijauksiin saattaa törmätä vilkkailla paikoilla etenkin kesäisin, ja matkailijoita on varoiteltu esimerkiksi poliiseiksi pukeutuneista rikollisista. Yöelämässä liikkuessa kannattaa pitää juomiaan aina silmällä mahdollisten huumausyritysten varalta.

Pyöriä varastetaan Berliinissä paljon. Jos vuokraat sellaisen reissusi ajaksi, lukitse se aina huolellisesti.

Suomalaiselle voi tulla yllätyksenä, että moni berliiniläisbaari sallii tupakoinnin sisätiloissa sille varatulla alueella. Savulle herkän matkaajan kannattaa etsiä suosiolla kokonaan savuton illanistujaispaikka.

Esteettömyys on huomioitu Berliinissä hyvin. Merkittävä osa julkisen liikenteen verkostosta on esteetön, samoin lukuisat nähtävyydet kuten valtiopäivätalo Reichstag, Berliinin tuomiokirkko ja East Side Gallery.

Berliini tunnetaan yhtenä maailman vapaamielisimmistä kaupungeista, jossa seksuaalivähemmistöt ovat vahvasti edustettuina. Kaupunginosista erityisesti Schöneberg ja Kreuzberg ovat LGBTQ-keskuksia. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBerliini, Saksa
Berliini on pääosin turvallinen matkakohde, mutta omaisuudesta on syytä olla tarkkana.

Berliiniläiset ovat tottuneet englantia puhuviin kävijöihin. Saksan taidoista voi silti olla matkalla hyötyä, joten perussanaston ja tervehdysten opetteleminen kannattaa.

Valokuvatessa kannattaa käyttää harkintakykyä. Muun muassa Holokaustimuistomerkillä nähdään usein selfieissä poseeraavia turisteja, vaikka sitä pidetään laajalti sopimattomana.

Saksalaiset ovat tietystä rentoudesta huolimatta kovia noudattamaan sääntöjä. Seuraamalla paikallisten esimerkkiä ja käyttäytymällä kunnioittavasti vältyt monelta nololta tilanteelta.

Lasten kanssa Berliinissä

Viime vuosina Berliini on noussut etenkin nuorten suosikiksi, mutta kaupunki sopii yhtä hyvin koko perheen kohteeksi. Tekemistä kaupungissa riittää useammaksikin päiväksi: kaupunki on pullollaan niin ilmaisia kuin maksullisia kohteita eri ikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Berliini on lapsiystävällinen reissukohde. Käytettävissä on runsaasti leikkitiloja ja lastenhoitohuoneita, eikä lapsiystävällisen ravintolan löytäminen ole tässä kaupungissa hankalaa. 

Valtaosaan julkisista liikennevälineistä pääsee lastenrattaiden kanssa. Alle kuusivuotiaat lapset saavat matkustaa ilmaiseksi, ja 6–14-vuotiaat saavat alennuslipun.

Shutterstock/frantic00Berliini, Saksa
Berliini on Euroopan lapsiystävällisimpiä matkailukaupunkeja, ja tekemistä riittää kaikenikäisille lapsille.

Moni nähtävyys kiinnostaa myös lapsia, kuten interaktiivinen vakoilumuseo Deutsches Spionagemuseum. Berliinissä on myös lukemattomia leikkipuistoja, joihin mahtuu hauskoja yllätyksiä, kuten Friedrichshaissa sijaitseva lohikäärmeteemainen leikkipuisto Drachenspielplatz.

Hyviä kohteita lapsiperheille ovat lisäksi muun muassa Potsdamer Platzilla Sony Centerissä sijaitseva Lego Discovery Centre, kaupunkia miniatyyrikoossa esittelevä Little Big Berlin sekä kaupungin luonnontieteellinen museo.

Matkustaminen Berliiniin

Suoria lentoja Helsingistä Berliiniin tarjoavat Finnair ja Eurowings. Välilaskujen kautta Suomesta Berliiniin vievät muun muassa Air Baltic ja Norwegian. Talvella 2023 Eurowings aloittaa suoran reitin myös Rovaniemeltä.

Menopaluun hinta on yleensä noin 140–200 euroa, ja halvimmillaan satasen. Lento Helsingistä Berliiniin kestää noin kaksi tuntia.

ShutterstockBerliini, Saksa
Berliini on helppo kohde Suomesta, ja perille pääsee melko vaivattomasti niin lentämällä kuin lentämättäkin.

Kaikki lennot saapuvat Berliinin eteläpuolella sijaitsevalle Brandenburgin lentokentälle. Sieltä pääsee keskustaan S-Bahnilla noin 40 minuutissa ja paikallisjunalla noin puolessa tunnissa, ja niihin voi ostaa noin neljä euroa maksavan kertalipun. Taksilla matka taittuu yleensä 45 minuutissa, mikä maksaa noin 50 euroa.

Maitse on saatavana Flixbusin tarjoama bussiyhteys Suomesta Saksaan. Bussi kulkee Helsingistä Tallinnaan lautalla, mistä matka jatkuu Baltian ja Puolan läpi Berliiniin. Matkaan menee noin 30 tuntia, ja menopaluun hinta on noin 160–200 euroa.

Suomesta ajaa autolla Tallinnan kautta Berliiniin reilussa 20 tunnissa.

Jos haluat matkustaa vaivattomasti autolla, Finnlinesin yhteys Helsingistä Travemündeen jättää ajoaikaa Saksan päässä kolme ja puoli tuntia. Lauttamatka kestää noin 30 tuntia.

Pakettimatkoja Berliiniin järjestävät muun muassa Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Tui.

Majoitus Berliinissä 

Majoittuminen on Berliinissä halvempaa kuin monessa muussa Euroopan suurkaupungissa. Yö kahden hengen hotellihuoneessa maksaa keskimäärin hieman alle 100 euroa, halvimmillaan noin 50 euroa ja korkeimmillaan satoja euroja.

Edullisimmillaan Berliinissä voi yöpyä noin 15 eurolla jaetussa hostellihuoneessa.  

Airbnb tarjoaa lukuisia eri budjeteille sopivia majoitusvaihtoehtoja. Joukossa on Berliinille ominaisia yllätyksiä, kuten yöpymispaikka jokilaivalla. Berliinin kaupunki on tiukentanut viime vuosina lyhytaikaisvuokraamista koskevia sääntöjään, mutta Airbnb-toiminta on siellä yhä laillista.

Moni matkaaja yöpyy ydinkeskustassa eli Mittessä. Keskeinen sijainti on kätevä, sillä moni tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitsee keskikaupungilla. 

Inka KhanjiBerliini, Saksa
Berliinin hotellivalikoima kattaa niin perinteiset ketjuhotellit kuin persoonalliset putiikkihotellitkin.

Toisaalta majapaikan voi myös varata kauempaa, kiinnostavalta tuntuvasta kaupunginosasta ja kulkea julkisilla välimatkat, jotka venyvät laajalle levittäytyvässä suurkaupungissa helposti pitkiksi. Hinnatkin ovat yleensä halvemmat keskustan ulkopuolella.

Liikkuminen Berliinissä

Berliinissä on kattava julkisen liikenteen verkosto, johon kuuluu U-Bahn eli metro, S-Bahn eli lähijuna, bussit ja raitiovaunut. 

Tarjolla on muun muassa kerta-, vuorokausi- ja viikkolippuja. Lippujen ostaminen hoituu kätevimmin metro- tai juna-asemien automaateista. 

Berliini on jaettu A-, B- ja C -alueisiin. Yleensä matkailijalle riittää AB-alueen lippu, sillä lähes kaikki tunnetut nähtävyydet sijaitsevat siellä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Berlin-Brandenburgin lentokenttä jää C-alueelle.

Jos julkisia on tarkoitus käyttää paljon, voi matkailija saada eniten irti esimerkiksi viikon lipusta, joka maksaa AB-alueelle 39 euroa. Jos tarkoitus on pyöräillä tai kävellä paljon, voi kolmen eurojen kertalippujen ostelu olla kannattavampaa.

Muista leimata lippusi laiturilla ennen kyytiin nousemista, niin vältyt sakoilta. 

ShutterstockBerliini, Saksa
Berliinin metro eli U-Bahn on kätevä tapa liikkua kaupungissa.

Berlin WelcomeCardin ostaminen on hyvä ajatus, jos suunnitelmissa on käydä paljon tunnetuissa nähtävyyksissä. Kortteja on erilaisia, ja ne toimivat julkisen liikenteen lippuina sekä tarjoavat alennuksia tai ilmaisen sisäänpääsyn moniin nähtävyyksiin. 

Esimerkiksi 53 euroa maksava Berlin WelcomeCard Museum Island -kortti on voimassa kolme päivää ja sisältää julkisen liikenteen lipun lisäksi ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin viiteen Museosaaren museoon. Kortin voi ostaa valmiiksi puhelimeen jo ennen matkan alkua.

Autokyytiä etsiessä kannattaa tutustua berliiniläisten suosimaan FreeNow -sovellukseen, joka toimii samaan tapaan kuin Über.

Polku- tai sähköpyörän vuokraaminen on myös loistava tapa tutustua kaupunkiin ja päästä kiinni paikalliseen tunnelmaan. Pyöriä vuokraavat muun muassa Tier, Nextbike ja Donkey Republic -palvelut.

Ravintolat ja ruokakulttuuri Berliinissä

Berliinin ravintolakirjo ilahduttaa matkailijaa monipuolisuudellaan ja usein myös hintatasollaan.  Illallinen edullisessa ravintolassa maksaa tyypillisesti noin 12–15 euroa, ja alle kymmenen euron lounaspaikkoja löytyy myös runsaasti.

Tyypillinen berliiniläinen ateria voi olla perinteinen saksalainen currywurst, legendaarisen Mustafan Gemüse Kebab -kioskin kanakebab, kevyt poke bowl tai ramen-keitto. 

Inka KhanjiBerliini, Saksa
Berliini on täynnä edullisia ruokapaikkoja, ja kaupungissa voi herkutella aamiaisesta yöpalaan.

Kaupunki on etenkin kasvissyöjän ja vegaanin unelma, mutta muutkin erikoisruokavaliot on otettu laajalti huomioon. Esimerkiksi gluteenittomaan ruokaan erikoistuneita kahviloita ja ravintoloita löytyy paljon.

Hanavesi on Berliinissä juotavaa.

Suosittuja ravintolakeskittymiä löytyy muun muassa Kreuzbergistä, Neuköllnistä, Friedrichshainista ja Mittestä.

Berliinin nähtävyydet

Berliinin nähtävyyksiin kuuluu muistomerkkejä historiasta, kuten Checkpoint Charlie, Alexanderplatzilla komeileva televisiotorni ja tietenkin pystyyn jätetty osa Berliinin muuria.

ShutterstockBerliini, Saksa
Berliinin televisiotorni on kaupungin ikonisimpia nähtävyyksiä.

Vaikuttava museotarjonta sisältää niin Museumsinselin maailmankuulut taidekokoelmat kuin interaktiivinen DDR-museon ja natsihallinnon hirmuteoista muistuttavan Topographie des Terrors -museon. Myös kaupungin rikas ooppera- ja teatterikulttuuri sekä kuuluisat kirpputorit takaavat, että nähtävää riittää jokaiseen makuun.

Berliinin parhaat nähtävyydet

  1.  Museuminsel
  2. Brandenburgin portti
  3. Televisiotorni
  4. East Side Gallery
  5. Potsdamer Platz
  6. Holokaustin muistomerkki
  7. KaDeWe
  8. Checkpoint Charlie
  9. Valtiopäivätalo Reichstag
  10. Tempelhofin lentoaseman ulkoilualue

Lue lisää: Berliinin nähtävyydet – 21 paikkaa, joiden avulla suunnitella onnistunut loma

Berliinin alueet

Monipuoliset kaupunginosat takaavat nähtävää ja tunnelmoitavaa pitkäksi aikaa ja usealle matkalle. Eläväinen kaupunki muuttuu jatkuvasti, ja loman aikana kannattaa ehdottomasti tutustua useampaan alueeseen. Matkalla kannattaa viettää aikaa esimerkiksi näillä alueilla:

  • Mitte: Ydinkeskusta eli Mitte on suurkaupungin sydän, jossa sijaitsee valtaosa tärkeimmistä nähtävyyksistä, kuten Brandenburgin portti, Alexanderplatzin televisiotorni ja Reichstag.
  • Prenzlauer Berg: Ennen boheemimaineessa ollut Prenzlauer Berg on nykyään lapsiperheiden suosima, rauhallinen asuinalue. Kaupunginosa on täynnä kauniita katuja ja viihtyisiä kuppiloita. Myös Mauerparkin sunnuntaikirpputori kuuluu Prenzlauer Bergin nähtävyyksiin.
  • Kreuzberg: Vaihtoehtoelämää pursuava Kreuzberg on täynnä erilaisia maailmoja. Monen Berliinin kävijän suosikkikaupunginosa merkitsee rikasta yöelämää, lukuisia kahviloita, döner-kioskeja ja punk-henkeä, joka on yhä aistittavissa gentrifikaatiosta huolimatta.
  • Neukölln: Trendikäs Neukölln on vauhdilla suosiota niittänyt ja kehittyvä kaupunginosa. Alueesta tekevät kiinnostavat muun muassa sen laaja ravintolatarjonta, yöelämä ja lähistöllä sijaitseva Tempelhofin suljettu lentokenttä, jonka kiitoradoilla berliiniläiset rullaluistelevat ja käyvät piknikillä.
  • Charlottenburg: Entiseen Länsi-Berliiniin kuulunut rauhallinen kaupunginosa, jossa sijaitsee muun muassa Charlottenburgin palatsi. Hienostoalueen maineessa oleva Charlottenburg on loistava osoite myös shoppailijalle.
  • Friedrichshain: Yksi Berliinin vilkkaimmista yöelämän keskuksista, jossa sijaitsee myös kaupungin kuuluisin klubi, Berghain. Friedrichshainiin kannattaa pistäytyä myös vintage-ostoksille ja East Side Gallery -ulkoilmagalleriaa katsomaan.
  • Schöneberg: Monipuolinen ja vehreä asuinalue, joka on myös kaupungin LGBTQ-elämän keskus. David Bowie -fanit suuntaavat Berliinin matkallaan tänne katsomaan taloa, jossa rocktähti asui. Legendaariset ”Ich bin ein Berliner” -sanat kuultiin John F. Kennedyn suusta juuri Schönebergin raatihuoneella.
  • Wedding: Nouseva kaupunginosa, joka on tunnettu pienpanimoistaan, turkkilaisista ravintoloistaan ja kehittyvästä kulttuuriskenestään. Weddingiin kannattaa piipahtaa yllättymään, jos kaupunki alkaa muuten käydä tutuksi.

Freelancer-toimittaja Eve on asunut Pariisissa yli 10 vuotta, mutta viettää paljon aikaa myös muun muassa Berliinissä.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jägermeisterin kotikaupunki Wolfenbüttel

Tiesitkö, missä Jägermeister valmistetaan? Liköörin kotikaupunki on todellinen idylli

Saksan parhaat rannat

Näin hienoja rantoja Saksasta löytyy – yllätytkö maisemista? 5 kohdevinkkiä

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja