Kuva: Shutterstock
Gibraltar

Pala Britanniaa lähellä Espanjan lomakohteita – 10 asiaa, joita et ehkä tiennyt Gibraltarista

Britannian merentakainen alue Gibraltar sijaitsee aivan Espanjan lomakohteiden kupeessa. Kuinka paljon tiedät erikoisesta paikasta?

1. Euroopan ainoat villiapinat

Monet eteläisessä Espanjassa lomailevat matkailijat päätyvät tekemään retken Gibraltarille, etelärannikon erikoisimpaan kohteeseen. Isolle-Britannialle kuuluvalla merentakaisella alueella lähes kaikki tuntuu englantilaiselta – paitsi sää.

Gibraltarin kuvatuin näky on 426 metriä korkea Gibraltarinvuori eli The Rock ja sen apinat. Gibraltarista löytyykin koko Euroopan ainoa villiapinakanta. Pidä varasi, sillä nämä röyhkeät otukset voivat viedä eväät sinunkin kädestäsi.

2. John Lennonin ja Yoko Onon hääpaikka

Olisitko arvannut, että Beatles-laulaja John Lennon ja taiteilija Yoko Ono menivät naimisiin Gibraltarilla? Pariskunta oli yrittänyt avioitua muun muassa Ranskaan liikennöivällä autolautalla sekä suurlähetystöissä, mutta lopulta vihkiminen onnistui helpoiten Gibraltarilla.

Prinsessa Diana ja prinssi Charles puolestaan aloittivat häämatkansa Gibraltarilta. Tänä päivänä alueella on yksi maailman korkeimmista avioeroprosenteista.

3. Vain 29 kilometriä teitä

Gibraltarin kompaktista koosta kertoo jotain jo se, että siellä on vain 29 kilometrin tieverkosto. Toisin kuin Britannia, Gibraltar käyttää Espanjan tapaan oikeanpuoleista liikennettä.

4. Bond-elokuvien kuvauspaikka

Gibraltar on vilahtanut jopa kahdessa eri Bond-elokuvassa. Brittikohteen voi bongata vuoden 1967 elokuvasta Elät vain kahdesti, mutta enemmän se näkyy vuoden 1987 filmissä 007 vaaran vyöhykkeellä. Kuten arvata saattaa, leffassa nähdään hurjastelua kallioteillä.

5. Gibraltarin oma kieli

Kuka olisi arvannut, että Gibraltarin asukkailla olisi oma kieli? Alueella pärjää tietysti myös englannilla, mutta paikallisilla on hauska andalusialaista espanjaa ja englantia sekoittava kieli llanito. Joukossa on myös portugalilaisia ja maltalaisia sanoja.

Kuva: ShutterstockKymmenen faktaa Gibraltarista
Gibraltar on yksi maailman tiheimmin asuttuja paikkoja.

6. Eriskummallinen lentokenttä

Gibraltarilla on yksi koko maailman erikoisimmista lentokentistä. Kiitoradan sijainti aivan meren ääressä on melkoisen kuumottava, mutta erityisen poikkeuksellisen siitä tekee autotie, jolla on risteys kiitoradan kanssa. Tie suljetaan koneiden noustessa ja laskeutuessa.

7. Yksi Unescon maailmaperintökohde

Pienestä koostaan huolimatta Gibraltarille mahtuu yksi Unescon maailmanperintökohde. Gorhamin luola on osa neljän meriluolan kokonaisuutta, ja se lisättiin maailmanperintölistalle vuonna 2016. Luolasta löytyy kymmeniätuhansia vuosia vanhoja etsauksia.

8. Suomalainen kelluva hotelli

Haluatko viipyä pidempään Gibraltarilla? Yksi hauska majoitusvaihtoehto on suomalaisyhtiö Sunbornin kelluva hotelli. Vuonna 2015 avatussa viiden tähden superjahdissa on hotellihuoneiden ja ravintoloiden lisäksi myös kasino. Uhkapelit ovatkin Gibraltarilla isossa roolissa – kymmenesosa paikallisista saa elantonsa peliyhtiöiltä.

9. Punaiset puhelinkopit

Gibraltarin näkyvimpiä brittiominaisuuksia ovat legendaariset punaiset puhelinkopit, jotka näyttävät juuri samalta kuin Britanniassakin. Lisäksi kohteesta löytyy brittiläisiä pubeja ja ketjuliikkeitä.

10. Maailman tiheimmin asuttuja paikkoja

Karttaa vilkaisemalla on helppo hahmottaa, miten pienelle alueelle Gibraltar levittäytyy. Alueen yli 30 000 asukasta tekevät siitä yhden maailman tihemmin asutuista paikoista ja Euroopan toiseksi tiheimmin asutun paikan heti Monacon jälkeen.

Lue myös: Viisi brittikohdetta, jotka sijaitsevat Ison-Britannian ulkopuolella – tiesitkö näistä?

Lähde: The Telegraph
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 26.11.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia