Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Ranska

Matkailijan Ranska tarjoaa nautintoja kaikille aisteille

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.08.2018
Ranska tarjoaa valtavasti nähtävää, tehtävää ja koettavaa.

Länsi-Euroopan jätti

Ranska on yksi Euroopan suurimmista maista, ja se ulottuu kylmältä Pohjanmereltä aurinkoiselle Välimerelle. Matkailijalle maa tarjoaakin kaikkea rantalomakohteista upeisiin vuoristomaisemiin.

Ranskasta löytyy monimuotoisia maisemia. Itä- ja eteläosa ovat vuoristoisia ja jopa Euroopan korkein huippu, Alppien vuoriston yli 4000-metrinen Mont Blanc sijaitsee Ranskan puolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alavaa tasankoa löytyy neljän suuren jokilaakson alueelta, ja maassa virtaa monia tunnettuja jokia, kuten pohjoisosan Seine, länsiosan Loire ja Garonne, sekä Välimereen virtaava Rhône.

Erityisesti maan etelärannikko on tunnettu kauniista rantamaisemista. Myös Ranskalle kuuluva Korsikan saari on rantalomailijoiden suosiossa sen vaaleahiekkaisten ja kirkasvetisten rantojen vuoksi.

Ranska soveltuukin erinomaisesti niin ranta- kuin kaupunkilomaankin, mutta maassa voi viettää onnistuneesti myös auto- ja ruokalomaa. Lisäksi Ranskan luontokohteet tekevät maasta myös mainion aktiivilomakohteen. Suosituimpia kohteita ovat muun muassa pääkaupunki Pariisi, rantakaupunki Nizza sekä kaunis Riviera.

ShutterstockRanska
Pariisi on Ranskan suosituimpia matkakohteita.

Sääolot vaihtelevat runsaasti

Suuressa maassa eri kolkat ovat ilmastoltaan erilaisia. Eteläosa on säältään välimerellinen: kuuma kesällä, kostea talvella. Pohjoiseen siirryttäessä viilenee, mutta lämpötilat pysyvät suomalaisittain varsin korkeina.

Ranskassa on ympärivuotisten kohteiden kuten Pariisin lisäksi alueita, joiden suosio riippuu vuodenajasta. Etelän rantakohteisiin matkailijat suuntaavat kesäkuukausina, kun taas talvella suosittuja ovat Alppien laskettelukeskukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nähtävää ympäri maata

Ranskan nähtävyystarjonta ei rajoitu Pariisin Eiffel-torniin, vaan kiinnostavia kohteita ja upeita elämyksiä löytyy kauniin Pariisin ulkopuolelta.

Etelärannikon Riviera on oma lukunsa, sillä tämä ajaton matkakohde on vuosikymmeniä kutsunut matkailijoita nauttimaan Välimerestä, rantaelämästä ja laadukkaista hotelleista.

Kilometrien mittainen hiekkaranta länsirannikon Biarritzissa on surffareiden paratiisi. Tästä 1800-luvun kuninkaallisten ja aateliston kesänviettopaikasta löytyy rannan lisäksi runsaasti kulttuuria ja ympäri vuoden auki olevia golfviheriöitä.

Myös pohjoisemmat alueet kuten Bretagne ja Normandia ovat tutustumisen arvoisia. Bretagnessa hurmaavat kaunis luonto ja tunnetut herkut kuten crêpe-letut. Normandian suurin vetonaula on Mont-Saint-Michelin luostarisaari.

Talvikaudella Ranskan Alpit täyttyvät laskettelevista matkailijoista. Laskettelukohteista muun muassa Chamonix ja Tignes ovat hyvin suosittuja. Kesällä näissä maisemissa onnistuvat henkeäsalpaavat patikointiretket.

Kulttuurin kehto

Ranskalaiset ovat erittäin ylpeitä historiastaan, eivätkä suotta. Läpi historiansa ja etenkin läntistä maailmankuvaa ravistelleen Ranskan vallankumouksen kautta maa on ollut poikkeuksetta vanhan mantereen merkittävimpien tapahtumien keskiössä.

Hovin, sotien ja mielenilmausten lisäksi maa tunnetaan kirjoittajistaan ja ajattelijoistaan. Tunnetuimpia näistä ovat Descartes, Rousseau ja Voltaire. Taiteenkaan saralla maa ei ole jäänyt seinäruusuksi. Tästä ovat pitäneet huolen muun muassa Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet ja Henri Matisse, joiden anti maailman taidepiireille on ollut merkittävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ranskan kulttuuriin ja taiteeseen on helppo tutustua museoissa, joita on tarjolla laaja kattaus ympäri maata. Taiteen ystävien kannattaa suunnata pieneen Givernyn kylään, jossa sijaitsee Monet’n entinen talo ja sen upea puutarha.

Maailmankuulu keittiö

Ranskalainen keittiö kuuluu koko maailman tunnetuimpiin, ja sen vaikutukset ovat levinneet ympäri maapalloa. Ruoanlaitto ja viinit ovat osa paikallista kulttuuria ja elämäntapaa, ja niistä pääsevät myös matkailijat nauttimaan, matkustivatpa he mihin päin maata tahansa.

Tunnettuja ranskalaisia herkkuja ovat esimerkiksi lukuisat juustot ja leipomotuotteet. Jokaisella maan alueella on myös omat erikoisuutensa riippuen paikallisista raaka-aineista.

Ranskalaiset viinit ovat erittäin tunnettuja ja arvostettuja. Maailman kalleimmat viinit tulevat poikkeuksetta Ranskan Bordeaux’sta. Tärkeä viinialue on myös Champagne, joka ainoana maailmassa saa kutsua kuohuviaan samppanjaksi. Champagnen lisäksi myös muut viinialueet kuten Cognac ja Loiren laakso ovat monen matkailijan kohdelistalla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN RANSKASSA

ShutterstockRanska
Kaunis Korsikan saari tarjoaa vaihtelua perinteiseen Ranskan-lomaan.

Lentäen tai junalla Ranskaan

Yleisin tapa matkustaa Suomesta Ranskaan on lentäminen. Finnair lentää säännöllisesti Helsingistä pääkaupunkiin Pariisiin sekä kesäkaudella Biarritziin ja Välimeren rannalle Nizzaan. Myös muut lentoyhtiöt kuten Air France ja Norwegian tarjoavat lentoja eri puolille Ranskaa.

Pariisiin pääsee useimmiten 150–250 eurolla. Halvempiakin lentoja voi olla tarjolla, jos on ajoissa liikkeellä. Suorat lennot Nizzaan ovat hieman Pariisin-lentoja kalliimpia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Näin löydät halvat lennot Pariisiin

Keski-Euroopan kattavan rautatieverkoston avittamana perille pääsee myös junalla. Nopeilla luotijunilla perille pääsee esimerkiksi Belgiasta, Saksasta tai Isosta-Britanniasta.

Monenlaista majoitusta

Suosituimmissa matkakohteissa yöpymismahdollisuuksien kirjo on laaja. Esimerkiksi Pariisissa hotelleja löytyy toista tuhatta.

Aivan maailman kärkihotellien lisäksi maasta löytyy myös lompakkoystävällisempää asumista. Pariisissa ja Nizzassakin huokeimpien hotellihuoneiden yöhinnat lähtevät 30–40 eurosta.

Keväällä ja kesällä, matkailusesongin iskiessä huoneiden hinnat nousevat ja saatavuus heikkenee. Liikkeellä kannattaa siis olla suhteellisen aikaisin.

Liikkuminen Ranskassa

Suurimmissa kaupungeissa julkinen liikenne toimii varsin hyvin. Esimerkiksi Pariisissa metroverkosto on hyvin kattava.

Pidempien matkojen taittamiseen juna on hyvä vaihtoehto, sillä rautatieverkosto on toimiva, nopea ja melko kohtuuhintainen. Bussi on edullinen tapa liikkua kaupungista toiseen. Bussiyhteyksien tarjonta on kasvanut ja monilla yhtiöillä on edullisia tarjouksia, jos liput varaa hyvissä ajoin.

Jos haluaa viettää Ranskassa pidemmän ajan ja tutustua useampiin kohteisiin, voi auton vuokraaminen olla järkevää. Autoilukulttuuri saattaa vaikuttaa ajoittain hieman hektiseltä ja erityisesti suurimmissa kaupungeissa on syytä ajaa kieli keskellä suuta.

RANSKAN MATKAKOHTEET

ShutterstockRanska
Provencen laventelipellot ovat pysäyttävä näky.

Rakkauden kaupunki Pariisi

Pariisi on monen mielestä maailman romanttisin kaupunki ja se onkin hyvin suosittu pariskuntien ja häämatkalaisten keskuudessa. Romantiikan nälkään voi esimerkiksi nauttia illallista Eiffel-tornin juurella tai risteillä Seine-joella.

Parhaiten Pariisi avautuu pitkien kävelyretkien kautta, jolloin voi samoilla esimerkiksi Latinalaisen korttelin kujilla ja Champs-Elysées –puistokadulla, sekä nauttia kahvihetkistä Les Deux Magots- ja Le Flore -kahviloissa Saint Germain des Prèsin alueella.

Pariisi pursuaa historiallisia nähtävyyksiä. Näistä tunnetuimpia ovat Notre Damen ja Sacré-Coeurin kirkot. Kaupungissa kannattaa ehdottomasti pistäytyä myös museoissa ja taidegallerioissa. Kuuluisin taidemuseoista on Louvre, jossa voi ihailla esimerkiksi Mona Lisan salaperäistä hymyä.

Taiteen lisäksi Pariisi on tunnettu erityisesti muodista. Pariisi pursuaa maailmankuuluja muotihuoneita, joita löytyy etenkin Rue du Faubourg-Saint-Honorén ja Avenue Montaignen ympäristössä. Tunnelmallisempaa shoppailua löytyy miellyttävältä Maraisin alueelta, missä kapeiden kujien varrelta löytyy hauskoja putiikkeja ja gallerioita.

Lapsiperheiden suosikkikohde on Euroopan ainoa Disney-teemapuisto, joka sijaitsee hiukan Pariisin ulkopuolella. Disneylandin huvituksissa viihtyy koko perhe ja tarjolla on runsaasti palveluja sekä majoitusvaihtoehtoja.

Aurinkoinen Riviera

Ranskan Rivieran nimi on ranskaksi Côte d’Azur eli sininen rannikko. Nimi kuvastaa aluetta todella hyvin, sillä se on välkehtivän Välimeren reunustama rantakaistale, joka on ollut jo kauan lomailijoiden suosiossa.

Riviera oli muodikas matkailukohde jo 1800-luvun loppuvaiheilla ja 1900-luvun alussa. Tällöin turistit, varsinkin rikkaat britit, matkustivat sinne pakoon kotimaansa talvea. Riviera on edelleen hyvin suosittu kohde kesäisin.

Ranskan Riviera on maan Välimeren-rannikon itäisin osa Provencen alueella. Alueeseen kuuluu myös Monacon valtio. Rivieran tunnetuimmat kaupungit ovat Cannes, Saint-Tropez ja Nizza.

Viimeksi mainittu on Ranskan Rivieran suurin kaupunki. Nizza on aurinkoinen rantakohde turkoosin värisen meren sylissä. Se tarjoaa matkailijalle eteläisen Ranskan tunnelmaa: provencelaisen keittiön ruokia ja aurinkoisia ostoskatuja. Kuuluisan rannan lisäksi Nizzasta löytyy myös museoita ja historiallisia nähtävyyksiä.

Chamonix on Alppien helmi

Mont Blancin naapurissa, Italian rajan tuntumassa sijaitseva Chamonix on yksi Euroopan legendaarisimmista laskettelukohteista.

Rinteitä löytyy moneen makuun. Kokeneille laskijoille haastetta tarjoaa muun muassa 20-kilometrinen off piste -klassikko Vallèe Blanche. Le Bréventin aurinkoiset rinteet pärjää puolestaan vähemmälläkin harjoittelulla.

Päiväretkelle on mahdollista lähteä myös Italian tai Sveitsin puolelle. Matkan voi taittaa suksien kanssa tai ilman.

Olympianäyttämönäkin toiminut Chamonix on talvisin erittäin suosittu. Se on vierailun arvoinen kohde toisaalta myös kesäaikaan, jolloin maiseman kruunaa ympäri vuoden valkea jäätikkö.

Ranskan ruokapääkaupunki Lyon

Jo pelkästään taivaallinen ruoka on riittävä syy vierailla Lyonissa. Ranskalaisen keittiön antimet yhdistettynä alueen laadukkaaseen viinivalikoimaan tekevät kaupungista herkullisen matkakohteen.

Kulinarististen elämysten lisäksi puistojen vehreys ja historialliset rakennukset värittävät jokien ympäröimää Lyonia, jossa pääsee aistimaan aitoa ranskalaista kaupunki-ilmapiiriä ilman valtavia turistimassoja.

RANSKAN PARHAAT

ShutterstockRanska
Pitkä ranta houkuttaa matkailijoita Etelä-Ranskassa sijaitsevaan Nizzaan.

Parhaat kaupunkikohteet

 1. Pariisi
 2. Nizza
 3. Lyon
 4. Marseille
 5. Versailles

Tunnetuimmat rannat

 1. Ranskan Riviera – Etelä-Ranskan legendaariset rannat
 2. Korsika – Idyllinen Välimeren saari
 3. Biarritz – Atlantin kuohuja Lounais-Ranskassa
 4. Bretagne – Luoteisen Ranskan surffauskohde
 5. Normandia – Historiallisen maihinnousun näyttämö

Parhaat alppikohteet

 1. Chamonix – Yksi maailman tunnetuimmista laskettelupaikoista
 2. Les 2 Alps – Laske talvella, pyöräile kesällä
 3. Alpe d’Huez – Rinteitä: 131, aurinkoisia päiviä: 300 vuodessa
 4. Méribel – Lasketeltavaa 600 kilometrin edestä
 5. Les Gets – Lapsiystävällistä laskettelua

Lisätietoa

France Guide

Teksti: Jenna Lehkonen, Kalle Jokinen ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

St Tropez, Ranskan Riviera

Ranskan Rivieralla on tarunhohtoinen maine – 10 faktaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja