Hyppää sisältöön

Miksi espanjalaiset elävät niin pitkään – paheista huolimatta? Alkoholi kuuluu arkeen ja sauhuttelu kauhistuttaa suomalaista

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.06.2022
Mikä on pitkään elävien espanjalaisten terveyden salaisuus?

Espanjassa eletään keskimääräistä pidempään

Maailman pitkäikäisin kansa on Japani, mutta yllättäjiä löytyy myös Euroopan kamaralta. Olisitko uskonut, että Espanja kuuluu maihin, jonka asukkaat elävät pisimpään?

Elinajanodotteen suhteen Espanja peittoaa myös Suomen. Maailmanpankin laatiman tilaston mukaan espanjalaiset elävät keskimäärin lähes 83-vuotiaiksi. Espanjassa luku on 82,83, kun taas Suomessa se on 81,78.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brittilehti The Times ihmetteli verkkosivuillaan julkaistussa artikkelissa, miksi Espanjassa eletään pidempään kuin Isossa-Britanniassa. Erityisesti brittejä hämmensi se, että espanjalaiset tupakoivat enemmän – eivätkä myöskään sylje lasiin.

Espanjan ykköslehti El País kirjoitti jutusta oman versionsa, jossa nostettiin esiin pitkää elinikää mahdollisesti tukevia syitä ja teorioita.

Espanja tunnetaan viinimaana, jossa viini kuuluu ruokapöytään. Oluttakin kuluu. El País huomattaa, että espanjalaisten alkoholin kulutus on kuitenkin laskenut tasaisesti. Kun vuonna 1980 alkoholia kului 17,5 litraa vuodessa henkilöä kohden, oli vastaava luku 8,6 litraa vuonna 2016.

Tupakoinnin suhteen Espanjan tilastot eivät näytä aivan yhtä karulta kuin esimerkiksi Kreikassa tai Turkissa, mutta Britanniaan verrattuna espanjalaiset sauhuttelevat yli kaksi kertaa enemmän. Myös Suomi kuuluu vähän tupakoivien eurooppalaismaiden joukkoon, eikä eroa voi olla huomaamatta Espanjassa lomaillessa.

Espanjassa tupakkaa palaa keskimäärin 1 533,5 grammaa henkilöä kohden. Mutta entä missä asiassa espanjalaiset onnistuvat toimimaan terveellisesti?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue alta seitsemän syytä, joilla saattaa olla vaikutusta espanjalaisten terveyteen!

1. Säännöllinen kävely

Espanjassa paseo eli kävely on ilmiö, johon tarkoittaa usein enemmänkin kaupungilla pyörähtämistä kuin varsinaista hikilenkkiä. Rauhallisempikin kävely käy kuitenkin hyötyliikunnasta: 76 prosenttia maan asukkaista kävelee vähintään neljästi viikossa vähintään 10 minuutin ajan. 37 prosenttia espanjalaisista kulkee töihin pyörällä tai jalkaisin.

2. Välimerellinen ruokavalio

Espanjalaisten suosiman välimerellisen ruokavalion terveysvaikutukset ovat hyvin tiedossa. Espanjassa syödään paljon kalaa, kasviksia ja hedelmiä sekä käytetään oliiviöljyä. Poikkeuksena punaista lihaa ja suolaa käytetään keskimääräistä enemmän, mutta vain 20 prosenttia espanjalaisista ostaa prosessoituja ruokia.

ShutterstockEspanjassa syödään melko terveellisesti
Espanjassa suositaan välimerellistä ruokavaliota.

3. Siesta

Tunnetuimpien Espanja-kliseiden joukkoon kuuluva siesta on muuttanut merkitystään vuosien varrella. Tutkimuksen mukaan vain 18 prosenttia maan asukkaista vetäytyy päiväunille lounaan jälkeen, mutta myös terveysvaikutuksen puhuvat nokkaunien puolesta: espanjalainen lääkärijärjestö suosittelee vajaan puolen tunnin lepohetkeä.

4. Pidempi työpäivä, enemmän taukoja

Kenelle tulisi mieleen pitää pidempiä työpäiviä terveyttä edistävänä asiana? Espanjassa työpäivä päättyy usein vasta iltakahdeksalta, mutta se katkaistaan tauolla useamman kerran päivässä – siestaa unohtamatta. Lukuisat espanjalaiset toivovat asiaan muutosta, mutta löytyypä niitäkin, joiden mielestä rennompi työpäivä on parempi vaikka tunneissa se olisikin pidempi.

5. Tavallista vilkkaampi seksielämä

Pitkistä työpäivistä huolimatta espanjalaiset pääsevät kehuskelemaan keskivertoa vilkkaammalla seksielämällä, jolla on positiivisia vaikutuksia myös terveyteen. Espanjalaisnaiset harrastavat seksiä keskimäärin 2,1 kertaa viikossa, kun taas briteillä vastaava luku on 1,7. Väestöliiton tekemän tutkimuksen suomalaiset harrastavat seksiä keskimäärin 1,5 kertaa viikossa.

6. Positiivinen sanasto

Amerikkalaisen Vermontin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan espanjan kielessä käytetään keskivertoa enemmän positiivisia sanoja kuin muissa maailman puhutuimmissa kielissä. Positiivisiksi sanoiksi luetaan esimerkiksi “rakkaus” ja “nauru”, kun taas negatiivinen sana voi olla esimerkiksi “surullinen”. Tutkimuksessa ei kuitenkaan eritelty espanjan kieltä käyttäviä maita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Tapaksia illalliseksi

Yleisen käsityksen mukaan espanjalaiset syövät lounaan pitkän kaavan kautta, mutta saattavat tyytyä illalla pelkkiin tapaksiin. Asia ei ole aina niin yksiselitteinen – ja usein tapas-baarien kiertelyyn liittyy myös alkoholin käyttö – mutta Espanjassa tunnetaan sanonta, joka varoittaa liian tukevista illallisista terveyssyiden takia.

Lue myös: Sinäkin olet ihmetellyt, miksi Espanjassa syödään vasta myöhään illalla – et olisi ikinä arvannut todellista syytä

Lähde: El País, World Bank, Väestöliitto
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Miten sangria keksittiin?

Sinäkin tilaat Espanjassa sangriaa, mutta et ehkä tunne sen tarinaa – näin klassikko syntyi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja