Espanjalaisen ruoan ABC – lue tästä, millaisia herkkuja löydät lomalla
Matkoja kohteeseen Espanja
Espanjan ruokakulttuuri vaihtelee alueittain
Suomalaismatkailijat rakastavat Espanjaa – eivätkä vähiten herkullisen ruoan ja kohtuuhintaisten ravintoloiden ansiosta.
Espanjassa alueelliset erot näkyvät ilmaston ja kulttuurin lisäksi myös lautasella, sillä jokaisella itsehallintoalueella on omat paikalliset erikoisuutensa. Espanjalaisessa ruoassa korostuu kuitenkin aina kausittaisuus ja arvostus hyviin raaka-aineisiin.
Terveelliseksi kehuttu Välimeren ruokavalio saa espanjalaiset ylpeilemään ruokakulttuurillaan. Pääasiassa oliiviöljystä, tuoreista kasviksista, hyvästä lihasta ja kalasta, maitotuotteista sekä riisistä koostuva ruoka on myös osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listaa.
Taidolla valmistettu espanjalainen ruoka kuuluu nauttia ystävien tai perheen ympäröimänä, ja raaka-aineet ovat usein peräisin isojen ruokakauppojen sijaan suoraan tuottajalta tai kauppahallista. Myös paikalliset viinit ovat tärkeä osa espanjalaista ateriaa.
Myös ruoka-ajat ovat merkittävä osa ruokakulttuuria, ja suomalaismatkailija kiinnittää niihin heti huomiota. Monesti espanjalainen illallinen nautitaankin vasta lähempänä suomalaisten nukkumaanmenoaikaa.
Tutustu espanjalaiseen ruokaan!
1. Aloita aamu Välimeren tapaan
Aamiainen eli desayuno on Espanjassa tavallisesti päivän pienin ateria, joka syödään joko kotona tai naapuruston kahvilassa. Vaatimaton ateria sisältää lähes aina maitokahvia, minkä lisänä on usein leipä tai muu pieni suupala.
Suosituimpiin aamiaisherkkuihin kuuluvat paahdettu leipä, perinteinen espanjalainen perunamunakas, sitruunamuffinssi eli magdalena tai herkulliset churrot, jotka syödään aikaisesta ajasta huolimatta makean suklaakastikkeen kera.
Paahdettu leipä eli tostada on yksinkertainen annos, joka päälle sipaistaan tavallisesti hilloa, oliiviöljyä, voita tai tomaattikastiketta. Leipänä on perinteisen teollisen paahtoleipäviipaleen sijaan tuoretta, mieluiten käsin leivottua ja naapurileipomosta noudettua leipää.
Perinteinen espanjalainen perunamunakas tortilla de patatas on tuttu useimmille matkailijoille, ja tuhtia munakasta on tapana syödä aamiaisella vain pieni pala. Nimensä mukaisesti pääasiassa perunaa ja kananmunaa sisältävä munakas on mainio aamiaisruoka, ja maistuu useimmille. Perunamunakas on myös helppo valmistaa kotona.
Herkkusuut ilahtuvat espanjalaisessa aamiaispöydässä, sillä maitokahvin kaverina on hyvin tavallista nauttia perinteisistä espanjalaisista churroista. Uppopaistetut munkkitaikinatangot dipataan sulatettuun suklaaseen, ja nautitaan hyvällä ruokahalulla.
Jos rasvainen ja suklainen aamiainen on liikaa, tarjoaa apua aamun makeannälkään mieto sitruunamuffinssi.
2. Iltapäivän lounas on runsas
Espanjalainen lounas eli almuerzo on perinteisesti päivän suurin ateria, joka sisältää useita eri ruokalajeja. Espanjassa on tapana pitää kahden tai kolmen tunnin mittainen tauko töistä ja koulusta iltapäivisin, jolloin tarjoutuu myös mahdollisuus nauttia runsas lounas kaikessa rauhassa.
Vähintään kolmen ruokalajin lounas sisältää aina tuoretta leipää, alkuruokana keittoa tai salaattia, pääruokana usein kalaa tai lihaa sekä jälkiruoan, joka voi olla esimerkiksi tuoreita hedelmiä tai leivonnaisia.
Perinteisiä espanjalainen alkuruokia ovat muun muassa kylmä tomaattikeitto gazpacho ja espanjalaisten rakastama ilmakuivattu kinkku eli jamón.
Lounaan pääruokana taas on tavallista tarjoilla vaikkapa riisipohjaista paellaa, joka tarjotaan usein merenelävien, esimerkiksi simpukoiden ja mustekalan kanssa. Perinteinen paella on peräisin Valenciasta, ja leveällä pannulla on merenelävien sijaan kasviksia ja lihaa.
Lounasravintoloissa myytävä menu del dia sisältää tavallisesti kolme ruokalajia, ja suuri ateria pitää kylläisenä pitkään.
3. Syö illallista yömyöhään
Espanjalaisten illallinen – la cena – on lounasta pienempi ja se syödään vasta myöhään illalla. Espanjalaiset ravintolat saattavatkin avata ovensa vasta iltakahdeksalta, mikä vaatii suomalaisen ruokarytmin näkökulmasta totuttelua.
Raskaan lounaan jälkeen illallinen on kevyt, ja sisältää tavallisesti salaattia, munakasta, kalaa tai kanaa.
Espanjassa on tavallista syödä illalliseksi aterian sijaan myös perinteisiä espanjalaisia tapaksia, eli lajitelma pieniä muutaman suupalan annoksia, joita tilataan pöytään useita erilaisia. Tapasbaarit ja -ravintolat ovat suosittuja kaikkialla Espanjassa.
Monissa baareissa tapaksia voi saada myös ilmaiseksi. Espanjassa ei ole tapana pelkästään juoda alkoholia, joten ravintoloissa voi joskus saada juoman kylkeen pientä suolaista.
4. Älä unohda espanjalaisia herkkuja
Vaikka Välimeren ruokakulttuuri on tunnettu terveellisyydestään, ei espanjalaisessa jälkiruoissa säästellä kermaa tai sokeria. Espanjalaiset kermavanukkaat crema catalana ja flan täydentävät aterian loistavasti, ja maistuvat mainiosti myös kahvin kera.
Churroja voi nauttia aamiaisen lisäksi koska tahansa, vaikka makeana välipalana tai pikkutunneilla baari-illan päätteeksi.
Muita maistamisen arvoisia espanjalaisia herkkuja ovat pähkinäiset nougat-herkut turronit sekä espanjalaiset mantelikeksit, joiden muoto vaihtelee alueesta riippuen.
5. Huuhdo herkut alas hyvällä juomalla
Espanjalaiset viinit ovat merkittävä osa paikallista ruokakulttuuria. Viineihin on helppo tutustua, sillä ravintolat tarjoilevat oman alueensa viinejä ylpeinä.
Viiniä valmistetaan lähes kaikkialla Espanjassa, joten viinitilavierailu on helppo järjestää. Tiloilta voi ostaa tuottajien omia tuotteita kotiinviemisiksi.
Viinejä voi nauttia myös perinteisestä poikkeavassa muodossa, sillä espanjalainen sangria on suosittu juoma erityisesti kuumina päivinä. Tavallisesti kannuissa tarjoiltava viinipohjainen sangria sisältää myös muita alkoholijuomia kuten brandya ja appelsiinilikööriä sekä runsaasti hedelmäviipaleita. Resepti voi olla erilainen jokaisessa baarissa.
Alkoholittomien juomien ystävälle Espanja tarjoaa tuorepuristettuja mehuja, joista appelsiinimehu, zumo de naranja, on kaikkein yleisin. Vastapuristettua mehua tarjoilevan paikan tunnistaa helposti kirkkaan oransseista sitruspuristimista sekä suuresta kasasta tuoreita appelsiineja.
>> Lue myös: Kymmenen asiaa, jotka ihmetyttävät suomalaisia espanjalaisessa ravintolassa
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää