Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Espanjalaisen ruoan ABC – poimi lautaselle Välimeren parhaat herkut

Inka Khanji artikkelin kuva
Espanjalaiseen ruokaan on lähes mahdotonta kyllästyä, sillä monipuoliset herkut yllättävät matkailijan kerta toisensa jälkeen. Tutustu espanjalaiseen keittiöön!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 21.05.2017
facebook   whatsapp

Ruokakulttuuri vaihtelee alueittain

Suomalaismatkailijat rakastavat Espanjaa, ja suuressa matkailumaassa riittää mielenkiintoisia kohteita. Kulttuuri, maisemat ja jopa ilmasto vaihtelevat alueittain, joten kohteet poikkeavat toisistaan merkittävästi. Vaihtelu näkyy myös ruokapöydässä, sillä vaikka espanjalaisessa keittiössä ovat vallalla samat elementit alueesta riippumatta, näkyy maantieteellinen sijainti myös lautasella. Jokaisella itsehallintoalueella onkin omat paikalliset erikoisuutensa.

Espanjalaisessa ruoassa korostuu kausittaisuus ja arvostus hyviin raaka-aineisiin. Terveelliseksi kehuttu Välimeren ruokavalio saa espanjalaiset ylpeilemään ruokakulttuurillaan. Pääasiassa oliiviöljystä, tuoreista kasviksista, hyvästä lihasta ja kalasta, maitotuotteista sekä riisistä koostuva ruoka on myös osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listaa.

Taidolla ja rakkaudella valmistettu espanjalainen ruoka kuuluu nauttia ystävien tai perheen ympäröimänä, ja raaka-aineet ovat tavallisesti peräisin isojen ruokakauppojen sijaan suoraan tuottajalta tai kauppahallista. Myös paikalliset viinit ovat tärkeä osa espanjalaista ateriaa.

Seuran ja viinin lisäksi myös ruoka-ajat ovat merkittävä osa ruokakulttuuria, ja suomalaismatkailija kiinnittää niihin huomiota heti. Perinteisesti espanjalainen illallinen nautitaankin vasta monien suomalaisten nukkumaanmenoaikaan.

Tutustu espanjalaiseen ruokaan!

1. Aloita aamu Välimeren tapaan

Aamiainen eli desayuno on Espanjassa tavallisesti päivän pienin ateria, joka syödään joko kotona tai naapuruston kahvilassa. Vaatimaton ateria sisältää lähes aina maitokahvia, minkä lisänä on usein leipä tai muu pieni suupala.

Suosituimpia aamiaisherkkuja ovat paahdettu leipä, perinteinen espanjalainen perunamunakas, magdalena-sitruunamuffinssi tai herkulliset churrot, jotka syödään aikaisesta ajasta huolimatta makean suklaakastikkeen kera.

Paahdettu leipä eli tostada on yksinkertainen annos, joka päälle sipaistaan tavallisesti hilloa, oliiviöljyä, voita tai herkullista espanjalaista tomaattikastiketta. Leipänä on perinteisen teollisen paahtoleipäviipaleen sijaan tuoretta, mieluiten käsin leivottua ja naapurileipomosta noudettua leipää.

Inka KhanjiEspanjalainen ruoka
Tuore leipä kuuluu espanjalaiseen ruokapöytään.

Perinteinen espanjalainen perunamunakas tortilla de patatas on tuttu useimmille matkailijoille, ja tuhtia munakasta on tapana syödä aamiaisella vain pieni pala. Nimensä mukaisesti pääasiassa perunaa ja kananmunaa sisältävä munakas on mainio aamiaisruoka, ja maistuu useimmille. Perunamunakas on myös helppo valmistaa kotona.

Herkkusuut ilahtuvat espanjalaisessa aamiaispöydässä, sillä maitokahvin kaverina on hyvin tavallista nauttia perinteisistä espanjalaisista churroista. Uppopaistetut munkkitaikinatangot dipataan sulatettuun suklaaseen, ja nautitaan hyvällä ruokahalulla.

Jos rasvainen ja suklainen aamiainen on liikaa, tarjoaa apua aamun makeannälkään mieto sitruunamuffinssi.

2. Iltapäivän lounas on runsas

Espanjalainen lounas eli almuerzo on perinteisesti päivän suurin ateria, joka sisältää useita eri ruokalajeja. Espanjassa on tapana pitää kahden tai kolmen tunnin mittainen tauko töistä ja koulusta iltapäivisin, jolloin tarjoutuu myös mahdollisuus nauttia runsas lounas kaikessa rauhassa.

Vähintään kolmen ruokalajin lounas sisältää aina tuoretta leipää, alkuruokana keittoa tai salaattia, pääruokana usein kalaa tai lihaa sekä jälkiruoan, joka voi olla esimerkiksi tuoreita hedelmiä tai leivonnaisia.

Perinteisiä espanjalainen alkuruokia ovat muun muassa kylmä tomaattikeitto gazpacho ja espanjalaisten rakastama ilmakuivattu kinkku eli jamón.

Lounaan pääruokana taas on tavallista tarjoilla vaikkapa riisipohjaista paellaa, joka tarjotaan usein merenelävien, esimerkiksi simpukoiden ja mustekalan kanssa. Perinteinen paella on peräisin Valenciasta, ja leveällä pannulla on merenelävien sijaan kasviksia ja lihaa.

Lounasravintoloissa myytävä menu del dia sisältää tavallisesti kolme ruokalajia, ja suuri ateria pitää kylläisenä pitkään.

3. Syö illallista yömyöhään

Espanjalaisten illallinen – la cena – on huomattavasti lounasta pienempi ja se syödään vasta myöhään illalla. Espanjalaiset ravintolat saattavatkin avata ovensa vasta iltakahdeksalta, mikä vaatii suomalaisen ruokarytmin näkökulmasta totuttelua.

Raskaan lounaan jälkeen illallinen on kevyt, ja sisältää tavallisesti salaattia, munakasta, kalaa tai kanaa. Myös annokset ovat huomattavasti pienempiä kuin lounaalla.

Inka KhanjiEspanjalainen ruoka
Äyriäiset ja muut merenelävät ovat tuttu näky illallispöydässä.

Espanjassa on tavallista syödä illalliseksi aterian sijaan myös perinteisiä espanjalaisia tapaksia, eli lajitelma pieniä muutaman suupalan annoksia, joita syödään samalla aterialla useita. Tapas-baarit ja -ravintolat ovat suosittuja kaikkialla Espanjassa.

Monissa baareissa tapas-annoksen voi saada myös ilmaiseksi. Espanjassa ei ole tapana pelkästään juoda alkoholia, vaan monissa ravintoloissa juoman kylkeen tuodaan pyytämättä tapaksia, jotka sisältyvät juoman hintaan.

4. Älä unohda espanjalaisia herkkuja

Vaikka Välimeren ruokakulttuuri on tunnettu terveellisyydestään, ei espanjalaisessa jälkiruoissa säästellä kermaa tai sokeria. Espanjalaiset kermavanukkaat crema catalana ja flan täydentävät aterian loistavasti, ja maistuvat mainiosti myös kahvin kera.

Muita maistamisen arvoisia espanjalaisia herkkuja ovat pähkinäiset nougat-herkut turronit sekä herkulliset espanjalaiset mantelikeksit, joiden muoto vaihtelee alueesta riippuen.

5. Huuhdo herkut alas hyvällä juomalla

Espanjalaiset viinit ovat merkittävä osa paikallista ruokakulttuuria, eikä viineihin tutustumista kannata jättää väliin Espanjan-matkalla. Viineihin on helppo tutustua, sillä ravintolat tarjoilevat oman alueensa viinejä ylpeinä.

Viiniä valmistetaan lähes kaikkialla Espanjassa, joten viinitilavierailu on helppo yhdistää Espanjan-lomaan. Vierailut ovat mielenkiintoisia, sillä omistajat esittelevät viinejä mielellään, ja tiloilta voi ostaa myös niiden omia tuotteita kotiin viemisiksi.

Viinejä voi nauttia myös perinteisestä poikkeavassa muodossa, sillä espanjalainen sangria on suosittu juoma erityisesti kuumina päivinä. Tavallisesti kannuissa tarjoiltava viinipohjainen sangria sisältää runsaasti kaikkea: hedelmäviipaleita, jäitä sekä useita eri alkoholijuomia kuten brandya ja esimerkiksi appelsiinilikööriä. Resepti voi olla erilainen jokaisessa baarissa.

Alkoholittomien juomien ystävälle Espanja tarjoaa tuorepuristettuja mehuja, joista appelsiinimehu, zumo de naranja, on kaikkein yleisin. Vastapuristettua mehua tarjoilevan paikan tunnistaa helposti kirkkaan oransseista sitruspuristimista sekä suuresta kasasta tuoreita appelsiineja. Useimmissa kahviloissa on oma appelsiininpuristin, ja herkkua tarjoillaankin lähes jokaisessa kadunkulmassa.

>> Lue lisää vinkkejä Espanjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. En ikinä uskonut ihastuvani Espanjaan. Kaikista maista juuri se oli listallani ei-kiinnostavien listalla. Onneksi lähdin mukaan ehdotetulle Barcelonan-matkalle. Vuokrasimme netistä kuvissa upean ja käytännössä reilusti epämääräisemmän mutta toimivan ison asunnon. Sijainti oli täydellinen. Viikonloppukotimme oli pääkatu La Ramblan ´kupeessa. Kaikista maailman kaupungeista Barcelonassa ihana ruoka, kulttuuri, shoppailu, flamenco ja kaikki muu ovat käden ulottuvilla. Barcelona kutkuttelee kaikkeja aisteja.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.