Hyppää sisältöön

Näin pärjäät Espanjassa – 10 tietoiskua paikallisesta tapakulttuurista

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.09.2018
Tutustu Espanjan tapakulttuurin kulmakiviin ja ymmärrät paikallisia paremmin.

1. Kohteliaisuusfraasit ovat tärkeitä

Vaikka Espanja mielletäänkin rennoksi maaksi, jossa loikoillaan rannalla ja siemaillaan sangriaa, on maa monin tavoin muodollisempi kuin Suomi. Teitittely, rouvittelu ja herrattelu ovat voimissaan. Vanhemmille ihmisille on puhuttava aina kunnioittavasti, ja naapurien ja kulmakaupan työntekijöiden kanssa kysellään voinnit ja vaihdetaan kuulumiset.

Kohteliaisuusfraasit ovat tärkeitä: jos tilaat kahvin, älä töksäytä un café vaan muista pyytää un café, por favor. Espanjassa pienten fraasien pois jäämistä pidetään tylynä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Poskisuukot tai kättely tervehdittäessä

Kaksi poskisuukkoa on Espanjassa yleinen tapa tervehtiä sekä vanhoja ystäviä että uudempia tuttavuuksia. Kun ystävien ystävät esitellään toisilleen, vaihdetaan poskisuukot. Käytännössä sinun ei tarvitse moiskauttaa pusua suoraan toisen henkilön poskelle, vaan suutelet ilmaa tämän poskea vasten.

Virallisemmissa tilanteissa, kuten työympäristössä, kättely on luonteva tapa tervehtiä vastapuolta. Halauksia jaetaan läheisten ystävien ja perheenjäsenten kesken.

3. Oma alue on paras alue

Espanjalaiset ovat isänmaallista kansaa, mutta vielä omaa maatakin ylpeämpiä ollaan omasta alueesta. Kataloniassa asuva henkilö on ensisijaisesti katalonialainen, eikä andalusialainen tiedä parempaa paikkaa kuin Andalusia. Pääkaupungista kotoisin olevat espanjalaiset ovat henkeen ja vereen madrileñoja.

IstockphotoEspanjalaiset ovat ylpeitä omista asuinkaupungeistaan
Madridista kotoisin olevat espanjalaiset ovat ylpeitä pääkaupungista. Yleisen espanjalaisen stereotypian mukaan pääkaupunkilaiset ovat hienohelmoja.

4. Mañana, mañana

Espanjalaisen aikakäsitys on erilainen kuin suomalaisella. Vaikka et olisi ikinä käynyt Espanjassa, olet ehkä kuullut mañana, mañana -kulttuurista. Käsite viittaa siihen, että asian voi hyvin hoitaa vasta huomenna, ja vaikka se ei tapahtuisi huomennakaan, ei se ole niin vakavaa.

Vaikka mañana-meininkiä usein liioitellaankin, piilee siinä myös totuus. Espanjalaiset eivät ole yhtä täsmällisiä kuin suomalaiset, eikä pientä myöhästelyä pidetä loukkaavana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Perhe tarkoittaa koko sukua

Espanjassa ollaan hyvin perhekeskeisiä, eikä perheellä tarkoiteta pelkästään puolisoita, vanhempia ja sisaruksia. Perheeksi katsotaan kaikki lähisukulaiset tädeistä setiin ja serkkuihin. Isovanhemmat ovat tärkeässä roolissa jokaisessa espanjalaisperheessä, ja vanhuksista pidetään huolta kotona.

Matkailijan huomio kiinnittyy Espanjassa siihen, miten luontevasti kaikenikäiset sukulaiset viettävät aikaa keskenään. Erityisesti isommissa kaupungeissa on normaalia, että aikuiset lapset asuvat edelleen vanhempiensa luona.

6. Ruokakulttuuri on tärkeä osa koko kulttuuria

Espanjalaiset rakastavat syödä pitkän kaavan mukaan, ja parasta ruokaa on tietysti espanjalainen ruoka. Pikaisten noutolounaiden sijaan lounaspöydässä voidaan istua tuntikaupalla – kuten myös illallispöydässä. Alkuruoat, leivät, pääruoat, jälkiruoat ja kahvit kuuluvat asiaan. Ruokien jakaminen on yleistä.

IstockphotoEspanjassa syödään kaikessa rauhassa isolla seurueella
Espanjassa annosten jakaminen kuuluu asiaan. Illallinen nautitaan vasta yhdeksän jälkeen illalla.

Espanjassa juodaan paljon viiniä ja olutta, mutta humalaista örveltämistä ei juuri näy. Illanvietossa espanjalaisten kanssa kannattaa juoda kohtuudella.

7. Nykyaikainen maa

Katolisen kirkon vaikutteet näkyvät Espanjassa, mutta varsinkin nuoremmille sukupolville kirkolliset perinteet ovat enemmän kulttuurisia kuin uskonnollisia. Tärkein juhlapyhä on pääsiäinen, jota vietetään näyttävin kulkuein ja juhlallisuuksin.

Vaikka perinteiset arvot ovat Espanjassa enemmän pinnalla kuin Suomessa, on Espanja kuitenkin verrattain suvaitsevainen ja nykyaikainen maa. Macho-kulttuuri ei kuitenkaan ole toistaiseksi kadonnut mihinkään.

Espanjan hallitus kaatui kesällä 2018, ja konservatiivista kansanpuoluetta edustanut pääministeri Mariano Rajoy joutui luovuttamaan pestinsä sosialistien Pedro Sánchezille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Täyttä elämää kodin ulkopuolella

Niin tärkeä kuin koti onkin, elää espanjalainen monet tärkeät hetket kodin ulkopuolella. Kahvit nautitaan usein arkenakin oman vakiobaarin tiskillä. Jalkapallohullut espanjalaiset kokoontuvat katsomaan pelejä mieluiten yhdessä muiden kanssa. Monille vuoden kohokohta on El Clásico, Real Madridin ja FC Barcelonan kohtaaminen.

Kun espanjalainen lähtee rannalle, ei tämä pakkaa mukaan vain pyyhettä ja aurinkorasvaa, vaan pystyttää kokonaisen leirin. On oltava aurinkovarjot, teltat, retkituolit, kylmälaukut ja musiikkilaitteet. Rantapäivää vietetään mieluiten ison seurueen kanssa.

9. Espanjassa rakastetaan lapsia

Omien lasten lisäksi espanjalaiset huomioivat mielellään myös toisten ihmisten lapsia kaduilla, ravintoloissa ja puistoissa. Kukaan ei pyörittele silmiä itkevälle vauvalle.

ShutterstockLasten kanssa voi mennä minne vaan Espanjassa
Espanjassa lähes kaikki ravintolat ja baarit ovat lapsiystävällisiä.

Matkailija voi ottaa huoletta lapset mukaan mihin tahansa, sillä Espanjassa ei erotella lapsille sopivia paikkoja tai aikoja, jolloin lasten on soveliasta näkyä katukuvassa. Pikkulapset saattavat hurvitella leikkipaikoilla keskellä yötä vanhempien ruokaillessa viereisessä ravintolassa, ja lasten kanssa voi myös suunnata baariin.

Suomalaisten silmään erikoinen tapa on rei’ittää tyttövauvojen korvat lähes heti syntymän jälkeen, jotta tuntemattomatkin tietävät, kumpaa sukupuolta lapsi on. Jos korvakoruja ei löydy, asiaa kummastellaan avoimesti.

10. Espanjalaisilla on kaksi sukunimeä

Oletko joskus ihmetellyt, miksi espanjalaisilla on niin monta nimeä? Espanjassa on tapana ottaa sekä äidin että isän sukunimi. Kahden sukunimen lisäksi monet etunimet ovat kaksiosaisia, kuten Juan Carlos tai Jose Luis. Naiset eivät Espanjassa ota avioliiton myötä miehen sukunimeä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Näistä 10 asiasta tiedät viettäneesi liikaa aikaa Espanjassa – kuulostaako tutulta?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja