Hyppää sisältöön

Muista pakata maitohappobakteerit matkalle mukaan

  • Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 03.04.2023
Maitohappobakteerit voivat pelastaa matkailijan ikäviltä vatsavaivoilta.

Yleinen ongelma monelle matkailijalle: etelän aurinko paistaa lämpimästi, mutta aika lomakohteessa kuluu hotellin vessassa vatsavaivojen kourissa.

Sairastuminen johtuu bakteereista tai viruksista, jotka päätyvät elimistöön esimerkiksi ruoan tai jopa hengitysilman kautta. Elimistön bakteeritasapaino järkkyy ja huonot bakteerit vievät tilaa hyviltä bakteereilta, joita elimistössä on jopa satoja. Etenkin lämpimissä matkakohteissa bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Terve maalaisjärki on tietysti paras keino välttää vatsanpurut, mutta myös maitohappobakteereista on apua.

Perinteiset keinot vatsavaivojen välttämiseen

Vatsavaivoilta voi välttyä huolehtimalla hygieniasta esimerkiksi pesemällä käsiä ahkerasti sekä välttämällä tiettyjä ruokia ja juomia. Vältettävien listalla ovat muun muassa majoneesi- ja maitopohjaiset ruoat, kylminä tarjoiltu liha ja kala, pesemättömät hedelmät ja vihannekset sekä vesijohtovesi ja siitä valmistetut juomat tai jääpalat.

Lämpimässä ilmastossa ruoka voi pilaantua helposti, ja monet ottavatkin matkalla maitohappobakteereja vahvistaakseen suoliston bakteeritasapainoa. Maitohappobakteerien avulla pystyy lisäämään hyvien bakteerien määrää ja tasapainottamaan suoliston bakteeritasapainoa.

Maitohappobakteereja on joissakin ruoissa, esimerkiksi jogurteissa tai juustoissa. Apteekeissa myytävät maitohappobakteerit ovat samoja hyviä bakteerikantoja kuin ihmisen suolistossa on luonnostaankin.

Bakteerikanta kuntoon ennen matkaa

Elimistön bakteerikanta ei tasapainotu välittömästi, vaan hyvien bakteerien määrän vahvistuminen kestää muutaman päivän. Jotta suoliston hyvä bakteerikanta olisi matkalla mahdollisimman vahva, maitohappobakteerien ottamisen voi aloittaa jo muutama päivä ennen matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apteekin maitohappobakteeritabletteja otetaan valmistajan ohjeen mukaan, yleensä kaksi kertaa päivässä. Bakteerikannan tasapainottamista voi jatkaa myös matkan jälkeen.

Maitohappobakteereja voi ottaa nieltävinä, imeskeltävinä tai pureskeltavina tabletteina, mutta myös nestemäisessä muodossa. Apteekeissa myydään myös lapsille tarkoitettuja maitohappovalmisteita.

Osa maitohappobakteereista säilytetään kylmässä, mutta osa niistä säilyy huoneenlämmössäkin, mikä on matkaolosuhteissa hyvä asia. Myös säilyvyysaika on hyvä tarkistaa.

Faktoja maitohappobakteereista:

  • Maitohappobakteerit ovat ns. hyviä bakteereja, joita ihmisen elimistössä on luonnostaan. Ne ylläpitävät suoliston bakteeritasapainoa ja edistävät terveyttä.
  • Maitohappobakteerivalmisteita käytetään usein suoliston bakteeritasapainon korjaamiseen ja ylläpitämiseen esimerkiksi matkoilla tai antibioottikuurin yhteydessä.
  • Apteekin maitohappobakteerivalmisteet ovat samoja bakteerikantoja, joita elimistössäkin on.
  • Maitohappobakteereja saa jonkin verran myös ruoasta, esimerkiksi hapanmaitotuotteista ja hapatetusta ruisleivästä.
  • Maitohappobakteerit sopivat myös laktoosi-intolerantikoille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etälääkäri auttaa matkailijaa

Matkailijan 5 tapaa hyödyntää etälääkäriä – nopea, helppo ja edullinen apu mistä vain

Miksi Espanjassa eletään keskimääräistä pidempään?

Miksi espanjalaiset elävät niin pitkään – paheista huolimatta? Alkoholi kuuluu arkeen ja sauhuttelu kauhistuttaa suomalaista

Voiko hammaslääkärin jälkeen lentää?

Pitääkö myytti paikkansa? Huomioi nämä asiat, jos joudut käymään hammaslääkärissä ennen lentoa

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja