Hyppää sisältöön

Muista tämä niksi jo ennen matkaa – maitohappobakteerit voivat pelastaa herkkävatsaisen loman

  • Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 13.05.2024
Maitohappobakteerit voivat pelastaa matkailijan ikäviltä vatsavaivoilta.

Kokeile maitohappobakteereja matkalla

Yleinen ongelma monelle matkailijalle: etelän aurinko paistaa lämpimästi, mutta aika lomakohteessa kuluu hotellin vessassa vatsavaivojen kourissa.

Sairastuminen johtuu bakteereista tai viruksista, jotka päätyvät elimistöön esimerkiksi ruoan tai jopa hengitysilman kautta. Elimistön bakteeritasapaino järkkyy ja huonot bakteerit vievät tilaa hyviltä bakteereilta, joita elimistössä on jopa satoja. Etenkin lämpimissä matkakohteissa bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Terve maalaisjärki on usein paras keino välttää vatsanpurut, mutta myös maitohappobakteereista on apua. Erityisesti herkkävatsaisen kannattaa hankkia itselle sopivat maitohappobakteerit jo hyvissä ajoin ennen lomaa.

Maitohappobakteerit eivät yksistään takaa kiusallisen matkaripulin välttämistä, mutta yhdessä muiden varotoimien kanssa ne ovat helppo keino varautua lomaan.

Perinteiset keinot vatsavaivojen välttämiseen

Vatsavaivoilta voi välttyä huolehtimalla hygieniasta esimerkiksi pesemällä käsiä ahkerasti sekä välttämällä tiettyjä ruokia ja juomia. Vältettävien listalla ovat muun muassa majoneesi- ja maitopohjaiset ruoat, kylminä tarjoiltu liha ja kala, pesemättömät hedelmät ja vihannekset sekä vesijohtovesi ja siitä valmistetut juomat tai jääpalat.

Lämpimässä ilmastossa ruoka voi pilaantua helposti, ja monet ottavatkin matkalla maitohappobakteereja vahvistaakseen suoliston bakteeritasapainoa. Maitohappobakteerien avulla pystyy lisäämään hyvien bakteerien määrää ja tasapainottamaan suoliston bakteeritasapainoa.

Maitohappobakteereja on joissakin ruoissa, esimerkiksi jogurteissa tai juustoissa. Apteekeissa myytävät maitohappobakteerit ovat samoja hyviä bakteerikantoja kuin ihmisen suolistossa on luonnostaankin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bakteerikanta kuntoon ennen matkaa

Elimistön bakteerikanta ei tasapainotu välittömästi, vaan hyvien bakteerien määrän vahvistuminen kestää muutaman päivän. Jotta suoliston hyvä bakteerikanta olisi matkalla mahdollisimman vahva, maitohappobakteerien ottamisen voi aloittaa jo muutama päivä ennen matkaa.

Apteekin maitohappobakteeritabletteja otetaan valmistajan ohjeen mukaan, yleensä kaksi kertaa päivässä. Bakteerikannan tasapainottamista voi jatkaa myös matkan jälkeen.

Maitohappobakteereja voi ottaa nieltävinä, imeskeltävinä tai pureskeltavina tabletteina, mutta myös nestemäisessä muodossa. Apteekeissa myydään myös lapsille tarkoitettuja tai FODMAP-ruokavaliota noudattaville sopivia maitohappovalmisteita.

Osa maitohappobakteereista säilytetään viileässä, mutta monia voi säilyttää huoneenlämmössä, mikä on matkaolosuhteissa hyvä asia. Myös säilyvyysaika on hyvä tarkistaa.

Faktoja maitohappobakteereista:

  • Maitohappobakteerit ovat ns. hyviä bakteereja, joita ihmisen elimistössä on luonnostaan. Ne ylläpitävät suoliston bakteeritasapainoa ja edistävät terveyttä.
  • Maitohappobakteerivalmisteita käytetään usein suoliston bakteeritasapainon korjaamiseen ja ylläpitämiseen esimerkiksi matkoilla tai antibioottikuurin yhteydessä.
  • Apteekin maitohappobakteerivalmisteet ovat samoja bakteerikantoja, joita elimistössäkin on.
  • Maitohappobakteereja saa jonkin verran myös ruoasta, esimerkiksi hapanmaitotuotteista ja hapatetusta ruisleivästä.
  • Maitohappobakteerit sopivat myös laktoosi-intolerantikoille.

>> Lue myös: Nämä ovat matka-apteekin perusvarusteet – katso lista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Matkaripuli

Turistiripuli yllättää monet kesken matkan – näin torjut ja hoidat kiusallista vaivaa

Matkailijan apteekki

Muistilista, josta on jokaiselle hyötyä – nämä ovat matka-apteekin perusvarusteet

Lentokonejumppa

Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja