Palmuranta Thaimaassa

Muista pakata maitohappobakteerit matkalle mukaan

Maitohappobakteerit voivat pelastaa matkailijan ikäviltä vatsavaivoilta.

Erilainen bakteerikanta sekoittaa vatsan

Yleinen ongelma monelle matkailijalle: etelän aurinko paistaa lämpimästi, mutta aika lomakohteessa kuluu hotellin vessassa vatsavaivojen kourissa. Sairastuminen johtuu bakteereista tai viruksista, jotka päätyvät elimistöön esimerkiksi ruoan tai jopa hengitysilman kautta. Terve maalaisjärki on tietysti paras keino välttää vatsanpurut, mutta myös maitohappobakteereista on apua.

Loma on mukava katko arjesta, mutta myös lomamatkoihin voi tulla ikävä katko, jos matkakohteessa kärsii vatsavaivoista. Sairastumisen syynä on etenkin lämpimien matkakohteiden bakteerikanta, joka on erilainen kuin Suomessa.

Vatsavaivat johtuvat siitä, että elimistöön tulee jokin vieras pöpö, esimerkiksi bakteeri tai virus. Elimistön bakteeritasapaino järkkyy ja huonot bakteerit vievät tilaa hyviltä bakteereilta, joita elimistössä on jopa satoja.

Perinteiset keinot vatsavaivojen välttämiseen

Vatsavaivoilta voi välttyä huolehtimalla hygieniasta esimerkiksi pesemällä käsiä ahkerasti sekä välttämällä tiettyjä ruokia ja juomia. Vältettävien listalla ovat muun muassa majoneesi- ja maitopohjaiset ruoat, kylminä tarjoiltu liha ja kala, pesemättömät hedelmät ja vihannekset sekä vesijohtovesi ja siitä valmistetut juomat tai jääpalat.

Lämpimässä ilmastossa ruoka voi pilaantua helposti, ja monet ottavatkin matkalla maitohappobakteereja vahvistaakseen suoliston bakteeritasapainoa. Maitohappobakteerien avulla pystyy lisäämään hyvien bakteerien määrää ja tasapainottamaan suoliston bakteeritasapainoa. Maitohappobakteereja on joissakin ruoissa, esimerkiksi jugurteissa tai juustoissa. Apteekeissa myytävät maitohappobakteerit ovat samoja hyviä bakteerikantoja kuin ihmisen suolistossa on luonnostaankin.

Bakteerikanta kuntoon ennen matkaa

Elimistön bakteerikanta ei tasapainotu välittömästi, vaan hyvien bakteerien määrän vahvistuminen kestää muutaman päivän. Jotta suoliston hyvä bakteerikanta olisi matkalla mahdollisimman vahva, maitohappobakteerien ottamisen voi aloittaa jo muutama päivä ennen matkaa. Apteekin maitohappobakteeritabletteja otetaan valmistajan ohjeen mukaan, yleensä kaksi kertaa päivässä. Bakteerikannan tasapainottamista voi jatkaa myös matkan jälkeen.

Osa maitohappobakteereista säilytetään kylmässä, mutta osa niistä säilyy huoneenlämmössäkin, mikä on matkaolosuhteissa hyvä asia. Myös säilyvyysaika on hyvä tarkistaa.

Faktoja maitohappobakteereista:

  • Maitohappobakteerit ovat ns. hyviä bakteereja, joita ihmisen elimistössä on luonnostaan. Ne ylläpitävät suoliston bakteeritasapainoa ja edistävät terveyttä.
  • Maitohappobakteerivalmisteita käytetään usein suoliston bakteeritasapainon korjaamiseen ja ylläpitämiseen esimerkiksi matkoilla tai antibioottikuurin yhteydessä. Apteekin maitohappobakteerivalmisteet ovat samoja bakteerikantoja, joita elimistössäkin on. Maitohappobakteereja saa jonkin verran myös ruoasta, esimerkiksi hapanmaitotuotteista ja hapatetusta ruisleivästä.
  • Maitohappobakteerit sopivat myös laktoosi-intolerantikoille.

Kuva: Flickr/Rafa http://www.micamara.es

Päivitetty: 17.4.2013

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (18 votes, average: 3,72 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia