Hyppää sisältöön

Kuusi asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Barcelonassa – varaudu näihin

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 20.04.2024
Olet kuullut Gaudísta, taskuvarkaista ja kaupunkirannoista. Mutta mikä Barcelonassa yllättää?

1. Barcelona on mukavan kompakti

Espanjan suosituin kaupunkikohde Barcelona on helppo ensikertalaisellekin. Moniin muihin suurkaupunkeihin verrattuna Barcelona on suhteellisen kompakti, ja useat nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan.

Metro on kätevä ja edullinen kulkupeli Barcelonassa, mutta välimatkoja kannattaa taittaa myös jalkaisin. Karttasovelluksesta tarkistamalla selviää, ettet välttämättä olekaan kovin kaukana määränpäästäsi. Samalla löydät paikkoja, joihin et muuten olisi tullut menneeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokentältä keskustaan liikkuminen on helppoa ja nopeaa. Lentokentältä pääsee Plaça de Catalunyan aukiolle tai sen liepeille noin puolessa tunnissa sekä bussilla että junalla.

2. Talvella sää voi olla mitä vain – ja hinnat ilahduttavan matalat

Barcelonassa puhutaan paljon liikaturismista, joka tekee kaupungista teemapuiston ja ajaa paikalliset asuinalueiltaan kauemmas laitakaupungille. Keskikesällä kaupunkiin ei välttämättä kannata matkustaa ollenkaan.

Kuumaa kesää edeltää miellyttävä kevät ja seuraa leuto syksy, joiden jälkeen on muutaman talvikuukauden aika. Barcelonan talvisää on matkailijalle aina arpapeliä: helmikuussa saatat nauttia auringosta t-paidassa tai vetää talvitakkia päälle koleassa sateessa.

ShutterstockBarcelonaan kannattaa matkustaa vilkkaimman sesongin ulkopuolella
Kesäkuukausina Barcelonetan ranta ei koskaan ole näin tyhjä.

Talvimatkojen ehdoton plussa on myös kohtuullinen hintataso. Barcelonassa neljän tähden hotellin hyvällä sijainnilla voi saada sesongin ulkopuolella alle sadalla eurolla. Kesällä hinnat nousevat.

Lue myös: Barcelonan ilmasto – milloin on paras aika matkustaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kaupat suljetaan sunnuntaisin

Kauppojen aukiolon vapauduttua Suomessa monet ovat tottuneet siihen, että lähes kaikkea on aina saatavilla. Ostoksia voi tehdä vuoden jokaisena päivänä, eikä niitä välttämättä tarvitse suunnitella etukäteen. Suurimmassa osassa Barcelonaa näin ei kuitenkaan ole.

Ramblalta ei tarvitse kävellä kuin lyhyt matka vaikkapa Eixampleen löytääkseen sunnuntaina autioita katuja ja suljettuja liikkeiden ovia. Jopa Passeig de Gracian kuuluisalla ostoskadulla kaupat pysyvät sunnuntaisin suljettuina. Sama koskee monia supermarketteja ja tavarataloja.

Sunnuntaiaukiolot kannattaa tarkistaa, jos olet Barcelonassa viikonloppulomalla ja aiot tehdä ostoksia. Laajimmat aukioloajat löytyvät yleensä Ramblan tienoilta. Jotkut ostoskeskukset, kuten sataman Maremagnum, ovat auki viikon jokaisena päivänä.

4. Miksi parvekkeilla liehuu lippuja?

Lähes jokainen ensikertalainen kiinnittää Barcelonassa huomiota rakennusten parvekkeilla liehuviin lippuihin. Toisin kuin Suomessa, täällä liput voivat olla esillä vaikka vuoden jokaisena päivänä. Miksi niitä on niin paljon?

Yleisimmät Barcelonassa näkyvät liput ovat Katalonian lippu La Senyara sekä Katalonian itsenäisyyslippu La Estelada. Molemmissa on punaisia ja keltaisia raitoja, mutta itsenäisyyslipun erottaa sinisestä kolmiosta, jonka sisällä on valkoinen tähti.

IstockphotoMitä Barcelonan liput tarkoittavat?
Itsenäisyyslippuja voi bongata myös katujuhlissa käytettävien koristeiden seasta.

Paikallisille lipun pitäminen esillä on helppo tapa osoittaa poliittisia mielipiteitä. Itsenäisyyslippua ilman sinistä yksityiskohtaa on perinteisesti käytetty vasemmistolaispiireissä. Lippu, jossa on sana (kyllä), viittaa äänestykseen Katalonian itsenäisyydestä.

Espanjassa tyypilliseen tapaan oma kaupunki tai hallintoalue on paikallisille kaikki kaikessa. Barcelonassa tämä korostuu: paikalliset ovat ennen kaikkea katalonialaisia, ja enemmistö kannattaa itsenäistymistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Pelipäivä voi muuttua

Oletko lähdössä katsomaan FC Barcelonan peliä Camp Noun stadionille? Jos varaat liput hyvissä ajoin etukäteen, kannattaa matkapäivissä olla hieman joustovaraa. Pelipäivä saattaa nimittäin muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Joskus lopullinen päivä ja aika selviää vasta reilua viikkoa ennen peliä.

FC Barcelonan kalenterista näet pelit, joiden päivämäärää ei ole vielä vahvistettu. Jos näet lyhenteen TBA eli to be announced, voi aikataulu vielä muuttua. FC Barcelona pelaa kuitenkin yleensä lauantaisin tai sunnuntaisin.

Jos haaveilet näkeväsi El Clásicon eli FC Barcelonan ja Real Madridin välisen pelin, tarvitaan lippujen saamiseen hieman tuuria. Liput myydään nopeasti loppuun ja ne ovat reilusti peruspelejä kalliimpia. Camp Noun stadionille pääsee helposti metrolla.

6. Loman kohokohta voikin olla päiväretki

Jos aikaa Barcelonassa on muutamaa päivää enemmän, kannattaa kaupungista ehdottomasti tehdä päiväretki muualle Kataloniaan. Alue on täynnä houkuttelevia kohteita luonnonpaikoista rantakohteisiin, keskiaikaisiin kyliin ja perheille sopiviin huvituksiin.

Inka KhanjiPäiväretki Barcelonasta Montserratiin
Kaupungin kiireet unohtuvat Montserratin vuoristomaisemissa.

Monet matkailijat ällistyvät huomatessaan, että huippusuositun Barcelonan läheltä voi löytyä vieläkin hienompia paikkoja. Ehkä lomasi kohokohta ei lopulta olekaan itse kaupunki, vaan sen lähikohteet.

Erinomaisia päiväretkikohteita ovat esimerkiksi historiallinen Girona, trendikäs Sitges, vuorten ympäröimä Montserratin luostari sekä Dali-museo Figueresissa. Lapsiperheille sopii hyvin Saloussa sijaitseva huvipuisto Port Aventura.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja