Hyppää sisältöön

Kaikissa näissä kaupungeissa voit käydä Espanjan Aurinkorannikolta käsin – Málaga ja 5 muuta

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.08.2023
Mitä jos näkisit muitakin kaupunkeja kuin Malágan, kun seuraavan kerran suuntaat Espanjan Aurinkorannikolle?

1. Helppojen yhteyksien Malága

Asukasluku: 570 000
Tärkein nähtävyys: Alcazaban linnoitus, Picasso-museo, Malaguetan ranta
Helpot lähikohteet: Fuengirola, Marbella, Ronda, Gibraltar, El Caminito del Rey

Suomalaisille Málaga on helpoin portti Espanjan Aurinkorannikolle. Suorat lennot, sijainti rannikolla ja mielenkiintoiset lähikohteet tekevät Helsingin kokoisesta Málagasta Andalusian ykköskaupungin. Onko se kuitenkaan alueen kiinnostavin kaupunki? Ei välttämättä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAurinkorannikon kaupungit
Málaga on ainoa Andalusian kaupunki, johon on Suomesta suora lentoyhteys.

Málagan etuihin kuuluu se, että samaan reissuun voi helposti yhdistää rantalomailun ja kaupungin nähtävyydet museoineen ja ostosmahdollisuuksineen. Monet muut Andalusian kaupungeista sijaitsevat sisämaassa. Myös suomalaisten kansoittama Fuengirola on lähes Málagan naapurissa.

Jos pidät tukikohtaa Málagassa, pääset näkemään helposti esimerkiksi Rondan rotkokaupungin ja Setenil de las Bodegasin kylän, joka on rakennettu kallion alle. Kuumottava vaellusreitti, “kuoleman reitiksikin” kutsuttu Caminito del Rey, on niin ikään päiväretkietäisyydellä. Marbellaan pääsee kätevästi julkisilla.

2. Espanjalaiskulttuuria tihkuva Sevilla

Asukasluku: 700 000
Tärkein nähtävyys: Sevillan katedraali, Plaza de Españan aukio, Metropol Parasol
Helpot lähikohteet: Carmona, Arcos de la Frontera

Asukasluvultaan Andalusian suurimpaan kaupunkiin Sevillaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Malágasta matkaa on noin 200 kilometriä, joten Sevilla sopii hyvin vaikka eteläisen Espanjan autoreissun päämääräksi.

IstockphotoSevilla on Andalusian isoin kaupunki
Tunnelmallinen Sevilla sopii vaikka romanttiselle lomalle.

Sevillassa on voimakas kulttuuri monien sellaisten asioiden suhteen, joita pidetään erityisen espanjalaisina. Kaupungissa on yhä ravintoloita, joissa eteesi kannetaan ilmaisia tapaksia vain viinilasillisen ostamalla. Täältä on myös saanut alkunsa flamenco, jota tanssitaan edelleen baareissa ja ravintoloissa. Show’t ovat upeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Modernimpaa Sevillaa edustaa Metropol Parasol, eräänlainen koristeellinen katos, joka on suosittu näky sosiaalisessa mediassa. Sevillasta käsin voi vierailla esimerkiksi Arcos de la Fronteran valkoisessa kylässä.

3. Vuorten reunustama Granada

Asukasluku: 250 000
Tärkein nähtävyys: Alhambran linnoitus, Generalifen palatsi, Albaicínin korttelit
Helpot lähikohteet: Sierra Nevadan vuoristo

Andalusian sisämaassa sijaitseva Granada on alueen vetonauloja. Täältä löytyy Alhambran linnoitus, joka on vielä Barcelonan Sagrada Familian katedraaliakin suositumpi nähtävyys Espanjassa. Liput kannattaa varata etukäteen, ettet jää luukulle nuolemaan näppejäsi.

IstockphotoAndalusian kaupungit
Granadassa taustalla kohoaa Sierra Nevadan vuoristo.

Granadan viihtyisin osa on Albaicínin vanhat arabikorttelit kapeine kujineen ja kylpylöineen, joissa on edelleen tuhannen ja yhden tunnelmaa. Granada voikin helposti tuntua Málagaa eksoottisemmalta kaupungilta.

Granadaan ei kannata hankkia Espanjan sisäistä lentoa, sillä matkaa Malágasta on vain noin 120 kilometriä. Matka taittuu helposti vuokra-autolla tai julkisen liikenteen avulla.

Talvikuukausina Granada on matkailijoille portti Sierra Nevadan vuoristoon, jossa voi jopa lasketella. Kuka olisi ajatellut, että Espanjaankin voi lähteä hiihtokeskukseen?

4. Historiallinen Cordoba puhkeaa kukkaan keväisin

Asukasluku: 330 000
Tärkein nähtävyys: Mezquita, Alcazarin palatsi, roomalainen silta
Helpot lähikohteet: Almodovar del Rio, Medina Azaharan arkeologinen alue, Montoro

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi Andalusian ihanimmista kaupungeista on Cordóba, joka jää monilta näkemättä rannikon houkutellessa sisämaata enemmän. Cordóba on upea kulttuurikaupunki, jossa on enemmän Unesco-kohteita kuin missään muualla. Erityisen hurmaava Cordoba on toukokuussa, jolloin Patios-festivaali täyttää rakennusten sisäpihat kukilla.

ShutterstockMikä Andalusian kaupunki sopii sinulle?
Historiallisten kaupunkien ystävät ihastuvat Córdobaan.

Cordóbassa ei voi käydä tutustumatta historiallisiin nähtävyyksiin kuten Mezquitaan, joka oli valmistuessaan moskeija, mutta muutettiin myöhemmin katedraaliksi. Nykyään se tunnetaan nimellä moskeija-katedraali. Toisaalta kaupungissa viihtyy vain kulkemalla kapeilla kaduilla ja ihailemalla paikallista arkkitehtuuria.

Matkaa Malágasta Cordóbaan on noin 160 kilometriä. Jos päätät tehdä automatkan Cordóbaan, kannattaa pysähtyä reitin varrelle osuvissa pikkukaupungeissa kuten Antequera ja Puente Genil.

5. Eksoottinen ja rosoinen Cádiz

Asukasluku: 125 000
Tärkein nähtävyys: Cádizin katedraali, Santa Catalinan linna, roomalaisen teatterin rauniot
Helpot lähikohteet: Jerez de la Frontera, Gibraltar, Doñanan kansallispuisto

Andalusian rannikon läntisin kaupunki Cádiz harvemmin kuuluu matkasuunnitelmiin jo senkin takia, että matkaan Málagasta saa varata lähes kolme tuntia. Aurinkorannikolla on niin paljon nähtävää, että loma on ehtinyt loppua ennen kuin päästään Cádiziin asti.

ShutterstockCádiz, Espanja
Cádizin kaupungin tunnelma saattaa yllättää kokeneenkin Espanjan-kävijän.

Cádiz on historiallinen satamakaupunki, jonka arkkitehtuurissa näkyy niin roomalaisia raunioita kuin arabialaistyyliäkin. Kaupunki sopii erityisesti matkailijoille, jotka kokevat Andalusian ykköskohteissa olevan liikaa turisteja ja liian hienostunut tunnelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Cádizissa aito elämänmeno on helppo tavoittaa. Sekään ei välttämättä jää huomaamatta, että kaupungissa on myös köyhyyttä ja työttömyyttä. Cádiz ei ole vaurastunut turismista samalla tavalla kuin moni muu eteläisen Espanjan kohde.

6. Vauras ja näyttävä Marbella

Asukasluku: 140 000
Tärkein nähtävyys: Puerto Banús, Plaza de los Naranjos
Helpot lähikohteet: Málaga, Ronda, Fuengirola, Juzcar

Marbella niputetaan usein yhteen Málagan kanssa – sijaitsevathan kaupungit vain noin 60 kilometrin päässä toisistaan, ja niitä palvelee sama lentoasema. Málagassa lomailevat piipahtavat usein myös Marbellassa ja päinvastoin.

ShutterstockMarbella on Malagan naapuri Espanjassa
Marbellaan liitetään yleensä tasokas majoitus ja luksusliikkeet. Molempia kaupungista löytyykin.

Marbella ansaitsee kuitenkin oman mainintansa Andalusian kaupunkien joukossa. Asukkaita siellä on enemmän kuin Cádizissa, ja vahva oma profiili saa sen erottumaan alueen muista kohteista. Marbellaan lähdetään luksuslomalle: shoppailemaan, veneilemään ja golfaamaan.

Huvivenesatama Puerto Banús on Marbellan sydän, jossa käydään näyttäytymässä ja nauttimassa hyvästä elämästä. Marbellaan on rantautunut Euroopassa harvinaisempia luksusketjuja kuten esimerkiksi Nobu, jolla on kaupungissa ravintola ja hotelli.

Kaikkia meininki ei tietysti miellytä: Marbella jakaa vahvasti mielipiteitä. Samalla Marbellan sopivuuden lomakohteeksi määrittelee myös matkabudjetti, sillä se kuuluu Espanjan kalleimpien kaupunkien joukkoon.

Lue myös: Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja