Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Millainen on Espanjan suomalaisin kaupunki? 5 faktaa monien rakastamasta Fuengirolasta

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Espanjan Fuengirolassa asuu paljon suomalaisia. Tiesitkö, mistä kaikki alkoi?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 25.11.2022
facebook   whatsapp

1. Kadehdittava talviaurinko houkuttelee Fuengirolaan

Eteläisen Espanjan Aurinkorannikolla sijaitseva Fuengirola on ulkomaalaisten kaupunki, jossa kolmasosa asukkaista on tullut jostain muualta. Brittien lisäksi suomalaiset muodostavat yhden kaupungin suurimmista ja näkyvimmistä ryhmistä.

Houkuttelevinta Aurinkorannikolla on miellyttävä ilmasto. Lämpötila saattaa hipoa kahtakymmentä astetta keskellä syvintä talvea, kun pohjoisessa Espanjassa hytistään koleassa sateessa. Vaikka varsinaisia rantakelejä ei olisikaan tarjolla, saadaan auringosta nauttia ympäri vuoden. Vuoden keskilämpötila on 18 astetta.

Fuengirola on kasvanut yhteen viereisen Mijasin kanssa. Kaupungit yhdistyvät niin saumattomasti, että samalla kadulla toinen puoli asukkaista saattaa elää Fuengirolassa naapureiden asuessa Mijasin puolella.

2. Toiseksi eniten suomalaisia Suomen ulkopuolella

Suomalaiset ovat ottaneet Fuengirolan ja sen lähialueet omakseen. Heti Ruotsin jälkeen Aurinkorannikolla asuu eniten suomalaisia Suomen ulkopuolella – arvioiden mukaan jopa yli 25 000 ihmistä, joista monet vain talven yli.

Aluksi Fuengirolaan muuttivat lähinnä eläkeläiset, mutta tänä päivänä Aurinkorannikko houkuttelee myös nuoria ja lapsiperheitä. Monille Fuengirolan suomalainen koulu Colegio Finlandés mahdollistaa helpon muuton Espanjaan koko perheen voimin. Koulua voi käydä aina lukiotasolle saakka.

3. Mini-Suomi alkoi Los Pacosista

Tiesitkö, miten urheilu liittyy suomalaisten muuttoliikkeeseen Fuengirolaan? Suomalainen yrittäjä Teuvo Hakulinen alkoi rakennuttaa 60-luvun lopussa Los Pacosin lomakylää Fuengirolaan. Paikasta tuli Fuengirolan ensimmäinen suomalaiskeskittymä, jonne muutettiin 70-luvulla.

Yhtenä Fuengirolan valttikorteista pidettiin hyviä treeniolosuhteita urheilijoille. Hakulinen perusti kaupunkiin valmennuskeskuksen, jossa hyödynnettiin talven leutoa säätä. Suomen pimeyttä ja lumisia treenimaastoja pääsi pakoon Aurinkorannikolle.

Los Pacosin alueella asuu edelleen paljon suomalaisia. Avenida Finlandia -niminen katu muistuttaa, mistä kaikki sai alkunsa.

4. Kaikki palvelut suomalaisille

Tuhansien suomalaisasukkaiden ansiosta lähes kaikki palvelut ovat Fuengirolassa saatavilla suomeksi. Kotimaisten ruokatuotteiden lisäksi Fuengirolasta saa muun muassa suomalaisia terveydenhuolto- ja kauneuspalveluita, kiinteistövälitystä, remonttiapua ja päivähoitoa.

ShutterstockFuengirola on suomalaisten kaupunki
Fuengirolassa on helppo kokeilla Espanjassa asumista.

Fuengirolassa ilmestyy suomalaisia lehtiä, ja siellä voi harrastaa tai työskennellä suomen kielellä suomalaisen työnantajan palveluksessa. Espanjaa tai edes englantia ei välttämättä tarvitse osata selvitäkseen arjesta ja asioiden hoitamisesta.

Fuengirolaan on perustettu myös oma suomalaisen musiikin festivaali Fugefest, joka järjestetään vuosittain lokakuussa. Tapahtumaa on juhlittu vuodesta 2015 saakka suomalaisten artistien johdolla.

Lue myös: Ei koti-ikävää Espanjan-lomalla! Viisi Suomi-baaria Fuengirolassa

5. Blue Flag -rantojen kaupunki

Monia Espanjaan muuttavia suomalaisia houkuttelee ajatus ympärivuotisesta rantaelämästä. Fuengirolassa rantalomailijat ovat hyvissä käsissä, sillä kaikki kaupungin neljä rantaa ovat saaneet Blue Flag -tunnustuksen. Kyseessä on Euroopan ympäristösäätiön myöntämä merkintä, joka takaa rannan täyttävän tietyt laatukriteerit.

Málagan provinssin alueelle Aurinkorannikolle myönnettiin vuonna 2018 yhteensä ennätykselliset 25 Blue Flag -lippua. Fuengirolan rannat ovat nimeltään El Castillo, Fuengirola, Los Boliches-Las Gaviotas sekä Carvajal.

Lue myös: Tältä näyttää Espanjan mini-Suomi – löydätkö tuttuja paikkoja?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

>> Löydä halpa loma Aurinkorannikolla Rantapallon äkkilähtöhaun avulla!

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Muuten ihan vale, vale, Fugessa noi suomalaiset kauppiaat myyvät tosi innoissaan ruokia, joissa “parasta ennen”- päiväys meni kauan sitten, joulunajan laatikotkin 12 päivää sitten ao. päivän ohittaneet…kävin ensimmäisen ja viimeisen kerran moisessa puodissa, espanjalaisessa ruokakaupassa poistetaan nämä tuotteet hyllystä kuten kotimaassamme ja heidän ruokansa on vale, vale, tosin laatikkoja eivät valmista ainakaan vielä, jos me lisäännymme tällä vauhdilla tähän maahan, saadaan varmaa nuokin tuotteet hyllyyn täällä.


 2. Otsikointi on väärä, sillä kaikki eivät todellakaan rakasta Fuengirolaa, vaikka asuvatkin Aurinkorannikolla.

  Itse kuuluun Costa del Solin asukkeihin, mutta en pidä Fuengirolasta lainkaan, käyn siellä vain jos on ihan todella pakko.
  Liian ahdasta kaikkialla, kadut kapeita, ihmiset loikkivat kadun ylitse kuin porot, etenkin turistit.

  Lomapaikkana ehkä ihan ok, mutta asumaan sinne en muuttaisi mistään hinnasta.
  Paljon mukavampaa on asua espanjalaisten keskuudessa, alueella jossa on tilaa hengittää.

  Moni asuu Fuengrilolassa kielimuurin vuoksi, mutta kieltäkin voi opetella, ainakin perusjutut joilla pärjää päivittäisessä asioinnissa mm. ruokakaupassa yms.

  En ymmärrä miksi Suomesta pitää raahata Espanjaan jopa maitoa ja jäätelöä, kahvista ja leivästä puhumattakaan.

  Samoja elintarvikkeita saa paikallisista marketeista huomattavasti edullisemmin.

  Jutun otsikon voisi siis uusia vaikka muotoon Monen suomalaisen rakastama Fuengirola…..


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.