Hyppää sisältöön

Espanjan romanttisimmat kohteet – 5 ideaa kahdenkeskiselle lomalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.11.2019
Lemmenlomalle tai häämatkalle ei välttämättä tarvitse lähteä Espanjaa kauemmas.

1. Aistikas Sevilla

Jos haluat yllättää kumppanisi kaupunkilomalla Espanjaan, harkitse kohteeksi Barcelonan ja Madridin sijaan etelän Sevillaa. Andalusiassa sijaitsevassa kaupungissa elävät monet espanjalaiset perinteet: täällä uskotaan syntyneen niin tapas-kulttuurin kuin sensuellin flamenconkin.

Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat historialliset rakennukset kuten Sevillan katedraali, Alcazar sekä Plaza Españan komea pääaukio. Modernia arkkitehtuuria edustaa esimerkiksi Metropol Parasol, joka on puusta rakennettu design-katos.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta Sevillassa ei ole mikään pakko kulkea nähtävyyksien perässä. Yhtä hyvä suunnitelma on eksyä kapeille kujille, kierrellä baareja viiniä ja tapaksia nauttien sekä käydä katsomassa flamencoshow.

ShutterstockSevilla, Espanja
Rakkausloma Sevillassa on mainio vaihtoehto.

Loman kruunaa vierailu Aire Ancient Baths -kylpylässä, jossa pulahdetaan eri asteisiin altaisiin ja lillutaan kynttilänvalossa. Yli 500 vuotta vanhaan palatsiin rakennettu kylpylä on tarkoitettu vain aikuisille.

Suomesta ei ole suoria lentoja Sevillaan. Kaupunkiin voi matkustaa joko vaihdollisella lentoyhteydellä tai jatkamalla matkaa Málagasta maata pitkin. Pääsiäinen on Sevillassa vuoden vilkkain sesonki, jolloin hotellit täyttyvät nopeasti.

2. Historiallinen Toledo

Romanttinen tunnelma on taattu Toledossa, joka on yksi Espanjan vanhimmista kaupungeista. Maan keskiosassa lähellä Madridia sijaitseva Toledo on myös maan entinen pääkaupunki – samaan lomaan voikin helposti yhdistää sekä Espanjan entisen että nykyisen pääkaupungin.

Toledo on rakennettu Tagus-joen varteen siten, että historiallinen keskusta katedraaleineen kohoaa kukkulan huipulle. Keskiaikaisissa monumenteissa näkyy viitteitä eri uskonnoista, joille kaikille oli paikkansa kaupungissa. Keskustan myymälöissä kaupitellaan miekkoja sekä Toledon omaa perinneherkkua marsipaania.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockToledo, Espanja
Historialliset puitteet ja kaunis vanhakaupunki luovat romanttisen säväyksen lomaan.

Toledolla on maine päiväretkikohteena, mutta siellä voi helposti viettää pidemmänkin aikaa. Erityisesti historian ystävät ja rauhallista keskikokoista kaupunkia etsivät viihtyvät Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon listatussa Toledossa.

Paras aika vierailla Toledossa on kevät tai syksy. Talvella Toledossa on viileää, mutta sateita esiintyy vain vähän. Joulun juhlakauden aikaan kaupunki on kauniisti koristeltu. Keskikesällä Espanjan sisämaassa on paahtavan kuuma.

Toledoon on helppo matkustaa. Kaupunki sijaitsee vain noin puolen tunnin junamatkan päässä Madridista, jonne taas on suora lentoyhteys Suomesta.

Lue myös: Viisi päiväretkeä Madridista – näistä kohteista löydät aitoa espanjalaista tunnelmaa

3. Täydellinen saari Mallorca

Espanjan saarista Mallorca on erinomainen vaihtoehto kahdenkeskiselle lomalle ja jopa häämatkalle. Lentoaika on lyhyempi kuin Kanarialle, ja saarella riittää tekemistä ympäri vuoden. Jos et kaipaa rantalomaa, voi Mallorcalle hyvin matkustaa kesäsesongin ulkopuolella.

Loma Mallorcalla voi olla lähes mitä tahansa pariskunnan omista toiveista riippuen. Ostoksia, nähtävyyksiä ja tyylikkäitä ravintoloita pääkaupunki Palmassa. Road trip Mallorcan kauneimpien kylien läpi. Rantaloma turkooseissa vesissä. Pyöräilyä ja patikointia.

ShutterstockRomanttinen loma Mallorcalla
Mallorcan tunnelmallisimmat paikat löytyvät kuvauksellisista kylistä.

Mallorcan vahvuuksiin kuuluvat tasokkaat hotellit. Jos haluat jotain ikimuistoista, unohda isot resort-hotellit ja kokeile pienempää boutique-majoitusta. Esimerkiksi Valldemossan ja Deían kylissä on upeita maaseutuhotelleja. Yksi saaren ylellisimmistä hotelleista on vanhaan linnoitukseen rakennettu Cap Rocat lähellä Palmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa huomioida, että kesäkohteena tunnetulle Mallorcalle pääsee Suomesta suorin lennoin ympäri vuoden. Saaren varsin korkea hintataso hellittää suosituimman matkustuskauden ulkopuolella.

4. Dramaattinen Ronda

Aurinkorannikon suosittuna päiväretkikohteena tunnettu Ronda on heittämällä yksi Espanjan kauneimmista kaupungeista. Olet ehkä itsekin vieraillut siellä esimerkiksi Fuengirolasta tai Málagasta käsin. Kaupunki tunnetaan sen halkaisevasta syvästä rotkosta.

Rondan kuuluisin nähtävyys ja valokuvatuin paikka on rotkon ylittävä silta. Jos haluat panostaa majoitukseen, valitse hotelli tai lomahuoneisto siltamaisemilla.

ShutterstockRomanttinen Ronda
Suurin osa matkailijoista ihastuu majesteettiseen Rondaan.

Ronda sopii tukikohdaksi monenlaisille matkailijoille. Pikkukaupungissa voi keskittyä rentoutumaan ja tunnelmoimaan maisemia, mutta toisaalta lähellä on myös valtava määrä kiinnostavia kohteita. Rondan molemmin puolin sijaitsevat esimerkiksi kallion alle rakennettu kylä Setenil de las Bodegas sekä smurffinsininen Júzcar.

Etäisyydet Rondasta Aurinkorannikon ykköskohteisiin ovat kohtuulliset. Marbella sijaitsee noin 60 kilometrin päässä, kun taas Málagaan on matkaa noin sata kilometriä. Yksi Espanjan upeimmista vaellusreiteistä, “kuoleman reitiksikin” kutsuttu Caminito del Rey löytyy niin ikään noin tunnin ajomatkan päästä.

Rondaan on helppo matkustaa ympäri vuoden lentämällä ensin Málagaan. Perille kohteeseen pääsee vuokra-auton lisäksi myös julkisen liikenteen avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Katso 5 kauneinta

5. Katalonian kaunein kylä Peratallada

Oletko lähdössä lomalle Barcelonaan? Jos aikaa on viikonloppureissua enemmän, yllätä kumppanisi viemällä tämä Katalonian kauneimpaan kylään. Tästä paikasta puolisosi tuskin on ikinä kuullutkaan, mutta keskiaikainen pikkukylä Peratallada hurmaa kenet tahansa.

Peratalladassa ei ole varsinaisia nähtävyyksiä, mutta juuri siksi se onkin täydellinen kohde kahdenkeskiselle pakomatkalle. Kohteena se sopii historiallisista paikoista kiinnostuneille matkailijoille, jotka viihtyvät pikkukylissä. Samalla se on loistavaa vastapainoa ruuhkaiselle Barcelonalle.

Peratalladan pieneen kokoon suhteutettuna siellä on myös tarjolla erinomaista majoitusta. Laadukkaat ja persoonalliset hotellit on suunniteltu nimenomaan aikuiseen makuun, eikä missään näy geneerisiä ketjuhotelleja.

ShutterstockPeratallada, Espanja
Keskiaikainen kaupunkimaisema pitää sisällään useita kujia ja kapeita katuja, joissa nautiskella rauhallisesta tunnelmasta.

Peratalladaan on helpointa matkustaa Barcelonasta omalla vuokra-autolla. Etäisyys kaupungista on noin 130 kilometriä. Jos aikataulu sallii, kannattaa vierailla myös muissa mielenkiintoisissa lähikohteissa kuten Gironassa tai Figueresissa.

Barcelonaan on Suomesta erinomaiset lentoyhteydet ympäri vuoden. Peräti kolme eri yhtiötä tarjoaa suoria lentoja Helsingistä, mikä pitää hinnat kurissa.

Lue myös: Päiväretket Barcelonasta – 5 paikkaa, joissa kannattaa vierailla kaupunkiloman aikana

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja