Hyppää sisältöön

Miksi Espanjassa syödään tapaksia? Sinäkin tilaat niitä lomalla, mutta et ehkä ole miettinyt miksi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.06.2018
Mistä espanjalaiset tapakset eli pienet naposteluannokset on oikein keksitty? Lue kolme yleistä teoriaa.

1. Pienet annokset sopivat kuninkaalle

Matkalla Espanjassa tapaksia on päästävä syömään ainakin kerran loman aikana. Pienet naposteluannokset tarjoavat helpon tavan kokeilla erilaisia makuja ja jakaa annoksia seurueen kesken.

Espanjassa tapakset tuntuvat niin itsestäänselvyydeltä, että oletko ikinä edes pysähtynyt miettimään, kuka ne keksi ja miten niistä tuli oleellinen osa espanjalaista ruokakulttuuria?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapasten historiasta kiertää monenlaisia legendoja. Yhteistä teorioille on se, että niihin liittyy usein kuningas ja ne sijoittuvat eteläisen Espanjan Andalusiaan. Esimerkeissä käytettyjä kuninkaita ovat muun muassa Alfonso X ja Alfonso XIII.

Erään tarinan mukaan tapakset levisivät sen jälkeen, kun sairastunut kuningas huomasi voivansa syödä ja juoda vain pieniä määriä kerrallaan. Kuningas ihastui käytäntöön ja määräsi kaikkien juomien kanssa tarjoiltavan pientä suolaista naposteltavaa. Tapa levisi ja vakiintui.

2. Naposteluannos juoman suojana

Toisen teorian mukaan kuninkaan tilaaman juomalasin päälle asetettiin siivu kinkkua, jotta hiekka ei lentäisi juoman sekaan tuulisessa Cadizissa. Kuningas ihastui yhdistelmään niin paljon, että alkoi tilata sitä säännöllisesti. Kuninkaan esimerkkiä seurattiin.

Erilainen versio tarinasta kertoo vaatimattomasta baarista Sevillassa, jossa baarimikot asettivat sherry- tai olutlasin päälle pienen lautasen kärpästen pitämiseksi poissa lasista. Lautaselle keksittiin lisätä pientä naposteltavaa, jotta asiakkaat pysyisivät tyytyväisinä ja palaisivat takaisin.

Yksi hieman erikoisimmista legendoista kertoo ovelista ravintoloitsijoista, jotka keksivät lisätä viinilasin päälle juustonpalan. Voimakas juusto veisi huomion pois halvasta viinistä, jonka laadussa ei välttämättä ollut kehumista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teorioita tukee se, että espanjankielinen sana tapa tarkoittaa kirjaimellisesti kantta.

3. Työmiesten ruokaa

Toisen ääripään teorioissa tapasten syömisen on arveltu liittyvän entisaikojen raskaaseen fyysiseen työhön. Kuninkaallisten elämäntyyli oli kaukana maanviljelijöistä, jotka joutuivat syömään pieniä annoksia aterioiden välillä jaksaakseen tehdä kaikki tarvittavat työt.

Yhtä kaikki pienten annosten kulttuuri levisi Espanjaan, eikä koskaan kadonnut. Maan tapas-ravintoloiden joukosta löytyy tänäkin päivänä sopivia vaihtoehtoja kaikenlaisille matkabudjeteille.

Erityisesti vilkkaimpien turistikeskittymien ulkopuolelta voi edelleen löytää baareja, jotka tarjoavat avokätisesti naposteltavaa jokaista ostettua juomaa kohden ilman erillistä veloitusta.

Lue myös: Näin tilaat tapaksia Espanjassa – matkailijan ohjeet ja 20 tyypillistä annosta

Lähde: The Telegraph, Spain Holiday
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja