Oletko lähdössä Teneriffalle? 15 faktaa, jotka haluat tietää saaren ruokakulttuurista
1. Kanarialainen keittiö hakee vaikutteita maailmalta
Espanjassa perinneruoat ovat hyvin alueellisia: esimerkiksi paella tulee Valenciasta ja Baskimaassa syödään pintxoja. Kanariansaarilla vaikutteita on haettu Espanjan lisäksi niin Afrikasta kuin Etelä-Amerikastakin.
Teneriffalla yhdessä syömistä pidetään tärkeässä arvossa, ja paikallisille viikonlopun perhelounaat ovat tyypillinen ohjelmanumero. Paikallisten suosimissa ravintoloissa voi usein nähdä isoja kanarialaisseurueita.
2. Teneriffalta löytyy perinteisiä ravintoloita
Kanariansaariin yhdistetään usein toinen toistensa kopioita muistuttavat turistiravintolat rantapromenadeilla. Tämä on kuitenkin vain pieni osa Teneriffaa, joka on Kanarian suurin saari.
Kaikista Teneriffan kylistä ja kaupungeista löytyy perinteisiä kanarialaisia ravintoloita, jotka tarjoavat konstailematonta ja täyttävää ruokaa.
Ravintolassa syöminen on Teneriffalla edullisempaa kuin Suomessa. Halvimmat annokset löytyvät juuri näistä paikallisten suosimista yksinkertaisista ravintoloista.
3. Kaniini ja gofio ovat paikallisia erikoisuuksia
Yksi Teneriffan perinteisimmistä ruoka-annoksista on kaniini. Conejo Salmorejo on klassikkokastikkeessa marinoitua ja paistettua kaninlihaa, joka tarjoillaan yleensä perunoiden kera. Kanarialaisissa liharuoissa käytetään myös paljon porsasta.
Gofio on toinen historiallinen Teneriffan herkku, jolla on saarella pitkät perinteet. Kyseessä on vehnä- ja maissijauhoista valmistettu paahdettu jauhoseos. Nykypäivänä gofiota syödään esimerkiksi osana aamiaista maidon ja hedelmien kanssa tai keittoihin ja pataruokiin lisättynä.
4. Ryppyperunoita on kokeiltava Teneriffalla
Yksi lisuke tulee Teneriffalla jokaista matkailijaa vastaan. Papas arrugadas eli suomalaisittain ryppyperunat ovat ehkä tyypillisin paikallinen herkku.
Nimensä pienikokoiset perunat ovat saaneet pintaan jätettävästä ryppyisestä kuoresta. Ryppyperunat keitetään suolavedessä ja niiden pintaankin jää merisuolan hippusia.
Papas arrugadas tarjoillaan mojo-kastikkeen kera. Kastiketta on sekä vihreänä (mojo verde) että punaisena (mojo rojo) versiona.
5. Kala on tuoretta – nauti meren antimista
Sijaintinsa ansiosta Teneriffalla syödään paljon kalaa. Tuoreesta kalasta kannattaakin ottaa kaikki irti – suosittu paikka kala-aterioille on esimerkiksi La Caletan kylä lähellä Adejea. Ravintoloiden listoilta löytyy usein esimerkiksi sardiineja, tonnikalaa ja hammasahventa. Erityisesti perinteisissä kanarialaisravintoloissa tarjotaan monesti erilaisia kalapatoja.
6. Pikaruokaa teneriffalaiseen tapaan
Teneriffalta löytyvät kaikki suomalaisillekin tutut pikaruokaketjut, mutta paikallisissa kahviloissa nopea välipala voi olla esimerkiksi täytetty patonki bocadillo tai argentiinalaisesta keittiöstä alkunsa saanut täytetty pasteija empanada.
Suomalaisille erikoisempi herkku on myös venezuelalainen arepa, joka on täytetty maissijauhoista tehty lettu. Esimerkiksi Los Cristianosista löytyy useampi areperia, jotka ovat yksinkertaisia ja toimivat loistavasti vaikka edullisena lounasvaihtoehtona.
7. Erikoisruokavaliota noudattavat pärjäävät Teneriffalla
Kasvissyöjien ja erikoisruokavalioita noudattavien matkailijoiden ei tarvitse huolestua ruokailumahdollisuuksista Teneriffalla, sillä saarella on totuttu turisteihin ja erilaisiin ruokatottumuksiin.
Lähes kaikissa ravintoloissa on tarjolla kasvisvaihtoehtoja, tosin perinteisissä liharavintoloissa valikoima voi olla suppea. Erilaisiin ruokavalioihin liittyviä kysymyksiä ei ihmetellä varsinkaan suosituissa lomakohteissa.
8. Adeje on Teneriffan kanakaupunki
Eteläisen Teneriffan Adeje on turistikeskusten kupeessa sijaitseva kylä, jossa on aidon paikallinen tunnelma. Adejessa on useampikin kanaruokiin erikoistunut ravintola. Sekä paikallisten että matkailijoiden suosimat kanaravintolat ovat tyyliltään koruttomia, eikä listalta löydy monia eri vaihtoehtoja. Näihin ravintoloihin tullaan syömään nimenomaan kanaa lisukkeiden kera.
Adejeen pääsee helpoiten omalla vuokra-autolla tai taksilla.
9. Teneriffalla on Michelin-ravintoloita
Harvalle matkailijalle tulee Teneriffasta ensimmäisenä mieleen Michelin-ravintolassa ruokailu, mutta lomasaarella sekin on mahdollista. Kanariansaarten ainoat Michelin-ravintolat sijaitsevat Teneriffalla.
Molemmat huippuravintolat löytyvät samasta hotellista. Playa San Juanin rannalla sijaitsevan Ritz-Carlton Abama -luksushotellin M.B.-ravintolalla on kaksi Michelin-tähteä ja Kabuki-ravintolalla puolestaan yksi.
10. Syö myös kansainvälisissä ravintoloissa
Missä tahansa matkakohteessa hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää paikallisia herkkuja tarjoilevissa ravintoloissa syömistä. Teneriffalla voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla eksyä myös kansainvälisiin ravintoloihin, sillä tarjonta on laaja ja ruoka on erinomaista.
Erityisesti aasialaisia makuja tarjoavat ravintolat ovat suosittuja – Teneriffalla on runsaasti thaimaalaista, intialaista ja japanilaista ruokaa tarjoavia ravintoloita, joissa on korkea taso. Myös italialaisten ravintoloiden joukosta löytyy hyviä vaihtoehtoja.
11. Nauti tuoreista hedelmistä
Banaani on Teneriffan ykköshedelmä ja tärkein vientituote: autolla saarella liikuttaessa ei voikaan olla törmäämättä banaaniplantaaseihin. Teneriffalla kannattaa muutenkin hyödyntää tuoreiden hedelmien ja vihannesten tarjonta.
Jos valmistat itse ruokaa huoneistohotellissa tai loma-asunnossa, kannattaa kasvikset ja hedelmät hankkia vihanneskaupasta. Laatu on näissä puodeissa tavallisia ruokakauppoja parempi ja hinnat usein edullisempia. Liikkeiden kylteissä lukee usein fruteria tai frutas y verduras. Hyvä vihanneskauppa löytyy esimerkiksi Playa de las Americasin San Eugeniosta.
12. Illallinen syödään myöhään
Paikalliset nauttivat illallisen myöhään. Pöytään istutaan usein vasta yhdeksän ja kymmenen välillä, eikä ole tavatonta aterioida puoliltaöinkään. Turistit huomioidaan kuitenkin lomakohteissa, sillä ruokaa saa monissa ravintoloissa tauotta koko päivän ajan. Suosittuihin ravintoloihin tulee tehdä pöytävaraus.
13. Kahvi nautitaan pystybaarissa
Hyviä uutisia suomalaisille kahvin suurkuluttajille: Teneriffalta saa erinomaista kahvia ja se on edullista. Paikalliset kulauttavat kahvinsa usein seisten yksinkertaisissa pystybaareissa. Lähinnä suomalaista mustaa kahvia on café americano. Maitokahvin saa tilaamalla café con lechen.
Pienestä espressojuomasta käytetään nimitystä café solo, kun taas sama maidon kanssa tunnetaan nimellä cortado. Cortado voidaan valmistaa myös kondensoidun maidon kera, jolloin se käy lähes jälkiruoasta.
Astetta pidemmälle kahvinautinnon voi viedä tilaamalla Barraquiton, liköörillä ja kondensoidulla maidolla höystetyn espresson. Tämä on todellinen teneriffalainen päätös aterialle.
13. Paikallista viiniä ruoan kanssa
Teneriffalla aterian seurana voi nauttia myös paikallista viiniä. Vaikka Kanaria jääkin varjoon Espanjan tunnetuimpien viinintuottajien rinnalla, ei paikallisten valmistajienkaan tarvitse hävetä. Viinin tuotanto aloitettiin saarella jo 1400-luvulla.
Teneriffalla valmistetaan sekä valko-, puna- että roseeviiniä. Teneriffan merkittävimmät viinintuotantoalueet sijaitsevat saaren pohjoisosassa.
15. Teneriffa on juustosaari
Teneriffalla tuotetaan paljon juustoa – suurimmaksi osaksi vuohenmaidosta, mutta joskus mukaan lisätään myös lampaan maitoa. Kanariansaarilla syödäänkin enemmän juustoa kuin yhdelläkään toisella espanjalaisella itsehallintoalueella.
Ravintolan ruokalistalta saattaa löytyä esimerkiksi queso a la plancha eli grillattu juusto, joka tarjoillaan usein kastikkeen kera. Jälkiruokajuustot nautitaan esimerkiksi viinirypäleiden, viikunoiden tai hunajan kanssa.