Hyppää sisältöön

Näin tilaat tapaksia Espanjassa – matkailijan ohjeet ja 20 suosittua annosta

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.08.2024
Hämmentävätkö Espanjan tapakset ja pintxot? Poimi toimintaohjeet ja tutustu yleisimpiin annoksiin!

Matkoja kohteeseen Espanja

Valmismatkat alk. 269 € Näytä matkat

Tapakset ja pintxot – espanjalaiset suupalat

Espanjalaiset tapakset ovat monille matkailijalle tuttuja: pieniä annoksia, joita syödään aterian aikana useampia. Tapasbaareja löytyy ympäri Espanjaa, mutta erityisen tunnettu perinne on maan eteläosassa Andalusiassa.

Tapaksien historiasta elää Espanjassa monia legendoja, joista mitään ei ole tunnustettu ehdottoman oikeaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erään tarun mukaan tapaksia alettiin syödä Espanjan kuningas Alfonso X:n esimerkistä miehen nautittua viininsä kera pieniä välipaloja. Toinen tarina kertoo perinteen juontavan juurensa työmiehiin, jotka söivät pieniä annoksia tasaisin väliajoin jaksaakseen tehdä raskasta työtä.

Tapas-sanan rinnalla käytetään myös termiä pintxos. Usein leipäpalan päälle rakennettujen pienten suupalojen pintxos-kulttuuri elää vahvimpana Pohjois-Espanjan Baskimaassa. San Sebastian tunnetaan kulinaristin suosikkikohteena, jossa pintxot ovat oma taiteenlajinsa.

Tapakset ovat niin tärkeä osa espanjalaista kulttuuria, että niillä on jopa oma juhlapäivä.

Tapaksia tiskillä

Tapaksia voidaan nauttia monella tavalla. Tapas-ravintoloissa annokset tilataan pöytiin samalla tavalla kuin tavallisissakin ravintoloissa. Ison seurueen kesken voi tilata vaikka kaikki listan annokset ja jakaa ne keskenään.

Koko tilausta ei tarvitse yrittää tehdä samalla kertaa, vaan pikkuannoksia voi tilata pöytään useamman kerran illallisen mittaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillisesti ilta aloitetaan esimerkiksi oliiveilla, leivällä ja ilmakuivatulla kinkulla, jotka tuodaan pöytään välittömästi lämpimiä annoksia odotellessa.

IstockphotoEspanjan tapakset
Tapaksia syödään kaikkialla Espanjassa.

Oma lukunsa ovat perinteiset espanjalaiset tapasbaarit, jotka saattavat näyttää vaatimattomilta ja tarjoilevat konstailemattomia annoksia. Näissä paikallisten suosimissa kuppiloissa hinnat ovat edullisia ja ruokalista usein vain espanjaksi.

Baskimaasta – ja esimerkiksi Barcelonasta – löytyy paljon pintxos-baareja, joissa leipäpalan päälle koottuja herkkuja nautitaan suoraan tiskiltä. Pintxot ovat yleensä hammastikulla seivästettyjä, ja loppulasku määräytyykin monissa paikoissa tikkujen määrän laskemalla.

Käytännöt vaihtelevat baareittain, joten paikallisia seuraamalla pääsee helpoiten perille siitä, miten baarissa toimitaan.

Hinnat vaihtelevat tapasbaareissa

Edullisimmillaan tapakset voivat maksaa vain pari euroa, mutta tyylikkäämmissä ravintoloissa hinnat alkavat noin 5–10 eurosta. Suomalaisille hintataso on edullinen erityisesti suosituimpien turistikohteiden ulkopuolella.

Monissa baareissa – erityisesti pienemmissä kylissä – viinilasi tai olut tarjoillaan pienen suupalan kanssa. Useamman juoman nauttivat kävijät saattavat saada vatsansa täyteen pelkästään kylkiäisinä tarjotuilla tapaksilla.

Pyytämättä juoman kanssa tarjoillut tapakset ovat ilmaisia. Espanjassa ei ole tapana juoda pelkästään alkoholia, vaan sen rinnalla nautitaan pientä suolaista, joka voi olla yksinkertaisimmillaan vaikka sipsejä tai pähkinöitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
iStockphotoRavintola Espanjassa
Tapasbaareissa on tunnelmaa.

Espanjassa syödään illallista perinteisesti myöhään. Turisteille suunnatut ravintolat palvelevat usein koko päivän, mutta suosikkikohteiden ulkopuolella ravintolat saattavat avata siestan jälkeen vasta iltakahdeksalta. Paikalliset istuvat illallispöydässä usein vielä puoliltaöin.

Mikäli suunnitelmana on juhlia aamuun saakka, alkaa ilta yleensä tapaskierroksella. Espanjan kielessä on jopa oma verbi tapasbaareissa kiertelylle: tapear.

Tyypillisimmät tapakset Espanjassa – 20 esimerkkiä

  • Aceitunas – oliivit
  • Albondigas – lihapullat
  • Boquerones – sardellit joko viinietikassa tai friteerattuina
  • Calamares – friteeratut mustekalarenkaat
  • Chorizo – mausteinen makkara
  • Croquetas de jamon – friteeratut, kinkkutäytteiset kroketit
  • Ensaladilla rusa – perunasalaatti tonnikalan ja kananmunan kera
  • Gambas al ajillo – valkosipulikatkaravut
  • Gazpacho – kylmä tomaattikeitto
  • Jamón ibérico – espanjalainen kinkku
  • Mejillones – simpukat
  • Montaditos – täytetyt sämpylät
  • Tortilla de patatas – perunatäytteinen munakas
  • Patatas bravas – lohkoperunat mausteisen kastikkeen tai aiolin kera
  • Pimientos de Padrón – paahdettua vihreää chilipaprikaa
  • Pimientos rellenos – täytetyt paprikat
  • Pipirrana – salaatti tomaatista, paprikasta ja sipulista
  • Pulpo a la gallega – mustekalaa Galician tapaan
  • Salmorejo – andalusialainen tuhdimpi versio gazpachosta
  • Solomillo al whisky – viskissä marinoitu porsaankyljys

>> Lue myös: Kuusi tyypillistä juomaa, joihin törmäät Espanjassa – joko maistoit näitä?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mallorcan ilmasto ja sää

Mallorcan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Espanjan kohdevinkit jokaiselle kuukaudelle

Espanjaan voi matkustaa ympäri vuoden – katso kohdevinkit jokaiselle kuukaudelle

Barcelonan sää ja ilmasto

Barcelonan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Espanjassa kuvatut tutut elokuvat

Kymmenen suosittua elokuvaa, joita kuvattiin Espanjassa – tunnistatko oman lomakohteesi?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja