Kuva: iStockphoto
Ravintola Espanjassa

Näin tilaat tapaksia Espanjassa – matkailijan ohjeet ja 20 tyypillistä annosta

Hämmentävätkö Espanjan tapakset ja pintxot? Näillä vinkeillä pärjäät paikallisissa ravintoloissa.

Tapakset ja pintxot – espanjalaiset suupalat

Espanjalaiset tapakset ovat monille matkailijalle tuttuja – pieniä annoksia, joita syödään aterian aikana useampia. Tapas-baareja löytyy ympäri Espanjaa, mutta erityisen tunnettu perinne on maan eteläosassa Andalusiassa.

Tapaksien historiasta elää Espanjassa monia legendoja, joista mitään ei ole tunnustettu ehdottoman oikeaksi.

Erään tarun mukaan tapaksia alettiin syödä Espanjan kuningas Alfonso X:n esimerkistä miehen nautittua viininsä kera pieniä välipaloja. Toinen tarina kertoo perinteen juontavan juurensa työmiehiin, jotka söivät pieniä annoksia tasaisin väliajoin jaksaakseen tehdä raskasta työtä.

Tapas-sanan rinnalla käytetään myös termiä pintxos. Usein leipäpalan päälle rakennettujen pienten suupalojen pintxos-kulttuuri elää vahvimpana Pohjois-Espanjan Baskimaassa. San Sebastianin kaupunki tunnetaan kulinaristin suosikkikohteena, jossa pintxot ovat oma taiteenlajinsa.

Tapaksia tiskillä

Tapaksia voidaan nauttia monella tavalla. Tapas-ravintoloissa annokset tilataan pöytiin samalla tavalla kuin tavallisissakin ravintoloissa. Ison seurueen kesken voi tilata vaikka kaikki listan annokset ja jakaa ne keskenään.

Koko tilausta ei tarvitse yrittää tehdä samalla kertaa, vaan pikkuannoksia voi tilata pöytään useamman kerran illallisen mittaan.

Tyypillisesti ilta aloitetaan esimerkiksi oliiveilla, leivällä ja ilmakuivatulla kinkulla, jotka tuodaan pöytään välittömästi lämpimiä annoksia odotellessa.

Oma lukunsa ovat perinteiset espanjalaiset tapas-baarit, jotka saattavat näyttää vaatimattomilta ja tarjoilevat konstailemattomia annoksia. Näissä paikallisten suosimissa kuppiloissa hinnat ovat edullisia ja ruokalista usein vain espanjaksi.

Kuva: iStockphotoRavintola Espanjassa
Tapaksia syödään kaikkialla Espanjassa, mutta paikalliset erikoisuudet vaihtelevat alueittain.

Baskimaasta – ja esimerkiksi Barcelonasta – löytyy paljon pintxos-baareja, joissa leipäpalan päälle koottuja herkkuja nautitaan suoraan tiskiltä. Pintxot ovat yleensä hammastikulla seivästettyjä – loppulasku määräytyykin monissa paikoissa tikkujen määrän laskemalla.

Käytännöt vaihtelevat baareittain – paikallisia seuraamalla pääsee helpoiten perille siitä, miten baarissa toimitaan.

Hinnat vaihtelevat tapas-baareissa

Edullisimmillaan tapakset voivat maksaa vain euron tai pari, mutta tyylikkäämmissä ravintoloissa hinnat alkavat noin viidestä eurosta. Suomalaisille hintataso on edullinen erityisesti suosituimpien turistikohteiden ulkopuolella.

Monissa baareissa – erityisesti pienemmissä kylissä – viinilasi tai olut tarjoillaan pienen suupalan kanssa. Useamman juoman nauttivat kävijät saattavat saada vatsansa täyteen pelkästään kylkiäisinä tarjotuilla tapaksilla.

Pyytämättä juoman kanssa tarjoillut tapakset ovat ilmaisia. Espanjassa ei ole tapana juoda pelkästään alkoholia, vaan sen rinnalla nautitaan pientä suolaista.

Espanjassa syödään illallista perinteisesti myöhään. Turisteille suunnatut ravintolat palvelevat usein koko päivän, mutta suosikkikohteiden ulkopuolella ravintolat saattavat avata siestan jälkeen vasta iltakahdeksalta. Paikalliset istuvat illallispöydässä usein vielä puoliltaöin.

Mikäli suunnitelmana on juhlia aamuun saakka, alkaa ilta yleensä tapas-kierroksella. Espanjan kielessä on jopa oma verbi tapas-baareissa kiertelylle: tapear.

Tyypillisimmät tapakset Espanjassa – 20 esimerkkiä

  • Aceitunas – oliivit
  • Albondigas – lihapullat
  • Boquerones – sardellit joko viinietikassa tai friteerattuina
  • Calamares – friteeratut mustekalarenkaat
  • Chorizo – mausteinen makkara
  • Croquetas de jamon – friteeratut, kinkkutäytteiset kroketit
  • Ensaladilla rusa – perunasalaatti tonnikalan ja kananmunan kera
  • Gambas al ajillo – valkosipulikatkaravut
  • Gazpacho – kylmä tomaattikeitto
  • Jamón ibérico – espanjalainen kinkku
  • Mejillones – simpukat
  • Montaditos – täytetyt sämpylät
  • Tortilla de patatas – perunatäytteinen munakas
  • Patatas bravas – lohkoperunat tulisen kastikkeen tai aiolin kera
  • Pimientos de Padrón – paahdettua vihreää chilipaprikaa
  • Pimientos rellenos – täytetyt paprikat
  • Pipirrana – salaatti tomaatista, paprikasta ja sipulista
  • Pulpo a la gallega – mustekalaa Galician tapaan
  • Salmorejo – andalusialainen tuhdimpi versio gazpachosta
  • Solomillo al whisky – viskissä marinoitu porsaankyljys

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto

Päivitetty: 25.5.2016

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (42 votes, average: 4,29 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

Lipsahti Solomillo ja mielestäni Calamares tapaksiin, (mä ainakin tilaan pääruokana) voi korvata juusto lautasella ja champiñones al ajillo…
Valitettavasti Teneriffalta on katoamassa tapas perinne hiljakseen… Joskus vaikka niitä löytyy, pakko on tilata 1/2 ración…

Olen erittäin kiinnostunut! Etelä-espanja sekä Mallorgan saari ovat tuttuja lomakohteita. En ole vuosiin ehtinyt käydä siellä…

Useimmissa tapasravintoloissa ei ole listaa tapaksista, koska ne saattavat vaihdella päivittäin! Joten jos haluaa näissä paikoissa tilata, on helpointa mennä tiskille ja tilata tapakset näyttämällä mitä haluaa. Näin ainakin täällä Andaluciassa..