Näin tilaat tapaksia Espanjassa – matkailijan ohjeet ja 20 tyypillistä annosta

Tapakset ja pintxot – espanjalaiset suupalat
Espanjalaiset tapakset ovat monille matkailijalle tuttuja – pieniä annoksia, joita syödään aterian aikana useampia. Tapas-baareja löytyy ympäri Espanjaa, mutta erityisen tunnettu perinne on maan eteläosassa Andalusiassa.
Tapaksien historiasta elää Espanjassa monia legendoja, joista mitään ei ole tunnustettu ehdottoman oikeaksi.
Erään tarun mukaan tapaksia alettiin syödä Espanjan kuningas Alfonso X:n esimerkistä miehen nautittua viininsä kera pieniä välipaloja. Toinen tarina kertoo perinteen juontavan juurensa työmiehiin, jotka söivät pieniä annoksia tasaisin väliajoin jaksaakseen tehdä raskasta työtä.
Tapas-sanan rinnalla käytetään myös termiä pintxos. Usein leipäpalan päälle rakennettujen pienten suupalojen pintxos-kulttuuri elää vahvimpana Pohjois-Espanjan Baskimaassa. San Sebastianin kaupunki tunnetaan kulinaristin suosikkikohteena, jossa pintxot ovat oma taiteenlajinsa.
Tapaksia tiskillä
Tapaksia voidaan nauttia monella tavalla. Tapas-ravintoloissa annokset tilataan pöytiin samalla tavalla kuin tavallisissakin ravintoloissa. Ison seurueen kesken voi tilata vaikka kaikki listan annokset ja jakaa ne keskenään.
Koko tilausta ei tarvitse yrittää tehdä samalla kertaa, vaan pikkuannoksia voi tilata pöytään useamman kerran illallisen mittaan.
Tyypillisesti ilta aloitetaan esimerkiksi oliiveilla, leivällä ja ilmakuivatulla kinkulla, jotka tuodaan pöytään välittömästi lämpimiä annoksia odotellessa.
Oma lukunsa ovat perinteiset espanjalaiset tapas-baarit, jotka saattavat näyttää vaatimattomilta ja tarjoilevat konstailemattomia annoksia. Näissä paikallisten suosimissa kuppiloissa hinnat ovat edullisia ja ruokalista usein vain espanjaksi.

Baskimaasta – ja esimerkiksi Barcelonasta – löytyy paljon pintxos-baareja, joissa leipäpalan päälle koottuja herkkuja nautitaan suoraan tiskiltä. Pintxot ovat yleensä hammastikulla seivästettyjä – loppulasku määräytyykin monissa paikoissa tikkujen määrän laskemalla.
Käytännöt vaihtelevat baareittain – paikallisia seuraamalla pääsee helpoiten perille siitä, miten baarissa toimitaan.
Hinnat vaihtelevat tapas-baareissa
Edullisimmillaan tapakset voivat maksaa vain euron tai pari, mutta tyylikkäämmissä ravintoloissa hinnat alkavat noin viidestä eurosta. Suomalaisille hintataso on edullinen erityisesti suosituimpien turistikohteiden ulkopuolella.
Monissa baareissa – erityisesti pienemmissä kylissä – viinilasi tai olut tarjoillaan pienen suupalan kanssa. Useamman juoman nauttivat kävijät saattavat saada vatsansa täyteen pelkästään kylkiäisinä tarjotuilla tapaksilla.
Pyytämättä juoman kanssa tarjoillut tapakset ovat ilmaisia. Espanjassa ei ole tapana juoda pelkästään alkoholia, vaan sen rinnalla nautitaan pientä suolaista.
Espanjassa syödään illallista perinteisesti myöhään. Turisteille suunnatut ravintolat palvelevat usein koko päivän, mutta suosikkikohteiden ulkopuolella ravintolat saattavat avata siestan jälkeen vasta iltakahdeksalta. Paikalliset istuvat illallispöydässä usein vielä puoliltaöin.
Mikäli suunnitelmana on juhlia aamuun saakka, alkaa ilta yleensä tapas-kierroksella. Espanjan kielessä on jopa oma verbi tapas-baareissa kiertelylle: tapear.
Tyypillisimmät tapakset Espanjassa – 20 esimerkkiä
- Aceitunas – oliivit
- Albondigas – lihapullat
- Boquerones – sardellit joko viinietikassa tai friteerattuina
- Calamares – friteeratut mustekalarenkaat
- Chorizo – mausteinen makkara
- Croquetas de jamon – friteeratut, kinkkutäytteiset kroketit
- Ensaladilla rusa – perunasalaatti tonnikalan ja kananmunan kera
- Gambas al ajillo – valkosipulikatkaravut
- Gazpacho – kylmä tomaattikeitto
- Jamón ibérico – espanjalainen kinkku
- Mejillones – simpukat
- Montaditos – täytetyt sämpylät
- Tortilla de patatas – perunatäytteinen munakas
- Patatas bravas – lohkoperunat tulisen kastikkeen tai aiolin kera
- Pimientos de Padrón – paahdettua vihreää chilipaprikaa
- Pimientos rellenos – täytetyt paprikat
- Pipirrana – salaatti tomaatista, paprikasta ja sipulista
- Pulpo a la gallega – mustekalaa Galician tapaan
- Salmorejo – andalusialainen tuhdimpi versio gazpachosta
- Solomillo al whisky – viskissä marinoitu porsaankyljys
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







