Kuusi tyypillistä juomaa, joihin törmäät Espanjassa – kuinka montaa olet maistanut?
Matkoja kohteeseen Espanja
1. Sangria
Sangria on kaikkien lomajuomien klassikko Espanjassa. Mikä voisi viedä nopeammin lomatunnelmaan kuin ravintolaan pöytään laskettu sangriakannu?
Sangria on punaviinipohjainen juomasekoitus, jonka resepti voi olla jokaisessa ravintolassa erilainen. Perinteisesti sangriaan lisätään kuitenkin aina brandya, pilkottuja hedelmiä sekä mehua tai virvoitusjuomia. Usein juomassa on jotain hedelmälikööriä.
Perinteisen sangrian lisäksi juomasta voi tehdä myös valkoviini- tai kuohuviini-pohjaisen version.
Jokaisessa espanjalaisessa supermarketissa myydään myös valmiiksi sekoitettuja sangriapulloja, mutta näitä ei voi edes verrata oikeaoppiseen ravintolassa sekoitettuun sangriaan.
Nimensä tummanpunainen sangria saa espanjan kielen sanasta sangre eli veri. Yksinkertainen sangria kotioloissa onnistuu esimerkiksi tällä reseptillä.
2. Clara
Sekä suomalaiset että espanjalaiset rakastavat olutta, ja moni oppii heti ensimmäisellä Espanjan-matkallaan sanat una cerveza, por favor.
Kesällä virkistävämpi vaihtoehto on clara, mikä tarkoittaa oluen ja sitruunalimonadin sekoitusta. Yleensä hanaoluen joukkoon kaadetaan joko Spritea tai sitruunanmakuista Fantaa. Monilla olutmerkeillä on juomasta myös pullotettu versio, jota myydään kaupassa.
Isojen tuoppien sijaan espanjalaiset juovat usein olutta pienistä laseista, joissa se ei ehdi lämmetä helteessä. Puolikkaasta tuopista käytetään nimeä caña, ja tuopin saat puolestaan tilaamalla jarran.
3. Horchata
Horchata on espanjalainen alkoholiton juoma, jota ei pidä sekoittaa meksikolaiseen horchataan. Espanjassa juoma valmistetaan vedestä, sokerista ja tiikeripähkinöistä, joita voidaan kutsua myös maamanteleiksi (chufa). Juomassa on maitomainen koostumus, ja se nautitaan kylmänä – usein kanelilla höystettynä.
Espanjalainen horchata on kotoisin Valenciasta, eikä kaupungissa tai sen lähialueilla voi vierailla maistamatta koko perheelle sopivaa juomaa.
4. Barraquito
Haluatko ruoan jälkeen jotain makeaa? Barraquito on espanjalainen kahvijuoma, joka käy jälkiruoasta. Pienessä lasissa tarjoiltavassa juomassa on espressoa, kondensoitua maitoa ja appelsiinilikööriä. Kerroksittain muodostuvan juoman voi halutessaan tilata myös jollain toisella liköörillä maustettuna.
Barraquiton voi nauttia alkoholittomana versiona pyytämällä sen sin alcohol tai nimellä Café Bombon. Barraquito on suosittu erityisesti Kanariansaarilla, mutta se tunnetaan myös muualla Espanjassa.
5. Rebujito
Oletko lomaillut Andalusiassa juhlapyhien tai kyläjuhlien aikaan? Eteläisessä Espanjassa feria ei ole onnistunut, ellei siellä tarjoilla rebujitoja. Kyseessä on paikallisesta sherrystä ja sitruunalimonadista sekoitettu drinkki, jonka voi viimeistellä mintunlehdellä.
Cadizin karnevaalien ja Sevillan Feria de Abrilin kaltaisten tapahtumien aikana sulaudut heti paikallisten joukkoon, kun tilaat empimättä rebujiton.
6. Tinto de verano ja kalimotxo
Jokainen espanjalainen tietää, ettei aina ole aikaa näpertää sangriaa alusta loppuun. Näitä tilanteita varten on onneksi tinto de verano, niin kutsuttu köyhän miehen sangria. Juoma on kaikessa yksinkertaisuudessaan punaviiniä, johon sekoitetaan esimerkiksi Spritea tai appelsiinin- tai sitruunanmakuista Fantaa.
Kalimotxo on toinen samantyylinen sekoitus, mutta tällä kertaa punaviiniin sekoitetaankin Coca-Colaa. Erikoiselta kuulostava yhdistelmä on espanjalaisten keskuudessa suosittu kesäjuoma, joka on saanut alkunsa Baskimaassa. Calimocho-kirjoitusasua käytetään usein muualla Espanjassa.
Molempien juomien pohjana käytetään yleensä edullisia viinejä. Jos pelkkä viini tuntuu helteellä liian raskaalta, kokeile tätä.
Lue myös: Näin baari-ilta päättyy Espanjassa – tässä vaihtoehto nakkikioskille
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää