Hyppää sisältöön

Kuinka monta tunnet? Näitä juomia kannattaa maistaa Yhdysvalloissa – 7 amerikkalaista hittiä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.04.2019
Amerikkalainen juomakulttuuri on paljon muutakin kuin Coca-Colaa. Näihin seitsemään klassikkoon törmäät todennäköisesti lomallasi.

1. Pirtelö

Kermaiset milkshaket eli pirtelöt ovat osa amerikkalaista kuvastoa siinä missä dinerit ja drive in -teatteritkin. Yhdysvalloissa lomaillessa kannattaa ainakin kerran tilata muhkea pirtelö, jonka annoskoossa ei pihistellä. Yleensä kaikki, mikä ei mahdu lasiin, tarjoillaan sen rinnalla metallisessa kupissa.

Jäätelöä sisältävä pirtelö keksittiin Walgreens-ketjun myymälässä Chicagossa vuonna 1922. Kunnia reseptistä on annettu Ivar “Pop” Coulsonille, joka päätti erityisen kuumana päivänä lisätä maitojuoman joukkoon myös jäätelöä. Syntyi uusi amerikkalainen klassikko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suosituimmat pirtelömaut ovat perinteisesti vanilja, suklaa, mansikka sekä banaani.

2. Bourbon

Yhdysvaltojen kansallisjuomana pidetään bourbonia, joka kehiteltiin Kentuckyn osavaltiossa 1700-luvun lopulla. Usein bourboniin viitataan puhekielessä viskinä, mutta amerikkalaisille juomissa on selvä ero. Viskiä valmistetaan ympäri maailmaa, mutta bourbon on henkeen ja vereen amerikkalaista.

Yhdysvaltojen myydyin bourbon on kansainvälisestikin tunnettu Jack Daniels, jonka tislaamossa matkailijat voivat vierailla Tennesseen osavaltiossa. Hauskana yksityiskohtana juomaa valmistetaan niin kutsutussa kuivassa piirikunnassa, jossa alkoholin myyntiä rajoitetaan tiukasti.

3. Root beer

Kaikkien aikojen amerikkalaisinta juomaa Coca-Colaa voi juoda kotonakin. Jos haluat kokeilla lomallasi jotain erikoisempaa, nappaa kaupasta mukaan root beer -tölkki. Nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna “juuriolutta”, mutta kyseessä on alkoholiton virvoitusjuoma.

Erilaisista yrteistä ja makeutusaineista valmistetun juoman keksi Philadelphiassa toimiva apteekkari Charles Hires. Muun muassa sarsaparilla-kasveja ja sassafras-puun juurta sisältävää juomaa tarjoiltiin kansalle ensimmäisen kerran vuonna 1876. Nykyajan suosituin root beer -valmistaja A&W alkoi myydä juomaa vuonna 1919.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Root beer harvemmin hivelee ulkomaalaisten makunystyröitä, vaikka amerikkalaiset ovatkin tottuneet siihen. Makua voisi verrata esimerkiksi purukumiin tai suuveteen. Toinen totuttelua vaativa amerikkalainen virvoitusjuoma on makea ja vaniljainen cream soda.

4. Paikalliset viinit

Tiesitkö, että Yhdysvallat on maailman neljänneksi suuri viinintuottajamaa? Edelle kirivät vain Italia, Ranska ja Espanja. Viiniä valmistetaan ympäri maata, mutta amerikkalaista viinialaa dominoivat kalifornialaiset viinit ylivoimaisella markkinaosuudella. Yhdysvalloissa valmistetaan eniten Chardonnay-rypäleestä tehtyjä viinejä.

ShutterstockYhdysvallat on suuri viinintuottajamaa
Yhdysvalloissa lomaillessa kannattaa suosia paikallisia viinejä.

Koko maan tunnetuimpia viinialueita ovat Pohjois-Kaliforniassa sijaitsevat Napa Valley sekä Sonoma, jotka sopivat hyvin kaikille viineistä ja hyvästä ruoasta kiinnostuneille matkailijoille.

5. Amerikkalaiset oluet

Amerikkalaisen olutkulttuurin erikoispiirre on kevytoluiden huima suosio. Klassisen Budweiserin kevytversio Bud Light on kirinyt Yhdysvaltojen myydyimmmäksi olueksi, ja kannoilla kärkkyvät Coors Lightin ja Miller Liten kaltaiset merkit. Yhdysvalloissa kevytolut tarkoittaa yleensä sitä, että siinä on vähemmän kaloreita. Alkoholin prosenttimäärä ei ole merkittävästi pienempi.

Myös pienpanimoita on Yhdysvalloissa valtava määrä – erityisesti Kalifornian, Coloradon ja Washingtonin osavaltioissa. Kaikissa hyvissä baareissa on kattava olutvalikoima.

6. Sweet tea

Yhdysvalloissa kahvi on selvästi suositumpi juoma kuin tee. Mutta ei pidä unohtaa jääteetä: sweet tea on eteläisistä osavaltioista 1800-luvun loppupuolella alkunsa saanut juoma, jota tarjoillaan ravintoloissa ja myydään kaupoissa valmiiksi sekoitettuna.

Makea jäätee syntyi ikään kuin olosuhteiden pakosta. Yhdysvaltojen eteläosissa on kesällä todella kuuma, ja erityisesti ennen ilmastointilaitteiden yleistymistä viilentäville juomille oli tilausta. Teetä alettiin tarjoilla sokerilla tai siirapilla makeutettuna sitruunan ja runsaiden jääpalojen kera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Jell-O-snapsit

Jell-O on vanha amerikkalainen herkku, jonka erinomaisuus ei välttämättä aukene suomalaiselle. Eräänlainen makeutettu hyytelö tai gelatiini on kuitenkin paikallisille nostalginen, lapsuudesta tuttu jälkiruoka. Aikuisten versiossa se voidaan myös yhdistää alkoholiin.

Jell-Osta ja esimerkiksi vodkasta tehdään hyydytettyjä snapseja, joita olet ehkä bongannut amerikkalaisissa baareissa tai elokuvissa. Pienissä muovikupeissa tarjoiltavat shotit ovat erityisesti opiskelijoiden suosiossa, ja baarin työntekijät saattavat kierrellä kaupittelemassa niitä ympäri ravintolaa.

Kunnia snapsien keksimisestä menee legendan mukaan amerikkalaiselle muusikolle Tom Lehrerille. Nuorena miehenä 1950-luvulla tämä keksi keinon nauttia armeijan tukikohdassa kiellettyä alkoholia Jell-On muodossa.

Lue myös: Varaudu näihin Yhdysvalloissa – 7 asiaa, jotka yllättävät amerikkalaisissa ravintoloissa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja